Отново сцепена рамка Драг Онтарио

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Отново сцепена рамка Драг Онтарио

Мнениеот BiTurbo » Сря Май 25, 2011 2:18 pm

Здравейте, Колеги :)
Ето, че отново пиша в този форум и странното е, че пиша поради същата причина (viewtopic.php?f=3&t=59440). След грубо 3200км отново с рамка Drag Ontario се появи абсолютно същата цепка :) При безупречно "ползване на колчето на седалката". Направо не знам :) Истината е, че съм супер безпаричен в момента и обмислям заваряване. Нова рамка ако ще взимам вече на 500 процента няма да е Онтарио, но другите гледам са скъпички, а и после за сглобяване ще има гаранция разминаващи се части и нещата стават дебели. Търся из темите, но никъде не видях да пише за добри заварчици. Някъде прочетох за Юлиан, но темата беше стара и не знам дали това име е актуално. Идеята ми е може ли да ми препоръчате къде да отида за да ми направят качествена аргонова заварка? Знам, че най-добре нова рамка, но в момента няма как.
Хиляди благодарности :)
BiTurbo

Рейтинг: 1060

Re: Отново сцепена рамка Драг Онтарио

Мнениеот crib » Сря Май 25, 2011 2:36 pm

ако прочетеш другата тема, ще видиш, че рамката ти се е сцепила, защото колчето ти е било прекалено издадено.

Оптимално, колчето трябва да влиза на 10-ина см надолу от мястото, където се срещат седалковата и хоризонталната тръби (и където ти се е цепнала рамката).

Може би би било редно от Драг да упоменават това изрично при тази рамка, защото наистина много хора си чупят рамките там.
crib

Рейтинг: 2000

Мнениеот BiTurbo » Сря Май 25, 2011 4:41 pm

Здравей,
поясних, че това се случва при нормално ползване на колчето. Доста по-вкарано от ограничителя. Но да, явно това си е слаб момент в тази рамка.
BiTurbo

Мнениеот lostrider@ » Сря Май 25, 2011 7:52 pm

И аз карам таква рамка, тежа 85-86 килограма, колчето стърчи доста, но проблеми нямам над 1 година. Преди карах колчето над отметката за максимум, но пак не съм имам проблеми. Сега го замених с по- дълго и все още стърчи доста. Независимо как карам или съм карал, винаги се стремя да разпределям тежеста на тялото си на три опорни точки - кормило, седалка и педали, а не да си пльосна задника изцяло върху седлото (все пак, не тежа малко). До колко е правилно, не знам и не се интересувам, защото когато педалирам, по този начин ми е удобно. Не мога да коментирам дали проблемът при теб наистина не е дефект в рамката - не е изключено, но се замисли и върху начина си на каране. Не искам да те упреквам, но е възможно проблемът да идва и от начина ти на каране. :beer:

П.П. Да спомена, все пак, че няма да е никак зле да си купиш по- дълго колче - 350-400 мм. Онтарио-то, ако не се лъжа идва с 200-250 мм. колче. Мисля, че колегите в предната ти тема са те посъветвали за същото и не е зле да го направиш, за да избегнеш още една "цепка". Според мен Онтарио-то носи много на кьотек, стига да не се прекалява.
Аватар
lostrider@

Мнениеот SenDog » Сря Май 25, 2011 11:11 pm

Здрасти пич, жалко че ти се е сцепила тръбата.До колкото разбирам ти е за втори път, това не ми се струва случайно.Карам такава рамка от няколко години и няма грижа с нея, като има известно натоварване в/у колелото.
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот BiTurbo » Чет Май 26, 2011 12:19 am

Ами сметнах, че не ми трябва по-дълго колче, плюс това наистина го карам доста прибрано. Докато миналия път наистина си я вдигах много и за тогава ми е ясно. Не знам какъв ми е начина на каране, карам си в града, бягам много упорито от дупки и павета, което си ми е навик от колата. Проблема е, че съм 2 метра 105 кила, явно и идвам тежък на рамката. Та идеята ми е знаете ли някой добър заварчик, който гарантирано да е заварявал велосипеди. Не знам на обикновено място за цветни заварки мога ли да разчитам.
Мерси.
BiTurbo

Мнениеот lostrider@ » Чет Май 26, 2011 9:22 am

Ами тежичък си, да. Със сигурност рамката не ти се радва много :D. Вероятно, когато се замогнеш :), би било добре да се замислиш за по- яка рамка, т.е. желязна. Аз лично не мога да ти помогна със заварчика, но мисля, че вече има коментари и теми относно заварки, заварчици и прочие. Поразтърси се, ще намериш. Поне за момента ще "закрепиш" полежението. И все пак, моля те, купи си по- дълго колче :D
Аватар
lostrider@

Мнениеот BiTurbo » Чет Май 26, 2011 9:50 am

Е ти ме гръмна. Аз що си мислих, че железните колела са най-най-ниския клас и от там нагоре всичко е алумин/разни други леки материали? Добреее, ще си взема едно колче :D
BiTurbo

Мнениеот crib » Чет Май 26, 2011 11:48 am

има и хубави железни рамки, но в случая материалът няма никакво значение. И 200 кила да беше, онтариото е изключително здрава рамка, в която е излят сума алуминий, не можеш да я счупиш, освен ако не скачаш неумело и от високо (повече от метър) с нея.

НО дори и най-голямата (24 инча) рамка на онтариото много вероятно ти е малко малка. Ето сметката - рамената на педалите + височината на рамката = 17см + 61см = 78см. Твоите крака, обаче, вероятно са около 100см, така че колчето на седалката ти трябва да е издигнато 15-20см от върха на седалковата тръба. Онтариотата стандартно идват с 30см колчета, така че на твойто му остават 10-15 см, които да потънат в рамката. Виж сега картинката долу, колчето трябва да потъва на 10см под червената линия, което няма как да стане със късото колче

Повечето колчета имат маркер, колко максимално могат да стърчат. Извади колчето напълно, наложи го до рамката, като сложиш маркера на нивото, където се засрещат седалковата и хоризонталната тръба, и ще видиш колко максимално можеш да си вдигнеш седалката, без да повредиш колче или рамка.
Прикачени файлове
ontario.jpg
ontario.jpg (19.07 KiB) Прегледано 7120 пъти
crib

Мнениеот lostrider@ » Чет Май 26, 2011 8:33 pm

@crib :clap: :beer:
Аватар
lostrider@

Мнениеот MacLeod » Съб Май 28, 2011 10:28 am

BiTurbo написа:Е ти ме гръмна. Аз що си мислих, че железните колела са най-най-ниския клас и от там нагоре всичко е алумин/разни други леки материали? Добреее, ще си взема едно колче :D

Има железни рамки от висок клас. Правят се от неръждаема стомана ( хромо-стомана ). Ето пример за рамка от такъв клас: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=41232. Само че за 2 метра, ще ти трябва нещо 23 инчово. Иначе е доста трудно да счупиш такава рамка. Може би 100 кила идват на онтариото, пък и на която и да е алуминиева рамка в повечко.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот sensation_blue » Съб Май 28, 2011 11:04 am

Здравей колега, моите съболезнования и аз имах скоро такъв проблем viewtopic.php?f=4&t=75768 (по-долу)
и да кажем съм карал с макс 0.5см над маркера и то рядко и не съм 105кг а 80 но... същия проблем. Явно е слабо място наистина, но започвам да се замислям дали не затягах колчето с врътката повече от необходимото (уж за по сигурно) а всъщност това да е напрягало материала :dontknow:
Във всеки случай заварката е лесно и евтино нещо, но трябва добър майстор - иначе може да те е яд после - най малко от естетическа гледна точка ;) ... и да - трябва да го поразглобиш (но първо се разбери с майстора).
Във всеки случай сега съм с колче 350мм (оригиналното беше 300мм)
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот Admin » Съб Май 28, 2011 12:34 pm

Името на Юлиан е все така актуално, но не съм ползвал никога услугите му, така че нямам сигурни координати. Пробвай с тези, които си намерил из форума. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bogdan_wheelie » Съб Май 28, 2011 12:58 pm

Аз почти всеки ден карам по 4-5 часа колело. Не знам колко ми е дълго колчето , но съм нямал проблеми до сега. На 13 години съм 1.75м и тежа 70.2кг .Тежък съм и карам често на задна гума, а за да караш по- лесно на задна гума трябва да си вдигнеш седалката колкото може повече, в момента моята е на 86см от земята, но ще я сваля със 5см , за да съм сигурен, че нама да стане като със Онтариото. :peace:
bogdan_wheelie

Рейтинг: 1180

Мнениеот Бляд » Съб Май 28, 2011 1:09 pm

Admin написа:Името на Юлиан е все така актуално, но не съм ползвал никога услугите му, така че нямам сигурни координати. Пробвай с тези, които си намерил из форума.

Наскоро се видяхме - координатите са същите! :agree:
Аватар
Бляд

Рейтинг: 1267

Мнениеот ivanov_id » Вто Май 31, 2011 12:47 pm

Хора, аз съм висок 1,80, тежа 120 кг. и още не съм пукал, късал или чупил рамка, или даже спица, като имате предвид, че 5 години карах велосипед Ruddy Dax, а сега втора година - Драг Онтарио ТЕ и не е като да си го държа за украса вкъщи: 281,56 км. ХС-ride.

Не знам как ги получавате тия резултати с пукнати и счупени рамки :dontknow:
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот fall_out » Сря Юни 01, 2011 1:22 am

Аз съм виждал 3 такива рамки сцепени по абсолютно същия начин. Две от тях са карани от деца на лагери, а третата от водача им ~80кг. Останалите 5-6 колела нямаха проблеми с рамките. Може и да се дължи на неравилно употреба.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Назад към Веломеханик