Защо вилката почти блокира?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Защо вилката почти блокира?

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 10:54 am

Вилката е Duro DJ D 130mm ход, от 2009 година.Искам първо да кажа, че съм наясно,че тези вилки работят по-твърдичко, но вчера при спускане на Витоша се вдърви адски много.Дали и половината ход да пълни.2 дни преди това й направих профилактика като изчистих старателно:втулки, семеринги, ботуши, стеншъни и т.н и т.н.Намазах с грес (тефлонова-една червена) , налях новото масло(фино машинно от железарията) сглобих, и излязох да карам.В тези 2 дни вилката работеше МНОГО добре.Но само градско.И това ми е въпросът:защо така се въдрвява, като стане по-прашна?Става като ZOOM на евтин крос.Дали маслото е гадно?Греста?Или семерингите са заминали(въпреки, че не изпуска масло или грес)? :confused: Смазвам я със силиконов спрей MOTIP преди всяко каране(вкл. преди Витоша) и работата малко се подобрява.
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Re: Защо вилката почти блокира?

Мнениеот webster1102 » Нед Юли 24, 2011 1:12 pm

Бръмбар, ако си наясно със карантиите на вилката, отвори я и я почисти, възможно е да се е напълнила вътре със мръсотия.
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот subritual » Нед Юли 24, 2011 2:25 pm

webster1102 написа:......

Ти прочете ли какво е написал? То е ясно,че това ще направи.
Колега,ако се е насъбрала гняс,вероятно семерингите са заминали.Добре е да опиташ със силиконов спрей да ги поддържаш или да ги смениш.
Червената грес не е съвсем подходяща по мое мнение особено за Сънтур.Трябва да е малко по-мазничка и рядка.
Дурото доколкото знам не е на отворена баня,което ще рече,че маслото се сипва само в рибаунд патрона.Да не би евентуално там да имаш някакъв проблем?
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Blaze™ » Нед Юли 24, 2011 3:38 pm

Приятел и аз имам дуро,според мене я отвори отново,ако си я мил с пароструйка или водоструйка влиза вода,или от греста,ако си я оставил на слънце може да се е спекла.
Успех.
Изображение
Аватар
Blaze™

Рейтинг: 1253

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 4:06 pm

Няма проблем в патрона и да, само там се сипва масло.Редовно се смазва със силиконов спрей MOTIP и редовно се почистват стеншъните.Всъщност, проблемът е в това, че когато отивам някъде да карам далеч от нас(напр. Виотша) няма с какво да почиствам стеншъните или да пръскам вилката.Не го мия с нищо, защото съм наясно, че може да се прецака.
П.С. Имам литиева грес, но тя изглежда с по-висок вискозитет.Да я пробвам ли?И възможно ли е причината да е в маслото?
Evgeni

Мнениеот subritual » Нед Юли 24, 2011 4:26 pm

Едва ли е от маслото,освен ако не си налял повече. Литиевата грес уж преебавала гумите.
Препоръчителна е една светла на Сънтур,ама знам,че трудно се намира.
Сега се сетих,като профилактирахме еластомерната вилка на един приятел,вътре заводската грес,незнам каква беше,ама беше станала като мед-лепкава.
Едвам я изчистихме всичката от всякъде и тогава нещата си дойдоха на мястото.
Аватар
subritual

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 5:04 pm

И аз някъде четох, че разяждала гумата.Не съм налял повече иначе нямаше да влиза цялата.И все пак, сигурно ли е, че литиевата грес разяжда уплътненията?
Evgeni

Мнениеот subritual » Нед Юли 24, 2011 5:20 pm

Сигурно е,да.Ако се зачетеш в описанието и тази червената също съдържда литиев сапун.Имах един XCM ,на който експериментирах с най-ралични греси и смазки вкл. литиева.В крайна сметка гумите омекнаха и леко се разшириха.
Аватар
subritual

Мнениеот royalracing » Нед Юли 24, 2011 5:23 pm

Преди когато ми казваше,че си я смазвал с 5W масло моите наблюдения за вилката бяха добри,ти сам каза,че си почнал да наливаш масло от Железарията,което не е подходящо за вилката.Вземи си масло за вилки и направи профилактика на вилката с него,също така пробвай с грес за вилки както спомена subritual :agree: .
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 5:28 pm

subritual написа:Сигурно е,да.Ако се зачетеш в описанието и тази червената също съдържда литиев сапун.Имах един XCM ,на който експериментирах с най-ралични греси и смазки вкл. литиева.В крайна сметка гумите омекнаха и леко се разшириха.

А пише, че е подходяща за вилки...http://screambikes.eu/bg/smazki-i-pochi ... 150ml.html :V: :V:
Evgeni

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 5:31 pm

royalracing написа:Преди когато ми казваше,че си я смазвал с 5W масло моите наблюдения за вилката бяха добри,ти сам каза,че си почнал да наливаш масло от Железарията,което не е подходящо за вилката.Вземи си масло за вилки и направи профилактика на вилката с него,също така пробвай с грес за вилки както спомена subritual :agree: .

Не съм я смазвал с 5W масло.Грешно си разбрал нещо..
Evgeni

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 7:49 pm

Проблемът е бил в мен.След профилактиката и съответно пърскането с Motip не съм забърсвал достатъчно добре стеншъните.Сега ги забърсах отлично и за час и нещо каране има 1-2 прашинки по стеншъните и няма никакво вдървяване.Темата е за ключ.
:offtopic: Някой все пак да знае откъде да си набавя "бялата" грес на сънтър?
Evgeni

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 24, 2011 8:54 pm

Evgeni написа: :offtopic: Някой все пак да знае откъде да си набавя "бялата" грес на сънтър?

Намерих си http://eshop-gorgona.com/gres-za-vilki- ... 1-892.html
Evgeni

Мнениеот trexarchu » Нед Юли 24, 2011 9:46 pm

Здравей! :wavey: На скоро видях едни протектори за вилка Lizard Skins майче бяха и те могат, според мен да намалят необходимостта от прфилактика! Мисля, че във скриимбайкс ги има :peace:
Дано съм помогнал ! :beer:
C R O S S T - R E X
Аватар
trexarchu

Рейтинг: 1130

Мнениеот Evgeni » Пон Авг 01, 2011 12:32 am

Ключ!
Evgeni

Назад към Веломеханик