Търся колело за крос-кънтри.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Търся колело за крос-кънтри.

Мнениеот RoyaltyBikers » Сря Юли 27, 2011 8:58 pm

Здравейте,търся колелце за крос-кънтри.В момент джиткам кънтрито с Рам Хт1. Но бих искал някое по здраво колелце.Бюджета ми е до 2500 лв макс.
Бих искал колелото да не е мн тежко.Аз бих искал някое размерче дето да не ми омалее след 2 години.Висок съм 165 см и тежа към 50 кг.И колелчето да има възможност за вилка с малко по голям год да кажем 140-160см.Мерси предварително.
RoyaltyBikers

Рейтинг: 1115

Re: Търся колело за крос-кънтри.

Мнениеот Yavkata » Чет Юли 28, 2011 5:03 am

Защо ми се струва , че направо си за категорията АМ? До колко кг да е колелцето?За 2500 лв. може да се включиш с лека клизма при "мекиците" с надграждане в последствие или си твърдо за "твърдак"? Ако сега си в процес на израстване 13-16 години, дали пък да не издържиш още малко с наличното колело (което не е лоша база за класическо ХС)? В другия случай ако избършаш и вземеш рамка която сега ти е по - голяма, може да имаш трудности с карането "сега" когато колелото ще е ново и ще ти е най -голям кеф, а явно , че искаш да караш по "агресивно" съдейки от типа параметри които търсиш. Мисълта ми е, че преди да питаш за конкретен модел, да си отговориш на някои от горните питания. Или другия вариант да търсиш изгодна оферта втора ръка с точен размер за теб сега, и в последствие препродажба, докато си изчистиш идеята за дисциплината (стила) на каране която те влече.... След две години....я камилата , я камиларя.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот RoyaltyBikers » Чет Юли 28, 2011 10:37 am

Здравей,Явка защо мислиш,че съм за АМ ?
Относно предпочитаните килограми говоря до 15 кг най-много.
Твърде малък ли ми е бюджета от 2500 лв за мекица.
Да в процес на израстване съм.И ми е много трудно да преценя размера на рамката.Защото аз карам Рамче с размер 16 и вече почва нисък да ми става.Но когато вдигна седалката малко не е проблем.А смешното е това ,че мога да карам колелото на един мой съотборник чийто колело е размер 22.
Да бих искал да карам агресивно ,защото така се преживява истинска тръпка.Но с наличното колело ме е страх да карам така тъй като е лекичко и ми изглежда чупливо за агресивно каране.
RoyaltyBikers

Мнениеот veskoz » Чет Юли 28, 2011 11:30 am

RoyaltyBikers написа:Твърде малък ли ми е бюджета от 2500 лв за мекица.

Не, но твърде много ще псуваш после. Казвам го от личен опит... за 3000 лв. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Вилката » Чет Юли 28, 2011 12:33 pm

За тия пари можеш да свалиш до 11 кила машинката, но определено няма да става за 140-160 мм вилка. Но в тема за ХС не се говори за такива ходове, като максимум аз слагам 120 за тоя стил. Може да си правиш и някой хибрид ХС/АМ с вилка 140, но вече ще има компромиси откъм удобство при катерене и тегло.
Относно агресивното каране при ХС - ако имаш добра техника, 100-120 мм при добре работеща вилка са достатъчни за доста агресивни спускания. Тая машинка е доста висок клас оборудвана и ако умееш да я караш ще минаваш без проблеми през доста тежки пътеки. Аз пък събирам за това, но ще изчакам есента, когато им смъкват по 100-200 евро от цената(бюджетът ми е горе долу като твоя). Вторият вариант ти идва 1.5 кг отгоре, но получаваш вече мекица с ход 120. Обаче пък оборудването и е от по-нисък клас спрямо първото.
Аватар
Вилката

Мнениеот mover » Чет Юли 28, 2011 12:57 pm

@RoyaltyBikers, Млади приятелю,
Като чета за 2500лв, 15кг и ХС със 160мм вилка, мисля, че са ти нужни още каране, четене и питане, за да се ориентираш.
Не се засягай, пиша го с добро чувство.

Послушай Yavkata и veskoz, прави са.
Като правило, гледай рейтинга и стажа във форума на този, който ти дава съвет, че много от твоите набори фърчат из небето, когато се изказват.

А с тези 2500лв имаш десетки, да не кажа стотици добри възможности (е, 160мм вилка може да е малко зорно като ъп за ХС, ама и за това има комбинации). За тези пари можеш дори да си сглобиш отлично колело.

Всеки, от който искаш съвет, има собствени приоритети и трябва да отсееш това, на което ти държиш и на което не държиш.
Пример с мен: преди 1 седмица си бях подпрял к-лото нестабилно на един стълб за уличното, то се плъзна надолу и се чукна в него. Получи се малка вдлъбнатина на р-ката. Ядосах се и си помислих, че искам следващото ми колело да е стоманено. Потърсих и видях това: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=59003 - добре че няма голям р-р, иначе щеше да ме вкара в размисъл. Не е ХС, но го давам като илюстрация, че дори CrMo сглобка с педалите ще тежи под 13,5кг.

Имаш възможност, ако не си много припрян, но имаш време и отделяш 15-тина мин на ден, до 1-2-3 мес да намериш в ибей.юк меко колело от добра марка на възраст под 1год за цена под 2000лв. с доставката. Не съм гледал за твърдаци, но със сигурност са значително по-евтини.

Успех! ;)

Едит: Видях поста на Вилката, много добри колела :agree: , и аз съм се загледал в тях, но в АМ- вариантите.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Yavkata » Чет Юли 28, 2011 7:14 pm

@Вилка , аз също се бях насочил като теб за мекицата, но ме спряха фактора, че го предлагат със 10 скоростна система, а аз не щЪ. И също така ще падне едно търсене или ходене по мъките ако клъцнеш ушенце. Пък и цветовия им избор е ограничен. Реших и малко да спестя та взех едно Рамче ХС-2.2, по -непретенциозно е, но ще ми върши идеална работа за изискванията ми.
Много е прав mover, когато отидох в магазина , аз знаех точно какво колело искам, за какво го искам и защо всяка част по него е частта която искам. Сменил съм доста байкове с различна окомплектовка и предназначение и съм напълно съгласен, че всичко опира до индивидуален избор за моментните нужди. Трудно е да знаеш след две години от какво колело ще се нуждаеш.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Вилката » Пет Юли 29, 2011 8:24 am

Каньон вече доставят колелата си със резервно ухо, за което в кошницата са вписали цена от 0 евро. Пак за тази сума ;) ти дават и помпа за шоковете и динамометричен шестогран за лапата. Отделно, ако скъсаш и 2те уши, продават резервни на сайта си.
За съжаление или не, те вече комплектоват всичките си байкове със система 3х10, независимо дали на SRAM или Shimano.
Мислих много и за RAM ХС2, като разигравах мислено различни комплектовки, но в тия пари щях да получа доста по слаба сглобка, затова и крайното ми решение е каньона. Карах Canyon Nerve ХС6 2009 (със същото окачване е като ХС6 2011, разликата е в монтажите) и определено много ми хареса работата на дуал еър системата. Аз съм много лек и имам проблеми с чувствителността на вилките, което при тая система е решено доста добре. А при катерене повишеният ход до 120 не ми попречи, даже мога да кажа, че беше доста по удобно от RAM HT2 с вилка 100, както съм в момента. Преди да се насоча към тази комбинация аз също залитах към колела със 140 мм ход, но видях, че добре работещи 120 са ми повече от достатъчни дори за агресивни ХС/АМ спускания.
Та така, чакаме есенното намаление :beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот RoyaltyBikers » Пет Юли 29, 2011 12:00 pm

Пичове мс мн за инфото.Смятам да изчакам до есента,но бихте ли ми казали някой модел за моето каране.И дали е по добре да е мекица за моя стил каране или твърдак.Ще ми предложите ли някое колело което съотношение цена/качество е отлично. :beer: Евала ви правя :beer:
RoyaltyBikers

Мнениеот mover » Пет Юли 29, 2011 1:15 pm

RoyaltyBikers написа:... :beer: ... :beer:
... ако нямаш 18г. внимавай с бирите, че да не глобят админа :D

Няма да ти давам съвет за конкретно колело, защото мисля, че това не е най-правилния начин за избор.
Според мен трябва да покараш в група/отбор/клуб с хора, с които имаш общи желания и стил, да видиш с какво карат по-добрите (да си избереш "идол/и") и да пробваш техните колела. След няколко опита и разговора, сам ще стигнеш до ТВОЕТО колело.

Откъде си? На колко год. си?
Аз съм с впечатлението, че си открито и мислещо момче и няма да имаш проблем да се включиш в група с по-опитни.
Успех!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот RoyaltyBikers » Пет Юли 29, 2011 9:49 pm

Пичове какво ще кажете за Рам Ам.Харесва ли ви?И бихте ли ногли да кажете какъв ми е стила защото вие сте по опитни.Карам по черно.Кулата във Варна я минавам на спускане без спирачки корените също.Карам бързо,но същевременно ми се налага да земам бързи решения за по безопасния начин за преминаване на препятствията.И ако Рам Ам е за мен то кой билд кит е подходящ за мен? Мерси :D :agree:
RoyaltyBikers

Мнениеот Yavkata » Съб Юли 30, 2011 5:16 am

Карах/м АМ, или поне колело базирано на рамката му. Полека го уж ъпргрейдвах, докато извендъж не установих, че е станало прекалено дългоходово ,като вилка за мен, и го усещах твърде тежко. Има хора във форума изпадащи в религиозен екстаз пред този модел на Рам.
Новите модели с кривата седалкова тръба ,на мен лично никак не ми допадат. Ако се спреш на АМ, а ти имаш тази възможност, имай предвид, че и стила ти на каране най -вероятно ще се нагоди към байка. Тоест дългото въртене, може да отстъпи място на по -агресивното каране. Разглеждах наскоро окомплектовките им и с изненада установих спадане на теглото на колелото в сравнение с преди няколко години. Принципно политиката на Рам-аджии е да правят и промени в окомплектовката по желание на клиента, тоест може доста да се твори в тази област. Но пък от друга страна изчерпването на наличности в някой размери и цветове рамки е сериозна спънка. Страхотно е ,че имаш желание за нов байк, да караш и да се развиваш като колоездач, и че имаш финансова възможност за това, но пак ще повторя:
Никой освен теб, не може да ти каже какъв "стил" на каране ти или ще ти хареса, както и какво колело ще ти "лепне". Може да се даде добър съвет - този компонент/сглобка е добра/лоша и да се предложи алтернатива или алтеранативи за даден байк в ценовия клас, но не и за личните ти предпочитания и развитие.
Аватар
Yavkata

Мнениеот RoyaltyBikers » Пон Авг 01, 2011 9:18 pm

Yav,а зглобката на Рам АМ 11.1? И колко мм ход е допустимо да му сложа?
RoyaltyBikers

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 30, 2011 8:40 am

viewtopic.php?f=16&t=98714#p783659
С оЦтъпките щи легне на 1700. :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот danielpetkov » Пон Окт 03, 2011 8:13 pm

Честно казано не съм много наясно със нещата относно "мекиците",но според мен като ще даваш 2500-3000 лв за велосипед по-добре да е "мекица"Според мен това - http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=1 ще те кефи и ще ти върши работа!Аз началото на Септември си взех рам хт1 със хт3 рамка и отпред авид бб7 със 185 ротор и засега съм много доволен!Пък ако мислиш,че "мекиците" не са за теб или т.н. вземи си рам хт1 и си избери някакви дискови спирачки,но "хубави" примерно за около 300-500 лв и някаква пак "хубава" вилка за около 300-400 лв!Общо взето от моя рам съм доволен само вилката леко му куца,но не е проблем да се смени!Успех със покупката и да се похвалиш! :)
danielpetkov

Рейтинг: 1198

Назад към Продукти за крос-кънтри