Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот Insight » Пет Юли 01, 2011 4:32 pm

silvertm написа:
bikerider написа:Всичко помним, помним и цената. Ама нея не я коментираш...

За цената питай ей тия специалисти.
Мен ме устройва, че има велосипедна алея.

:offtopic: цитираната статия е пълен т***к за всеки, който разбира що годе от пътно строителство. Някакъв журналист хвърлил едно око на релефа и преценил как и къде може да се построи магистрала?! Или пък тунели по открит способ се строят само тук.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот silvertm » Съб Юли 02, 2011 5:11 pm

bikerider написа:...които му подсказаха как да гепи още пари от мен и другите данъкоплатци...

Според теб не трябва да се прави нищо, защото някой може да се окаже крадец при реализацията му, така ли?

Виж, нямам представа защо тълкуваш нещата толкова усукано.
По-горе поясних (дадох и актуален пример по аналогия), че разделям феномена "велосипедни алеи" от тяхната реализация. Съответно от оценката на велосипедните алеи като такива и оценката на процесите по реализацията им.

Въпросът е кой, върху какво и как може да оказва влияние. Това е форма на политика.
Гражданите (в случая "Велоеволюция") могат да оказват влияние върху приоритетите при взимане на дадено градоустройствено решение. Някой, упълномощен да го прави, взима това градоустройствено решение и натоварва друг с реализацията му (мотивите това да се случва, или не, няма да коментирам)...

Да предположим, че някъде в цялата тая схема се краде (обикновено се случва в процеса на реализация).
Каква е връзката между гражданите, участвали в задаването на приоритета, и реализаторите?
Доста посредници мога да изброя между двете, докато ти изглежда теглиш стрелката директно.

Аз винаги съм "ЗА" да се търси сметка за извършена нередност. Но гражданите, задали приоритета, нямат присвоено задължението да търсят и сметка за нередностите по реализацията му, това може да го направи друг. Или, ако за удобство приемем, че сме правова държава, съответните органи на съдебната власт. Да не говорим, че такова обсъждане според мен не подхожда на темата, която сам си пуснал.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Admin » Съб Юли 02, 2011 9:59 pm

Аз пък не виждам да коментирате дори конкретна цена. :) Какво за цената? Каква е цената? В числа, моля. :)
А също, като стане ясно каква е цената, още по-интересно ми е какви са забележките към нея. Отново в числа, ако може.
Другото са общи приказки, пък аз вместо да чета тях, бих предпочел да си карам по велоалеите, когато и където ги има и ми се налага.

Между другото, във връзка с това, че много хора в България не са свикнали с наличието на велоалеи, а още по-малко с какъвто и да е ред, поради което се появяват и "забавни" снимки из интернет, на всеки, който предпочита да предприеме нещо по въпроса, различно от смеха по повод снимките, напомням телефона на Столичния инпекторат: 987-55-55. Иначе казано, ако ви пука за велоалеите, когато видите паркирана на тях кола, складирани щайги или други подобни неща, обадете се. :)
За пешеходците по алеите обикновено и добра дума помага, а също и лоша тромба. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Пон Юли 04, 2011 1:34 pm

По измежду другото велоалеята на бул. Ломско шосе изглежда много европейска... поне на снимка. :D
Разбира се, 20 сантиметровите платноразделители не са гаранция, че няма да те връхлети нЕкое говедо. Според мен трябва да се мисли в тази посока... абе направо мантинела си требе... и то от релси! :eyebrow:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Alpina » Пон Юли 04, 2011 1:46 pm

Няма да оцелее много, ще си я "припознае" малцинството :)

Пък и желание има ли, ако ще велоалеята да е вдигната на 3 метра над платното, оградена от панели от предварително напрегнат бетонвсе, ще се намери някой шофЕр да я прегази.

Относно движението на хора по нея - когато се намерят достатъчно колоездачи, че да я ползват рационално - този проблем ще бъде решен от самосебе си. Също така наша отговорност е да отучим шофьорите от вредните им навици в отношението към нас - по цивилизования начин на първо място и без да чакаме някакви НПО-та да ни решават всички проблеми.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот gyndi » Пон Юли 04, 2011 3:30 pm

veskoz написа:По измежду другото велоалеята на бул. Ломско шосе изглежда много европейска... поне на снимка. :D
Разбира се, 20 сантиметровите платноразделители не са гаранция, че няма да те връхлети нЕкое говедо. Според мен трябва да се мисли в тази посока... абе направо мантинела си требе... и то от релси! :eyebrow:

Вече, втори ден карам там по тази алея за работа. Изскачат от нищото пешеходци, имаше шлангове днес пъхнати в шахтите..абе, трябва да се оглежда човек... Използувам случая тук за малко :offtopic: в петък звънях на мобилният ти, ти не ми се обади и така за събота всичко пропадна.... и тука не мога да ти пиша лс.. :nono:
Аватар
gyndi

Рейтинг: 1310

Мнениеот bikerider » Вто Юли 05, 2011 6:32 am

silvertm написа:Според теб не трябва да се прави нищо, защото някой може да се окаже крадец при реализацията му, така ли?

Толкова пъти сме го повтаряли и обяснявали точно това - ако обичаш препрочети темата. Всичко, което казвам е, че карти с мошеник не се играят - единствената грешка е, че сядаш на масата. Както казах, някои неща идват с прекалено висока цена. Когато седнеш на масата да предложиш на един крадец да построи велоалея... ясно е, че ще бъдеш излъган и ощетен. Толкоз.

@Admin: тази цена се мери в милиони евро, точна сума не е нужна, за да се види, че цената е многократно завишена, а резултатите - спорни, тоест като цяло парите в голяма степен просто са откраднати или казано на нормален език общината е ощетена с милиони. За по-точна информация има следствени органи, но някой трябва да образува следствие, което и сам знаеш, че няма как да стане от само себе си.

silvertm написа:Виж, нямам представа защо тълкуваш нещата толкова усукано.

Усукано ти се струва, защото дори не опитваш да вникнеш в това, което ти се казва. Или не можеш.

silvertm написа:Да предположим, че някъде в цялата тая схема се краде (обикновено се случва в процеса на реализация).

Ти си предполагай, фактите говорят сами за себе си.

silvertm написа:Каква е връзката между гражданите, участвали в задаването на приоритета, и реализаторите?

Връзката са тези, изготвили заданието, заделили парите от общинския бюджет и извикали "наш" реализатор, който след това връща голяма част в джобовете на общинарите и свързани с тях лица/фирми. С една дума - инвеститорите. Трябва ли да си обясняваме как се правят тези неща? На места си личи зверското претупване само колкото да се каже "тук има велоалея" и да се усвоят паричките. Последващ контрол от страна на общината също няма. Ще кажеш ама те нямат експерти за такъв контрол. Е, Велоеволюция имат. Ама мълчат. За хиляден път питам - защо мълчат?

Какъв е според теб начина да се търси отговорност на инвеститорите? Следствие срещу неизвестен извършител? Дори така да е, някой трябва да подаде оплакване. Не виждам "съвестните граждани" от Велоеволюция да търсят отговорност от общината. А то е щото са непричом, гражданите каква връзка имат с тези крадци от общината? Казах ти с прости думи каква е отговорността на "гражданите", но ти предпочиташ да се правиш на неразбрал. Едни пари заминаха, ама поне имаме велоалеи. А тия пари, че излязоха от джобовете ни... да не ги гледаме колко са, важно е, че имаме велоалеи. Смешничко е. :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Юли 05, 2011 9:55 am

bikerider написа:@Admin: тази цена се мери в милиони евро, точна сума не е нужна, за да се види, че цената е многократно завишена, а резултатите - спорни, тоест като цяло парите в голяма степен просто са откраднати или казано на нормален език общината е ощетена с милиони. За по-точна информация има следствени органи, но някой трябва да образува следствие, което и сам знаеш, че няма как да стане от само себе си.

Марто, сто пъти сме го говорили и пак около едно и също се въртим. :D :peace:

В този си вид горното мога да го приема единствено като твое лично мнение. Първо, точната сума е нужна и още как - за всеки, който би решил да оспорва резултатите от нея. В този ред на мисли - резултатите за теб може и да са спорни, за мен не са, в смисъл че аз дори няма как да ги нарека спорни, ако нямам точното техническо задание, точната цена и точните хора, които да ми изчислят стойността и да кажат "много е скъпо", или пък "нормално е". За да не помислиш, че правя нещата прекалено конкретни - не говоря за мои познати, които да го направят, а поне за някакви надеждни гласове, които обосновано да кажат, че нещо не е в ред, защото сметките показват това и това, каквито гласове има за много други проекти в милата ни родина. В този смисъл твоят глас за мен не е надежден, тъй като не виждам нито числа, нито друг сериозен довод, а само твърдения, че нещата били спорни, злоупотребени и т.н.

Ще кажеш може би: това е малко и незначително, та да се занимават с него големите медии, политици и т.н. Хмм! ОК, дори да е така, ако ти и други уважавани членове на форума или изобщо на нашата общност имате съмнения относно цената или нещо друго по новите велоалеи, дори ако смятате, че са вредни или не са полезни (двете са различни неща!), направете си едно НПО или дори като частни лица се борете срещу тях, но с по-реални действия, а не просто с такива необосновани (за мен) твърдения във форума. Подайте сигнали, обосновете ги (за целта ще е нужна и точната сума, и всичко друго, което изброих), пък след това нека видим какъв ще е резултатът. Той винаги би бил добър - ако сте прави, може да има някакви санкции или най-малкото осветяване на някакъв проблем. Ако не сте прави, това пак ще е добър резултат - значи велоалеите ще са съвсем наред.

А в момента просто си караме по познатия стар начин с приказки във форума. Не става така. Който твърди нещо, особено за кражби и злоупотреби, трябва да го докаже. Дори когато е само във форума, ако искаме да звучим сериозно, трябва да си доказваме твърденията с факти, а не само с личното си мнение. ;)

Защото обвиненията в кражба на милиони и умишленото намесване на една неправителствена организация като съучастник, без значение коя е тя, е достатъчно сериозно нещо и на никого не прави чест да очерня другиго, без да е привел нито едно доказателство.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Юли 05, 2011 11:05 am

Aaa, моля, моля. Никого не очерням. Онези в общината са ясни. Що се отнася до НПО-то, нищо не искам от тях, за нищо не претендирам - казвам си мнението. Те вече се изложиха достатъчно, поне в моите очи, защото ако някой имаше легитимността и тежестта пред обществото да оспори реализацията на плана на общината, избора на подизпълнители, и.т.н. (did многократно е казвал как трябваше да стане, ако искахме нещата да станат истински), то това беше Велоеволюция.

И разбира се, че застъпвам лично мнение. Тук съд ли е, че да доказвам каквото и да е? Не прекаляваш ли малко, в смисъл откога трябва да си доказваме личните мнения? Някои неща се виждат с просто око.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Юли 05, 2011 5:00 pm

И аз моля, моля, но защо трябва една организация, към която ти например многократно си заявявал липса на симпатия и си твърдял, че тя представлява други хора, но не и теб, та защо точно тази организация трябва да оспорва нещо, в което ти виждаш нередност? Не е ли малко прекалено да очакваш подобни неща?
За каква легитимност и тежест говорим, след като точно тези качества на въпросната организация ти и други хора оспорвахте в предишни теми?
И независимо каква легитимност и тежест имат, НПО-тата говорят от името на своите членове. Нито ти, нито аз сме членове на Велоеволюция. Разликата е, че аз нямам против те да говорят и от мое име, когато става дума за велоалеи и колоездене в града, поради което ходя на велошествия и т.н. Ти пък, обратното, казвал си много пъти, че по никакъв начин не желаеш точно те да говорят от твое име. Следователно няма как да очакваш те да го правят и пред институциите - щом виждаш нередности, в предишното си мнение ясно посочих начина за реакция срещу тях - от свое име или чрез организация, която изразява и твоето мнение, ако трябва можеш да я направиш с други съмишленици. :agree:
Велоеволюция не са длъжни да виждат нередностите, които ти виждаш, че да са виновни, че не са поставили въпроса за тях, нали?

Що се отнася до това дали е съд тука - не, не е. Просто когато аз прочета обвинение към някого, било то и към общината, без нито един факт като довод към него, за мен това е или несериозно, или злонамерено. "Простото око" око не е достатъчно, освен ако целта не е очерняне, оплюване и т.н. Защото неизгодността или злоупотребата със средства при изграждането на велоалеи не са никакъв факт, докато някой (този, който твърди, че са налице) не представи подробни и точни аргументи за това, а не просто да казва "струва ми се", "аз го виждам от ясно по-ясно", "за всеки е ясно" и т.н. Не те цитирам дословно, просто такива са внушенията и от предишните теми - още преди да имаше велалеи било ясно, че ще са неизгодни, че ще са далавера и т.н.; докато се строяха, пак "беше ясно", сега пак - а в нито един момент не видях ясни числа и обосновка защо е така, кои са свързаните лица и т.н. Това са политически прийоми, аз предпочитам експертната или поне нормална аргументация, когато трябва да формирам мнението си по даден въпрос. Например, в хубави статии или мнения на хора, изобличаващи някакви далавери, обикновено има имена, връзки между хора, фирми и т.н., суми, примери за средна цена, пазарна цена, отклонения от тях и т.н., и т.н.
Ще продължавам да питам за тези неща и ще питам точно хората, които твърдят, че има нередности. Как може някой, който не твърди такова нещо, да трябва та следи за него и да го аргументира?
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Юли 05, 2011 5:34 pm

Admin написа:Как може някой, който не твърди такова нещо, да трябва та следи за него и да го аргументира?

Ами много просто - заинтересувана страна са. Те стартираха тази инициатива, следователно бяха и са морално отговорни за резултатите от нея. Аз не съм инициирал нищо, бях против от самото начало, съответно не нося отговорност за никакви тяхни резултати и не се виждам натоварен да представям доказателства за тяхната >>морална<< отговорност по никакъв начин, но съм го правил неведнъж. Очевидно е, че нямам доказателства за повече от морална отговорност. Очевидно е, че нямам и реални доказателства за мафията в общината. Ако имах нямаше да мога да пиша тук. Виж, доказателствата за моралната отговорност на Велоеволюция съм ги привеждал един милион пъти, но винаги биват отхвърлени като субективни въпреки, че са логически издържани, ерго обективни.

Аз неслучайно попитах дали тук е съд. И тъй като не е, а ние не говорим за наказателно право, то няма какво да се въртим около презумпция за невиновност и да изискваме доказателства от "обвинението". Нека Велоеволюция натиснат общината да докаже, че средствата са изразходвани по предназначение и цената действително е била пазарната. Ако изобщо е имало конкурси за подизпълнител. Няма шанс да го направят нали? Излишно е да питам защо.

Не е необходимо да си пряк участник в едно престъпление, за да си част от него. Достатъчно е да се правиш, че не го виждаш.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Юли 05, 2011 5:57 pm

Марто, продължаваме да се въртим на същото място. Защо трябва НЯКОЙ ДРУГ да прави неща, от които ТИ виждаш смисъл и нужда??? Просто не го разбирам, ама никак.
Защо трябва Велоеволюция да "натиснат общината да докаже, че средствата са изразходвани по предназначение и цената действително е била пазарната. Ако изобщо е имало конкурси за подизпълнител."?
Заинтересована страна, морално отговорни... ОК, но зависи пред кого и за какво. Те не са длъжни да МИСЛЯТ като теб. Следователно не са длъжни да виждат същите нередности като ТЕБ. Следователно изобщо няма как да са отговорни, дори и морално, за неща, които са твое лично мнение.

П.П. Ако не съм бил достатъчно ясен. Резултатите от една или друга инициатива за теб може да са лоши, или пък спорни; за мен може да са добри. Е по кого от двама ни да се води Велоеволюция? Отговорът е по никого, защото никой от нас не е неин член. Когато на някого не му харесва резултатът от нещо или има съмнения, той трябва да си действа срещу него и да подава сигнали, а не някой друг, на когото всичко може да му се вижда наред.
Аватар
Admin

Мнениеот vpravov » Вто Юли 05, 2011 6:34 pm

Бюджетите се акумулират за да се харчат и ще се харчат! В нашата държава е ясно, че това не става по най-подходящия начин и това няма да се промени в обозримо бъдеще. Хайде поне, като така или иначе, тези пари ще бъдат "усвоени", да има и нещо, което смятаме, че е необходимо. "Ломско шосе", можеше да бъде и без велоалея! И ако "Велоеволюция" са допринесли за съществуването и - еми браво! Аз вече знам таман двама души, които са супер доволни от съществуването и. А ако някой мисли, че има капацитета и силите да промени нещата - да се захваща с политика и да действа по въпроса. Подкрепа ще получи, стига да успее да дойде на власт без започне да дължи "услуги" и успее да убеди нас(овцете), че видиш ли е по-различен. Мрънкането всички го умеем.

"Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
................................"
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот bikerider » Вто Юли 05, 2011 7:29 pm

Любо, явно има недоразумение. Аз никого не карам да прави нещо. Посочвам обаче липсата на граждански контрол като доказателство. А за какво е доказателство - тук вече влизаме в субективната част - за някои е доказателство, че Велоеволюция са пичове. За други е доказателство, че са гузни. За трети е доказателство, че са част от стройна схема. За четвърти е доказателство, че в тая страна, макар и да се краде, все "нещо" се прави. За Велоеволюция е доказателство, че някой реве срещу тях, ерго са прави. Не държа да налагам мнение, няма и как. Но и не смятам да го променям само защото не е юридически издържано. Докато silvertm и подобните му продължат да възхваляват и да превъзнасят Велоеволюция, в мое лице ще имат опозиция. Все пак и аз не съм длъжен да мисля като някой друг, нали?

Владо, имаш пълното ми уважение и точно затова няма да ти отговоря. Пределно интелигентен си, за да се сетиш сам, че коментирам цена/качество на велоалеите. За тия пари можеше да има още няколко оборудвани детски площадки. Спитам дотук.
Аватар
bikerider

Мнениеот vpravov » Вто Юли 05, 2011 7:44 pm

bikerider написа:Владо, имаш пълното ми уважение и точно затова няма да ти отговоря.

Защо бе Марто? Убеден съм, че коментара ти би ме обогатил. Уважавам те достатъчно, че да взимам коментарите ти на сериозно! :dontknow:
Горния ми пост, не е предназначен специално за теб. Просто от моята камбанария, така изглеждат нещата. :agree: Почвам и на малкото да се радвам, че и това може да не получим. Тотален песимист съм станал напоследък!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот bikerider » Вто Юли 05, 2011 7:52 pm

vpravov написа:Почвам и на малкото да се радвам, че и това може да не получим.

Те точно това искат белите якички - да се радваме когато щедро не откраднат някой лев, а ни го дадат за псевдо-велоалеи, псевдо-магистрали и прочее ленти за рязане, колкото да минат поредните избори или някой да си оплете кошницата. Не смятам да се примирявам или да се радвам на някакви жалки подаяния и то от крадци, чието място е в затвора. Ако дотам сме я докарали, че да се радваме, когато крадат толкова явно... аз не съм, нямам и намерение да я докарвам дотам. А silvertm нека ми обяснява защо трябва да се радвам и колко са велики тия дето дадоха зелника на общината.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Юли 05, 2011 8:02 pm

Марто, разбира се, че не очаквам да си променяш мнението или да сме всички на едно мнение. Точно затова и аз пиша в тая тема - за да има различни мнения, тъй като не ми харесва на велоалеите и на Велоеволюция да се гледа само негативно, което ще стане, ако се чува само едното мнение. :agree:
Но питам толкова настойчиво, защото ти изразяваш мнението си сякаш е общопризнат факт. Върни се малко в по-горните си мнения и виж сам. Ти не казваш "според мен има далавера", ти казваш "има далавера, ясно е". Двете неща са много различни, особено казани от позицията на човек, който поради ред причини е сред активно формиращите "обществено мнение" в този форум. Оттам и цялата полемика, тъй като ако се казват факти (общоприети неща), те няма нужда да се доказват, но ако не са такива, тогава ще има кой да пита за доводи. :peace:

Що се отнася до гражданския контрол, как така липсва? Никой не ме е спрял мен, или теб, или кое да е НПО да упражнява такъв. Аз не зная дали Велоеволюция са упражнили такъв или не - защо тогава да спекулирам. Може и да са, но като не съм се поинтересувал... Може и да не са, но това не пречи други да го упражнят, нито пък ги задължава тях да го правят или да го правят така, както аз или ти искаме.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Вто Юли 05, 2011 8:35 pm

Спрете се бре! :(!:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот stil » Вто Юли 05, 2011 11:36 pm

Днес минах по велоалеята на Ломско. Изглежда добре и е много приятна за каране. Спрях и седнах на една от монтираните край булеварда нови пейки за да й се порадвам. Направи ми впечатление, че се използва интензивно - за 15 минути в двете посоки минаха 8 колоездача. Добре, значи е имало необходимост от нея!
И през ум не ми мина кой, колко (и дали) е откраднал преди и/или по време на строежа. Но ме налегнаха тежки мисли дали ще съумеем да опазим в бъдеще и малкото, което имаме.

Не знам имат ли (и колко) принос от "Велоеволюция" за да стане тази велоалея факт, но по една случайност, със сигурност знам, че в първата версия на проекта за реконструкцията на булеварда велоалея НЯМАШЕ! Проектът беше за пътно платно с 2х3 ленти и нищо повече.

Дали строежа не велоалеи в София е целенасочен, предварително планиран процес, ще се разбере в близките 10-тина години. Едно от нещата, които ще подскажат отговора на горния въпрос, ще бъде продължението на алеята по бул. "Ломско шосе" на изток от ул. "Хан Кубрат", т.е. дали (и как) ще преодолее кошмара за повечето велосипедисти наречен "Надлез Надежда", на когото скоро (по план) предстои основен ремонт.
stil

Рейтинг: 1220

Мнениеот PtD » Сря Юли 06, 2011 1:43 am

@bikerider, по твоята логика (да не сядаш с мошеника на маса да играеш карти), единственият начин парите да не бъдат откраднати е да си седят в банката по сметката на общината. Не виждам с какво това ще подобри нечие положение...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Юли 06, 2011 5:52 am

Любо, ако си спомняш преди доста време Симо беше писал относно употребата на "според мен". Според мен все още важи :D

@PtD: препрочети ми последния пост. Станалото - станало. Въпроса е в липсата на въпроси и възторгването. Държа да ти напомня, че "подобряване" също е субективен фактор - за N на брой колоездача, това е подобряване. За N^2 шофьори - не е. За M майки, псуващи общината за липса на зелени площи (за паричките иде реч) - също не е.

@did: както виждаш аз си трая и не се обаждам докато някой подгласник не започне да пее хвалебствия. out.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 06, 2011 1:00 pm

Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Сря Юли 06, 2011 6:57 pm

Alpina написа:
hitar_potter написа:И защо няма "Браво на "Велоеволюция!" за намазаното с червена боя "велосипедно платно" в Младост 4? Боята, която зачезва на места, след няма 2 месца от нанасянето й, поради тотална липса на износоустойчивост. Къде е бравото за поредните хвърлени на вятъра пари?

ъъъъ къде това?

В горния пост се вижда къде :popcorn:
Всъщност бях забравил да спомена за локвите... но така или иначе и това беше очевадно.

Е поздрави на Велоеволюция за велоалеята!!!
Нали трябва да й целуваме краката за всяка такава... Тази е просто перфектната - мечта направо...

Ако някой все още не може да види разликата между двете и си мисли че са еднакви - еваларката му...
Не бих се учудил ако наистина има нещо общо между тях - средствата заминали за "посторояването"...

Или сега вината няма да е тяхна? Макар че подчерка си личи....

За мен ако се правят велоалеи или трябва да са като тази по Ломско Шосе, Цар Борис III, част от тези в Младост, или изобщо да не се започват.
Защото сега всеки който не кара по лумпенските- нарушава закона и е въпрос на време някой да се сети за "Ама за какви ги искате велоалеите, след като не карате в рамките им... Ако някой полицай реши да се заяде - може да го направи с пълна сила, защото според закона - когато има такава колоездачите са длъжни да карат в нея...

Е*ал съм ги в тез велоалеи (сещате се кои)....

Сигурен съм че целта в случая е да се развиват сподобностите на велосипедистите - така да се каже - да вдигат експириънс....
Прикачени файлове
i-MTJ5zdM-475x475.jpg
i-MTJ5zdM-475x475.jpg (61.67 KiB) Прегледано 3254 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Insight » Чет Юли 07, 2011 10:29 am

Alpina написа:.....Ако някой все още не може да види разликата между двете и си мисли че са еднакви - еваларката му...
(1.)Не бих се учудил ако наистина има нещо общо между тях - средствата заминали за "посторояването"...

(2.)Или сега вината няма да е тяхна? Макар че подчерка си личи....

(3.)За мен ако се правят велоалеи или трябва да са като тази по Ломско Шосе, Цар Борис III, част от тези в Младост, или изобщо да не се започват.
Защото сега всеки който не кара по лумпенските- нарушава закона и е въпрос на време някой да се сети за "Ама за какви ги искате велоалеите, след като не карате в рамките им... Ако някой полицай реши да се заяде - може да го направи с пълна сила, защото според закона - когато има такава колоездачите са длъжни да карат в нея...

(4.)Е*ал съм ги в тез велоалеи (сещате се кои)....

1. Какви средства са заминали за построяването на единия и другия вид велоалея?! (щото аз пък предполагам, че цената е различна)
2. Вината за кое и какъв е поДчерка?
3. Според теб всички велоалеи по света са като тези на Ломско и Цар Борис... или пък за пътна маркировка не трябва да се използва боя? (всичко или нищо е болна логика, ама това е друга тема)
4. "Е*ал съм ги в тез велоалеи (сещате се кои)...." - ... е щом си опрял до велоалеи :bigeyes:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Alpina » Чет Юли 07, 2011 11:36 am

Щом има потребители, в очите на които това (тази от снимката) е една прилична велоалея и очакванията за такава се изчерпват с "качественото й изпълнение" - има ли смисъл за какво да си говорим? И би ли отговорил на първо място - виждал ли си я какво представлява?!?!?!?

Но хайде:
1. Тази на Ломско Шосе е направена успоредно с планов ремонт - познай колко й е цената спрямо качеството и изобщо цената сама по себе си.
2. Какъв е почерка ли? Малко ли сме се смяли иронично на две линии боя, заобикалящи спрели автомобили, стесняващи се до 15см покрай павилиончета, рекламни билбордове или правещи ненормални чупки покрай какво ли не? Всъщност дали още съществуват?
Какъв е проблема, след като да кажем не се очаква планов ремонт на дадената улица в Младост 4, велоалеята да беше отделена със същите "колчета" - като отделна по-широка лента? Особено след като ширината на пътното платно го позволява? Все пак на теория тротоара е с колчета - демек там не трябва да има достъп на автомобили, какво ще пречи или създава неудобство на желаещите да паркират "само за 5 минутки" по нея?
За мен свързаните с велоалеята от снимката са виновни за малоумното й изпълнение. А както се спомена по-горе - трябва да сме благодарни на Велоеволюция за всяка велоалея - правя си извод че те имат общо с нея...
3. Искаш да кажеш, че в в други страни велоалеите представляват слой нискокачесвена боя, която ще изчезне след няколко месеца (какъв съм оптимист), напръскана върху настилка, която е под всякаква критика? Как пък не съм видял такова нещо - никъде (говоря в наблюдение на снимки)!
4. Каква ти е трагедията на теб с това тогава?

Аз не съм доволен от накои велоалеи - за мен те са си чиста е*авка с велосипедистите... Личи си и по заобиколеният от боята автомобил - до колко на изпълнителите им пука за това дали изобщо ще пречи и нещо в нея ще създава ли неудобност.
Щом ви радват - ползвайте си ги със здраве, но знайте, че когато има такива - сте длъжни да се движите в техните рамки! Би ми било интересно да наблюдавам дали няма да се окаже, че въпреки наличието й, няма да има каращи отново отстрани на нея - защо ли....
Последна промяна Alpina на Чет Юли 07, 2011 11:50 am, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Чет Юли 07, 2011 11:46 am

Чета тая тема и се чудя, кога ли някой ще напише нещо, което вече тук не е коментирано. :crazy:

Специално за тези, които се кефят на "каквато и да е велоалея" и твърдят, че "все е по-добре от нищо" - вдигнете трите средни пръста на дясната си ръка, свийте показалеца и безименния и лапнете средния! Аз продължавам да твърдя, че по-добре да няма нищо, вместо да има неизползваема на 100% велоалея (със съответните светофари, свързваща важни места, с контролни органи, глобяващи шофьори и ПЕШЕХОДЦИ и т.н. и т.н. ...)

Чудех се, какво още не съм написал за велоалеите и само за това се сетих. Чакам си поредния минус в тая тема :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Insight » Чет Юли 07, 2011 4:03 pm

Alpina написа:Щом има потребители, в очите на които това (тази от снимката) е една прилична велоалея и очакванията за такава се изчерпват с "качественото й изпълнение" - има ли смисъл за какво да си говорим? И би ли отговорил на първо място - виждал ли си я какво представлява?!?!?!?

ОК ... не не съм я виждал, признавам ... къде точно се намира, че имам въртене до Симеоново след работа, ще взема да обиколя през Младост.

Alpina написа:Но хайде:
1. Тази на Ломско Шосе е направена успоредно с планов ремонт - познай колко й е цената спрямо качеството и изобщо цената сама по себе си......

Не искам да познавам нищо, искам някой да спомене някакви, дори предполагаеми (живеещи в неговата глава) цифри?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот stil » Чет Юли 07, 2011 4:11 pm

stil

Рейтинг: 1220

Мнениеот subritual » Чет Юли 07, 2011 4:24 pm

Жената от общината в репоратажа каза: "Приемат се препоръки".
До никъде няма да я докараме с препоръки.
Няма ли механизъм,по който да се изградят правила за правене на велоалеи?
Ясно е,че в България се краде,но поне нека се спрат такива абсурди,като
велоалеи,които не са обезопасени от навлизане на други превозни средства и пешеходци.
Неможе ти да сложиш велоалея,която се пресича от МПС за да се паркира от другата и страна.
Тоест тя трябва да е разграничена съществено от МПС-та,но и от пешеходци.
МПС-тата дори и паркирани са опасност за велосипедистите.
А велосипедистите от своя страна са опасни за пешеходците.
Когато нещата се пипнат на структурно ниво всичко ще е по-хубаво,дори и да е по-евтинджос.
Престъпници са тези,които подлагат велосипедистите или пешеходците на опасности от всякакъв характер с тези неправилни велоалеи.
Но както е дъфкано от край време-Дали велосипедистите са достатъчно много,че да дадат и предизвикат жертви за да се напрви нещо съществено?
Или максимата "Грешно направено е по-добре от нищо направено" ще продължава...
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Сря Юли 13, 2011 4:03 pm

Insight написа:Не искам да познавам нищо, искам някой да спомене някакви, дори предполагаеми (живеещи в неговата глава) цифри?

Google: +софия +велоалеи +младост +цена

http://www.monitor.bg/article?id=237822

Статията е от 2010 и виждаме разчет от 2.5 млн. лв за 3.5км велоалеи. Тоест по разчет - над 710,000 лева/км. A разчетите обикновено се променят "в движение" поради "обективни обстоятелства", така че това е само върхът на айсберга.

Що се отнася до реалната инвестиция - в Младост реалната инвестиция няма как да надхвърля 50-60,000лв/км. Ако видиш някъде велоалея за 700 бона на километър, моля те пиши тук, за да отида и да го видя това чудо. За тези пари велоалеите трябваше поне да имат трайно собствено пасивно осветление... а не обикновена боя, която след два месеца изчезва. Мнозинството радващи се изобщо не включва в уравнението качеството, не се замисля кой ще поддържа тия велоалеи, колко ще струва тая поддръжка, същите подизпълнители ли ще я осъществяват, и.т.н, и.т.н. За видимостта и нуждата от редовно миене на велоалеите - също не се замислят. Не, че ме учудва де, мнозинството софиянци-велоалеисти се държат все едно пазаруват надценен марков боклук в някой мол.

@Admin: вярвам, че не е нужна техническа експертиза при такова огромно несъответствие, за стане явна нуждата да бъде сезирана прокуратурата. А ти? :) :popcorn:

@did: :agree:
Това не сме коментирали - с това качество на идейните проекти и изпълнението София е на път да се стане първия град в света с велоалеи за еднократна употреба. Нещо, за което адептите на тези велоалеи и ибрикчиите им мълчат като риби.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум