Въпрос за избор на верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за избор на верига

Мнениеот stefan_gt » Вто Юли 19, 2011 9:36 pm

Здравейте!

Вчера скъсах верига и ми се наложи да я сменя. Касетата е Shimano CS-HG50-9sk 11/32T, a курбела - Shimano Deore Hollowtech. Старата верига ми беше Shimang HG93. Днес отидох за ремонт в Максбайк и момчето ми препоръча да си сложа KMC HV-408 (9j 8x). Въпросът ми е тази верига дали е удачен заместител на предишната ми. Смених касетата с нова от същия тип, но в момента превключването на скоростите, особено крайните ми се струва затруднено. Също така от време навреме ми прескача веригата. Възможно е да трябва да сменя и плочите на курбела. Така или иначе основно ме интересува веригата. Мерси предварително за отговорите! :beer:
stefan_gt

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за избор на верига

Мнениеот beattrix » Чет Юли 21, 2011 1:53 pm

Какъв клас велосипед караш и как го караш ? Ако си карал доста време с плочите на курбелите(повече от година), сработването(съизносването) на НОВА верига със СТАРА плоча ще е бавно и мъчително и не е препоръчително като цяло(предполагам си го знаеш).Общо взето ако смениш плочите( и както казваш касетата отзад ти е нова) е почти без значение каква верига ще сложиш, но е по-добре разбира се да е нещо здраво и зависи вече колко пари ти се дават за верига. Аз съм с KMC Z8s и съм доволен. Тя е евтина (18лв) и здрава верига. Успех и дано съм помогнал :)
Поздрави ! :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот stefan_gt » Пет Юли 22, 2011 8:56 am

Благодаря за отговора beattrix. Велосипеда, който карам е стар, но е оборудван предимно с компоненти Shimano Deore. За съжаление в момента не мога да намеря нови плочи. Във Веломания няма и не се знае кога ще доставят. Въпросът ми по-скоро беше дали веригата KMC HV-408 (9j 8x) е подходяща за колело с 9 скорости. Все пак пише 8х, но пък преди това има 9j, което не знам какво означава. :dontknow:
stefan_gt

Мнениеот thepowerofone » Пет Юли 22, 2011 10:37 am

Всичко, което излиза в Google за KMC HV-408, показва, че е 7-скоростна верига. Не е невъзможно да има няколко версии и да има и 9-скоростен вариант, но аз не бих рискувал. Все пак можеш да измериш ширината на свързващите пинове на звената - трябва да е 6,6 мм. за 9-скоростна верига, плюс-минус не повече от 1-2 десети заради допустимите грешки в измерването. Ако търсиш ниска цена, насочи се към някоя от веригите на КМЦ за 9 скорости (Z9000, да речем). Ако искаш, можеш да си вземеш и на Шимано - CN-HG53 (73/93), което май ще е удачен избор.

P.S. Ама ти вече си я монтирал тази КМЦ ХВ408, така ли? Ако наистина не е за 9 скорости, а за 8, 7 или дори 6, то затова ти прескача веригата. Прекалено е широка и се закача в съседен по-голям венец, когато е на дадена предавка.
Последна промяна thepowerofone на Пет Юли 22, 2011 11:07 am, променена общо 1 път
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Пет Юли 22, 2011 10:52 am

... виж ... наистина незнам, няма информация за твоя модел ... но 408RB според каталога на KCM е верига за 6 скорости ... и не става за 9 ... според google search номера на твоя верига върви с 6 скоростни колела ...
Z8 отново според каталога e верига за 8 скорости и пак не става за 9.
... затова ... виж тази статия ... иди и я върни в магазина тази верига и повече не стъпвай там. И отиди някъде другаде ... да ти оправят колелото.
KMC на мен ми допадат като качество цена ... но аз карам 8 скорости и не мога да ти дам акъл за 9-ките им.
Колко пари даде за тази верига ?!?
Ако се окаже веригата ... не бързай да сменяш плочите ... и да ти проверят дължината на веригата ...
Това ... дето го пишеш крайните скорости имаш предвид ... малките зъбчатки отзад, защото ако ти е за 6 скорости веригата ... тогава ... нормално да не ляга на ниските зъбчатки, чиито зъби са близо ... офф обърках се ...
аа ... и някой вече ме е изпреварил ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик