Маски, противогази, кислород...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Маски, противогази, кислород...

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Май 10, 2011 6:36 pm

Леле еба си темата :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Сря Май 11, 2011 1:59 pm

IVO Jordanov написа:Леле еба си темата :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

... баш същото си мислех. :agree:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот zax983 » Сря Май 11, 2011 3:13 pm

Кога последно карахте в града?
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот Insight » Сря Май 11, 2011 3:31 pm

zax983 написа:Кога последно карахте в града?

Преди 10 минути, а почти ежедневно навъртам между 15 и 30 км в София.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот zax983 » Сря Май 11, 2011 3:34 pm

И смяташ ли че няма проблем с това което дишаме всеки ден, особено докато караме?
Аватар
zax983

Мнениеот PtD » Сря Май 11, 2011 3:41 pm

zax983 написа:И смяташ ли че няма проблем с това което дишаме всеки ден, особено докато караме?

A като си в кола или трамвай, или автобус, някакъв друг въздух ли дишаш? Специален бутилиран?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот zax983 » Сря Май 11, 2011 3:44 pm

Предполагам че е малко по-различен когато има някаква филтрация от климатиците на колите. Също така има значение дали някой ти пърди в лицето и ти нищо не можеш да направиш по въпроса или можеш да си затвориш прозореца ако пожелаеш. Определено не е същото.
Аватар
zax983

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Май 11, 2011 3:55 pm

zax983 написа:Кога последно карахте в града?

Мир, братко, не се заяждам. Просто изразих учудването си от темата.
На въпроса ти - в София не се придвижвам с велосипед - страх ме е. Предимно използвам скутерче и съм се замислял много пъти за маска, която да спира твърдите частици и прахта (с полемите слава богу нямам проблеми), защото знам какво е да дишаш зад гъза на някой рейс от пантивека. Друго не може да се постигне с тези маски, доколкото знам. Мисля, че ще си купя такава маска, тъй като в момента съм в Англия( тук се движа с велосипед, ама пък си нямат Икаруси и камикадзета зад воланите), само дето все много скъпа ми се вижда и не съм се решил. Не съм и проучвал филтри трябва ли да си взимам, на колко време се сменят, намират ли се и в БГ, колко да се запасявам от тук и т.н.
Ама това с кислорода ме разгроми направо, чесно ти казвам :nuts:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот zax983 » Сря Май 11, 2011 4:14 pm

То за имане, има обикновени маски пълен асортимент предполагам, като почнеш от медицински и стигнеш до бояджийски с филтри. Но нещо не ми харесват за колоездене... И все пак по-добре от нищо, но сравни цените и лесно ще решиш от къде да ги вземеш.

Иначе за кислорода, проверил съм всички варианти, освен пожарникарските уреди, а мисля че точно там имам най-голям шанс :)
Аватар
zax983

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Май 11, 2011 4:58 pm

zax983 написа:Иначе за кислорода, проверил съм всички варианти, освен пожарникарските уреди, а мисля че точно там имам най-голям шанс :)

Аз продължавам да не те разбирам, човече! Решил си да качваш осем-хилядник ли, че ти трябва кислород в бутилка?
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот DonDanito » Сря Май 11, 2011 6:22 pm

:offtopic: Авторът определено е интересна личност. Искам да го видя наживо още след темата за "Мощните крака и силовото каране"... :D
Дани, тел. 0878 808 991 :)
Аватар
DonDanito

Рейтинг: 1518

Мнениеот Inzagi » Сря Май 11, 2011 7:52 pm

IVO Jordanov написа:... Не съм и проучвал филтри трябва ли да си взимам, на колко време се сменят, намират ли се и в БГ, колко да се запасявам от тук и т.н.

RESPRO
Аз ползвах тази маска по-миналото лято и гледах че от миналата година ги имаше и в нащте магазини(моята я купих от CRC).

"Do the filters need replacing, if so, how often?

Yes the filters do need replacing.

1. The effective working life of the City filter depends on a number of factors, such as; the breathing rate of the user; ambient levels of pollution; the length of time the filter is actively working; hygiene levels. Taking these factors into account we recommend that the filter should be replaced every month or every 69 hours, whichever is sooner."
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Май 11, 2011 8:46 pm

Inzagi написа:
IVO Jordanov написа:... Не съм и проучвал филтри трябва ли да си взимам, на колко време се сменят, намират ли се и в БГ, колко да се запасявам от тук и т.н.

RESPRO
Аз ползвах тази маска по-миналото лято и гледах че от миналата година ги имаше и в нащте магазини(моята я купих от CRC).

"Do the filters need replacing, if so, how often?

Yes the filters do need replacing.

1. The effective working life of the City filter depends on a number of factors, such as; the breathing rate of the user; ambient levels of pollution; the length of time the filter is actively working; hygiene levels. Taking these factors into account we recommend that the filter should be replaced every month or every 69 hours, whichever is sooner."

Мерси! Би ли споделил впечатления? Продължаваш ли да я ползваш или не? Това всеки месец нов филтър ще излиза бая скъпо, особено ако се взимат филтри на Respo за по 40 лв... Дали имат алтернатива тия филтри и няма ли по-достъпен вариант. Сигурен съм, че има къде къде по-евтини, а може би и по ефективни филтри, дори и у нас, но не зная къде да търся.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот massada » Чет Май 12, 2011 12:28 am

до автора на темата: като човек който често излиза в открития космос искам да ти кажа следното:транспортирането на кислородна бутилка крие доста опасности.1 супер лесно запалима е и гърми доста силно.2 опасност от падане-ако паднеш с такова нещо има вероятност да екссплоадираш.3.с бутилка под налягане не може да влизаш в градски транспорт и общественни сгради.остава ти вариант 2-да направиш въздуха които дишаш по чист-горещо ти препоръчвам маска двъпластова с сменяеми филтри.по късно може да си ги правиш сам-най добрия материла за предпазване са цигарените филтри :beer:
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот Inzagi » Пон Май 16, 2011 1:21 pm

IVO Jordanov написа:Мерси! Би ли споделил впечатления? Продължаваш ли да я ползваш или не? Това всеки месец нов филтър ще излиза бая скъпо, особено ако се взимат филтри на Respo за по 40 лв... Дали имат алтернатива тия филтри и няма ли по-достъпен вариант. Сигурен съм, че има къде къде по-евтини, а може би и по ефективни филтри, дори и у нас, но не зная къде да търся.

Филтъра е 20 лв. 40 лв би трябвало да е комплект от два филтъра ,но не съм 100% сигурен.От маската като цяло съм доволен ,в началото ми беше малко трудно дишането ,но се свиква ,като свикнах си катерех с нея Бояна по пътя към Тихия Кът т.e. дори и при интензивно каране пак може да се носи.От миналата година не съм я носил ,защото не ми се даваха пари за филтри и вече не бях толкова на вълна супер здравословен начин на живот ,може пак да почна да я нося че през лятото в тоя прахоляк и мръсотия в София е ужяс.
Това което не ми хареса на мене беше че трябвяше да си я повдигам често, защото ми се смъкваше и отдолу под брадата не ми уплътняваше добре, но проблема идваше от размера защото аз си бях взел L размер който изглежда ми беше голям. Има два размера L и S .Другото беше че в жегите лицето ти става вир вода ,но поне се запазва чисто докато свалиш маската.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот IVO Jordanov » Пон Май 16, 2011 5:23 pm

Inzagi написа:...

Благодаря!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот zax983 » Вто Май 17, 2011 2:39 am

Благодаря и аз, маската изглежда много добре и като функция и като дизайн :)

Само цената не ми харесва...

П.П. Дали няма да ми е кофти да я нося с брада. Имам един мъдрец за вадене и дори с тукощо измити зъби се оказа че с маска става доста неприятно... И все пак предполагам че е по-добре да си дишам изгнилия зъб, отколкото софийския въздух... А с брадата тъкмо няма да ми пада дори да объркам размера ;)
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Пет Авг 26, 2011 11:10 pm

Хората, които пътуват до работа с велосипед, са по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания, установи изследване на Британската фондация по сърдечни болести, цитирано от в. "Острелиън". Изследванията показват, че ако човек кара колело 1 час дневно по улици с натоварено движение, микроскопичните частици от автомобилните газове увреждат кръвоносните му съдове. Това създава предпоставки за поява на сърдечни заболявания. Тези, които карат велосипеда си бързо, за да поддържат форма, си причиняват още повече щети, защото дишат по-дълбоко и поемат повече замърсен въздух. Дейвид Нюби от Единбургския университет е изследвал 15 здрави доброволци, които карали велоергометър по 1 час в условия, имитиращи тези на натоварените пътища. Резултатите показват, че кръвоносните съдове се увреждат след 6 часа излагане на автомобилни газове. Освен че намалява тяхната гъвкавост, стойността на протеина, който разгражда съсиреците, също спада. Подобно състояние води до сърдечно-съдово заболяване. По принцип няма никакъв спор, че колоезденето е полезно. То подобрява кръвообращението, поддържа теглото в нормални граници и повишава тонуса. Новото изследване обаче показва, че тези плюсове могат да бъдат превърнати в минуси от замърсения въздух по натоварените улици. Изгорелите автомобилниии газове, особено дизеловите, съдържат вредни частици въглерод и много метали. Тези частици са толкова малки, че дори човек да носи маска, те пак ще преминат през нея. Ако пътят за велосипедисти не минава по улиците, положението коренно се променя. Само на 10 м от натоварените пътища замърсяването намалява с 90 процента. Велосипедистите по улиците вдишват около три пъти повече въздух от шофьорите в автомобилите. Въздухът в автомобилите обаче е по-мръсен, отколкото на шосето отвън, защото замърсителите се натрупват в купето. Според специалистите замърсяването на въздуха в големите градове е не по-малко опасно от пасивното пушене.
Аватар
zax983

Мнениеот darki » Съб Авг 27, 2011 10:23 am

Offtopic
zax983, британците не ги слушай чак толкова много, защото към края на 19 век са били убедени, че ако си перат дрехите ще им се развали кройката, а в банята влизали един път за 3 месеца :D
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот zax983 » Съб Авг 27, 2011 10:54 pm

Ми то и аз си мислех че съм остарял, надебелял, пасивен пушач и т.н. - затова се задъхвам... Но като отида някъде на чист въздух и търча с 200 нагоре по баира чак се уморявам преди да се задъхам. А в София защо ли така се задъхвам много преди да се уморя :]
Аватар
zax983

Мнениеот subritual » Съб Авг 27, 2011 11:22 pm

Всичко е в главата.Не е зле да живееш в собствен свят, стига да ти е приятно.
Аватар
subritual

Мнениеот zax983 » Съб Авг 27, 2011 11:43 pm

О боже, в главата било... Ако не ти стига кислорода, няма глава която да ти го произведа... А другите вреди ще ги усетя много по-късно и по много по-неприятни начини... Макар че скоро може би ще приключа образованието си, т.е. скоро ще се махна от шибаната ни столица и ще се завра на най-хубавото местенце където с кеф ще си въобразявам че чистия въздух е по-чист :agree:

Предлагам всички хора които притежават личен автомобил, както и всички замърсяващи индустрии освен данъците които дължат на държавата, да плащат и на хората които не замърсяват, т.е. един вид вредни... Който не иска да плаща, да се качва на колелото. И за да сме честни, да се добави направо в цената на бензина този данък! Така или иначе го вдигат без основание... Да не каже после някой имам кола, но не я карам.

Склонен съм да освободя единствено инвалидите от тези данъци, защото на тях им се налага. Всеки друг който има избор = ДАНЪК замърсяване. Пушачите и всички други твари също. Даже чалгата в градския транспорт трябва да се облага с данък замърсяване, защото ми "замърсява водата".

:rofl:
Аватар
zax983

Мнениеот did » Нед Авг 28, 2011 12:56 am

Абе "човек", купувай си противогаз и спри да ни занимаваш с глупости! По-малко впечатление на пътя ще правиш с колело и противогаз, отколкото тук с това, което "мислиш".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Univer welo » Нед Авг 28, 2011 5:55 am

Склонен съм да освободя единствено инвалидите от тези данъци, защото на тях им се налага. Всеки друг който има избор = ДАНЪК замърсяване. Пушачите и всички други твари също. Даже чалгата в градския транспорт трябва да се облага с данък замърсяване, защото ми "замърсява водата".

zax983

Рейтинг: 1042

Аз съм с теб! Кога почваме? Бая пари ще съберем- и делимо -фифти/фифти!Ще разкажем играта на всички замърсители!!! :D :nono:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот ivanov_id » Пет Сеп 02, 2011 1:20 pm

Открийте 10-те разлики:

Изображение

Изображение
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 02, 2011 1:56 pm

Ех, че остроумно!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Сеп 02, 2011 3:15 pm

Ооох, zax пак се е активизирал. :(!:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 02, 2011 9:41 pm

Univer welo написа:Склонен съм да освободя единствено инвалидите от тези данъци, защото на тях им се налага.

Нещо не ми е ясно - ти какъв се явяваш?
Или по-скоро - за какъв се взимаш?
Или най-точно - в кой свят живееш?

zax98 - гроздето е кисело, ужасно кисело :evil:
А женените не искаш ли да ти правят "орално духални" удоволствия, понеже те имат жени и са ти длъжни с нещо?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот zax983 » Съб Сеп 03, 2011 6:51 am

Явявам се един от тези които тровиш когато се качиш в колата! Също съм един от тези които никога не са тровили теб или когото и да било! Ако реша да започна да го правя съм напълно съгласен да си плащам данъка, за да може да осигуря поне лечение, но по-добре превантивни мерки ако може, за потърпевшите.

Врътката е следната: Не караш кола, плащат ти за това, караш и си плащаш. А ти искаш да вредиш и да няма последствия? Еми да, така ще е, докато не започнат да те стимулират да не го правиш. А какъв по-добър стимул за днешния алчен човек от парите.

Даже за да не боли чак толкова поне в началото, предлагам да почнем с един доста малък %, тъй като хората които не замърсяват по никакъв начин се броят на пръсти. А тук говорим за директни постъпление в джоба на такива хора. аз даже не знам дали ще съм от тези хора, но ако не съм, няма проблем, ще си плащам своя данък замърсяване или ще спра да правя това което не трябва да правя. Другата година ако хората които не замърсяват по никакъв начин се увеличат явно ще трябва да вдигнем малко данъка на паразитите. Ако обаче нямаме добри резултати, вдигаме данъка още повече и така...

Идеята е, когато човек никога не пушил се разболее от рак на белия дроб, лечението му да е напълно безплатно или да може да си го плати, а не да се влачи по корем и да се моли на някакви частници за полагащото му се! Нека тази привилегия оставим на пушачите!
Аватар
zax983

Мнениеот Шлек_народен » Съб Сеп 03, 2011 7:46 am

zax983 написа:Идеята е, когато човек никога не пушил се разболее от рак на белия дроб, лечението му да е напълно безплатно или да може да си го плати, а не да се влачи по корем и да се моли на някакви частници за полагащото му се! Нека тази привилегия оставим на пушачите!

Ако цигарите са причина за рака на белия дроб, що 50% и повече от болните са непушачи???
Ако от твоите писания получа психическо разстройство и ми се наложи да се "влача по корем и да се моля на някакви частници", ти ли ще ми платиш разходите?
И последно - къде завърши макроикономика ,та почна акъли за данъчна политика да даваш?
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум