Да избирам, или да избират вместо мен?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Да избирам, или да избират вместо мен?

Мнениеот kvelikov » Пон Май 16, 2011 7:15 am

Доста се чудих дали да пусна тази тема.
Провокирана е не само от наближаващите есента избори, а по принцип от апатията и лековерието на хората.
Далеч съм от мисълта да агитирам някого - "таргетът" тук е прекалено малък за такова занимание.
Решението беше взето по-скоро от желанието ми да провокирам "размисли и страсти" в главите на съфорумниците,
за да може един ден, когато за пореден път изпсуват управляващи, депутати, президент, кмет и прочее животин, да
знаят, че ТЕ са участвали (вкл. и негласувайки) в избора.

Много моля модераторите да трият всеки опит за открито политическо агитиране, заяждане и подоби подривни дейности. ;)
Факт е, че всеки има политически пристрастия, но ако иска да ги заяви, да го направи lege artis. :agree:
Идеята на темата е да се изложат тезите - ако гласувам, защо, както и обратното.

Лично аз ще гласувам.
Защо?
Защото така ще имам малко повече контрол върху крайния резултат.
Далеч съм от илюзията, че гласът ми ще отиде 100% за "добрите" - просто такива липсват.
Важното е, че няма да отиде при лошите, защото такива има в изобилие. :dark:
Ако темата се развие, имам много още какво да споделя...
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Re: Да избирам, или да избират вместо мен?

Мнениеот outfaced » Пон Май 16, 2011 8:51 am

и какво ... пак стигнахме с 2 думи до основния проблем - че в тая държава се гласува "против", а не "за" или в най добрия случай се избира по-малкото зло.
От друга страна няма как и да обвиниш някой, че в политиката липсват свестни хора, понеже аз не познавам независим,амбициран и компетентен човек, който би се набутал на подобно място. Малкото които са го направили са били задушени. Та омагьосан кръг.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот sos » Пон Май 16, 2011 8:58 am

Красе, малко страна тема в този форум :dontknow: Ще ти кажа защо, от повечето хора който познавам, който карат в планината, почти никои не го брига за политиката :crap: А и аз самия след като съм принуден да избирам само от злини и не виждам коя е по малката предпочитам да стоя на страни, може би не е правилното решение, но поне ми носи някакво спокойствие :peace:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот holdon » Пон Май 16, 2011 7:03 pm

Много е лошо ,когато народът го боли...
Още по-лошо е ,когато го бОли едно определено място! :)
Изображение Изображение
Аватар
holdon

Рейтинг: 1209

Мнениеот kvelikov » Пон Май 16, 2011 8:28 pm

sos написа:Красе, малко страна тема в този форум :dontknow: Ще ти кажа защо, от повечето хора който познавам, който карат в планината, почти никои не го брига за политиката ...

Добри, точно затова пуснах темата.
Няма нужда всеки "да брига за политика", но не е и много нормално интелигентни хора да не се интересуват от това, кой ще взима решенията вместо тях.
Много сме силни на депутатски псувни, но истината е, че ние сами си ги вкарваме в Парламент, Мин. съвет, Президентство.
Гласувайки, или не.

Толкова е лесно човек да се замисли и да потърси логиката в главата си, а не да чака да му я посочат от платените и дирижирани медии.
Ако пък логиката и информираността не достигат, може да се разгледат и поне няколко чужди гледни точки - не вреди.

"Дееба любовта", "Чък Норис", "Какво ядохте вчера, онзи ден и по Коледа на 2005-та..."... :smash: ...
Много градивно!
А после - "Гадни политици", "Изсякоха горите", "Забраниха карането в планините"...
И всичко това станало, докато сме пускали поредната тема от типа "С коя ръка си бършете г*за"... :blush:

Не съм идеалист и не вярвам, че шепата хейтъри тук ще ме разберат.
Вярвам обаче, че не "стрелям" напразно. :agree:
:beer:
Аватар
kvelikov

Мнениеот acidrain » Пон Май 16, 2011 8:47 pm

А това гласуването, не е ли един вид индулгенция за съвеста, избираме депутати, кметове и т.н. за да прехвърлиме вината върху някой друг?Гласуваме за някой, с надеждата да направи нещо за държавата, да ни оправи (не в оня смисъл), а ние да си мръхтиме безметежно без да правиме нищо, и да ги псуваме когато не ни изнася.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот outfaced » Пон Май 16, 2011 8:56 pm

kvelikov написа: ... но не е и много нормално интелигентни хора да не се интересуват от това, кой ще взима решенията вместо тях

Доста често срещано явление и в "белите" страни. Не е това проблема. Разликата е в какво остава като махнем хората, на които осъзнато не им се гласува.
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Пон Май 16, 2011 8:58 pm

acidrain написа:А това гласуването, не е ли един вид индулгенция за съвеста, избираме депутати, кметове и т.н. за да прехвърлиме вината върху някой друг?Гласуваме за някой, с надеждата да направи нещо за държавата, да ни оправи (не в оня смисъл), а ние да си мръхтиме безметежно без да правиме нищо, и да ги псуваме когато не ни изнася.

Не вярвам да го мислиш това. :nono:
Тази форма на ред е измислена доста отдавна.
Състоянието, в което се намира светът в момента доказва, че не е най-добрата, но май засега не е измислена по-подходяща. :dontknow:
Ти какво предлагаш?
:popcorn:
Аватар
kvelikov

Мнениеот vpravov » Пон Май 16, 2011 9:38 pm

У наше село - тази диктатура на заслепеното мнозинство, така ме клати, че все ми се разтреперват ръцете и "без да искам" си драскам бюлетината открай-докрай! :dontknow: Ама после - поне си псувам с чиста съвест. :love: Нищо, че уж - "по-далече от цървулите си не виждам"!

Поздрав: http://vbox7.com/play:8a9d7708

едит: интересно дали ще има в тази тема нещо ново : viewtopic.php?f=9&t=7473&start=0
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот taurus13 » Пон Май 16, 2011 10:14 pm

Мислех да кажа нещо по темата...ама пък що да се ядосвам...Аз вече не гласувам, освен за кмет и президент.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот acidrain » Вто Май 17, 2011 7:07 am

Краси, дали го мисля, или не няма никакво значение.Важното е, че българина много обича да има някой друг за виновен, който да понесе всичката вина, да бъде сочен с пръст и оплют накрая.Тошо ни беше виновен за комунизма, БСП и СДС за прехода, мутрите за престъпността, Волф (например) за мръсотията по улиците и т.н.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот kvelikov » Вто Май 17, 2011 7:30 am

Факт. :agree:
И аз пак питам - какво предлагаш? :blush:
Аватар
kvelikov

Мнениеот Univer welo » Вто Май 17, 2011 8:14 am

Свежият полъх на ДЕМОКРАЦИЯТА /българска/ отново започва да се стеле над душите и сърцата ни. Давайте момчета , слушам Ви! Аз няма да се обаждам, опасно е за мен -искам да съм юзер в този Форум. :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот kapitanblood » Вто Май 17, 2011 8:23 am

kvelikov написа:Факт. :agree:
И аз пак питам - какво предлагаш? :blush:

Ето това е жалкото,в нашата мила Родина...няма алтернатива,които да изберем,няма с какво да ни изненадат,всичко върви от лошо към по-лошо.
Ти(Краси),за кой би гласувал с чиста съвест?Кой точно е достоен и умел политик,да поеме капитанското място? БББ или СС... ИК?
За тези 20 години преход,няма политик,който да мисли за държавата,а не за собствения си джоб.То не беше "ще Ви Оправя за 800 дни",то не бе чудо.Положението сега е,точно един разграден и разграбен двор.Всички се оправдават с предишните правителства,че били оставили Държавицата на 0,а какво правят ТЕ за просперитета на БЪЛГАРИЯ?!?Магистрали..... :dontknow: .Всичко е прах в нашите очи,виж само колко НЕработни дни имаме от началото на годината,задай си въпроса ЗАЩО,не е щот сме много богати...;).
Другата страна на монетата сме ние,ОВЧОТО население на тази прекрасна държава.Вярваме безусловно на всички,които дойдат и кажат"Ще ви оправим споко" и да те ни Оправят за 4 години,така както си го могат.
Може ли държава,в която 85% от площа и да е обработваема да внася ЖИТО,ДОМАТИ,Краставици....,всико,което можем сами да си произвеждаме,в ПЪТИ по-хубаво от вносното.
За тези 20 години,сме отвикнали на работа,земята пустее,големите градове се напълниха с хора,които за 200 лв работят от сутрин до вечер,а селата се обезлюдяват.Коя е тая нормална държава,която позволява това?
Погледнете съседна Гърция,стачки,протести митинги,хората са будни,интересуват се какво се случва с държавата.Цяла Европа,като вдигнат цената на бензина,стачкуват.А ние кво,баровците,стоим и си траем в нашите мизерни домове,а ония продължават да ни мачкат.
Казуса е малко като,"яйцето или кокошката".
Извода,поне за мен е:
Нямаме гражданско общество,няма достойни,честни и интелигентни политици,които да поемат управлението на България.Всеки от сегашните,които и да изберем,няма значение сини,жълти,зелени или червени,всички са един дол дренки...;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот outfaced » Вто Май 17, 2011 8:49 am

Само не давай гърците за пример ... То се видя какво цвете са :) ... на това отгоре имат и наглостта да стачкуват.
Аватар
outfaced

Мнениеот kapitanblood » Вто Май 17, 2011 8:55 am

outfaced написа:Само не давай гърците за пример ... То се видя какво цвете са :) ... на това отгоре имат и наглостта да стачкуват.

Примера е гражданското общество,не политиците....;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот agent_Jekov » Вто Май 17, 2011 9:32 am

Аз като ви говоря не приказвам...
Ще гласувам единствено за независим кандидат или в краен случай подкрепен от партия такъв, който не спира да говори/действа за съживяване и развитие на производството в България. На който това ще му е основния приоритет по време на управлението му. И понеже няма да има такъв, най-вероятно няма да гласувам. Пет пари не давам кой какво избира или не вместо мен, гласуването е въпрос на личен избор - или одобрявам някой и го подкрепям, защото наистина смятам, че би помогнал или не избирам никой, при липсата на такъв. "По-малко" зло в България няма, 20 години са достатъчни да си го набият това в главите някои хора...
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот fifffka » Вто Май 17, 2011 9:33 am

Аз пък искам бяла бюлетина - искам да гласувам, но като не ми харесват кандидатите пускам празен глас. Поне така е в нормалните държави, а не да се гласува наказателно за друг или да се въздържаме от глас, защото няма за кого. Когато кандидатите не могат да обхванат целия политически спектър, се прави точно така. Това трябва да се превърне в нормална практика за всички видове избори.
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот skiman » Вто Май 17, 2011 9:54 am

kapitanblood написа:Всичко е прах в нашите очи,виж само колко НЕработни дни имаме от началото на годината,задай си въпроса ЗАЩО,не е щот сме много богати...;).

:nono: Виж Австрия колко НЕ работни дни имат в годината. :popcorn:
1 януари Нова година
6 януари Празник на Тримата крале
25 април Вторият ден на Великден
1 май Държавен празник
2 юни Възнесение Христово
13 юни Вторият ден на Петдесетница
23 юни Тяло Господне
15 август Успение Богородично
26 октомври Национален празник
1 ноември Вси Светии
8 декември Непорочно зачатие на Дева Мария
25 декември Коледа
26 декември Празник на Свети Стефан

Като имаш предвид, че когато са близо до събота или неделя ги обединяват и после НЕ ги отработват.
И това е само един пример. Почти всички европейски държави имат съизмеримо количество, ако ли не и повече неработни дни.
Относно гласуването. Все повече се чувствам като блондинка на ергенско парти.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Vikingonbike » Вто Май 17, 2011 10:20 am

"Пролет моя, моя бяла пролет"...
КМЯ!
Аватар
Vikingonbike

Мнениеот kvelikov » Вто Май 17, 2011 10:50 am

Още чичо ви Дарвин е забелязал, че дядо ви Господ така е създал Природата, щото да се задържат и оцеляват видовете, които са в Златната среда.
За да се случи нещо еволюционно значимо обаче, трябва да има поне едно крайно събитие, което да се окаже удачно и да бъде закрепено от Отбора.

Насочени към настоящата тема, тези изводи ми казват следното:
- в политиката крайните събития винаги са водели до кръвопролития, което в днешно време е доста радикално
- Златна среда в БГ е труднодостъпна, поради агентурната и измекярска биография на поне 90% от настоящите политици
- налично е по-малкото зло, т.е. ясно е, че "спонсорите" ще си поискат дивидентите, но поне ще остане доста и за обществото
Убеден съм, че "белите" държави са "бели", именно поради третата подточка.
Това е причината и аз да търся подобни фаворити.

Негласуването, бялата бюлетина, надписите "Уво", "К*р за Левски" и "ЦСКА-свине" са израз единствено на ниска култура и отчаяние.
Точно на това разчитат "сладурите" - тъпо, незаинтересувано и лесно манипулируемо стадо.
Защо мислите т.нар. "независими" медии бъкат от бози, чорби и пача - това са катализаторите за горния процес.
Често подпитвам хората - "Имаме ли нужда от Белене"?
Повечето отговарят - "Разбира се! Това е енергийна независимост! Така каза ББ по телевизията"!
А къде е истината?
Малка група хора, наричащи себе си българи, подкокоросани финансово от по-голяма група хора, наричащи себе си руснаци,
търсят лично облагодетелстване и продават на безценица независимостта на държавата.
За информация, тази зима Козлодуй е работила на около 30% от мощностите... т.е. няма потребление!
Но, за да върви далаверата, на хората се внушава, че има проблем.

Обедната ми почивка свърши, а на Радо ще отговоря по-късно за кой и защо бих гласувал... ;)
Аватар
kvelikov

Мнениеот STAFF » Вто Май 17, 2011 11:01 am

kvelikov написа:Често подпитвам хората...

Спри.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот kvelikov » Вто Май 17, 2011 11:03 am

Защо, не ти отърва ли?
Аватар
kvelikov

Мнениеот fifffka » Вто Май 17, 2011 11:12 am

kvelikov,
те това за бялата бюлетина, че е израз на ниска култура, както и да ми го обясняваш, просто не мога да го разбера. След като на предизборната сцена излизат само леви и десни, а аз искам нещо от ценътра (съвсем прост пример), какво - няма да ходя да гласувам ли? Или ще си пусна гласа за някой, просто защото трябва да се гласува, а после ще ми кажат "ти си ги избра" и то с пълно право; могат да ми кажат, че съм упражнила наказателен вот, пак с пълно право, а най-правилно ще е да ми кажат, че съм овца и ходя със тадото към урната без да знам изобщо защо съм се запътила натам. Точно за това е бялата бюлетина, а липсата на такава е именно ниска политическа култура, дори може да се нарече липса на такава по всички параграфи.
ПС:редно е да се запитаме в случая откъде идва това отчаяние, защо повечето партии нямат твърд електорат вече толкова години, защо вече второ правителство оглавява властта само и единствено благодарение на популизма...
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот Univer welo » Вто Май 17, 2011 12:13 pm

ДАМИ И ГОСПОДА,
Искам само да попитам: /обещах ,че няма да се обаждам, но уточнявам -няма да давам мнения, а искам само с въпроси да си уточня поведението /
Имам един въпрос, но за да го формулирам по точно -малко преамбюл: Знаете приказката ,че всичко в този живот са трите ППП - пари, ..., политика. Това е за простосмъртните, за нас -по печените в разните теории и конспирации определението е следното.: Политиката е концентриран израз на икономиката, а екстремалния вариант на политиката
е войната. /Забравих,кой го каза , но се приема за аксиома/.
Изключваме войната. Оставяме с политиката и икономиката. Та сега за икономиката- ДА Я ФИКСИРАМЕ В ОПРЕДЕЛЕНА НАСОКА. Задавам въпроса си: Как смятате Вие , какъв процент от националното богатство, дълготрайни активи , оборотен капитал и пр. е съсредоточен в ръцете на тези ,които бяха сложени на власт преди 67 години и техните господари. В случай, че този процент е под 34% /контролния пакет/ можем да си приказваме за избори и демокрации. Ако е над...???
ЧАКАМ ОТГОВОРИТЕ ВИ! :dontknow:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот outfaced » Вто Май 17, 2011 12:21 pm

skiman написа:... Виж Австрия колко НЕ работни дни имат в годината. :popcorn: ...

на това отгоре имат и 25-30 дни отпуска .... ай ша им са не знае.

Иначе там има далавери, групировки, лобизъм ... като навсякъде, не сме ги измислили ние. Малка разлика само, там покрай грижата за държавата се правят разни шмекери, а тука покрай шмекерите, ако някой се сети може и да се погрижи за държавата :)
Аватар
outfaced

Мнениеот Harka » Вто Май 17, 2011 12:35 pm

Не разбрахте ли вече, че политическите въпроси не се толерират особено тук? Да не говорим, че всичко дотук е толкова дъвкано вече, че чак е изтъркано...
Аватар
Harka

Мнениеот Admin » Вто Май 17, 2011 1:12 pm

Краси, за съжаление Harka е прав. Колкото и да съм ангажиран към тази тематика, колкото и да не понасям някои поведенчески модели в нашето общество (то се вижда и от цитираната тема, макар че имаше и други след това), аз също щях да заключа темата. Просто тези неща вече са обсъждани, не един път, а много! Дотолкова, че дори аз разбрах колко няма смисъл, не и в такъв форум, не и "на едро". Единственият скромен положителен опит до момента, който имам, е бил в разговори на живо с минимален кръг от хора, и пак резултатът е мнооого ограничен. Така че, колкото и да ти е противно отвътре (знам го, защото и аз съм го изпитвал), няма смисъл. Всеки народ заслужава съдбата си, а това, че има индивиди, на които им се налага да я споделят, без да я заслужават, в крайна сметка е и техен личен избор, преценка на плюсовете и минусите от живеенето на една или друга територия. Знам какво се опитваш да провокираш, споделям твоите възгледи, но уви, опитът е показал, че не е тук мястото и не е това начинът. Ако изобщо има място и начин, де. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Други