Интересен проблем с Juicy 5

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Интересен проблем с Juicy 5

Мнениеот subritual » Пон Авг 08, 2011 5:33 pm

От известно време наблюдавам следния проблем:
Спирачката почти не работи,докато не се позагрее и разработи на спускане.Накрая си е екстра.
Първия път реших,че съм я олял с малко масло при профилактиката на вилката.Обаче това се случва вече за 5ти път поне.
Колелото се кара събота и неделя,през останалото време стои в стая.
Накладките са оригинални,на около 25% живот.
Та въпроса ми е, в тях ли да търся отговор на проблема или може да е нещо от хидравликата,тъй като не е обезвъздушавана от както съм я взел ( а и как да разбера кога и е време?)
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Re: Интересен проблем с Juicy 5

Мнениеот Evgeni » Пон Авг 08, 2011 5:38 pm

Попринцип металните накладки са така-спират повечко като за загряти.А за да провериш дали има въздух-стискаш силно лоста(не чак с все сила) и ако след 1-2 сек почне ЛЕКО да потъва-има въздух.
Успех! :agree:
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот subritual » Нед Авг 12, 2012 1:43 pm

Нов проблем. Мисля, че беше писано за това,но не можах да го открия.
Не мога да раздалеча достатъчно буталата за да сложа нови накладки.Бутах,ръчках и не става.Върти ми се нещо в главата, че е необходима профилактика на буталата и уплътненията. Да не би да е много спирачната течност?
Аватар
subritual

Мнениеот Vaklin » Нед Авг 12, 2012 2:31 pm

С какво натискаш за да ги раздалечиш? Защото усилието което трябва да приложиш е значително и трябва да натиснеш и да чакаш. Нещата стават бавно. Това важи ако не си разглобявал нищо. Има варианти и с разглобяване, но там вече отиваме на последваща смяна на течността, обезвъздушаване и т.н.

По предишния ти въпрос. Възможно е да затягат буталата когато не го ползваш. Трябва да се гледа.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот APD » Нед Авг 12, 2012 7:46 pm

Аз бих се тревожил повече за падащите по време на каране накладки.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот subritual » Нед Авг 12, 2012 8:32 pm

Vaklin написа:Нещата стават бавно.

Бавно,колко да е бавно? Натискам силно и двете бутала се прибират,но не достатъчно.Е разбира се в рамките на няколко секунди.
Пак питам,дали е възможно да съм сложил повече течност,напълних догоре както е по предписание,докато изтече през горната пробка.
APD написа:Аз бих се тревожил повече за падащите по време на каране накладки.

Това в каква връзка е,ако мога да попитам,би ли пояснил какво имаш предвид? ;)
Аватар
subritual

Мнениеот Vaklin » Нед Авг 12, 2012 9:07 pm

Количеството течност е колкото е. Отвий горната пробка на няколко оборота. Колкото като натиснеш буталата да просълзи. Това ще те улесни. И натискай. Ако не става докрай да се върнат, завиваш пробката, леко натискаш лоста да мръднат малко напред и пак натискаш, Буталата трябва да се движат относително свободно. Ако задържат или е трият когато се движш или няма да спират когато ти трябва ,,, или и двете ;) След това ще трябва да ги прикараш с новите накладки да са на подходящо разстояние от диска, но това ще е следващ въпрос който предстои да зададеш. Засега сменявай накладките.
Vaklin

Мнениеот APD » Пон Авг 13, 2012 2:59 pm

subritual написа:Това в каква връзка е,ако мога да попитам,би ли пояснил какво имаш предвид? ;)

Защото няма предпазна скоба през тях и падат.

Твоят проблем е другият често срещан при тези спирачки - залепналите бутала, предимно заради боклучава спирачна течност или объркана.
Трябва да разглобиш цялото апаратче, да изчистиш всичко и да намажеш уплътненията с грес за гума (дори ако слагаш нови, пак трябва да се намажат), да го сглобиш и сложиш спирачната течност. DOT 4 или DOT 5.1, не DOT 5!
Другото място, където може да се търси причината, е пружината на буталото при лоста. Чупил съм веднъж пружинката и заради това ги смених с малко по-твърди.

Avid® Juicy Caliper Brake Bleed Service
http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... ed-service - до дупка лоста, иначе няма изкарване на всичкият въздух.

Juicy 2006 Tech Manual
http://www.montagnadilombardia.com/06Ju ... Manual.pdf

2008 Tech Manual
http://www.sram.com/_media/pdf/avid/dea ... MY08_E.pdf

2009 Tech Manual
http://www.ciclocoimbroes.com/docs/Avid ... ecnico.pdf
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Vaklin » Пон Авг 13, 2012 3:30 pm

След всички интервенции, купувам каквото е останало от спирачката. Само желязото все пак държа да е цяло. Нещо като 20 лева ще е една оптимална цена.
Vaklin

Мнениеот axelmax » Вто Авг 14, 2012 9:19 pm

Офертите на ПМ, иначе се карат :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот subritual » Вто Авг 14, 2012 9:31 pm

Ха-ха, ще има да почакате,спирачката си работи съвсем прилично.Само да намеря начин да натъпча накладките заедно с пластинката :D
Аватар
subritual

Мнениеот joropc » Вто Авг 14, 2012 9:53 pm

subritual написа:Ха-ха, ще има да почакате,спирачката си работи съвсем прилично.Само да намеря начин да натъпча накладките заедно с пластинката :D
Ами той начинът е споменат по-горе."Пускаш малко кръв" откъм лостчето, като същевременно раздалечаваш с натиск и подходящ инструмент буталата.Всичко става при демонтиран от преходника спирачен апарат, като е ясно, че лостчето трябва да бъде по-високо от спирачния апарат.Хубаво е нагарът и мръсотията около буталата да се напръска с нещо(доста е писано с какво) и съответно самите цилиндри, както и техните гумени уплътнения да се смажат(и това е споменато по-горе) за да се движат плавно.С две думи-развиваш болтчето за обезвъздушаване на лостчето докато излезе капка, после го стягаш и мъчиш да раздалечиш цилиндрите.Ако сте двама и операцията става едновременно е още по-добре, защото по този начин вероятността спирачката да глътне въздух е минимална.Имай предвид, че на силни спирачки като моите примерно(Formula THE ONE), въобще няма шанс да сложиш новите накладките без горните операции.По-скоро резултатът може да бъде сцепен на две спирачен апарат от напъването, което прилагаш за да раздалечиш буталата.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Назад към Веломеханик