Средно движение за RAM HT2

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Средно движение за RAM HT2

Мнениеот krasig » Съб Юни 11, 2011 5:39 pm

Здрашейте,
имам следния проблем:
преди нчколко дни забелязъх луфт в средното движение което е с капселовани лагери и очевидно че няама оправия.
Реших, че ще го сменям но не съм наясно какво точно ми трябва.
Разбрах че от значение е дължината на оста, която зависи от рамката.
Та въпроса е дали знаете по спецификация каква трябва да е оста за RAM HT2 .
За съжаление не си спомням какво е в момента средното макар, че сам си го избрах преди години, но сигурно е евтино като се има предвид че курбелите са TRUVATIV X-flow които не са на шлици а на квадрат.

П.С. ако препоръчате и някое средно (среден клас) ще съм благодарен.
krasig

Рейтинг: 1272

Re: Средно движение за RAM HT2

Мнениеот teoedosi » Съб Юни 11, 2011 6:43 pm

Стандартно НТ 2 е с 113мм. средно.Има Трувативски от двадесетина лева,но мисля че е най- добре да се отбиеш в
сервиз за 15-20 мин.Така или иначе ще ти трябва специализиран инструмент за демонтаж и на курбелите,и на средното с какъвто едва ли разполагаш.Едва ли ше струва повече от 8-10лв.монтажа. Ако не уцелиш модела рискуваш да се сдобиеш със средно което не ти трябва,да купиш второ и става дълга.При промяна на типа на курбелите,понякога се налага да се промени и дължината на оста на средното,за да се регулира линията на веригата,и в тази връзка не зная дали 113 със сигурност е за твоите курбели.
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот krasig » Съб Юни 11, 2011 7:37 pm

teoedosi написа:Стандартно НТ 2 е с 113мм. средно.Има Трувативски от двадесетина лева,но мисля че е най- добре да се отбиеш в
сервиз за 15-20 мин.Така или иначе ще ти трябва специализиран инструмент за демонтаж и на курбелите,и на средното с какъвто едва ли разполагаш.Едва ли ше струва повече от 8-10лв.монтажа. Ако не уцелиш модела рискуваш да се сдобиеш със средно което не ти трябва,да купиш второ и става дълга.При промяна на типа на курбелите,понякога се налага да се промени и дължината на оста на средното,за да се регулира линията на веригата,и в тази връзка не зная дали 113 със сигурност е за твоите курбели.

Благодаря за съвета. Разполагам с ключ за курбелите, нямам ключ за развиване на самото движение но мисля да се здобия с такъв.
Не мисля че смяната е голяма философия и все пак ще опитам сам. Затова ми трябват характеристиките на движението, че да не копувам няколко пъти. Мисля за момента да остана със същите курбели макар да съм наясно че не са особено хубави.
krasig

Рейтинг: 1272

Мнениеот botroid » Съб Юни 11, 2011 9:05 pm

Щом си на квадрат, не е задължително да купуваш трувативско средно, както щеше да е, ако курбела беше на шлици. Имаш избор и между VP и Shimano, та дори и Eubico и други знайни и незнайни марки. Трувативските средни, освен че бързо се разлуфтват, са и по-скъпи. Дължината на средното трябва да ти е 113 мм. ако не си сигурен, като свалиш старото средно, на него си пише какъв размер е.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот teoedosi » Съб Юни 11, 2011 9:24 pm

krasig написа:
Благодаря за съвета. Разполагам с ключ за курбелите, нямам ключ за развиване на самото движение но мисля да се здобия с такъв.
Не мисля че смяната е голяма философия и все пак ще опитам сам.

Щом си вземеш инструмент най -добре си го свали/елементарно е и става за минути / и виж дължината на оста.Това е най сигурно.
ПП.Нямах в предвид да сменяш курбелите, а това че на една и съща рамка, при използване на различни курбели/заради различната геометрия на плочите/ се използва понякога, и различно дълга ос на средното движение.
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Назад към Веломеханик