Съвети относно RAM HT TWO

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвети относно RAM HT TWO

Мнениеот d1am0nd » Пон Юни 27, 2011 12:22 am

Ами значи целта на тази тема е окончателно да се уточнят компонентите за тази рамка. Ще се използва за AM, малко DH, градско каране и XC. А, аз съм си избрал:
Рамка: RAM HT2 White/Red
Вилка: RS Domain 302 1.5" 2009 - White (Предполагам, че е г/д читава вилка, но съм отворен за предложения)
Кормило: Specialized Enduro White - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 514&lang=2
Лапа: Specialized Aggro White - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 551&lang=2
Шини: Jumbo Remerx Extreme White - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 850&lang=2
Главини: - Предна - Formula DC91 - http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-pr ... -dc91.html
- Задна - Formula DC22 - http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... -dc22.html
Венец: SRAM PG-830 8 - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... =89&lang=2
Грипове: Specialized Enduro White - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 335&lang=2
Гуми: MAXXIS MINION-F 26X2.35 - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... =54&lang=2
Декланшор: SRAM 3.0 - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... =50&lang=2
Команди: SRAM SX4 - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... =91&lang=2
Дерайльор: SRAM SX4 - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... =45&lang=2
Педали: Wellego White - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 743&lang=2
Спирачки: Avid Elixir 3 White и двете мисля да са такива. Само не намерих инфо кое е за предна и кое за задна.

Сега, другото което е, остана ми да избера са курбел, колче, седалка и чашки. Курбела по възможност да е бял и с приемлива цена, както и колчето бих искал да е бяло ако има такова, а седалката съчетание от бяло и червено. Малко съм притенциозен, но поне ще стане хубаво :D А, ако има нещо което не е както трябва казвайте.
d1am0nd

Рейтинг: 1200

Re: Съвети относно RAM HT TWO

Мнениеот PowerSlide » Пон Юни 27, 2011 6:09 am

Вилката не става на тази рамка.
Другите чарколяци изобщо не съм ги гледал, вероятно са избирани по цвят :lol2: Ако е така, няма смисъл да отваряш тема.
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот d1am0nd » Пон Юни 27, 2011 7:20 am

Не мога да разбера само какъв ти е проблема та се заяждаш ? Лошо ли е, че искам колелото ми да изглежда хубаво ? Като тръгнеш да пишеш поне помогни малко, а не се заяждай. Ей кажи - тва, тва, тва не става, по-подходящо е еди кое си.
d1am0nd

Мнениеот venci95 » Пон Юни 27, 2011 9:33 am

Еми колегата не се заяжда,а ти казва,че щом искаш да сложиш вилка 1.5 на рамка с чело 1/1.8 разбираш от колела толкова колкото аз от правопис!Избрал си кормило за FR/DH и лапа за Dj/Fr , и ще ги слагаш на рамка за Хс,не че не са съвместими но няма смисъл.Вместо тоя домеин с които рамката ти ще замине за половин сезон(в най-добрия случай,ако си под 65кг) сложи една тора например.Освен това геометрията с домейн ще е за каране в гората а не по асфалта-тоест по равното,надали ще ти е много удобна,същото важи и за Хс-то,макар според мен изобщо не знаеш какво караш!Аз карам с такива главини и съм доста доволен иначе,за тях добре си се ориентирал.Вместо да дадеш над 520лв за вилка която ще ти сцепи рамката избери някаква по-читава комбинация като например една мека рамка и една вилка Marzocchi Z1 Sport от "Пазар",поне ще си отиват с останалите компоненти които си посочил,а няма да е колело съставено от Фр/Дх части и Хс рамка!
Който има 18+ и се чувства пренебрегнат тук-да сменя
форума !!!
Аватар
venci95

Рейтинг: 1078

Мнениеот d1am0nd » Пон Юни 27, 2011 2:27 pm

Ами добре де, за вилката съм съгласен. То наистина не знам какво карам. Ходим всеки ден в гората и караме по пътеки, но има и различни терени. Тежа ~70кг. и мислих и за тората. Няма ли да и е малко хода ? А за рамка съм твърдо решил да е HT2 защото става за различни видове каране. И средното не съм избрал също. Ами добре щом частите не са както трябва предложи някакви други.
d1am0nd

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 27, 2011 6:21 pm

d1am0nd написа:А, аз съм си избрал:
Рамка: RAM HT2 White/Red
Вилка: RS Domain 302 1.5" 2009 - White (Предполагам, че е г/д читава вилка, но съм отворен за предложения)

Мнооооого искам да видя как ще седи тази вилка на рамката!!!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот VOLATGE » Пон Юни 27, 2011 6:47 pm

ако говориш за геометриа ето , ако говориш за челото незнам :D :agree:
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот venci95 » Пон Юни 27, 2011 9:58 pm

d1am0nd написа:Ами добре де, за вилката съм съгласен. То наистина не знам какво карам. Ходим всеки ден в гората и караме по пътеки, но има и различни терени. Тежа ~70кг. и мислих и за тората. Няма ли да и е малко хода ? А за рамка съм твърдо решил да е HT2 защото става за различни видове каране. И средното не съм избрал също. Ами добре щом частите не са както трябва предложи някакви други.

Хода няма да и е малко,поне като за начало,но на тази...меко казано хилава рамка,ако си решил да слагаш вилка над 130 ще съжеляваш,доооста...повярвай!Рамката е прекрасна за Хс,но как подяволите ще караш Дх с нея?!Ако сложиш и домеин на второто спускане(ако е като хората),тази рамка не би трябвало за съществува!Разбери,че щом ще караш спускане,като за начало предвидените ти пари за вилка-над 520лв ги дай за една рамка Рам аллмтн,а парите за рамка-250лв ги дай за една вилка Marzocchi Z1 Sport 160mm ход,оферти в "Пазар",колкото щеш!Рам АМ,не е рамка за спускане,но би издържала на карането на един начинаещ,за разлика от Хт2 с домеин!
форума !!!
Аватар
venci95

Мнениеот d1am0nd » Вто Юни 28, 2011 9:25 am

Ок, значи остава с Тората. Просто не искам мекица като за начало. Дайте да се уточним за останалите неща - лапа, кормило, спирачки, курбели, средно, колче и седалка и т.н.
d1am0nd

Мнениеот venci95 » Вто Юни 28, 2011 9:53 am

Дай бюджет де!Примерно до колко лева трябва да са тези курбели,а лапата,а кормилото,а другите части?
форума !!!
Аватар
venci95

Мнениеот d1am0nd » Вто Юни 28, 2011 10:11 am

Ами нещата да са с ~ цена на нещата които съм посочил. За курбелите ~45лв. средното ~35лв. колчето и седалката и те до към 40.
d1am0nd

Мнениеот venci95 » Вто Юни 28, 2011 11:04 am

Ами курбели Truativ iso flow и някво средно на шлиц втора ръка от пазара ще ти излязат околу 40-45лв и са с една плоча,което отговаря на това,че не си избрал накакви предни скорости!Колче Това,иначе седалка се избира с гъз,макар че вярвам,че Тази ще ти свърши работа!Другита части,мисля че са добре...щом ще спазваш някаква цветова гама..това е!
форума !!!
Аватар
venci95

Мнениеот d1am0nd » Вто Юни 28, 2011 11:31 am

От първия ми пост. А за курбелите 70лв. са ми множко, но хайде ще ги прежаля. За средното движение не знам кое да избирам ? Шините как са ? В момента съм с Jumbo Remerx и съм доволен за сега и заложих пак на подобни, но мернах и Mach1 Mad White Disk и Mach1 Magma Disk White. Та коя е по-подходяща ?
d1am0nd

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Вто Юни 28, 2011 8:54 pm

Много неща не са редни да се правят , но се правят. Визирам рамката НТ-2 с вилката ДОМЕЙН. При мен тази комбинация работи перфектно, и то не от вчера, а от години.Карал съм рамката с ФОКС 36,пробвал съм с МАГУРА ВОТАН, а в момента пак с такава рамка, но с ЛИРИК. Осем дена по Родопите не са никак малко за да се тества как е като комбинация.Тежа 80 килограма, и не бих казал че съм си спестил каманаци и урви от трасето. Не забравяй че в крайна сметка изборът си е изцяло твой.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот d1am0nd » Вто Юни 28, 2011 10:55 pm

Той добре си е мой, но избора може да бъде и грешен, за това и пиша тук, за помощ, 'щото ако беше така, "ей т'ва тук ще го сложа, а другото там, и после, ама то нещо не става и не е както трябва" нали се сещаш за какво приказвам .. Все още очаквам предложение за средно движение до 35-40лв. както и мнения за компонентите които съм избрал. За вилката ще си помисля, може и 2-ра ръка да я взема, а може и Тора както се появи и нов участник Епикон. За който разбрах, че не е много надежден, но и тук очаквам конкретни отговори.
d1am0nd

Мнениеот bio » Сря Юни 29, 2011 8:37 am

според мен трябва да помислиш върху:
1. изборът на задна главина ... избрал си сравнително скъпа предна и евтина задна главина (при това не налична). помисли и за хубави спици.
2. венците SRAM PG-830 8 ... за мен лично са малко меки ... за една година и 5000 км изхвърлих едни (лично аз смятам стила си за XC + градско XC). не си помислил и за верига.
3. Декланшор, Команди и Дерайльор
- Декланшор - не е лош, но много бързо се разлуфти при мен и почна да ме дразни как тропа ... смених го с Deore иначе си работи безотказно (и още работи на едно друго място). крайно неподходящ за всичките ти стилове освен градско каране.
- Команди ... по-скоро бих взел X-5, по красива и по-прибран индикатор.
- Дерайльор този не съм го карал ... карам X4, пружината му е малко мека ... или поомекнала по-скоро ... бих заложил на нещо от X5 нагоре.
4. Педали ... за малко над тези пари може да потърсиш нещо с повече пинове и капсуловани лагери.
... средно всяко съвместимо с курбелите, които "уж" си избрал .... и с правилна дължина, ще ти свърши работа.
Като цяло, велосипеда ти не е балансиран. Много здрави колела си направил и много ама много слаб drivetrain. ще стане ужасно тежък велосипед ...
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот NikolaZ » Сря Юни 29, 2011 12:34 pm

А защо не вземеш сглобен рам ? HT 2.2 си е относително добре,може би вилката трябва да се смени :)
Готово колело почти винаги излиза по-евтино от такова с твои части,но ако толкова държиш да е бяло ще трябва или да си го сглобиш сам или да дадеш още пара за сглобяване.
Sweeter far than life I found that love was
Аватар
NikolaZ

Рейтинг: 1225

Мнениеот d1am0nd » Сря Юни 29, 2011 8:14 pm

bio написа:според мен трябва да помислиш върху:
1. изборът на задна главина ... избрал си сравнително скъпа предна и евтина задна главина (при това не налична). помисли и за хубави спици.
2. венците SRAM PG-830 8 ... за мен лично са малко меки ... за една година и 5000 км изхвърлих едни (лично аз смятам стила си за XC + градско XC). не си помислил и за верига.
3. Декланшор, Команди и Дерайльор
- Декланшор - не е лош, но много бързо се разлуфти при мен и почна да ме дразни как тропа ... смених го с Deore иначе си работи безотказно (и още работи на едно друго място). крайно неподходящ за всичките ти стилове освен градско каране.
- Команди ... по-скоро бих взел X-5, по красива и по-прибран индикатор.
- Дерайльор този не съм го карал ... карам X4, пружината му е малко мека ... или поомекнала по-скоро ... бих заложил на нещо от X5 нагоре.
4. Педали ... за малко над тези пари може да потърсиш нещо с повече пинове и капсуловани лагери.
... средно всяко съвместимо с курбелите, които "уж" си избрал .... и с правилна дължина, ще ти свърши работа.
Като цяло, велосипеда ти не е балансиран. Много здрави колела си направил и много ама много слаб drivetrain. ще стане ужасно тежък велосипед ...
успех !!!

1. Гледах главините да са и 2те Формула, но по-скъпите от тази задната почват от 50лв. нагоре и се отказах да е различна от тази. За спиците, знам че DT Swiss са читави, но не знам кои точно като модел.
2. За венците съм избрал тези, защото един приятел кара HT1 с тях вече ~2 месеца и е доволен, но нямам преки впечатления при по-дълго използване. За верига - SRAM PC830.
3. Декланшор - не намерих друг на SRAM, а пък не знам как е съвместимостта с другите марки.
-Дерайьор - Ами финансите не стигат за х5, иначе по скоро бих заложил на х4, а не sx4.
-Команди- не знаех, че ги има във вариант с 8 скорости иначе първо към тях се бях насочил, но се отказах заради цената на дерайльора.
4.Педали- би ли предложил едни ? Както и ако може малко по-евтин курбел :D
Иначе би ли предложил нещата според теб как трябва да са за да се побалансира малко. И какво имаше предвид "тежък" ? Буквално ли да го приема или ?
d1am0nd

Мнениеот botroid » Сря Юни 29, 2011 10:47 pm

d1am0nd написа:Ще се използва за AM, малко DH, градско каране и XC

Бягай далеч от ниският клас на SRAM (X3 и X4), не е подходящ за сериозно каране в планината! Ще си спестиш много ядове, ако избереш малко по-скъпи, но чувствително по-качествени части.

bio написа:Декланшор - не е лош, но много бързо се разлуфти при мен и почна да ме дразни как тропа ...крайно неподходящ за всичките ти стилове освен градско каране!

Потвърждавам, X3 декланшора лесно се криви, разлуфтва и задръства с кал. Работата му в планински условия е ненадеждна.

bio написа:карам X4, пружината му е малко мека ... или поомекнала по-скоро ... бих заложил на нещо от X5 нагоре.

На X4 дерайльора освен меката пружина, кусур му е и бързото износване на ролките, където се трие пластмаса с пластмаса! Уникална простотия и срам за SRAM!

d1am0nd написа:венците SRAM PG-830 8 ... за мен лично са малко меки... на 5000 км. го изхвърлих

Има нещо такова, но за тези пари няма какво по-кораво да се вземе. Криво-ляво се изкарват 10 000 км. с него, като се сменят 3 вериги, иначе наистина на 5000 км. венеца е финиширал.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот d1am0nd » Чет Юни 30, 2011 1:27 am

Ok, тогава не можем ли да заложим на Шимано Аливио серия ? Касета - http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... -2011.html ; Команди - http://screambikes.eu/bg/komandi-mtb/57 ... -2011.html (малко грозновати изглеждат, но ще го преживея :D ) ; Декланшор - http://screambikes.eu/bg/predni-deklash ... -2011.html (не разбрах тук какво е "горно люлеене и долно люлеене" мисля си, че е само как ще стои изхвърляча, но вие кажете по-добре аз мога само да гадая) Дерайльор - http://screambikes.eu/bg/zadni-derailio ... -2011.html ; Курбели - http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/60 ... -2011.html ; Средно - http://screambikes.eu/bg/kurbeli-os-kas ... -es25.html ; Верига - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =88&lang=2 . Това е за сега, споделете качеството при шимано аливио. Избрах аливио серията поради единствената причина, че ми се видя нещо като нисък-среден клас части (нещо между SRAM X4 и X5).
d1am0nd

Мнениеот bio » Чет Юни 30, 2011 8:30 am

botroid написа:...
Бягай далеч от ниският клас на SRAM (X3 и X4), не е подходящ за сериозно каране в планината! Ще си спестиш много ядове, ако избереш малко по-скъпи, но чувствително по-качествени части.
На X4 дерайльора освен меката пружина, кусур му е и бързото износване на ролките, където се трие пластмаса с пластмаса! Уникална простотия и срам за SRAM!
..

като цяло тези компоненти работят дори при много гадни условия ... никога не са ме прадавали, но ме дразнят ... ще тракат и шумят като откачени ... това за ролките е напълно вярно, вече смених едни ... тази долната фабрично има хлабина и просто си се износва, но това въобще не пречи на превключването ... или нещо.

d1am0nd написа:
1. Гледах главините да са и 2те Формула, но по-скъпите от тази задната почват от 50лв. нагоре и се отказах да е различна от тази. За спиците, знам че DT Swiss са читави, но не знам кои точно като модел.
2. За венците съм избрал тези, защото един приятел кара HT1 с тях вече ~2 месеца и е доволен, но нямам преки впечатления при по-дълго използване. За верига - SRAM PC830.
3. Декланшор - не намерих друг на SRAM, а пък не знам как е съвместимостта с другите марки.
-Дерайьор - Ами финансите не стигат за х5, иначе по скоро бих заложил на х4, а не sx4.
-Команди- не знаех, че ги има във вариант с 8 скорости иначе първо към тях се бях насочил, но се отказах заради цената на дерайльора.
4.Педали- би ли предложил едни ? Както и ако може малко по-евтин курбел :D
Иначе би ли предложил нещата според теб как трябва да са за да се побалансира малко. И какво имаше предвид "тежък" ? Буквално ли да го приема или ?

1. тази главина която си харесал първо не е налична ... и второ ... вече ти го казах. незнам кое ще натоварваш повече предно или задно колело, ти си прецени.
2. за венците botroid го каза вече. веригата ... по-добре си вземи KMC Z72, ако ще караш с 8 скорости.
3. Декланшор .. можеш да заложиш и на Shimano, съвместими са ...
Дерайьор ... и него го коментирахме.
4. Нищо не мога да ти предложа.
Да, под тежък ... имах предвид че най-вероятно ще подминеш 15 kg.
за ниско бюджетна 9-скоростна система (alivio) ... аз лично съм против и като цяло не ми допадат от 9 скорости нагоре, но това си е лично мое мнение ... и не желая да те натоварвам с него. ако ще е alivio да е 8-ца.
защо не помислиш за цял велосипед RAM, DRAG ... и т.н. разгледай и CANYON и други чужди марки. колко смяташ, че ще ти излезне това ... твоята сглобка ... според мек с труда и разни трети ще подминеш бързо бързо 1500 лв.
хайде със здраве ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот d1am0nd » Чет Юни 30, 2011 11:48 am

Отива към 2000лв. добре кажете примерно като не харесвате нещо (като аливиото) към кое да се ориентирам - задължително ли е х5 серията на SRAM и някакъв декланшор на Shimano ? Не виждам как ще стане по-леко колелото с нисък-среден клас компоненти.
d1am0nd

Мнениеот bio » Чет Юни 30, 2011 12:19 pm

d1am0nd написа:Отива към 2000лв. добре кажете примерно като не харесвате нещо (като аливиото) към кое да се ориентирам - задължително ли е х5 серията на SRAM и някакъв декланшор на Shimano ? Не виждам как ще стане по-леко колелото с нисък-среден клас компоненти.

за над ... 2000 може да погледнеш това и да видиш геометрията на рамката.
може да вземеш готов HT2 и да му смениш вилката, ако не ти допада ... и там всичко друго, което не ти уидисва ... и в крайна сметка според мен за същите пари ще получиш много по-добър байк. е няма да е чисто бял ... ама карай.
просто при покупката на цяло колело имаш отстъпка ... от около 20-30% от цената на частите, без да включваме труда.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот d1am0nd » Вто Юли 05, 2011 9:44 pm

Не, не бих си взел цял сглобен, после да продавам купувам наново и така, по-добре да си карам без тия 20-30% ама поне да си знам, че няма да има после ядове с покупко-продажби. та очаквам още съвети за Alivio или нещата които съм предложил по-рано.
d1am0nd

Мнениеот bio » Сря Юли 06, 2011 7:38 am

момче, ти разбираш от колела ... толкова колкото и разбираш от математика. 20% на 2000 лв са 400 лв, това е половината от една сериозна вилка или +1 клас нагоре на целият ти drivetrain.
RAM предлагат custom bike, примерно ... стандартно шини XM317 = 56лв, искаш EN521 = 77лв ... доплащаш разликата от 21 лв на шина. същата история и за вилката ... съответно трябва да питаш, кое как се калкулира ... защото има някой компоненти, които участват с по-ниски цени и съответно замяната им няма да бъде 1:1. трябва и да ползваш тяхната гама продукти. Ти решаваш дали това те устройва или не ... аз не мога да ти се бъркам.
отделно за тези първите два стила, които си посочил ти трябват и башгард и водач за верига, трябва ти и каска, протектори, маска .... инструмент, помпа ...
... виж не ме разбирай погрешно, но едва ли ще се намери някой тук достатъчно мотивиран, за да ти угоди и да ти "помогне".
казвах ти вече, целия ти drivetrain не е подходящ за АМ и DH. той ще работи, но за много кратко време ...
хайде успех и със здраве !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот PowerSlide » Сря Юли 06, 2011 7:50 pm

Остави го де, дебела глава е, нито е първия, нито ще е последен ......
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Назад към All Mountain/Ендуро продукти