Въпрос за супер голям венец в касетата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за супер голям венец в касетата

Мнениеот bibsun » Пон Юли 04, 2011 7:41 pm

На касетата отзад имам венец, който е супер голям /за яко изкачване/. Въпросът ми е, как става да се качи веригата на него като обтегача на дерейльорът ми опира в него, а той няма винт за регулиране на отстоянието от венците. Има само винтове за ограничаване на хода му в ляво и дясно. Не, че изкачвам такива баири, че да ползвам този венец, но ми е интересно къде е проблема. Някъде четох, че дерейльорът трябва да е модел съобразен с такъв голям венец. Кои модели са такива.Възможно ли е колелото да се продава с дерейльор, който не става, но с венец, който ако на колоездача му трябва да си купи нов дерейльор.
bibsun

Рейтинг: 1218

Re: Въпрос за супер голям венец в касетата

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 04, 2011 8:42 pm

На касетата отзад имам венец, който е супер голям /за яко изкачване/.

Вероятно е MegaRange на "SHIMANO"?
Някъде четох, че дерейльорът трябва да е модел съобразен с такъв голям венец. Кои модели са такива.

Правилно. Май само "SHIMANO" имат такива и то в ниския клас. Не ми се занимава да търся. Написаното важи, ако се касае за MegaRange.
Възможно ли е колелото да се продава с дерейльор, който не става, но с венец, който ако на колоездача му трябва да си купи нов дерейльор.

Ако става въпрос за нов велосипед, купен от магазин, едва ли.

Та сега ще споделиш ли малко повече информация - какъв е модела на касетата?
Марка и модел на дерайльора?
Велосипеда нов и в гаранция ли е?
Надявам се, разбираш, че да ти бъде даден някакъв що- годе адекватен отговор, трябва да ни подадеш малко повече информация, а не да хвърляме боб. :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bibsun » Пон Юли 04, 2011 10:11 pm

Мерси, за отговора. Колелото е Драг ZX Viper. Точно за Мегарейнд на Шимано става въпрос. Досега не бях го прочел - пише го на обтегача. Колелото го имам от по-голям роднина, който почти не го е карал, а аз го карам за разходки, т.е. би трябвало дерейльора да не е повреден /сменя ми скоростите идеално/. Поради това, че е старо може би малко хора могат да ми кажат къде е проблема да не се качва веригата на Мегарейнджа. Ако някой случайно ми даде съвет как да го оправя добре, ако не - ще си го карам на другите венци - те са достатъчни.
bibsun

Мнениеот Yavkata » Вто Юли 05, 2011 4:25 am

От постовете ти е малко трудно да се прицени, дали все пак си опитал нещо за регулацията на задния дерайльор, освен оглед на устройството му.
Ако си опитвал,предполагам, че си се водил от тази статия:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Ако е така и не се е получило, потърси помощ от приятел или най -добре веломеханик.
Щом има някакъв проблем -отстрани го докато е време.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот bibsun » Вто Юли 05, 2011 7:06 pm

Тази статийка съм я прочел и най важното съм я разбрал. Малко по-горе съм писал, че другите ми скорости влизат идеално - бързо и без тракане. Сега като си поиграх пак стигнах до положение да вдигам веригата и до Мегаларжа, но явно жилото пак не издърпва достатъчно оптегача далече от венеца и колелцето подскача малко./При опъване на жилото обтегача се движи и навътре и нагоре, но недостатъчно нагоре/ Мога малко да завъртя обтегача от болта и тогава веригата върви на Мегаларжа по-добре, но вече на малките венци не ги обгръща добре и те не работят както трябва. Мисля да си оставя обтегача в оригиналното положение и да не ползвам този Мегаларж. Така съм карал 2-3 години откогато имам колелото. Просто сега се регистрирах във форума и ми беше интересно да попитам. - т.е. техническа любопитност. /Винаги от дете съм си ремонтирал сам колелата и само за дейности изискващи специализирани инструменти различни от набор ключове, шестограми и клежи бих отишъл на специалист/
bibsun

Мнениеот axelmax » Вто Юли 05, 2011 11:41 pm

Имаше някъде един пдф на Шимано където е показано как се настройва дерайльорът ,дължина на веригата и още някоя тънкост.Нещо не правиш както трябва.Може веригата да не е достатъчно дълга.Иначе тази скорост е безсмислена въртиш ,а не се движиш. :D
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bibsun » Сря Юли 06, 2011 1:40 pm

Именно и аз съм на същото мнение - въобще не трябва толкова лека предавка. Веригата със сигурност е колкото трябва защото си е оригиналната.Ще си го карам и така с удоволствие .
bibsun

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 06, 2011 6:41 pm

bibsun написа:Ще си го карам и така с удоволствие .

Жалко, че се отказваш. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bibsun » Пет Юли 08, 2011 7:14 pm

Не съм се отказал напълно, но тия дни ме чака друга работа. Взех си готина Алу рамка с амортисьорна вилка и чакам да ми дойде ново кормило и лапа и всъщност като сглобявам новото колело, ще обърна пак внимание на този въпрос. А със сигурност ще посетя или сервиза на Дечко Йорданов или Веломания на бул. България, че живея точно между тях. Малко извън въпроса - в кой от двата магазин-сервизи ще ми обърнат повече внимание за монтаж на вилката и средното и няма да ми "отрежат главата".
bibsun

Назад към Веломеханик