Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот Plamen_EM » Вто Май 03, 2011 10:13 pm

Ама това на видеото спокойно може да е geri, достатъчно е CONER от 2,89 лв. да са решили, да атакуват и заключвачките за велосипеди. Някога, покер машините бяха с такива ключалки и нещата, ама изобщо не бяха толкова прости. Сякаш има само един надежден начин за опазване на велосипед - на една ръка разстояние.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот ХристоС. » Вто Май 03, 2011 11:44 pm

Специално за отключването на ключалката с химикалка BIC - да, известен проблем е, възможно е било при определени модели отпреди няколко години, производителите са променили типа на ползваната ключалка и са пуснали нова ревизия, като вече продадените са били заменяни. Има достатъчно информация в Интернет, но е добре и да не се поднася избирателно. Мога да дам на всеки желаещ да се позанимава и да тества дали би могъл да отключи моя катинар, без да има ключа - нося го почти винаги със себе си, ако съм с колелото из града, така или иначе ;) А и както казах - няма неразбиваема заключваща система, а само такива, които изискват повече време :)
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот cvb » Нед Май 08, 2011 5:25 am

майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот gilb » Нед Май 08, 2011 8:58 am

:bigeyes: :bigeyes: този го поочукаха с тея стоманени колелца :fight:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот zax983 » Нед Май 08, 2011 12:26 pm

ХристоС. написа:Специално за отключването на ключалката с химикалка BIC - да, известен проблем е, възможно е било при определени модели отпреди няколко години, производителите са променили типа на ползваната ключалка и са пуснали нова ревизия, като вече продадените са били заменяни. Има достатъчно информация в Интернет, но е добре и да не се поднася избирателно. Мога да дам на всеки желаещ да се позанимава и да тества дали би могъл да отключи моя катинар, без да има ключа - нося го почти винаги със себе си, ако съм с колелото из града, така или иначе ;) А и както казах - няма неразбиваема заключваща система, а само такива, които изискват повече време :)

Моята заключваща "система" имам чувството че мога да я разкъсам с голи ръце, но не ми се похабяват няколко лева за нова... Чисто и просто камуфлаж си е, иначе някой ако е решил... Не съм се пробвал да крада колело и не мисля да го правя, но щом предлагаш ще тествам твоята. Освен това грам нямам понятие как се отваря ключалка и не ме интересува, трябва ми само нещо тежко :)

Безкрайно съм учуден виждайки от време на време оставени колела без нищо... Това в България не е смелост, а глупост...

Единственото което правя, когато си оставям някъде колелото е да си сваля компютърчето на километража и да се помъча къде да щракна скапаната си верига, защото всъщност е доста къса и трудно може да се закопчае едновременно през гумата и рамката. Също гледам да го забутам някъде където да не си го прося :) Въпреки че точно моето колело едва ли някой ще му посегне, но всички знаем че мангалите не подбират... Затова предпочитам да вляза с колелото, където това не е забранено и например в една болница в която съм влизал десетки пъти с него, където ми е зъболекаря, последния път новия пазач ми направи проблем. Ама и не искаше да го наглежда... Но нямах време за разправии, защото закъснявах и го заключих на входа, където дори няма предвиден паркинг разбира се, но му обещах че ако не го намеря в състоянието в което съм го оставил, последиците ще се отразят на 100% върху него... Реално ако аз нямам право да вляза някъде с колело, то и хора с инвалидни колички или детски такива, не трябва да имат! Също много се дразня когато не ме пускат с него в метрото, но веднъж пробвах следната стратегия. Първо си взех два билета и чак след това патката видя че съм с колело, ест. почна да смърди много яко и просто и казах че ще се наложи да ми върне парите ако не ме пусне. Тя почна да ми се оправдава с някакви си разпоредби, заповеди, ала бала, но никъде не пише такова нещо. И аз продължих да чакам официален документ в който е забранено да внеса колело като ръчен багаж, но такъв не ми беше представен, затова настоях да се обади там на шефчетата си или който е разпоредил това. През което време дойде и някакво полицайче ли е пазач ли е, да ми се прави на интересен. В крайна сметка набраха някой, който не чух какво им отговори, но е било нещо от сорта "не ме занимавайте с глупости" и ме пуснаха да вляза. Въпроса е че всеки път трябва да се разправям... И се чудя, мога ли да издам някакъв документ на колелото си, с който да ме пускат? Всичко останало е дискриминация към нас.
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот gyndi » Вто Май 17, 2011 9:31 am

Евъла, брат zax983
! С кеф ти изчетох поста и споделям мнението ти. Наистина, като се замисля, защо да не пускат с колела по болници, заведения, банки, съд?! Кво толкова ще стане, освен да заема място за един човек?! За метрото да ти кажа един път пътувахме с един приятел с к олелата и се помолихме на билетопродавачката (оказа се свястна) да ни пусне, защото валеше и гърмеше навън. Тая разпоредба за забрана на колелото съм я виждал, щото и язе като тебе се поинтересувах оти не мое с коллото да се придвижим в метрото в случай, че съм си закупил билет?! Мислим, че не позволяват с колело в метрото, да не вземе някой да кара вътре и да падне на линията (мое мнение). Малко :offtopic: преди 6-7 годин, един пияница падна долу на линията на Опълченска точно между релсите, и не мръдна от там. Веднага изтичах до билетопродавачката и и казах да вика охраната и да спират тока, бяха нужни около 7-8 минути за реакция на тия от метрото (билетопродавачката,охрана, налачник смяна и др.) Добре, че пияничката не мръдна отдолу, спреха току и го извадиха.
Иначе момци, за по големо спокойствие най добрикс си е да си гледате колелата и да флазате навсекъде с тях с цената и на разправии и нервички... :beer:
Аватар
gyndi

Рейтинг: 1310

Мнениеот CC Designs » Сря Май 18, 2011 1:51 am

Направо се радвам, че не живея в София!!! Но пък тук дори да хвана крадеца не мога нищо да му направя. Вземе ми някой колелото, аз стана, бутна го, оня се пречука и на другия ден я ме вкарали в болница, я нещо друго.... :boggled: Най-мразя, когато няма какво да направя, за да се защитя. :V:

Аз не мога да дам предложения за опазване, но все пак ми хрумна нещо поне за тези с Феринитата (аз съм с такова, а не знам дали принципа на всички V-brakes е като на този на Феринито) - точно на V-brake има едно метално (като телче), което се регулира от болта с пружинката и се захваща на някакво друго приличащо на болт :D Надявам се да сте ме рабрали. Та сега се сетих, че можете да махнете това от едната страна на предната спирачка и от някоя страна на задната и едните гумички опират и колелото се блокира поне от движение един вид. След това просто пак ги връщате на мястото им и си карате. А за още по-голяма сигурност освен това местите и на 24 скорост и според мен няма мърдане ;] Информацията е за "стокови" феринита, ако има някой с я сменени скорости, я - спирачки, може и да е по-различно :) Ако пък има друг със спирачки на Ферини може и той да се пробва :D Надявам се да сте разбрали какво написах, защото понякой път въобще не умея да обяснявам и сега май беше един от тези пъти. :D И дано никой да не ви открадне колелото :)
An Alien Hoopajupe написа:Не приемам съвети от човек с Кондьо на аватара .
CC Designs

Рейтинг: 998

Мнениеот zax983 » Сря Май 18, 2011 11:36 pm

Бате, аз карам само на най-тежката скорост, даже тръгвам почти винаги на нея и нямам никакви проблеми да се изстрелям именно от нея. По-скоро ще ми помогнеш ако си оставил така колелото, иначе ако е на най-бавната ще ме забавиш с колко няколко секунди, докато ги сменя, освен ако не падне веригата. И в този ред на мисли, дай да махаме и веригата и направо да си разглобим цялото колело, да го сложим в раницата, особено ако имаме и едни сгъваеми гуми и да оставим вързана само рамката или и тя да е сгъваема и така само за да влезем в магазина за 5 минути, да го разглобяваме и сглобяваме 5 часа, нещо не ми е оферта :)

А понеже питаш, какво ако го хванеш. Еми само един път съм хващал крадец на колело на местопрестъплението. Просто един ден когато отивах на тренировка гледам някакъв мангал се набира яко и моите хора търчат след него... А той тъпанара се набира към мен, макар че то май нямаше от къде другаде да мине и аз го посрещнах с тоби-уширо-маваши(едно време някога много отдавна можех да правя и такива неща, сега бих му плеснал един шамар по скоро и ефекта ще е същия... абе нали трябва да се изфукам). Откачих му главата, не знам как не му счупих врата всъщност - а може и да съм - направи задно салто и се пльосна на асфалта и не стана повече. Аз обаче закъснявах и наистина много бързах, нямаше как да остана за купона. Те бяха някакви по-малки и така или иначе нямаше да се справят сами без моята намеса, макар и с числено превъзходство. Не знам после как са го свестили или по-скоро са го доубили, но след тренировката имаше само кръв там... А колко трябва да си тъп за да се опиташ да откраднеш колело пред зала по бойни изкуства, макар че за малко да успее :bigeyes:
Аватар
zax983

Мнениеот CC Designs » Чет Май 19, 2011 12:51 am

Да, ама в София, Пловдив, Варна или някой друг по-голям град - я те намерят, я не, за да ти го върнат, а тука града с 15 000 души, има 2 училища и те намират за 1-2 дни максимум... Просто (май го казах) ступваш един, който се опитва да ти открадне колелото и на другия ден 5-10 ступват теб...

EDIT:... и пак ти взимат колелото... Смешно звучи, но е така...
CC Designs

Мнениеот zax983 » Чет Май 19, 2011 2:34 am

Вероятно не съм прав, но май така сте си ги научили?

П.П. Купил си го от магазин, имаш документи. Има обозначение или сам си го маркирал. Подаваш жалба, съдиш ги и т.н. каквото се налага. Ебаваш им майката по всички законови начини, щом саморазправата не ти е по силата. И ти си по-добре когато те са в затвора, болницата или гроба и те са по-добре така :)
Аватар
zax983

Мнениеот CC Designs » Чет Май 19, 2011 7:11 pm

Много оффтопик стана, но според мен няма никакъв шанс да им "е*а майката" по законов път... Ако пък взема, че успея да напрая нещо, като излязът от затвора (примерно) става още по-зле... Отделен въпрос е, че са много тия цигани...

ЕDIT: Aбе просто се надявам никой да не се опитва да ми го открадне...
CC Designs

Мнениеот Lex » Сря Юни 22, 2011 9:31 pm

Някой има ли впечатления от този катинар? http://screambikes.eu/bg/zakliuchvashti ... 1-310.html
Мисля утре да си купя такъв или поне подобен на външен вид и търся мнения.
Lex

Рейтинг: 1100

Мнениеот eternal_cycle » Чет Юни 23, 2011 6:27 am

Имам подобен, но една идея по-тежък и сигурен, с метална ключалка.
Тежи 800 гр, не е много удобен за носене (задължително раница), но не съжалявам, че го взех.
Дава ми спокойствие, че като го оставя за 5 мин. пред магазина, поне рамката ще си намеря като се върна.
Моето мнение, че по-добре такъв, отколкото онези анемичните, с метално въженце, дето и с нокторезачка можеш да ги срежеш.
Не знам как точно се води моят модел, но беше 29 лева или нещо такова.
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот bulgar4e » Чет Юни 23, 2011 9:38 pm

eternal_cycle написа:Имам подобен, но една идея по-тежък и сигурен, с метална ключалка.
Тежи 800 гр, не е много удобен за носене (задължително раница), но не съжалявам, че го взех.
Дава ми спокойствие, че като го оставя за 5 мин. пред магазина, поне рамката ще си намеря като се върна.
Моето мнение, че по-добре такъв, отколкото онези анемичните, с метално въженце, дето и с нокторезачка можеш да ги срежеш.
Не знам как точно се води моят модел, но беше 29 лева или нещо такова.

Съгласен! Тежък, но върши работа - взимай! Само, че сегментите са кухи и вътре има жило....
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот Zuk » Пон Юни 27, 2011 6:10 am

IVO Jordanov написа:Аз си изградих една теза, от както съм в Англия, и може да обидя някои хора, които са станали жертви на кражба, но мисля, че нямаме достатъчно отговорно отношение, що се отнася до предпазване от кражба, най-вече откъм материално осигуряване. Гледаме да минем с някоя "заключвачка" по-тънко - 10 - 20 лв. и разчитаме на нея. Съдя по себе си - аз бях така. Но тук тотално ми се обърнаха представите за колоездене в градска среда. Всичко е свързано, разбира се - по-добра инфраструктура -> повече велосипеди -> повече кражби -> по-голяма нужда от качествени предпазни средства. У нас сме назад във всички отношения, ...

vlakadjiqta написа:Имам едно много скапано колело, което не струва и 10лв. Него може и да използваме - изгнило, ръждясали капли, венци, верига и т.н - дали изобщо ще си играят да го крадат.

Значи, ако развием темата - вероятността за кражба е право пропорционална на цената на колелото и обратно пропорционална на цената на ключалката. Т.е. оптималния вариант е ключалка за около 70-80 паунда и колело за 20-30 лв. :D
Само не мога да преценя, ако всички изпълним това изискване дали крадците ще изчезнат. :confused:
До горния извод стигнах от собствен (горчив) опит. С една и съща заключалка бях в Лондон и нямаше проблем, но колелото беше за 75 паунда. В София същата заключалка не можа да опази колело за 700 лв.
По-добре късно, отколкото по-късно.
Аватар
Zuk

Рейтинг: 1325

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 27, 2011 10:09 am

Никой катинар няма да ви опази от кражба - щом си оставите колелото без надзор, то вече е откраднато. Лошото е , че някои от вас го разбраха от личен опит.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот venom11 » Пон Юни 27, 2011 3:16 pm

Понеже темата ще бъде актуална винаги, аз мисля,че ето това видео представя най-добрия начин за предпазване на колело от кражба, колкото и налудничаво да изглежда:
http://vbox7.com/play:a6fbfe04.

Това е истината :)

Поздрави :beer:
venom11

Мнениеот Rix » Сря Юли 06, 2011 5:26 pm

http://www.bikerumor.com/2010/12/05/anti-theft-gps-bicycle-tracker/
Нещо доста ефективно според мен :)
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот xcrider » Чет Юли 07, 2011 1:49 am

:offtopic: НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА ОПРАВИ ЗАГЛАВИЕТО?! :offtopic:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 07, 2011 5:57 pm

Кое заглавие младеж?

'миии... да го таковам, ама нещо не се получава
като отворя най- първото мнение за редакция, в него всичко е О.К.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот DST » Чет Юли 07, 2011 6:06 pm

Вероятно има в предвид "Как да се предпазим от каражба на велосипед"
Аватар
DST

Рейтинг: 1240

Мнениеот Бай Миле » Пет Юли 22, 2011 8:53 am

Абе хора, в тая София май адски много се крадат байкове. Аз съм от Бургас, тука миналото лято карах стария байк на баща ми(супер йефтен, със заден амУртЕсИОр, ръждив с причудлив дизайн). Та веднъж реших да сляза на центъра с байка, заключих го с една китайска закопчалка, купена от Битака в Меден рудник за "3 и пидисье", и отидох да пия бири с един авер. Съответно ми беше спокойно, щото колелото старо, че и пари не съм давал за него... и както и очаквах, връщам се след 2-3 часа и то си стоеше там. Излиза че ако бях направил същото в центъра на Сф, щеше да изчезне байка "кат стой та гледай"
Аватар
Бай Миле

Рейтинг: 1280

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 22, 2011 10:36 am

Разбира се, че щеше да изчезне - туй си е колело мечта за някой циганин. Освен това те не поддържат велосипеди - като се счупи, открадва някое друго и така...В София имаме късмета да сме оборудвани с едни от най-долните проклети цигани, произхождащи някъде от северозападните дунавски села, които живеят като скотове и дори и български много не знаят...Та тия не подбират по марки и цена - метал ли е, все е ценно.
Обаче не точно тези типове крадат скъпите байкове - там играят съвсем наши си сънародници, добре оборудвани с необходимите приспособления за отваряне на разни сложни катинари и пр. Често се навъртат край магазините за велосипеди, разчитайки някой да си остави велосипеда без надзор за... 3 секунди - да, толкова им трябва. Затова никога не оставяйте велосипеда си без надзор, незаключен и на повече от 3 метра от вас. Значи сега се сещам историята на нашия колега Радо, който оставил байка си, подпрян на една стена на 7 метра от него, докато разхождал кучето си - минал някъв тип и хоп, моментално се яхнал на колелото и газ...добре че педалите били с клипсове и предавката била тегава, а явно е бил и смотан карач, щото паднал на завоя, зарязал байка и побегнал...а не ми се мисли ако Радо го беше пипнал какво щеше да стане и най-интересното е, че онзи не е да не бил наясно - просто са ужасно нагли .
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Бай Миле » Пет Юли 22, 2011 11:52 am

Значи или съм изкарал късмет тогава в центъра, или наще бургаски циганета са културни със западняшки манталитет и не кАРдЪт. Едно от двете ша да й :)
Аватар
Бай Миле

Рейтинг: 1280

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот vvbiker » Вто Юли 26, 2011 1:03 pm

Аватар
vvbiker

Рейтинг: 1180

Мнениеот bulgar4e » Съб Юли 30, 2011 7:20 am

Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Мнениеот fall_out » Съб Юли 30, 2011 8:31 am

:offtopic: Някой правописец няма ли вече да оправи заглавието?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 30, 2011 10:53 am

Опитвах, не става.
Колко пъти още да го повторя?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alpina » Съб Юли 30, 2011 3:19 pm

Отново да споделя малко опит - вече близо 5 години ползвам една много евтина и работеща система - не купувам и не използвам никакви заключващи устройства.
Просто по този начин дори не ми минава през ума да го вържа някъде "само за 3 мин.", за разлика от увереността, че е подсигурено, която дава скъпо и/или не рядко тежко устройство. Така колелото е винаги с мен или ако го оставям е на място, където считам за сигурно или в най-лошият случай - на кражба, дори наличието на заключващо устройство няма да е от значение.

Освен че е евтина, тази система е много лека, не се разваля и най-вече - неразбиваема е.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот VITORIO » Съб Авг 20, 2011 4:41 am

Пичове, според мен за да се борим с това заболяване, е необходима профилактика, и подход точно като към физическо такова! Малко е брутално това което мисля, че трябва да се направи но вярвам, че по този начин ще се намалят поне едно 50% от кражбите.
Има една каста „професионални крадци“ на велосипеди, те си обикалят по центъра на София с ножици за рязане в тях, и просто дебнат всекидневно своята жертва. Невзрачни мръсни типове, може би наркомани, действат соло и адски бързо. По случайност преди месец станах свидетел и „добър герой“ в такава ситуация на същински опит на кражба, която буквално се размина на милиметър(толкова беше останало от почти отрязаната заключалка). Случая е следния, показах се на балкона към задния ми двор (живея в центъра на София) и видях един „елемент“ който се суетеше около завързан байк в двора, на момче което работи в офис в моята сграда. Чу се щракване и веднага извиках, нещастника се шмугна в безистена на входа и моментално изтичах бос по стълбите на долу. Оказа се, че се беше притаил, и като ме видя побягна, за съжаление бях бос и не ми се тичаше следобеден час по центъра да го уловя, хубавото е че байка беше спасен (собственик на колелото, почерпи, най чистосърдечно и без да е имало нужда според мен, аз самия обичам карането на колело и обожавам моето си колело, (евала всички байкари са готини хора и благодарни, и пича ме затрогна с това че почерпи, (винаги когато можете помагайте!!!))
Та някак случката ме превъзбуди. Не мога да си представя да ми откраднат моето колело, никога не го заключвам, просто защото никога не бих го оставил без надзор на произвола, пък ако ще да е омотано с три синджира…
Проблема при мен обаче стана малко след случката, хич не се чувствах геройски или доволен, като знаех, че тоя тип с клещичките просто се пуснал малко по надолу и 100% си е взел своята жертва, просто видях колко бързо става. Размишлявах дълго върху това и стигнах до извода, че за да си заслужа почерпката трябва да направя нещо с някой от тази клика. Идеята ми беше проста, колело примамка близо до едно малко паркче между центъра и лозенец и приятна следобедна раздумка с един мой приятел(също фен на колоезденето и лек агресор, патил от кражба на колело преди години), просто ей така, в делничен ден в който нямахме работа. Да кажа на 26 години съм, моя човек е малко по голям но веднага се отзова евала за което.
Та взех на брат ми Спешълайза(малко е мръснишко, но не мога да си представя да си сложа моето колело за примамка….)заключвачка от евтините и едно старо кормило, блокирах колелото за по сигурно, да не може никак да се кара, и седнах ме странично на около 20 30 метра, градинката имаше майки, хлапетии, бабички и от сорта - следобед. Честно да ви кажа не питаех голяма надежда, да стане от първия път, но усещането е много приятно като на риболов пък и нищо не губехме просто приятно седене на по бира следобед. Гледал съм оня репортаж по БТВ и предполагах, че шанса е малък да мине някой крадец, обаче местото беше добре подбрано. НА 45тата минута подяволите, имахме кандидат за ново колело!!!!!!!! Този беше около 25 30 годишен българин, пак мършав с зелена шапка с козирка и гнусна физиономийка, всичко се разви мигновено. Завъртя се около колелото, клекна си и сякаш си беше у дома, не го видяхме дори от къде се появи. С един бърз спринт бяхме зад него, най странното е че се стъписа, сякаш не беше очаквал такова нещо. Ударих го през врата с кормилото както беше клекнал и два пъти по ръцете, и направо се свлече на земята, почна да крещи като жертва, а моя човек му би един шут в муцуната, проблема беше, че разни тъпи лелки не се усетиха какво става и почнаха да крещят, оставете момчето и от сорта и решихме да не чакаме куките както бяхме планирали, взех си колелото и просто си тръгнах сякаш аз съм престъпника, но с едно наистина приятно чувство от адреналина(DH пичовете знаят, че адреналина си е дрога :) ).
Честно ви казвам не съм очаквал, знаех че има страшно много кражби и такива отрепки си бродят всекидневно из София, но само за 45 минути, просто ме изуми…
Сега съм по зает и ми размина, първоначалния афект от опита за кражба на първото колело. Просто някак тогава се асоцирах с пича, който е дошъл на работа, оставил си е колелото и накрая на работния му ден му го няма, защото някакъв шибан наркоман е решил да припечели на бързо. Адски силно ме хвана яд, някак всемирно, просто не е честно, а колелото му беше някакво обикновено, примерно драг, но това тогава още повече ме вбеси, и ако не бях направил нещо по въпроса нямаше да ми дава мира.
Идеята ми на кратко, е към ентусиасти, пичове които са били потърпевши на кражба, или млади смелчаци с повечко свободно време, организирайте се във вашите квартали или градинки или места в които знаете, че са се случвали кражби, местата на които е било откраднато вашето колело, и отделете едно дежурство в някой свободен ден с ваш другар просто ей така. Може да нямате моя „късмет“. Може просто да спрете до някое случайно заключено колело, докато си карате за кеф, а такива в София е пълно, заключено и оставено (често виждах едно колело до магазин Пикадили на Христо Белчев, хем през нощта, колело покатерено на една ограда и вързано с верига, и някой сигурно от магазина си мисли, че е сигурно...(вече не го виждам))
Не е нужно да постъпвате като мен, или пък да се превръщате в пъдари, просто подарете един ден и само един път, то е достатъчно, а и за по бойките пичове дори ще е забавно, все едно си на някой от онези тъпите велопоходи из града, пак помагаш за идеята на колоезденето, само дето не си част от стадо жертви… аз просто трябваше да си го излея, щото искрено ме възмути въпреки, че никога не съм бил потърпевш на кражба, но някак в тоя момент се поставих на мястото на пича и ме хвана истински яд… Та заловете го, по закон имате право на граждански арест в момент на престъпление, 100% нещастника има досие и ще бъде съден, ще си загубите един ден, може би повече в свидетелства и писане, но ще знаете, че сте изчистили същински боклук от обществото и ви гарантирам, че ако всички си пазим районите и териториите, поне ще се справим с върлуващите крадци на завързани велосипеди, а те са извършителите на поне 50% от кражбите на колела! Нека знаят, че да откраднеш колело не е лесна работа, каквато сега изглежда че е.

П.П И трябва да ви кажа, че не са виновни само те, вина носят и хората които си вървят и не им пука и си крачат в сивото ежедневие като коне с капаци, нали не се случва на тях…До този извод също стигнах скоро. На един приятел, майка му возейки се в рейс, циганин посяга да и скъса златния синджир и да побегне, синджира не се къса и почва зверски да я дърпа, целия и врат беше в грозна рана, това става за около 20 секунди на обед в рейс пълен с хора, мъже жени всякакви, само една жена е казала, „абе остави жената бе“ мангала побегнал и така(честа и доходоносна практика за циганското население, по спирките в Овча Купел както разбрах по късно) Извода до който аз стигнах е че в тая ситуация циганина не е Виновен!!! Виновни са всички мижитурки и шушумиги от рейса, хвана ме срам…
Та дерзайте и винаги мислете, че утре може да сте вие или ваш близък.
VITORIO

Рейтинг: 1220

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум