На Витоша е опасно без парапети!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

На Витоша е опасно без парапети!

Мнениеот silvertm » Пет Юли 15, 2011 9:53 am

Така ни уверяват от вестник "Стандарт":

Най-посещаваното място на Витоша - Боянският водопад, миналата събота стана лобно място и на 39-годишния Константин. Той се е подхлъзнал и е паднал от най-високата площадка на водопада, която не е обезопасена с предпазни парапети, както би трябвало да е. Трагичният инцидент е поредният на това място и стана причина Национално гражданско сдружение "Природата за хората" да поиска от земеделския министър Мирослав Найденов да освободи незабавно директора на Природен парк "Витоша" Тома Белев.

В друга версия на същия вестник:

Боянският водопад взе първа жертва
39-годишният Константин от София намери смъртта си, след като падна от скалите над Боянския водопад в събота през нощта, съобщиха от Планинската спасителна служба. Трагичният инцидент станал, след като компания от трима души решила да намери прохлада на Витоша късно вечерта.

Версия от друг вестник:
Пиян 39-годишен мъж умря след 20-метров полет до Боянския водопад. Инцидентът станал към 20 часа вчера. Константин Койчев и двама негови приятели тръгнали от дома му в столичния кв. „Красно село” към Витоша. Качили се до водопада и си запалили огън. В продължение на около 2 часа мъжете хапвали и се черпели с домашна ракия. Малко преди 23 часа Константин станал да се поразтъпче. Вече солидно почерпен, мъжът застанал на една от скалите, точно над водопада. Изведнъж се подхлъзнал и полетял в пропастта.

В момента се чудя дали е безопасно изобщо да стъпвам в планина, ако не наслагат парапети навсякъде, където може да е хлъзгаво, стръмно или подмолно се подават корени на дървета!
Или може би просто писарушките никога не са стъпвали в планина и си мислят, че е нещо като фонтана на пл. "Славейков" в центъра на София (който е под похлупак, ако някой не знае).
silvertm

Рейтинг: 1671

Re: На Витоша е опасно без парапети!

Мнениеот jd » Пет Юли 15, 2011 11:03 am

Кофти за случката, но на "туристически" места, където стъпват и хората, дето много много не знаят как да се държат в планина, е хубаво да има обезопасителни средства. Това,че ти знаеш какво правиш в планината не значи, че всички там знаят!

P.S. Не давай сравнения с фонтана на пл. "Славейков", защото няма нищо общо!
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот silvertm » Пет Юли 15, 2011 12:17 pm

jd написа:...но на "туристически" места, където стъпват и хората, дето много много не знаят как да се държат в планина...

Има ли места в планината, които да не отговарят на това условие?
(Тук изключвам оградените с бодлива тел и жива въоръжена охрана.)

Хайде сега пак погледни към фонтана на пл. "Славейков" и се присъедини към призива: "Всички фонтани под похлупак и всички хлъзгави и стръмни места в планината с парапет!"
silvertm

Мнениеот Alpina » Пет Юли 15, 2011 12:18 pm

Аз пък не искам докато съм в планината да виждам каквато и да е намеса от човешка ръка. Най-вече парапети!
Това не е пътека по отвесна скала, че да има такива...

Не веднъж съм казвал какво мисля за хората, които не могат сами да се пазят!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vvvaaal » Пет Юли 15, 2011 12:35 pm

Alpina написа: *

Мнение от Alpina » Пет Юли 15, 2011 1:18 pm

Тотално съм съгласен! В планините би трябвало да си сред природата, непипана от човека стига да знаеш къде да ходиш и как да се оправяш. Като искаш парапети катери се по стълбите на някой подлез и готово.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот cvb » Пет Юли 15, 2011 2:41 pm

Alpina написа:Аз пък не искам докато съм в планината да виждам каквато и да е намеса от човешка ръка. Най-вече парапети!
Това не е пътека по отвесна скала, че да има такива...

Не веднъж съм казвал какво мисля за хората, които не могат сами да се пазят!!!

:crazy: :smash: и за немошните стари хора ли ,макар и в градска среда :V: :banghead:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот silvertm » Пет Юли 15, 2011 3:26 pm

cvb написа: :crazy: :smash: и за немошните стари хора ли...

Тъпо!
"немошните стари хора" няма как да се окажат на такова място, освен ако не ги спуснат с хеликоптер.
silvertm

Мнениеот Alpina » Пет Юли 15, 2011 4:43 pm

И старите немощни ора, май за да станат такива са били млади и _достатъчно_ разумни+известна доза късмет.
Па и каква работа имат по планината, след като са такива?

Иначе идеята е:
Да бе мирно стояло - to be continued ;)
Сещаш ли се :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Юли 15, 2011 5:10 pm

Разбира се "Природа за хората" веднага иска оставката на Тома Белев. :boxing:

Toва са ония измекяри, дето клакьорстват за застрояването на Витоша, а Тома Белев им стои на пътя...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот azze » Пет Юли 15, 2011 8:39 pm

Пиян човек,разхождащ се над водопад по тъмно,пада.Защо ли е станало?
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот did » Пет Юли 15, 2011 9:31 pm

Знам от сигурен източник, че ако за 2 дни тази тема стане 10 страници, мнението ни ще бъде взето под внимание от институциите и ще бъде забранено да се пие домашна ракия над водопад.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 15, 2011 10:15 pm

Да...закони си трябват. В Щатите щото правят закон от всеки инцидент имало и такъв - "Забранява се връзването на алигатор за противопожарен хидрант"...разбира се този е безнадеждно остарял, но си бил в сила...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот jd » Съб Юли 16, 2011 8:44 am

silvertm написа:Хайде сега пак погледни към фонтана на пл. "Славейков" и се присъедини към призива: "Всички фонтани под похлупак и всички хлъзгави и стръмни места в планината с парапет!"

Пич, казах ти да не ми говориш за фонтана на пл. "Славейков", защото именно там мой добър приятел си отиде без време. Така че спри да правиш тъпи сравнения, особено като не знаеш какво става дума, ок? :(!:

Иначе по темата - в планината всеки отговаря сам за себе си. Дали ще има парапети или не - това е въпрос на преценяване на това какви и колко туристи има там. Да, и аз съм привърженик на минималното вмешателство в средата. Но, пак казвам - ако има нужда, то може да се правят "съоражения". Просто си използвайте главите на раменете и преценете, че не всички са като вас.

@дид: :agree: :)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Alpina » Съб Юли 16, 2011 10:54 am

Какво значи "има нужда" ? Кое определя това?
Колко често умират хора на Боянския водопад? На 30 мин? На всеки час? Ден? Седмица? Месец? Година? Изобщо колко човека са умряли на Бояснкия водопад последните 100 години?
Защо не наслагаме парапети и по Камен Бряг например? Там като че ли са загинали в пъти повече хора? Може да почнеме облицоването на всички остри скали в душеци.
Защо няма парапети по някои от пътеките и скали в Искърското дефиле - поради същите причини?

Ако го караме така, ще стигнеме до състояние в което ще има бригади от получили магистърска степен по специалността, които да слагат предпазители на трънчетата сред природата, понеже някой може да се нарани на тях. Все пак, ако някои има желание, може да се убие по стотици хиляди начини и чрез милиони средства - трябва ли да се вземе мярка по всяко от тези отношения?

Всъщност - кога започваме да слагаме звънчета и светлинна сигнализация на отровните змии, жаби, паяци и други животни? Какво става с предупредителните табели, до всяка от отровните гъби в горите? Или просто ще ги заграждаме с бодлива тел, а може би и ток по нея?
Макар че дори гърмящите змии вече не са такива, поради "адекватна човешка намеса, подорена от нужда". Отдавна са "схванали" че тези от тях, които предупреждават малоумните хора за опасността си - умират, за това сега най-често "гърмящите змии" не "гърмят"...

Познавам майки, които не пускаха децата си на вън от притеснение, че нещо може да ги нарани... Тези пораснали вече "хора" за мен са инвалиди, понеже нямат нормален живот и все по-често има такива случай. Ако такъв човек попадне в елементарна ситуация - той няма да може да вземе никакво адекватно решение, защото ще е изпаднал в паника и няма да има елементарни познания и рефлекси, придобити при един нормален живот - вероятността да загине в следствие на това поне според мен става огромна - понеже някой е прекалил в опазването му на по-ранен етап.

Това че не всички са като "нас" значи ли, че трябва да облицоваме планините с еластични плочки, като за детски площадки, след като някой може да се нарани в тях?

Всеки _сам_ трябва да носи отговорността, за съхранението на собственият си живот, както и това да не става причина за гибелта на чужд. Когато трети лица се намесват в този прицес, то "предпазваните" започват да стават все по-невнимателни и безотговорни в следствие на което възможностите да се случи инцидент с "непредвидени" случаи се увеличава?

Всъщност някой хора вече до толкова са изперкали от това, че не е нужно да внимават в отношение на почти всичко около тях, че сами си създават разни теории за световни конспирации и желанието на "тайни организации" да ги наранят.

:eek3: :crazy: :eek3: :crazy: :eek3: :crazy: :eek3: :crazy: :eek3:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Daniel Panev » Съб Юли 16, 2011 11:04 am

На всички пропарапетисти (или както там би следвало да се наричат) препоръчвам ей тая книга (клик за връзка в amazon.co.uk):
Изображение
Значително добра е! Ако някой софиянец се интересува - мога да му я заема да я прочете.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Daniel Panev » Съб Юли 16, 2011 1:23 pm

:offtopic:
На пропарапетиста, дето ми е сложил минус на горното мнение, искам да кажа, че книгата е изключително сериозна - написана от един от световно признатите експерти в областта и обяснява нагледно защо и как първосигналните реакции и мерки в такива случаи (човек паднал от водопад -> дайте да сложим парапет) не работят!
P.S. Офертата да я заема на някого си е съвсем сериозна :beer:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот did » Съб Юли 16, 2011 1:37 pm

Господин Панев, срещу първосигналното неинформирано отрицание не можеш да се противопоставиш с разумни аргументи и препоръки на книги. Не съм експерт, но моят опит го е доказал стократно. Та... не се ядосвай на минусите. Те са солта в манджата - ако са много, са вредни, но ако са като по-горния (солене извън чинията, понеже на някой му трепери ръката), само правят манджата по-пикантна. :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Съб Юли 16, 2011 2:35 pm

Daniel Panev написа:P.S. Офертата да я заема на някого си е съвсем сериозна :beer:
Да довърша "Фондацията" и съвсем сериозно ще се замисля.

Минуса е компенсиран. Със Сашо, в горния му пост съм толкова съгласен, че няма накъде повече (което официално ме плаши, обикновено се дърлим). Не ме карайте да давам примери от наградите "Дарвин" за безграничната изобретателност, на която е способен човек, когато опре до начините, по които да приключи живота си. Не можеш да предпазиш човек от собствената му глупост. Когато се покатерих на орловите скали, знаех, че ако се претрепя, ще съм виновен аз, а не липсата на стълба до горе. Не можеш да оправдаваш липсата на координация, акъл, трезва преценка, късмет със заобикалящата те среда или инфраструктура. Така че тия парапети, можете да си ги сложите... сещате се къде, нали?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Daniel Panev » Съб Юли 16, 2011 10:41 pm

@did, @Antares
Драмата не е в тия -5 точки от рейтинга. Просто се дразня, когато някой не желае да помисли поне малко дали има какъв да е смисъл от първосигналните мерки, които се предлагат при всеки един такъв случай. Е мерси - начетох се на дивотии покрай вилнеещия сериен убиец и изнасилвач в Борисовата градина...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юли 18, 2011 12:56 pm

Трябва да се сложи двойна ограда с натрошени отгоре стъкла, 24-часова физическа охрана и на всеки посетител да са прави застраховка. Освен това всеки посетител трябва да пописва декларация, че се доближава до оградата на свой риск, че е в добро психическо и физическо здраве, после да се преглежда от лекар и тогава да отива до оградата задължително с придружител от ППС.
EDIT: Забравих най-важното! Трябва да има бележка от НАП и от общината че не дължи данъци и глоби, свидетелство за съдимост от съда и бележка от следствието, че срещу него няма производства.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 18, 2011 6:44 pm

Също така да представи удостоверение от банка с номер на сметка и подписана от наследник декларация прил.7 за изплащане на обезщетение от НОИ!
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Esoteric » Пон Юли 18, 2011 10:48 pm

да не забравяме и член 263 от НК! спасил не един и двама!
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Назад към Други