Живот на рамката

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Живот на рамката

Мнениеот XaCkBuTukC » Вто Юли 12, 2011 6:24 am

Рових си значи аз вчера из форума и попадам на тема за алуминиевите рамки.
Гледам едно момче batman много кадърно пише та той казва че след втората година живота на алуминиевата рамка започва да намалява с геометрична прогресия което хич не е добре.
Темата беше от далечната 2004 а моята рамка е от 2006 RAM HT1 и има няма 5г не смея да твърдя че съм я товарил много докато беше нова но тази година започна доста да се кара ХС.Ще си я огледам аз внимателно за пукнатини но все пак не искам да ме остави някъде на пътя :)
Та въпроса е някой има ли наблюдения върху живота на алуминиевите рамки ?
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Re: Живот на рамката

Мнениеот darki » Вто Юли 12, 2011 10:19 am

В инженерните специалности или по точно в машиностроене, КИП и А и редица други има един предмет "Материалознание". Добре е някой фен на чупливостта да взема малко да прочете и след това да започне с "алабаланизмите". Като този предмет се основава на конкретни измервания, изпитания и методи и методология за да се установи даден качествен показател. Обаче аз съм напълно сигурен, че няма да си направи труда, !;-)
Същото е със заварките и характерната мистика за тях. Независимо, че имаме Институт по заваряване където могат да се дадат редица научно обосновани отговори ;-) Както се казва "този, който търси ще намери" иначе, че се плаща данък-глупост ! ;-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот XaCkBuTukC » Вто Юли 12, 2011 5:50 pm

Аз не търся отговор на въпроса защо се получава стареенето нито търся отговор на въпроса как се получава
Просто питах дали някой е забелязал такова нещо с времето по неговата рамка
//Off Topic //
Учил съм и Материалознание и Съпромат и смело мога да твърдя че и в двата учебника по предметите нямаше това което ме интересува а и да имаше не мисля че е необходимо да изчислявам дебелината на тръбите, местата с най-голямо натоварване , да прибавям охлузените места от рамката , просто нямам нужда от цялостна математическа картина която е за идеалния случай. Интересува ме какво е показала практиката теорията само те насочва към това което можеш да очакваш
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот darki » Вто Юли 12, 2011 6:30 pm

Адмирации !!! :agree:

Миналата година ходих в работилница Кольо (http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=89386), за да е ясно за кого става дума, и там ми показа много стара и доста ползвана и много лека алуминиева рамка Gaint. Рамката е била напълно здрава пред да иде в ръцете на някакъв "майстор", който при демонтаж на средното спуква тръбата на средното движение поради незнание и специфичност на самия монтаж. Та в този ред на мисли мисля, че се притесняваш напразно за Ram-чето. Вярно Ram-чето не е Gaint, но ако се кара технично и с акъл ще държи доста време !!! :beer:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Daniel Panev » Съб Юли 16, 2011 10:58 am

При положение, че доста фирми дават по 5+ години гаранция на произведените от тях рамки (а някои от тях произвеждат наистина по много), явно статистически 5 години живот на рамката не са никакъв проблем :beer:
Конкретно за рамките на ASTRO, обаче, нямам никакви наблюдения :dontknow:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rix » Съб Юли 16, 2011 11:37 am

Споко, рамките са проектирани да издържат много години, въпреки че алуминия няма "fatigue limit". Все пак може да проверяваш рамката за пукнатини, особено около заварките, ако е "остаряла" първо там ще се появи нещо.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот михаил » Нед Юли 17, 2011 12:45 am

Периода от появяване на пукнатина до счупване е много кратък. И с оглеждане не може да се гарантира състоянието. От 7 алуминиеви рамки, само една се счупи при заварка на задно окачване. По мое мнение заден амортисьор си е простотия. Карбоновата рамка ще се ползва за напред.
михаил

Рейтинг: 1220

Мнениеот motomarzel » Нед Юли 17, 2011 10:13 am

Тъй като някой хора се изказват доста компетентно, бих искал да попитам вие колко точно алуминиеви рамки сте счупили????
Аватар
motomarzel

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 17, 2011 10:31 am

михаил написа: По мое мнение заден амортисьор си е простотия.

От гледна точка на?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sidewinder » Нед Юли 17, 2011 4:33 pm

Алуминиевата рамка притежава най-кратък живот от всички видове рамки. Типичната алуминиева рамка притежава продължителност на живота от 5 до 10 години.

Е, в крайна сметка, ако след 5 години човек не може да даде 200-300лв за една нова рамка... вечни неща няма.
sidewinder

Рейтинг: 1200

Мнениеот motomarzel » Нед Юли 17, 2011 4:44 pm

sidewinder написа:Алуминиевата рамка притежава най-кратък живот от всички видове рамки. Типичната алуминиева рамка притежава продължителност на живота от 5 до 10 години.

Нещо ми се струва, че твърденията ви нямат почва...

Пак да попитам вие колко точно алуминиеви рамки сте счупили? И как така измервате живота на една рамка в години??? Че нали някой може да си купи колело и да го държи - 5-10 години в гаража, а има други които въртят по 1000++км на месец. Като дори и това не е толкова точен показател за употребата на рамката(велосипеда), защото едно е тя да вози 60кг човек, а съвсем друго 100++кг. Да не говорим, че терена и стила на каране до голяма степен определят експлоатационният живот на рамката. И все пак, да приемем че си купите някоя супер здрава, но за сметка на това тежка рамка, при днешните темпове на развитие на технологиите - какво се случва с тази рамка след 5-6години??? - тя просто не е актуална...
Аватар
motomarzel

Мнениеот sidewinder » Нед Юли 17, 2011 6:33 pm

Някои специалисти, изхождайки от факта, че сплавта за рамките на колелата е като тази на самолетите, дават време на живот 50-80 години. Всичко е относително.
sidewinder

Рейтинг: 1200

Мнениеот motomarzel » Нед Юли 17, 2011 6:43 pm

sidewinder написа:...от факта, че сплавта за рамките на колелата е като тази на самолетите...

Айде сега и самолетни специалисти станахме...в един самолет има хиляди части изработени от алуминиеви сплави...коя по-точно се визира :dontknow:

Отделно за изработката на рамки, реномираните производители използват няколко различни сплави алуминий, като освен това не е само сплавта тази която определя здравината на рамката, при идеални други условия, механичната и термична обработка на алуминиевата сплав променят значително нейните физико-механични свойства...
Аватар
motomarzel

Мнениеот Daniel Panev » Нед Юли 17, 2011 6:51 pm

motomarzel написа:
sidewinder написа:...от факта, че сплавта за рамките на колелата е като тази на самолетите...

Айде сега и самолетни специалисти станахме...в един самолет има хиляди части изработени от алуминиеви сплави...коя по-точно се визира :dontknow:

Отделно за изработката на рамки, реномираните производители използват няколко различни сплави алуминий, като освен това не е само сплавта тази която определя здравината на рамката, при идеални други условия, механичната и термична обработка на алуминиевата сплав променят значително нейните физико-механични свойства...

Ъммм... Нали не смяташ, че производителите на рамки имат заводи за производство на алуминиеви профили? В повечето случаи се купуват готови "тръби", ако ме разбираш...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот motomarzel » Нед Юли 17, 2011 7:03 pm

Имам предвид, че при рязане/заваряване микроструктората на метала се променя, и че тези процеси оказва влияние на качествата на рамката. Има си технологии на рязане, заваряване, последваща термична обработка и т.н. Производителите на рамки едва ли произвеждат и профилите за тяхното производство, но имат достатъчно голям избор от профили и технологии за тяхното производство :liplick:

За пример дори едно прахово боядисване би оказало влияние на микроструктурата на метала ;)
Аватар
motomarzel

Назад към Продукти за крос-кънтри