Пичове, според мен за да се борим с това заболяване, е необходима профилактика, и подход точно като към физическо такова! Малко е брутално това което мисля, че трябва да се направи но вярвам, че по този начин ще се намалят поне едно 50% от кражбите.
Има една каста „професионални крадци“ на велосипеди, те си обикалят по центъра на София с ножици за рязане в тях, и просто дебнат всекидневно своята жертва. Невзрачни мръсни типове, може би наркомани, действат соло и адски бързо. По случайност преди месец станах свидетел и „добър герой“ в такава ситуация на същински опит на кражба, която буквално се размина на милиметър(толкова беше останало от почти отрязаната заключалка). Случая е следния, показах се на балкона към задния ми двор (живея в центъра на София) и видях един „елемент“ който се суетеше около завързан байк в двора, на момче което работи в офис в моята сграда. Чу се щракване и веднага извиках, нещастника се шмугна в безистена на входа и моментално изтичах бос по стълбите на долу. Оказа се, че се беше притаил, и като ме видя побягна, за съжаление бях бос и не ми се тичаше следобеден час по центъра да го уловя, хубавото е че байка беше спасен (собственик на колелото, почерпи, най чистосърдечно и без да е имало нужда според мен, аз самия обичам карането на колело и обожавам моето си колело, (евала всички байкари са готини хора и благодарни, и пича ме затрогна с това че почерпи, (винаги когато можете помагайте!!!))
Та някак случката ме превъзбуди. Не мога да си представя да ми откраднат моето колело, никога не го заключвам, просто защото никога не бих го оставил без надзор на произвола, пък ако ще да е омотано с три синджира…
Проблема при мен обаче стана малко след случката, хич не се чувствах геройски или доволен, като знаех, че тоя тип с клещичките просто се пуснал малко по надолу и 100% си е взел своята жертва, просто видях колко бързо става. Размишлявах дълго върху това и стигнах до извода, че за да си заслужа почерпката трябва да направя нещо с някой от тази клика. Идеята ми беше проста, колело примамка близо до едно малко паркче между центъра и лозенец и приятна следобедна раздумка с един мой приятел(също фен на колоезденето и лек агресор, патил от кражба на колело преди години), просто ей така, в делничен ден в който нямахме работа. Да кажа на 26 години съм, моя човек е малко по голям но веднага се отзова евала за което.
Та взех на брат ми Спешълайза(малко е мръснишко, но не мога да си представя да си сложа моето колело за примамка….)заключвачка от евтините и едно старо кормило, блокирах колелото за по сигурно, да не може никак да се кара, и седнах ме странично на около 20 30 метра, градинката имаше майки, хлапетии, бабички и от сорта - следобед. Честно да ви кажа не питаех голяма надежда, да стане от първия път, но усещането е много приятно като на риболов пък и нищо не губехме просто приятно седене на по бира следобед. Гледал съм оня репортаж по БТВ и предполагах, че шанса е малък да мине някой крадец, обаче местото беше добре подбрано. НА 45тата минута подяволите, имахме кандидат за ново колело!!!!!!!! Този беше около 25 30 годишен българин, пак мършав с зелена шапка с козирка и гнусна физиономийка, всичко се разви мигновено. Завъртя се около колелото, клекна си и сякаш си беше у дома, не го видяхме дори от къде се появи. С един бърз спринт бяхме зад него, най странното е че се стъписа, сякаш не беше очаквал такова нещо. Ударих го през врата с кормилото както беше клекнал и два пъти по ръцете, и направо се свлече на земята, почна да крещи като жертва, а моя човек му би един шут в муцуната, проблема беше, че разни тъпи лелки не се усетиха какво става и почнаха да крещят, оставете момчето и от сорта и решихме да не чакаме куките както бяхме планирали, взех си колелото и просто си тръгнах сякаш аз съм престъпника, но с едно наистина приятно чувство от адреналина(DH пичовете знаят, че адреналина си е дрога

).
Честно ви казвам не съм очаквал, знаех че има страшно много кражби и такива отрепки си бродят всекидневно из София, но само за 45 минути, просто ме изуми…
Сега съм по зает и ми размина, първоначалния афект от опита за кражба на първото колело. Просто някак тогава се асоцирах с пича, който е дошъл на работа, оставил си е колелото и накрая на работния му ден му го няма, защото някакъв шибан наркоман е решил да припечели на бързо. Адски силно ме хвана яд, някак всемирно, просто не е честно, а колелото му беше някакво обикновено, примерно драг, но това тогава още повече ме вбеси, и ако не бях направил нещо по въпроса нямаше да ми дава мира.
Идеята ми на кратко, е към ентусиасти, пичове които са били потърпевши на кражба, или млади смелчаци с повечко свободно време, организирайте се във вашите квартали или градинки или места в които знаете, че са се случвали кражби, местата на които е било откраднато вашето колело, и отделете едно дежурство в някой свободен ден с ваш другар просто ей така. Може да нямате моя „късмет“. Може просто да спрете до някое случайно заключено колело, докато си карате за кеф, а такива в София е пълно, заключено и оставено (често виждах едно колело до магазин Пикадили на Христо Белчев, хем през нощта, колело покатерено на една ограда и вързано с верига, и някой сигурно от магазина си мисли, че е сигурно...(вече не го виждам))
Не е нужно да постъпвате като мен, или пък да се превръщате в пъдари, просто подарете един ден и само един път, то е достатъчно, а и за по бойките пичове дори ще е забавно, все едно си на някой от онези тъпите велопоходи из града, пак помагаш за идеята на колоезденето, само дето не си част от стадо жертви… аз просто трябваше да си го излея, щото искрено ме възмути въпреки, че никога не съм бил потърпевш на кражба, но някак в тоя момент се поставих на мястото на пича и ме хвана истински яд… Та заловете го, по закон имате право на граждански арест в момент на престъпление, 100% нещастника има досие и ще бъде съден, ще си загубите един ден, може би повече в свидетелства и писане, но ще знаете, че сте изчистили същински боклук от обществото и ви гарантирам, че ако всички си пазим районите и териториите, поне ще се справим с върлуващите крадци на завързани велосипеди, а те са извършителите на поне 50% от кражбите на колела! Нека знаят, че да откраднеш колело не е лесна работа, каквато сега изглежда че е.
П.П И трябва да ви кажа, че не са виновни само те, вина носят и хората които си вървят и не им пука и си крачат в сивото ежедневие като коне с капаци, нали не се случва на тях…До този извод също стигнах скоро. На един приятел, майка му возейки се в рейс, циганин посяга да и скъса златния синджир и да побегне, синджира не се къса и почва зверски да я дърпа, целия и врат беше в грозна рана, това става за около 20 секунди на обед в рейс пълен с хора, мъже жени всякакви, само една жена е казала, „абе остави жената бе“ мангала побегнал и така(честа и доходоносна практика за циганското население, по спирките в Овча Купел както разбрах по късно) Извода до който аз стигнах е че в тая ситуация циганина не е Виновен!!! Виновни са всички мижитурки и шушумиги от рейса, хвана ме срам…
Та дерзайте и винаги мислете, че утре може да сте вие или ваш близък.