Избор на Гуми за агресивен АМ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на Гуми за агресивен АМ

Мнениеот TheUndertaker » Сря Май 11, 2011 9:14 pm

Така колеги реших да олекна и да сменя марката на гумите, които търкалям на моя 6point
В момента се мъча с Невегали 2.5 с мекия материал, но това животно доста бавно търкаля. Имам и чифт Невегали 2.35 еднослойни с подсилен борд, но ми идват малко пластмасови, та викам да сменям марката. Имам и няколко Minion- a предни, но са доста меки за ежедневни карания.
Изискванията ми са:
Да имат добър страничен грайфер, който не се гъне стил марката максис, държа да усещам грайфера как контактува с терена.
Няма да карам без вътрешни, но предпочитам да сваля теглото под 1100 за гума 2.50. Размера е относителен , тъй като всеки производител си ги тълкува както му дойде.
Възможна е комбинация от различни модели , като предната дава стабилност, задната дава търкаляне. Не ми се дават повече от 110-на лв за комплекта.
Слушам предложения, аргументирани ако може :)
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Re: Избор на Гуми за агресивен АМ

Мнениеот димитър » Чет Май 12, 2011 7:02 pm

аз карам с maxxis hight roler 2.10 хем бързо се търакалят хем в завоите са устоичиви единственият недостатък е,че трябва повече да момпаш аз на 2.7-бара сплесках задна капла на бурдиур от магазина ми казаха,че трябва да се помпат около 3-3.5 атмосвери :agree: ако държиш да са по широки http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_106&products_id=2674&osCsid=99c7e5e5e497b1d494918fe602419f6f 2.50 =72лв. http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_106&products_id=2673&osCsid=99c7e5e5e497b1d494918fe602419f6f 2.35=39лв.
:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
R@/\/\ H7.7w0 R!D3R
Изображение
Аватар
димитър

Рейтинг: 1100

Мнениеот skiman » Пет Май 13, 2011 8:48 am

Едно време докато търкалях RAM AM го бях обул с такива гуми. Размера 2.4 е с много голям балон, много стабилна на всякакви условия. Цената е повече от приемлива. Определено го няма това усещане, което описваш. Държи стабилно и в завой, а и се търкаля леко. В момента карам Хай ролер и определено Адвантиджа стъпва доста по-стабилно. Не съм карал други марки и шарки. За тези имам впечатления.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот pascoff » Пет Май 13, 2011 9:35 am

Аз съм пред подобна дилема и вариантите на които съм се спрял са следните:
- за предна единия е Schwalbe Nobby Nic 2.4 SnakeSkin - 650гр. и е широка 62 мм. Плюса е теглото и сцеплението (макар, че незнам специално страничните грайфери как държат) ... минуса е, че е малко по-кекава (ако мога така да е определя) спрямо сегашната ти и може би няма да може да е мачкаш с по-ниско налягане по завоите. Другия вариант е Continental Rubber Queen 2.4: малко по-тежка (820гр) и малко по-скъпа но за сметка на това по-стабилна и с повече сцепление, според мен - по-добрия вариант но и по-скъпия.
- за задна пак класическия Schwalbe Racing Ralph 2.4 Double Defence: изключително лек 575гр. (тука за Double Defence не съм сигурен за теглото) и търкалящ се, съответно и по-кекаф (бе не измислих по-подходяща дума :) ) и малко по-скъп. Другия вариант, който ми е фаворит но вече не го произвеждат, е този: Continental Petrol 2.5 - 62мм широка, 850гр. semi-slick но със стабилен страничен грайфер и голям балон, по-евтина (ако я намериш). Не е подходящ за мокро и кално, но и другия вариант също не е особено подходящ.
Карал съм поотделно всички горепосочени гуми и която да избереш няма да сбъркаш, просто трябва да имаш предвид недостатъците им за да няма изненади :)

Успех с избора :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот outfaced » Пет Май 13, 2011 9:47 am

що ще сменяш марката ...
Какви са ти алтернативите? За тия пари само Максис ...
Теглото ще го свалиш или като свалиш размера или се откажеш от меката смеска / усиления борд. Решавай :)
Екскаватора ми заглеждал ли си го с какви брутални странични грайфери е? Мога да ти дам един на 2,35 полуизхабен колкот за някаква проба и идея.
Иначе швалбетата, континентали имат интересни предложения, ама цифрите са други, а наличностите у нас скромни. Трябва поръчка от немско, а там цифрите са още по други :)

На Пасков идеите са класически, но предполагам ще си държиш на усилените бордове и каране с ниско налягане.

п.п. Рейсингралф за АМ аз отзад не бих сложил. Не съм карал 2,4 но 2,25 доста бързо и скъсих животеца, а моето каране е далеч от агресивно. То че е лека, лека е ... ама не е трайна, а цената не е за пренебрегване.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Пет Май 13, 2011 9:57 am

outfaced написа:п.п. Рейсингралф за АМ аз отзад не бих сложил. Не съм карал 2,4 но 2,25 доста бързо и скъсих животеца, а моето каране е далеч от агресивно. То че е лека, лека е ... ама не е трайна, а цената не е за пренебрегване.

...да не говорим, че на мокро с тази гума си все едно със сликове.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот 4getcredo » Пет Май 13, 2011 11:55 am

Рейсинг Ралфа е хубава гума. Карах на твърдака 2.1 Evo-то. Карал съм я в сняг, на мокро, доста по асфалт и на пъмп трака ... :D Изненадах се колко добро сцепление правеше на сняг нагоре. Като търкаляне също много добро поведение... Лошото е, че след няма и 7-8 месеца... я скъсах :D

По-големите модели навярно ще са по-държаливи... но дали достатъчно!?!?

От две месеца пак на твърдака отпред съм сложил Nobby Nic 2.4/62 mm. Очевидно балонът е по-малък от този на Rubber Queen 2.4. Досега съм я карал повече на асфалт и на 2-3 офроуд изпълнения. Мисля, че няма да те разочарова тази гума. Не е толкова мека и лепкава, но грайферът държи.

Отзад на твърдака следващата гума смятам да е Larsen TT.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот EmZo » Пет Май 13, 2011 3:52 pm

+ 1 за Nobby Nic 2,4 !Snake Skin!

Предишните ми гуми бяха именно Kenda Nevegal SWS. След като минах на Nobby Nic-a усетих усезамо подобрение при търкалянето и въртенето нагоре, докъто стабилноста при спускане се запази. Другото което ми направи впечатление е, че многократно намалих прещипванията а продължавам да си карам на сравнително ниско налягане надолу. Абе това животно учудващо за дебелината на борда му много държи на камънак! :agree:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 13, 2011 4:08 pm

@pascoff Мдам идеите са класически и са в полезрение, явно ще трябва да тествам някое Швалбе да видя как е. Отзад семи слик не бих желал. Инак много добри предложения.

@Адаша Ми малко разнообразие бре. Ниско налягане не мерси имам 3 чифта гуми за спускане. Писал съм какви гуми си търся, грешка си за цените :)

Предполагам никой, няма впечатления от тези хубавици: Michelin Wild Grip и Michelin Wild Rock
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот airborneone » Пет Май 13, 2011 4:29 pm

TheUndertaker написа: Предполагам никой, няма впечатления от тези хубавици: Michelin Wild Grip и Michelin Wild Rock

Имаме впечатление, че се продават на цена за бройка около това, което искаш да дадеш за комплект ;)
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 13, 2011 5:36 pm

airborneone написа:
TheUndertaker написа: Предполагам никой, няма впечатления от тези хубавици: Michelin Wild Grip и Michelin Wild Rock

Имаме впечатление, че се продават на цена за бройка около това, което искаш да дадеш за комплект ;)

Тоше объркал си се доста в момента цените са им малко под 50лв на бройка :) Говорим за по-тънки гуми все пак ;)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Admin » Пет Май 13, 2011 10:23 pm

Жоро, аз лично смятам като докарат Kenda, да пробвам комбинацията Kenda Nevegal 2.35 DTC SWS отпред и Schwalbe Nobby Nic 2.4 Snake Skin отзад.

В момента съм с 2х Schwalbe Nobby Nic 2.4 Snake Skin и като цяло са екстра за разнообразно каране по всякакви терени, впечатлен съм и от здравината на Snake Skin стените, но въпреки всичко за Nevegal-а имам още по-хубави спомени. С тая гума отпред газех много уверено във всичко и завивах много приятно. По мое мнение на някои терени (например чакъл) Schwalbe-то в завой не е толкова стабилно, колкото Nevegal-а.

От споменатата Maxxis ADvantage 2.4 също пазя много добри спомени - с тоя голям балон и ширина ми даваше много увереност (не знам ти какви проблеми си имал с maxxis в завой, но аз явно не завивам толкова агресивно). За мен обаче тоя ADvantage е малко тежък - 900 г по спомен.

Така че аз в момента само чакам да дойдат Nevegal-и. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Съб Май 14, 2011 2:01 am

TheUndertaker написа:@pascoff Мдам идеите са класически и са в полезрение, явно ще трябва да тествам някое Швалбе да видя как е. Отзад семи слик не бих желал. Инак много добри предложения.

@Адаша Ми малко разнообразие бре. Ниско налягане не мерси имам 3 чифта гуми за спускане. Писал съм какви гуми си търся, грешка си за цените :)

Предполагам никой, няма впечатления от тези хубавици: Michelin Wild Grip и Michelin Wild Rock

aко можех да побера 2.4 отзад аз щях да мина на чифт фат албърт triple Nano Snakeskin ... една идея по-здрави и агресивни от ноби ник-а

http://www.schwalbe.com/ger/de/produkte ... 253&info=1
http://www.schwalbe.com/ger/de/produkte ... 243&info=1

Мен поне комбинацията ми е любопитна. Страничните грайфери са малко по масивни от тези при нобиник-а.
Само че както казах и цената е ... http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... duct=17963 ... има няма 80 кинта на гума
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот fall_out » Съб Май 14, 2011 7:50 pm

Хубаво де, ама предимно на какъв терен караш? Знам, че за всеки е разнообразен, но обикновенно има преобладаващ и/или любим такъв. Единственото което мога да кажа до момента е, че Адвантиджа както някой ти е препоръчал не става за завой - много се гъне страничния грайфер и има един момент когато задницата преплъзва доста повече отколкото се очаква - поносимо е, но мен не ме кефи да ми се "огъва" задната гума. Просто страничния грайфер е доста издаден(висок) и се сгъва. Добрите страни са, че има добро сцепление и се търкаля сравнително лесно, ако караш по технични пътеки с по-ниска скорост, камъни и т.н. мисля, че става. На сняг също се представя доста добре. Аз съм карал такава 2.4 като задна(и карам), и винаги ми е било интересно как ще се държи като предна с това гънене, и дали ще се пребивам - все пак я дават за задна, ама мисля да пробвам как ще е отпред.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот pascoff » Пон Май 16, 2011 10:17 am

outfaced написа:
На Пасков идеите са класически, но предполагам ще си държиш на усилените бордове и каране с ниско налягане.

Не случайно съм писал вариантите SnakeSkin/DoubleDefense, които са с подсилени бордове но ако не искаш да олекотяваш чак толкова, предложението за Fat Albert изглежда много интересно. Тука вече зависи какви грайфери ти харесват повече и на какъв терен ще се кара основно.
Забравих и за друг класически претендент: Schwalbe Big Betty - 870 гр. за фрирайд варианта, като е има в 2 разновидности на материала - PaceStar и TrailStar (виж тук за тия матРяли). Карал съм варианта с GlueyGlue и бих ти е препоръчал за задна, макар, че други се кълнат в превъзходните и качества и като предна.
Сега гледам сайт-а на Continental и там също има един интересен вариант: Mountain King II 2.4 - теглото варира от 650 до 740 в зависимост от нивото на протекция и дали е сгъваема. Някои хора са изключително доволни от първата версия на тази гума, но като гледам тази е тотално различна, което не пречи пак да върши работа. Прост още една опция, която да вземеш предвид.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот joropc » Пон Май 16, 2011 11:50 am

http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2086
Това според мен си е класическа комбинация.Всъщност и аз съм с такава.
Не съм кой знае какъв карач, но в този си вид комбинацията върши работа.На Abert-а обаче, вече започна на места да се "кърти" страничният грайфер.Вероятно е нормално, след две години.....
Последна промяна joropc на Пон Май 16, 2011 11:54 am, променена общо 1 път
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот TheUndertaker » Пон Май 16, 2011 11:51 am

Първите тестове на Noby Nik Evo Snake Skin бяха интересни.
- Гумата е доста бърза и има много добро търкаляне.
- Спирачното съпротивление също е добро, но предполагам като повечето гуми с подобна шарка при изтъркването на горния ръб на грайфера, това ще се промени.
- Балона е доста приличен и въпреки , че тествах на 2 атмосфери, си мисля, че задната ще иска поне 2.5
- Страничния грайфер е странна птичка. Още в града се пребих като куче. Гумата има посока, в случая я бях монтирал както я препоръчва производителя за предна. Това доведе до няколко неща. Първо страничния кноб, който първи контактува при накланяне на колело се гъне жестоко и изпуска. дори на чист асвалт. Когато изтърве, закантва следващия, който е доста по масивен и удържа гумата, но има момент, в който аха да загубиш контрол.
Другото което се забелязва при натискане на предната страничния грайфер леко води гумата по себе си, това понякога е добре, понякога не толкова тъй като ме вкарва в презавиване.

За първоначален тест гумата се държи по-добре на твърд терен, отколкото на горски. Сигурно ще пробвам да завъртя гумата в обратна посока, да видя проблемите със страничния, които описах по горе дали пак ще съществуват. Като първи впечатления гумата е много добра, ще я погавря още малко и минавам на следващия претендент "да бъдещ каран от мен" :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот TheUndertaker » Сря Май 18, 2011 9:20 am

Малко вчепетления от гумата обърната като за задна, и отпред и отзад.
- Съпротивлението при търкаляне осезаемо се увеличи
- Спирачното съпротивление намаля
- Катеренето и сцеплението при катерене се увеличи, има защо за задна да се кара така
- Страничният грайфер сега е малко по-контролируем. ъгълът на контакт при завой се промени и вече малкия кноб , който се гъне получава почти веднага подкрепа от големия до него, което дава повече устойчивост. Или накратко лично за мен, поведението на поднасянето е повече контролируемо. Няма го прехвърлянето на сцепление от един грайфер на друг и подхлъзване пак сцепление и тнт. Доколкото видях за 2011 към страничния грайфер е добавена връзка между големия и малкия грайфер, който да добави повече устойчивост.
- За съжаление все още има ужасно странно поведение на страничния грайфер по твърд ръб.

Сега минавам на други да видим.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот zero knowledge » Чет Май 19, 2011 3:53 pm

TheUndertaker написа: ... гумата обърната ...
- Страничният грайфер сега е малко по-контролируем. ... поведението на поднасянето е повече контролируемо.

Уважаеми г-н Drifter,
Вярно е, че обърната има повече сцепление и поднася по-малко - хубаво си го усетил. Обясненията за причините обаче беше по-добре да ги пропуснеш, не се връзват много.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот pavle » Пет Май 20, 2011 3:50 pm

TheUndertaker написа:- Страничния грайфер е странна птичка. Още в града се пребих като куче....Първо страничния кноб, който първи контактува при накланяне на колело се гъне жестоко и изпуска. дори на чист асвалт....има момент, в който аха да загубиш контрол.

Изпитвам същото с nobby nic-а отпред. При накланяне в завой гумата изпуска. С 2,25 съм и мислех, че с 2,4 ще е по-добре, но като чета сега се замислям дали да не пробвам друга гума.
Инициатива "Алабак"
аз ремонтирам колото си при Пацо - Вело 2009
Аватар
pavle

Рейтинг: 1550

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 20, 2011 4:39 pm

zero knowledge написа:
TheUndertaker написа: ... гумата обърната ...
- Страничният грайфер сега е малко по-контролируем. ... поведението на поднасянето е повече контролируемо.

Уважаеми г-н Drifter,
Вярно е, че обърната има повече сцепление и поднася по-малко - хубаво си го усетил. Обясненията за причините обаче беше по-добре да ги пропуснеш, не се връзват много.

Колега "Нулев" кат вземеш да караш такива гуми тогава ми говори, кое как съм усетил и тнт. Все пак усещанията са нещо субективно .... Причините за тях също.

@pavle Всичко е до каране и начин на каране. Честно казано аз очаквах гумата да е доста по зле.
Аватар
TheUndertaker

Назад към All Mountain/Ендуро продукти