Проект: твърдак за начален AM?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Проект: твърдак за начален AM?

Мнениеот kiriaka » Пон Май 16, 2011 7:49 am

Здравейте момчета! Реших да си сглобявам колело. Начинаещ съм, но се надявам в бъдеще да карам добре, тоест колелото да става и за агресивно каране. Дайте предложения за компоненти. Висок съм 179см и тежа 100кг, с тенденция за сваляне :D Колелото ще карам градско( всекидневно се движа с колело-20-30км ), както и по планините. Рамка съм почти сигурен, че ще е HT2-17/19", а за вилка с ход 140мм-нещо от рода на Epicon. Тежък съм и предпочитам да сложа 2 дискови по 203мм на диск. Предложете ми и скорости, как са 8-9-10 скоростните системи и какво е най-подходящо за мен. Това е за сега, което се сещам. Основните компоненти ще са втора ръка. Не предлагайте готови варианти, защото искам да си сглобя колелото сам. Благодаря ви предварително! Надявам се с тази тема да се избистри моят избор :beer:
kiriaka

Рейтинг: 1190

Re: Проект: твърдак за начален AM?

Мнениеот wicked_bro » Пон Май 16, 2011 3:24 pm

според мен 1 диск 185 и 1 160 дори ще успяват да те спрат,зависи от спирачката,ама ако искаш слагай,но все пак.. чак 2х 203 не мисля че ти трябват,за скоростите също мисля че 10 скорости едва ли ще са лукс ,който си струва и ще можеш да усетиш..иначе НТ2 го препоръчват с до 130мм ход на вилката,но то си е почти класика да се кара с 140,и мисля че хич няма да те бърка.би било добре да сложиш и някакъв бюджет за да става ясно горе долу доколко може да се правят компромиси с някои компоненти,както и къде няма смисъл да се слага нещо прекалено скъпо за сметка на друго.Като цяло ти препоръчвам да сглобиш нещо на прилично ниво,а не прекалено скъпо и да го смелиш докато се понаучиш да караш да те е яд само а реално да не можеш да му използваш пълноценно предимствата...но все па.. имаш пълната свобода да правиш каквото решиш,аз съм просто човек ,който кара нещо подобно на това което описваш че искаш ;)
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот kiriaka » Пон Май 16, 2011 4:45 pm

Бюджет нямам, не съм определил. Поради причината, че ще се прави малко по малко, докато се намерят компоненти (повечето неща ще са 2 ръка) ще си заделям пари от заплатата. Все пак не мисля да минавам 700-800лв, но нищо не се знае :D Четох различни мнение за спирачките, за това реших да са 2х203. След като 10-ката отпада като вариант, 7-8-9? Предложете други бюджетни вилки с 140 ход и лок, не бях видял огромната цена на Епикона.
kiriaka

Мнениеот Stanev » Пон Май 16, 2011 8:57 pm

...за това реших да са 2х203...

На твърдак, за градско и АМ каране е пълно безумие такива дискове да слагаш. Най малкото ще ги изкривиш много бързо. Имаш ли опит с карането на дискови или просто си прочел някъде че 203 е най-доброто? Защо според теб защо някои карат и ДХ със 160-мм дискове? Диаметъра на диска има не само отношение към "силата на спиране", а и към модулацията и бързината на охлаждането, все неща които не са особенно релеватни за твоят опит и стил на каране.

Аз съм 95 кила и съм с 180 (185) дискове и на двете машини и спирачната сила ми е повече от достатъчна (едните хидравлики, другите ББ7). :D

Дано си ме разбрал правилно :agree:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот kiriaka » Пон Май 16, 2011 9:27 pm

@Stanev
Благодаря за мнението. Нямам никакъв опит, за това съм много благодарен за коментари като този! За дисковете, да видях, че разликата в цените е почти никаква и реших да слагам най-големите. Българска му работа :D
kiriaka

Мнениеот димитър » Вто Май 17, 2011 12:22 pm

аз карам хт2 :beer: за вилка по добре сложи РС тора 302 http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_80_62&products_id=11994 дискове бб7 или juicy ще ти вършат работа :agree:

за скоростите според мен избери SRAM http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=490
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=147
дясна командаhttp://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=166 и лява http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=167
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=222
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=243
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=248

и от мен това е нямам време иначе за цялото ще ти помогна :D :agree: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
R@/\/\ H7.7w0 R!D3R
Изображение
Аватар
димитър

Рейтинг: 1100

Мнениеот kiriaka » Вто Май 17, 2011 12:39 pm

@димитър
Благодаря! За тората-нова ми идва скъпа, ако се намери втора ръка добра вече може. Скоростите и аз мислех да са срам, но по ниската серия Х4, с преден 3.0. Командите пак Х4 за 8 скорости.
Последна промяна Ozzie на Нед Май 22, 2011 12:50 pm, променена общо 1 път
Причина: [b]@kiriaka[/b] Не е необходимо всеки път когато отговаряш на предходно мнение да го цитираш цялото.
kiriaka

Мнениеот Stanev » Вто Май 17, 2011 1:50 pm

Кой беше този който ми наби минус на мнението? Да не би да съм подвел с нещо kiriaka в изказаното от мен мнение?
Много държа въпросният съфорумник да се обоснове адекватно!
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот kiriaka » Вто Май 17, 2011 7:57 pm

Момчета, рпедлагат ми тази рамка на добра цена- момчето казва, че е Scott, но съм много зелен и не мога да позная. Дайте съвет!
Прикачени файлове
Kolelo.jpg
(418.46 KiB) 320 пъти
kiriaka

Мнениеот Skittleslolz » Вто Май 17, 2011 8:12 pm

kiriaka написа:Момчета, рпедлагат ми тази рамка на добра цена- момчето казва, че е Scott, но съм много зелен и не мога да позная. Дайте съвет!

Може ли да споделиш цената? Ако ти искат повече от 40/50 лева... Гръм да ме удари и на плъх да стана, но не съм виждал такъв Скот. :rofl:
За сега не мога да ти дам съвет, докато не чуя цената която "момчето" и търси.
Това не е Scott.
"The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
Skittleslolz

Рейтинг: 1215

Мнениеот Bolverk » Вто Май 17, 2011 8:14 pm

Стоманена рамка със несменяемо ухо !

Да не се занимаваш с антики. Не вярвам да е и скот обаче и да е то рожденната му дата ще е далеч преди твоята.

:offtopic: Stanev за предното незнам но за последното ти мнение минусът е от мен :offtopic:
Последна промяна Bolverk на Вто Май 17, 2011 8:16 pm, променена общо 1 път
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот kiriaka » Вто Май 17, 2011 8:15 pm

ZNachi davam ti: Ramka Sredno Skoba YHo Chashki Spesari Lageri: 70lv

Цитатче, но и мен много ме съмнява, да не говорим, че ако е Скот, това е най-грозния Скот, който съм виждал.
kiriaka

Мнениеот sailman » Вто Май 17, 2011 8:17 pm

димитър написа: за вилка по добре сложи РС тора 302...

Би ли се обосновал? По възможност да кажеш нещо от собствен опит... :popcorn:
Аз, когато не съм убеден, че мога да бъда полезен НАИСТИНА си спестявам чесането на пръстите.
Прочее, крайно неприятно ми е, като непрекъснато се сблъсквам с практиката да се плямпа по принцип...Щото някой така бил чул, друг му бил казАл, трети (от позицията на Дедо Боже, навярно) тъй го е написАл...

Айде сега, да вземете да обясните, всички дето препоръчвате пустата му Тора, ЗАЩО? С какво точно моделите 289 и 302 са по-добри от Епикони, Рейдъни и пр. вилки от тая ценова категория? Ама не по принцип.

...за скоростите според мен избери SRAM...

И по тоя въпрос имам същите забележки. Защо?

Нещо да добавя и към автора на темата:
Виж сега, самия факт, че задаваш куп въпроси дискутирани МНОГОКРАТНО, ме навежда на мисълта, че нямаш опита, познанията и подхода необходими за да асемблираш сам велосипеда си. Не го казвам това с цел да те засегна, а единствено да те предпазя от ненужни разходи и разочарования.
Сглабянето на велосипед под диктовката на форумни фрикове ще ти излезне скъпо и ще е болезнено за самочувствието ти.
Ако много държиш сам да бъдеш автор на проекта си, бъди така добър да се подковеш поне теоритично достатъчно добре. Само при това положение (ама едвали ще минеш съвсем безболезнено) и то ако си си сръчен в ръцете по принцип, имаш някакъв шанс да направиш нещо що годе читаво. Всичко друго ще е ерзац.
Естествено, има хора, които и това ги прави щастливи...Но не значи, че тъй трябва да са нещата.

Сам искам да си го сглобя поради причината, че не мога да намеря нещо, което е на 100% подходящо за мен

Не съм сигурен, че и сам знаеш какво е подходящо за тебе...На мен ми трябваше доста време и КАРАНЕ, та да си изясня. За разходите - нЕма да говоря...
Най-вероятно ще ме боли главата, но няма какво да нарпавя...

Има! Чети, ама най-паче МИСЛИ! И когато прочетеш нещо, дето не ти отърва, пак си помисли хубавичко - Що ли е тъй?

@All - Абе хора! Мислете! За чий са ви турнали тия глАви на раменете? :dontknow:
Последна промяна sailman на Вто Май 17, 2011 8:42 pm, променена общо 2 пъти
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот kiriaka » Вто Май 17, 2011 8:23 pm

Да, нямам опита. Сам искам да си го сглобя поради причината, че не мога да намеря нещо, което е на 100% подходящо за мен, нито пък съм готов да се разделя с 1000 лв на куп. Ако познаваш някой който да дава колело на лизинг, сподели, но не мисля, че такъв човек съществува. Имам доста приятели, които са от години в MTB спорта, исках и ваши мнения, за да чуя различни съвети. Най-вероятно ще ме боли главата, но няма какво да нарпавя.
kiriaka

Мнениеот sailman » Вто Май 17, 2011 8:52 pm

Ако познаваш някой който да дава колело на лизинг...

Също тъй многократно се е споменавало, а и някакси е близко до ума, че не е нужно да ти дават колело "на лизинг". Има достатъчно възможности да си изтеглиш кредит. С кредитна карта или потребителски - въпрос на избор.
Ебаси! Та велосипеда в края на крайщата не е по-различен (по отношение на финансирането на покупката му)от пералня, плазмен теУевизор, ремонт в къщи или кола...Що за гореизброените придобивки се сещаме да теглиме кредит, а за велосипеда - не?
Последна промяна sailman на Вто Май 17, 2011 9:13 pm, променена общо 1 път
Аватар
sailman

Мнениеот kiriaka » Вто Май 17, 2011 9:06 pm

Не желая да тегля кредит, не желая да съм длъжен на някой, за това искам да си го сглобя малко по малко. Ако не се получи, здраве, ще се сменят компоненти, докато не ме заболи главата :D
kiriaka

Мнениеот димитър » Вто Май 17, 2011 9:37 pm

sailman написа:

Аз, когато не съм убеден, че мога да бъда полезен НАИСТИНА си спестявам чесането на пръстите.
Прочее, крайно неприятно ми е, като непрекъснато се сблъсквам с практиката да се плямпа по принцип...Щото някой така бил чул, друг му бил казАл, трети (от позицията на Дедо Боже, навярно) тъй го е написАл...

Айде сега, да вземете да обясните, всички дето препоръчвате пустата му Тора, ЗАЩО? С какво точно моделите 289 и 302 са по-добри от Епикони, Рейдъни и пр. вилки от тая ценова категория? Ама не по принцип.

Raidon-ход 120 мм
ТОРА- ход 130мм (по-добре за рам хт.2
Raidon-Lock-out,preload,rebound
RS TORA-Coil U-Turn,Solo Air,TurnKey,External Rebound, Lockout, External Travel
Raidon-max 185mm
TORA -max 210
Raidon-sr suntour :nono:
TORA-ROCK SHOX :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
sailman написа:

...за скоростите според мен избери SRAM...

И по тоя въпрос имам същите забележки. Защо?

Нещо да добавя и към автора на темата:
Виж сега, самия факт, че задаваш куп въпроси дискутирани МНОГОКРАТНО, ме навежда на мисълта, че нямаш опита, познанията и подхода необходими за да асемблираш сам велосипеда си. Не го казвам това с цел да те засегна, а единствено да те предпазя от ненужни разходи и разочарования.
Сглабянето на велосипед под диктовката на форумни фрикове ще ти излезне скъпо и ще е болезнено за самочувствието ти.
Ако много държиш сам да бъдеш автор на проекта си, бъди така добър да се подковеш поне теоритично достатъчно добре. Само при това положение (ама едвали ще минеш съвсем безболезнено) и то ако си си сръчен в ръцете по принцип, имаш някакъв шанс да направиш нещо що годе читаво. Всичко друго ще е ерзац.
Естествено, има хора, които и това ги прави щастливи...Но не значи, че тъй трябва да са нещата.

ха така :D а защо не ? с какво шимано е по добро от срам ? с товаhttp://www.youtube.com/watch?v=AZQf1bduGYs ? :D :D :D
kiriaka написа:
димитър написа:аз карам хт2 :beer: за вилка по добре сложи РС тора 302 http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_80_62&products_id=11994 дискове бб7 или juicy ще ти вършат работа :agree:

за скоростите според мен избери SRAM http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=490
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=147
дясна командаhttp://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=166 и лява http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=167
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=222
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=243
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=248

и от мен това е нямам време иначе за цялото ще ти помогна :D :agree: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

Благодаря! За тората-нова ми идва скъпа, ако се намери втора ръка добра вече може. Скоростите и аз мислех да са срам, но по ниската серия Х4, с преден 3.0. Командите пак Х4 за 8 скорости.

аз отзад съм с х-5 а отпред 3.0 :agree:
вклучват добре.амЪ предния много ТРЯСКА когато връща, но в сравнение с срария ми шимано(мисля че нещо от рода на деоре беше) е приказка :agree: :agree: :agree:

относно вилката ако тората ти е скъпа един фр кара дуро и за парите си не е лоша :agree:
R@/\/\ H7.7w0 R!D3R
Изображение
Аватар
димитър

Рейтинг: 1100

Мнениеот sailman » Вто Май 17, 2011 10:20 pm

Не знам дали си струва да пиша и тоя отговор, ама да изходим от презумпцията, че има и хора, дето са свесни и могат да мислят.

димитър написа:Бла, бла, бла...Аллах, Аллах!... :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Като изключим скромните и неизчерпателни лични забележки относно дерайльорите, нищо съществено за вилките не видях.
Освен крайно тенденциозно и НЕВЯРНО представяне на определени продукти. Дори теоритично не е вникнато в характеристиките на съответния продукт, камоли "писателя" да има реална представа от устройството, материалите и работата на въпросните...
Аз съм до тук! Нито имам нерви, нито желание да влизам в религиозни спорове. Който може да чете и да мисли - направил си е изводите. Който не - член шести. :8D:
Айде у лево!

П.П. Извинявам се на автора за генерирания Off topic в темата му. :peace:
П.П.2 Качествата на който и да било продукт не са аксиома...
Аватар
sailman

Мнениеот joropc » Вто Май 17, 2011 10:23 pm

:)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Май 17, 2011 10:48 pm

Относно SRAM или Шимано - въпрос на вкус до голяма степен.

Моделите на Сънтур в средния ценови сегмент (200-400 лв.) предлагат отлично съотношения цена<->качество.

@ автора - След като не си запознат в детайли с устройството на велосипеда, най-добре събирай посочената от теб сума и в последствие пробвай велосипедите, които са по джоба ти и си избери - така евтиното няма да ти излезе скъпо ; - ) След това с каране ще откриеш какво точно пасва на теб най-добре.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Esoteric » Сря Май 18, 2011 11:39 am

така, попрочетох повечето мнения тук и доста от тях ми харесват, като идея, но определено не се вписват в бюджета.
аз съм като автора, но няколко крачки по-напред и вече си карам "преродения" хакер sf. общо взето от него остана само средното и курбели (които ще сменя утре. :) ), както и предната шина, главина и спирачка. звучи безумно, но и аз, както чиляка исках да си сглобя колело сам, но предпочитах опцията, да сменям чарколяци на старото.
та, по темата... за начинаещ ти е напълно достатъчна и рамка ХТ3, ако си решил да е рам (аз съм с такава), по-евтина е и няма начин да усетиш разликата, след като си начинаещ. вилката съвсеееем спокойно може да ти е начален клас, примерно някой SR Suntour, между 100-200 лева, с ход 100-120 mm. от повече едва ли ще имаш нужда в началото, аз съм със 120 ход Suntour XCR и опитите ми да се пребия бяха неуспешни - вилката фаща дикиш.
за курбели, средно, задно, венци и оси, взимай спокойно началния клас на шимано. първо, защото се вписва (горе-долу) в бюджета ти и второ, защото на тоя етап на карането ти няма да усетиш разликата.
каплите също, на този етап, не изискват кой знае какво изхвърляне, финансово. Mach 1 ще са ти екстра, като цена най-вече.
гуми - ти си решаваш. аз лично съм със Schwalbe Smart Sam и за момента нямам оплаквания от тях.

по другите въпроси, гледам колегите са се изказали доста по-компетентно от мен. но и аз да ти кажа - 160 диск, за спирачката е повече от достатъчно и гледай да е по-вентилиран, тоест с повече дупки, охлаждането е по-добро.

надявам се, да съм бил полезен, от гледната си точка на съпричастен с автора. :)

P.S. в тоя бюджет няма да се впишеш, заделяй още. ;)
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот kiriaka » Сря Май 18, 2011 2:17 pm

Аз също се замислям за HT3, в момента ми я предлагат на добра цена, но съм доста тежък и най-малко искам да покарам 2 месеца и да се спука някъде. Но не знам, сигурно е доста по-трудно да се случи, от колкото си мисля.
kiriaka

Мнениеот wicked_bro » Сря Май 18, 2011 3:25 pm

планинските велосипеди издържа около 2 пъти по-голяма тежест от твоята..е така за всеки случай.. не мисля че това ще ти е реален проблем.По-важно според мен ще е да се научиш да го удържаш,управляваш,спираш и т.н.
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот Esoteric » Сря Май 18, 2011 3:40 pm

имам един приятел, който е около 140 и гони 150 кила и от една година си търкаля едно онтарио. единственият му проблем са накладките, за спирачките - бързо се свършват.
а двете рамки - ХТ3 и Онтарио са сравними, до колкото знам, ако греша ме поправете (не съм пробвал предела на онтариото, но аз съм 70 кила и с рам-а си екстремиствам често и не съм срещал проблеми) :agree:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот kiriaka » Чет Май 19, 2011 8:05 pm

Добре, най-големият въпрос- вилката. Ако имате 150-200лв, без значение за нова или втора ръка, каква вилка бихте взели? Иска ми се да е с лок. Благодаря!
kiriaka

Мнениеот Esoteric » Пет Май 20, 2011 11:11 am

kiriaka написа:Добре, най-големият въпрос- вилката. Ако имате 150-200лв, без значение за нова или втора ръка, каква вилка бихте взели? Иска ми се да е с лок. Благодаря!

аз бих ти препоръчал тази - http://shop.screambikes.eu/bg/vilki-amo ... rl-26.html
тя е повече а ХС, но и за начално АМ ще свърши работа.
ако смяташ да взимаш нова разбира се. моята е същата, но без заключването.
ако си решил на старо, взимай каквото има, но внимавай все пак. първо поглеждай дали продавача не е писан в "некоректни".
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот kiriaka » Пет Май 20, 2011 2:29 pm

Днес взех рамка- HT2 2010 17" Ред на вилката е :)
kiriaka

Мнениеот Esoteric » Пет Май 20, 2011 6:25 pm

с колко пари разполагаш от тук нататък?
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот Ozzie » Нед Май 22, 2011 12:53 pm

kiriaka написа:Момчета, рпедлагат ми тази рамка на добра цена- момчето казва, че е Scott, но съм много зелен и не мога да позная. Дайте съвет!

бягай от този, като дявол от тамян
става въпрос за индивида описан тук
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот royalracing » Нед Май 22, 2011 5:29 pm

kiriaka написа:Добре, най-големият въпрос- вилката. Ако имате 150-200лв, без значение за нова или втора ръка, каква вилка бихте взели? Иска ми се да е с лок. Благодаря!

Rock Shox Tora 2ра ръка :erm:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти