TREK 4300 '09 vs Drag Ontario TE

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

TREK 4300 '09 vs Drag Ontario TE

Мнениеот muho » Вто Авг 02, 2011 7:00 pm

Здравейте, искам да си закупя велосипед за градско каране, като си запазвам опцията за суркане по някоя друга пътечка, разбира се нищо екстремно. Днес посетих магазин на веломания и ми бяха препоръчани тези два велосипеда, които са малко над моя бюджет 500лв, но ми се стори по предимствата които бяха изтъкнати пред zx3 примерно че си заслужава. Ръста ми е 180, тежа 85 кг, трека ми беше леко висок може би, но пък като седна ми беше по-удобен. Бихте ли ми дали съвет какво да избера, като разбира се бих се радвал и на предложения за нещо друго.

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... ition.html
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -4300.html

Благодаря предварително!
muho

Рейтинг: 1300

Re: TREK 4300 '09 vs Drag Ontario TE

Мнениеот motomarzel » Вто Авг 02, 2011 7:20 pm

Cross GRX8 - карам такъв велосипед от близо 5 месеца, за които съм навъртял приблизително 4500км, като по-голямата част са в планината. Велосипеда е достатъчно надежден, и на тази цена не мисля че има по-добро предложение на пазара. Разбира се има си и своите недостатъци, но те са свързани по-скоро със нормалното износване на компонентите, а не относно конструкцията или изработката. Освен това при такава експлоатация на каквото и колело да са монтиране тези компоненти - пак ще се износят. По подробна информация относно спецификациите на велосипеда има тук и тук
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Авг 02, 2011 10:31 pm

Колко е гаранцията на този Кросс? Питам информативно, понеже Trek предлагат доживотна поименна гаранция на рамката и 2 години на компонентите за hardtail велосипедите си.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот SPA » Вто Авг 02, 2011 10:57 pm

EccentricMOTION написа:Колко е гаранцията на този Кросс? Питам информативно, понеже Trek предлагат доживотна поименна гаранция на рамката и 2 години на компонентите за hardtail велосипедите си.

Ха така, а гаранция на педалите дават? Щото стандартно все се оказва, че гаранцията е за фабрични дефекти, а повечето потребители я го знаят я не.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот SenDog » Вто Авг 02, 2011 11:09 pm

Muho я по-добре виж този велосипед http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/3198-velosiped-drag-grizzly.html, вписва се в бюджета ти , даже ще ти останат пари за допълнителни аксесоари, като например задължителният стоп, каска и препоръчителният фар, щом ще караш предимно градско.За твойто ползване това колело е идеално, повярвай ми.Ако ще караш градско, това е твойто колело. Посочените от Теб велосипеди са добри, но реално ако ще караш основно в града няма да усетиш предимството им, ако в бъдеще ще развиваш уменията си, да инвестицията би си струвала , като естествено ще трябва да похарчиш някой допълнителен лев за надстройки :)))
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот motomarzel » Сря Авг 03, 2011 11:44 am

Кросс дават 10 години гаранция за рамката и две години за останалите компоненти...като това е гаранция за фабрични дефекти...
Гризлито не е лошо като вариант, но не носи много надграждане и освен това окомплектовката, с която се предлага е по-скоро за градко - в най-добрият случай леко XC колоездене. Макар че невъзможни неща няма и всичко може да се постигне стига да има желание, моето мнение е че е по-добре да се купи по-скъпо колело в началото, което да има по-универсално приложение, отколкото да се заложи на по-евтин вариант, чието надграждане след време ще струва много повече.
Аватар
motomarzel

Мнениеот muho » Сря Авг 03, 2011 12:04 pm

Мерси много за отговорите, засега везните клонят към кроса, ама понеже съм пълен лаик и не съм карал нищо да питам този модел подходящ ли е за надграждане понеже не знам накъде ще ме духне вятъра? Вчера като разгледах Трека и в сайта гледам пише 8 скорости, възможно ли е това? И още един въпрос ако може :blush: колко излизат горе долу допълнителните аксесоари - каска, стоп, фар и тн. да си направя сметка.
muho

Мнениеот motomarzel » Сря Авг 03, 2011 12:16 pm

На база същата рамка има Крос с по-висок клас монтаж, който струва 2000 и кусур лева - GRX10 - следователно велосипеда може да се надгражда. Сега за трек-а - под 8 скорости се има предвид броят на предавките(зъбните колела) на венец касетата, а иначе велосипеда е с 24 скорости - 8х3.
При каските и другите аксесоари избора е голям, малко по-скъпите каски предлагат по-голям комфорт и са с по-качествени закопчалки - аз карам с Bell Venture - 59лв. А за фаровете и стоповете - зависи какво търсиш и за какво ще го използваш- в Максбайк има едни много добри челници на Mactronic, на цена 50лв, които работят с 3 батерии ААА и имат червена подсветка отзад. Едно стопче обикновенно струва около 5-10лв. Като разбира се аксесоарите, които посочвам имат и по-евтини варианти, но всичко е според съответната цена...
Аватар
motomarzel

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 03, 2011 12:22 pm

motomarzel написа:Кросс дават 10 години гаранция за рамката и две години за останалите компоненти...като това е гаранция за фабрични дефекти...

Защо говориш подобни глупости...Цитирам информацията предоставена от Cross:
CROSS поема отговорност относно продадените велосипеди при възникване на гаранционни дефекти в срок от 12 месеца, считан от датата на закупуването на стоката.

За справка: http://www.crosscycle.com/waranty_bg.html
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот motomarzel » Сря Авг 03, 2011 12:29 pm

а ти имаш ли гаранционна книжка предоставена от Кросс?
Аватар
motomarzel

Мнениеот xcrider » Сря Авг 03, 2011 2:00 pm

motomarzel написа:Кросс дават 10 години гаранция за рамката и две години за останалите компоненти...като това е гаранция за фабрични дефекти...
Гризлито не е лошо като вариант, но не носи много надграждане и освен това окомплектовката, с която се предлага е по-скоро за градко - в най-добрият случай леко XC колоездене. Макар че невъзможни неща няма и всичко може да се постигне стига да има желание, моето мнение е че е по-добре да се купи по-скъпо колело в началото, което да има по-универсално приложение, отколкото да се заложи на по-евтин вариант, чието надграждане след време ще струва много повече.

Извинявай, би ли дал снимка на гаранцията, която си получил, защото не ми се вярва някой да дава 10г гаранция на алуминиева рамка. :dontknow:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот muho » Чет Авг 04, 2011 10:46 pm

В дилемата участва и този велосипед вече http://www.sportdepot.bg/products/velos ... -velosiped , цената му е 520лв. Засега съм се спрял на grx8, но има ли причина да давам 150лв отгоре? Само кажете и да ходя да се оборудвам, че нямам търпение :D
muho

Мнениеот xcrider » Чет Авг 04, 2011 10:56 pm

muho написа:В дилемата участва и този велосипед вече http://www.sportdepot.bg/products/velos ... -velosiped , цената му е 520лв. Засега съм се спрял на grx8, но има ли причина да давам 150лв отгоре? Само кажете и да ходя да се оборудвам, че нямам търпение :D

Да, естествено. Този скот има:
В-брекове, вместо хидравлични дискови спирачки, 21 скорости вместо 24, вилка, която не става за нищо,по-скапан обтегач, по-скапани курбели, коримило, лапа. По-скапани главини и т.н.
xcrider

Мнениеот adamantine » Пет Авг 05, 2011 8:17 pm

Привет,
А вариант Drag ZX-4 TE 2011 не е ли по-добър от Drag Ontario TE.
На една цена са, а отзивите за ZX-4 са много добри.

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/7274-velosiped-drag-zx-4-te-2011.html
ZX-4 20"
Аватар
adamantine

Мнениеот xcrider » Пет Авг 05, 2011 10:08 pm

adamantine написа:Привет,
А вариант Drag ZX-4 TE 2011 не е ли по-добър от Drag Ontario TE.
На една цена са, а отзивите за ZX-4 са много добри.

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/7274-velosiped-drag-zx-4-te-2011.html

Да, по-добър е от онтариото, но най-доброто за тези пари e cross grx8.
Кросс джиерекс осем ти вземи, после ти не му мисли. :agree: :D :beer: :eyebrow:
xcrider

Мнениеот muho » Съб Авг 06, 2011 4:07 pm

Взех го аз кросчето и му навъртях някой друг километър, много приятна работа било :) . Обаче на дупки и слизания от бордюри веригата му дрънка, а амортисьорите като съм на наклон (спускане), при натиск скърцат не знам нормално ли е това?
muho

Мнениеот penmark » Съб Авг 06, 2011 5:23 pm

Честито и със здраве. :beer: За веригата е нормално, взимаш си един "предпазител" за рамката, не знам как точно се казва и няма проблем. Вилката не трябва да скърца. Да не би да няма смазка?
Аватар
penmark

Мнениеот muho » Съб Авг 06, 2011 7:09 pm

Мерси :beer: Не знам за смазката, аз не съм слагал нищо карам както съм го взел от магазина. То на равно и по време на движение не съм го чувал да скърца, а тука в прохода на блока имаме едно спускане и там като съм заковал спирачките и натискам кормилото надолу го чух. Може да пробвам да го смажа ма не знам как и ще поровя във форума :)
muho

Мнениеот xcrider » Съб Авг 06, 2011 7:19 pm

muho написа:Мерси :beer: Не знам за смазката, аз не съм слагал нищо карам както съм го взел от магазина. То на равно и по време на движение не съм го чувал да скърца, а тука в прохода на блока имаме едно спускане и там като съм заковал спирачките и натискам кормилото надолу го чух. Може да пробвам да го смажа ма не знам как и ще поровя във форума :)

Звука е възможно и да е от спирачката.
Иначе за смазването на вилката виж това : http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/293-repair013
xcrider

Мнениеот motomarzel » Съб Авг 06, 2011 11:01 pm

Айде честито и от мен - със здраве да си го караш!!! Айде да те помоля само да поглегнеш във сервизната книжка какво пишеше за гаранцията, че аз моята съм я попилял някъде, а ми е интересно, озадачих се - да не би аз да съм в грешка с тези гаранционни срокове...дали пък не бяха 5 години за рамката... :dontknow:
Аватар
motomarzel

Мнениеот penmark » Съб Авг 06, 2011 11:09 pm

Това пише на моята.
Изображение
Аватар
penmark

Мнениеот motomarzel » Съб Авг 06, 2011 11:15 pm

хм...мерси - явно аз съм в грешка нещо, ама що ми се върти в главата, че нещо друго пишеше в тая книжка... :dontknow: Твоята книжка е на Raleigh нали?
Последна промяна motomarzel на Съб Авг 06, 2011 11:20 pm, променена общо 1 път
Аватар
motomarzel

Мнениеот penmark » Съб Авг 06, 2011 11:18 pm

Велосипеда от подписа закупен от спортделивъри.
Аватар
penmark

Мнениеот muho » Нед Авг 07, 2011 8:00 am

Същата е и моята книжка, велосипеда от магазина на крос.
muho

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 07, 2011 9:50 am

За момента, едва ли ще се намери български производител на велосипеди, който да даде повече от 2 години гаранция за продукта си (какъвто е минималния срок по изискванията на ЕС), така че тези пет години които се коментираха по- горе, не знам кой, къде ги е сънувал. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот muho » Пон Авг 08, 2011 11:19 pm

Я аз да продължавам да питам :) . Значи като превключвам скоростите понякога не ще да прехвърли и се чува едно хрущене и тракане, това за предните. Човека в магазина ми каза да ги сменям въртя леко, може и от това да идва проблема? Гледам тук се пишат някакви центровки, ала бала да ходя ли да ги погледнат някъде или няма нужда? Също така на колко време правите почистване на веригата, гледам че се събира гняс доста, а карам само в града засега ( то па един град).
muho

Мнениеот xcrider » Пон Авг 08, 2011 11:41 pm

muho написа:Я аз да продължавам да питам :) . Значи като превключвам скоростите понякога не ще да прехвърли и се чува едно хрущене и тракане, това за предните. Човека в магазина ми каза да ги сменям въртя леко, може и от това да идва проблема? Гледам тук се пишат някакви центровки, ала бала да ходя ли да ги погледнат някъде или няма нужда? Също така на колко време правите почистване на веригата, гледам че се събира гняс доста, а карам само в града засега ( то па един град).

Значи за скоростите провери ето това:
преден дерайльор - http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair007
заден дерайльор - http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Иначе веригата се чисти на всеки 1-2 месеца - зависи колко гняс се е налепкала
xcrider

Мнениеот motomarzel » Вто Авг 09, 2011 9:02 am

xcrider написа:
muho написа:Я аз да продължавам да питам :) . Значи като превключвам скоростите понякога не ще да прехвърли и се чува едно хрущене и тракане, това за предните. Човека в магазина ми каза да ги сменям въртя леко, може и от това да идва проблема? Гледам тук се пишат някакви центровки, ала бала да ходя ли да ги погледнат някъде или няма нужда? Също така на колко време правите почистване на веригата, гледам че се събира гняс доста, а карам само в града засега ( то па един град).

Значи за скоростите провери ето това:
преден дерайльор - http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair007
заден дерайльор - http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Иначе веригата се чисти на всеки 1-2 месеца - зависи колко гняс се е налепкала

Първо: Много е важно да се следи за правилната и навременна смяна на скоростите. При смянa на скоростите отпред(и не само) е нужно да се намали усилието което се прилага за въртене, за да може да се осъществи лека и безопасна смяна.

Веригата е добре да се почиства и смачва възможно най-често!!! Почистване се извършва поне веднъж седмично! Смазване на веригате се извършва в зависимост от средата, в която се експлоатира велосипеда:
- при каране в града - веднъж на 2-3 карания
- при каране в гората/планината(прашна среда) - преди всяко каране, както и по време на крането по преценка на колоездача и в зависимост от условията - при по-влажни(кални) условия, навременното смазване на веригата по време на каране е от изключителна важност.
- след всяко намокряне или измиване на велосипеда, веригата се подсушава и смазва.

Всичко това се прави с цел, не да се удължи живота на веригата, понеже тя е евтин компонент - консуматив, а с цел да се удължи живота на скоростната система(венци на курбелите+венец касета+дерайльор).

Понеже веригите, които производителите вграждат в окомплектовката на велосипедите си са от нисък клас и много бързо се разтеглят и започват да износват венците, е добре те да се подменят след около 500км експлоатация(числото е примерно и зависи от начина на експлоатация и средата,в която се експлоатира). При нормална експлоатация(планинско колоездене) живота на една качествена верига е около 1000км. В момента като съотношение качество/цена, за 6-7-8 скоростни системи, едно от добрите предложения е на СРАМ - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =90&lang=2
Аватар
motomarzel

Мнениеот motomarzel » Вто Авг 09, 2011 12:54 pm

:offtopic: Принципно това с точките не ме интересува, но ми е много интересно, коя точно част от написаното от мен по-горе е грешна и невярна?
Да абсолютно съм съгласен, че нещата са относителни и не могат да се приемат за меродавни или пък изключително точни, но идеята все пак беше да се ориентира колегата @muho...
Та нека бъдем обективни и ако, това което аз твърдя е грешно - нека правилното бъде изказано.

Извинявам се за оффтопика на автора на темата, но мисля че материята е важна и не бива да се подминава с лека ръка...
Аватар
motomarzel

Мнениеот muho » Сря Авг 10, 2011 9:35 pm

Привет отново :beer: Май проблема със скоростите си е от мене, сменям ги като натягам педалите. Значи за веригата мисля да си купя машинка за почистване, изчетох и темите за разтвори смазване и тн. ама не разбрах трябва ли да се сваля? Иначе за малкото дни които съм карал досега вчера спуках гума, днеска четох как се сменя, но не намерих статия точно за това. Има едно лостче и предполагам то я освобождава, ама дисковата спирачка, обтегача, зъбчатките... Ако може да ми помогнете с наставление или линк ще съм много благодарен :bowdown:
muho

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти