границите на лекия фрирайд

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

границите на лекия фрирайд

Мнениеот konopr » Пон Май 09, 2011 6:33 pm

често по спецификациите се среща понятието "лек фрирайд", обаче не видях никъде ясна дефиниция за тази дисциплина. Айде да разнищиме темата. В един форум попаднах на следния диалог:
А: Какво е лек фриирайд?
Б: Без големи скокове/дропове.
А: Какво е големи скокове?
Б: Над 7-8 фута (демек 2.1-2.4 м)
А: Значи не трябва да си взимам шини за лек фрирайд, мерси.
:D
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: границите на лекия фрирайд

Мнениеот dEcLiNe » Пон Май 09, 2011 7:02 pm

Няма такова нещо като лек freeride. :crazy:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот konopr » Пон Май 09, 2011 7:33 pm

dEcLiNe написа:Няма такова нещо като лек freeride. :crazy:

щом редица рамки, шини и т. н. имат такава спецификация за intended use на продуктите, явно има.

абе ако се вземе диалога от първия ми пост като отправна точка, баш фриирайда си е скокове по над 2 метра, или като тези на филмите на red bull, а всички по-леко е лек фрирайд поне аз така го разбирам за сега :D
Аватар
konopr

Мнениеот fall_out » Пон Май 09, 2011 7:34 pm

За мен лекия фрийрайд е да си способен да се качиш на собствен ход до дадена точка, след което за спускането да не ти е нужна пътека (което не изключва карането по такава), а да можеш да отпрашиш директно през гората. Колкото до дроповете - не знам.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот konopr » Пон Май 09, 2011 8:55 pm

fall_out написа:За мен лекия фрийрайд е да си способен да се качиш на собствен ход до дадена точка, след което за спускането да не ти е нужна пътека (което не изключва карането по такава), а да можеш да отпрашиш директно през гората. Колкото до дроповете - незнам.

това, което го казваш по ми прилича на all mountain.
Иначе фрирайда е по-скоклива дисциплина с разни трикове по баирите по-досегашните ми впечатления, а лекия фрирайд е с по-малко летене като метри май :D
Аватар
konopr

Мнениеот taurus13 » Вто Май 10, 2011 8:36 am

Вие сега като гледате как летят по филмите и решихте че фрий райда е дропене до дупка. Фрий райда по дефиниция винаги си е бил каране из дивото, без път и пътека. Това може да включва всякакви елементи. А по филмите ако няма скокове, какво друго да ви покажат, което да изглежда атрактивно - оран през боровинковите храсти ли? :D
Характерното за този стил е, че винаги можеш да бъдеш изненадан от някое препятствие дълбоко законспирирано в околната среда. Пътя си го избираш буквално в последния момент - никакви предварителни огледи и планове(както се случва по филмите). А това РедБул си е чиста проба атракция за зрителите.
Така че, има лек FR, има и по тежък. В общия случай байка за ФР, трябва да е по-лек от стандартна ДХ машина и да позволява придвижване на самоход по терена. ФР е предимно нанадолна дисциплина - харесваш си един склон и казваш - ей от там ще взема да се пусна, след което издрапваш някак до началната точка, къде с носене, къде с въртене и тръгваш.

За сравнение т.нар АМ или Ендуро си е по-скоро планински велотуризъм - включва от всичко по малко(или по много) - катерене на баири, спускане по пътеки и без пътеки, храсталясване, ориентиране, оцеляване, лежане по полянки и пр. - крайната цел е да минеш от точка А до точка Б, за удоволствието от движението и планината.

Тия два вида каране са предимно за хора със свободен дух - не се кара за време, няма състезателен елемент, за разлика от XC и DH, който са изцяло състезателни дисциплини и се практикуват по строго определени трасета и регламенти.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот TENDER » Вто Май 10, 2011 10:46 am

konopr написа:
...баш фриирайда си е скокове по над 2 метра, или като тези на филмите на red bull, а всички по-леко е лек фрирайд поне аз така го разбирам за сега :D
Горе-долу си прав, като това на което ти казваш "баш фрийрайд" е extreme freeride.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот konopr » Чет Май 12, 2011 11:22 am

taurus13 написа: В общия случай байка за ФР, трябва да е по-лек от стандартна ДХ машина и да позволява придвижване на самоход по терена.

чувал съм че на ФР рамките ъгълът на челото им като цяло е малко по различен за повече скокове и трикове във въздуха отколкото на ДХ машините, които са направени за повече блъскане по каманаци и по добро обиране на насрещни камъни и подобни препятствия
Аватар
konopr

Мнениеот konopr » Чет Май 12, 2011 11:24 am

TENDER написа:
konopr написа:
...баш фриирайда си е скокове по над 2 метра, или като тези на филмите на red bull, а всички по-леко е лек фрирайд поне аз така го разбирам за сега :D
Горе-долу си прав, като това на което ти казваш "баш фрийрайд" е extreme freeride.

не съм виждал досега производители да пишат за рамка като предназначение екстремен фрирайд, но просто фрирайд, както и лек фрирайд като предназначение съм виждал.
Аватар
konopr

Мнениеот bozidar » Чет Май 12, 2011 11:59 am

Мога да дам един подходящ пример. Norco Shore Three (160мм ход 135мм главина) / Norco Shore One (185мм ход 150мм axle) . На едното слагат вилка 180 и нагоре, на другото до 160мм. Според мен, границата се определя от самото колело, от хода му, окачване и тн ... Освен това тук в България фрийраийда се възприема по различен начин. Когато се използва тази дума тук, се има в предвид по- лека дисциплина от спускането. В Европа се възприема по различен начин :D
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот Admin » Чет Май 12, 2011 1:09 pm

Той фрийрайда навсякъде и от всеки се възприема повече или по-малко различно.
За мен лично няма такова нещо като лек фрийрайд - аз по-скоро го деля на фрийрайд и екстремен фрийрайд. За екстремния (скокове/падове над 2 м, много стръмни наклони, силно пресечен/брутален терен и т.н.) безусловно е необходим велосипед от висок клас, с голям ход на окачването, с надеждни компоненти, подходяща геометрия и т.н.
За обикновения фрийрайд може да се ползват (особено ако карачът е добър) и по-унивелсални байкове от типа на АМ/ендуро велосипедите. Именно за тази порода производителите най-често казват, че стават за лек фрийрайд, т.е. че може да си позволиш доста волности, ама без да залиташ чак към най-трудните препятствия, най-високите/дълги скокове и т.н.
Надявам се поне малко да съм ти прояснил нещата, макар че те изначално са си доста разтегливи. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Чет Май 12, 2011 6:38 pm

Аз също съм срещал определение лек фриирайд, но напоследък бая често срещам и понятието Trail, което, по това което разбрах, е по агресивно спускане, без големи скокове и такива. Иначе за лек фрийрайд може да се говори, когато няма много високи скорости и много грубо минаване през големи препядствия, както и отсъствието на големи скокове.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Admin » Чет Май 12, 2011 7:19 pm

В общия случай trail bike е същото като АМ байк.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот codename47 » Чет Май 12, 2011 8:38 pm

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (137.1 KiB) Прегледано 995 пъти
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот blackrider » Чет Авг 11, 2011 11:31 am

bozidar написа: Освен това тук в България фрийраийда се възприема по различен начин. Когато се използва тази дума тук, се има в предвид по- лека дисциплина от спускането. В Европа се възприема по различен начин :D

:agree: :beer:
Аватар
blackrider

Рейтинг: 1149

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд