Веригата ми се отпуска(и евентуално пада) като завъртя назад

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Веригата ми се отпуска(и евентуално пада) като завъртя назад

Мнениеот guiltybydesign » Сря Май 11, 2011 10:18 am

Ами вчера си взех колело със скорости. Като спра да въртя педалите или ги завъртя леко назад, обтегачът(шимано) се мести напред и веригата в горния си край се отпуска надолу и евентуално пада. Разбрах че имало някви малки болтчета по обтегача от които се регулирало..бяха заводски НЕзавити докрай...пробвах да ги завия но никаква промяна. Венците се въртят назад, като врътна назад, и се чува характерното леко цъкане. Забелязах че като излязох от магазина, отначало преди да сменям скоростите не увисваше така веригата, но като го сложиш на някои по-малки венци и взе да става така...

Къде в Пловдив(или още по-добре Асеновград, но едва ли) мога да го занеса да ми ги регулират тия неща, и съответно как вървят цените?

Някакви специални иснтрументи/машини необходими ли са за такова регулиране, защото ако НЕ са, мога да се обърна към приятели-имам 2ма 3ма които цял живот се занимават с колела, та да ми го настроят те, за 1 бира
Идеи?
guiltybydesign

Рейтинг: 1200

Re: Веригата ми се отпуска(и евентуално пада) като завъртя назад

Мнениеот bikeboy » Сря Май 11, 2011 10:33 am

Може би веригата ти е дълга. Прочети тази статия http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair011 Но за да е най-сигорно направи снимка.
SHAMBHALA BIKE PARK Slow Bike's - Fast Rider's !
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Рейтинг: 1195

Мнениеот SeSSion » Сря Май 11, 2011 11:00 am

Скоростите ти не са настроени. Не се изискват някакви специални инструменти. Щом имаш приятели, които се занимават от много време с колелета, може да ги питаш.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Сря Май 11, 2011 5:48 pm

За какво ти е да въртиш назад?
guiltybydesign написа: мога да се обърна към приятели-имам 2ма 3ма които цял живот се занимават с колела, та да ми го настроят те, за 1 бира
Идеи?

Търсиш отговор тук за да си спестиш 1 бира.Браво бе.
Смажи си веригата.
И не се надявай да стане идеално,щото ти трябва скъп дерайльор, за да работи както трябва.
А относно малките болтчета....щом си ги завъртял вече си за реглаж при майстор,щото може да си строшиш ухото или дарейлора.Те регулират крайните позиции.
Аватар
subritual

Мнениеот guiltybydesign » Сря Май 11, 2011 7:35 pm

просто мога да ги върна в начално положение :)
guiltybydesign

Мнениеот lostrider@ » Чет Май 12, 2011 12:31 am

guiltybydesign написа:просто мога да ги върна в начално положение :)

Де да беше толкова лесно. Ще ги върнеш в начално положение на "око", ама друг път. Иди при някой, който най- малкото знае за какво служат тези болчета, моля те.. И недей да ги пипаш друг път :)
А иначе..и на мен не ми стана особено ясно каква е причината, която те кара да въртиш педалите назад?!
И освен това, когато посетиш някой от приятелите си (сервиз), помоли ги да ти пояснят с няколко думи как би било полезно за верига, венци, плочи и т.н. да бъдат сменявани скоростите. На коя плоча отпред, кои венци отзад да използваш, за да нямаш други усложнения в бъдеще. Просто съвет. Не го приемай като критика или заяждане. Успех :beer:
Аватар
lostrider@

Мнениеот cne » Чет Май 12, 2011 8:50 am

Не ми е ясно какво толкова се дивите на въртенето назад. Ще ми е много интересно да видя как пазите равновесие на място без да се възползвате от свободното движение, например. А как си нагласяте педалите преди тръгване?
По темата - така и така си омазал вече настройката на дерайльора, изчети тази статия http://mtb-bg.com/index.php/special/repair/286-repair009 и се пробвай да го настроиш. Дерайльорът ти е монтиран и не се налага да следваш всички стъпки, само тези за реглажа. Единственият проблем е да намериш къде да закачиш велосипеда, така че да му е вдигната задната гума и да е що-годе стабилен по време на процедурата. А ако не се справиш винаги може да се обърнеш към разбиращите другарчета или сервиз. Може да прочетеш и другите статии в сайта, за да си изясниш кое как работи по велосипеда и до какво точно води въртенето на разни болтчета и врътки.
Успех.
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Мнениеот Insight » Чет Май 12, 2011 10:37 am

Мен пък проблема ми бие (и) на проблем с задната главина (свободния ход)... при движение по инерция също ли провисва горната част на веригата?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот guiltybydesign » Чет Май 12, 2011 12:13 pm

разбрха от какво е. Прозрачният пластмасов диск на задните венци, който е мжду спиците и най-големия венец, нещо се мести..явно се е счупило закрепването към спиците, и като го вдигнах леко нагоре, педалите си се въртяха спокойно назад и веригата си цъка по дерайльора и задния венец. Ще го закарам на сервиза на Лидер казаха че ще ми го оправят без пари.

Тъпото е че осъзнах че същата вечер съм пукнал и 2те гуми на бабини зъби :) Ама че късмет
guiltybydesign

Мнениеот bikeboy » Чет Май 12, 2011 7:05 pm

Този "прозрачен диск" предпазва от заклещване на веригата м/у венеца и спиците когато тя евентуално падне. Много ме съмнява проблема да е от него.
SHAMBHALA BIKE PARK Slow Bike's - Fast Rider's !
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Рейтинг: 1195

Мнениеот Insight » Пет Май 13, 2011 8:36 am

bikeboy написа:Този "прозрачен диск" предпазва от заклещване на веригата м/у венеца и спиците когато тя евентуално падне....

...а когато се откачи влиза между зъбния блок и главината (или спиците) и затруднява свободното движение на едното спрямо другото.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот t.kyosev » Пет Май 13, 2011 9:38 am

Късно се включвам, при вече решен проблем, но да кажа и моите 5 стинки, ако някой има подобен проблем за в бъдеще.
Освен от това, което се оказа проблема, има вероятност това да се случи и при не добре работеща верига, ако се е спекло някое звено примерно.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Назад към Веломеханик