Искърското дефиле

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Искърското дефиле

Мнениеот dob111 » Пон Авг 01, 2011 5:18 pm

Някой за еднодневно каране с начало на маршрута(а може и финал) Искърското дефиле. Транспорт - БДЖ.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re: Искърското дефиле

Мнениеот mblagoev » Вто Авг 02, 2011 3:53 pm

Какво разбираш под "начало - Искърското дефиле" ? И друго - бих се включил в подобно мероприятие, но не мисля, че по асфалтирания път е най-удачно. Прекалено много "пилоти" летят по пътя и развалят удоволствието от карането. С един приятел планираме едно преходче Своге-Лесков Дол-манастир Седемте Престола-Бов-Своге в събота, или неделя - зависи от времето. Ти от къде си? Ние сме от Своге.
Аватар
mblagoev

Рейтинг: 1224

Мнениеот dob111 » Вто Авг 02, 2011 8:15 pm

Здравей! Предполага се, че повечето хора са от Сф, така че идеята е с влак до някъде в Дефилето - Реброво, Бов, Лакатник(или друга изходна позиция), караме в планината и после слизаме пак на някоя от спирките. Пример: гара Бов-село Бов -хижа Тръстеная - село Лакатник - гара Лакатник. :) Отворен съм за предложения!
Аватар
dob111

Мнениеот ivcho01 » Сря Авг 03, 2011 3:44 pm

друга идея -> от Своге, Лесков дол, връх Чукава, ман. Седемте престола, г.Елисейна с влак до Своге :D за това си мислиме с един приятел ..........
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот Zuk » Пет Авг 05, 2011 3:57 pm

Kaкво става ще има ли каране? Кога, къде?
По-добре късно, отколкото по-късно.
Аватар
Zuk

Рейтинг: 1325

Мнениеот MuPoH » Сря Авг 10, 2011 2:36 pm

Тази неделя го направихме прехода, но не точно по план :) Преходък беше Своге-Лесков дол-Издремец-Бов-Своге. Разстоянието е около 45-50км. Много планина, много горе, много кал ... беше перфектно :)

Не караме с GPS и по планината понякога се ориентираме на магия :D, но съм направил маршрута с Google Earth и можете да го видите тук --> http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1925591
Аватар
MuPoH

Рейтинг: 1205

Мнениеот Yavkata » Сря Авг 10, 2011 3:02 pm

Момчета с голям кеф ще дойда с вас да карам из любимия ми Балкан...ама живот и здраве ще е от Септември, че до тогава са уикендите са запълнени с Рила.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот MuPoH » Сря Авг 10, 2011 3:18 pm

Най-вероятно и ние от септември ще мислим за нови преходи, защото сега започват туристическите събори в района и ще трябва и на палатки да се ходи :) ... 13-14.08. туристически събор на Издремец, 19-20-21.08 туристически събор на Грохотен
Аватар
MuPoH

Мнениеот EH4EB » Сря Авг 10, 2011 9:51 pm

Септември и аз ще съм на линия.Ще дойда с удоволствие.
Аватар
EH4EB

Рейтинг: 1245

Мнениеот Zuk » Сря Авг 10, 2011 10:12 pm

Аз пък в събота направих една разходка - Вл. Тричков - Бакьово - Огоя - Буковец - Батулия, към Реброво и обратно през баира.

Най-приятно ми се стори Огоя - Буковец. А от Буковец към Батулия имах среща със стадо диви прасенца (30-40). Предполагам, че има ловци които години ходят по горите и такова нещо не са виждали.
Прикачени файлове
Bukovetz.jpg
Bukovetz.jpg (88.99 KiB) Прегледано 2469 пъти
Аватар
Zuk

Мнениеот taurus13 » Сря Авг 10, 2011 11:12 pm

Zuk, на теб нали ти бяха откраднали байка...да разбирам ли, че си се завърнал на байк сцената :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Чет Авг 11, 2011 5:38 am

Би ли дал малко подробности за участъка непосредствено след Огоя, към Буковец. Успя ли да намериш хубав път за превалване на билцето или се наложи да избутваш по кози пътеки.
Ако си намерил караем вариант във този участък , би ли го добавил като коментар към този маршрут:
Под сенките на Голема планина
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот dob111 » Чет Авг 11, 2011 8:58 am

Утре(петък 12 август) го дават абсолютно слънце, така че ако има някой желаещ за еднодневно каране да драсне ЛС. Сигурно ще е кално, но пътят с.Бов-х.Тръстеная е каменист и се оттича бързо, същото се отнася и за пътят от Тръстеная до с.Лакатник. Може да се кара там. На мен много ми се ще от Тръстеная към Лескова и Огоя, но зависи и от състоянието на калта...
Аватар
dob111

Мнениеот MuPoH » Чет Авг 11, 2011 9:59 am

Като карахме от Лесков дол към Тръстеная минахме част и от пътя за Лескова и на места имаше доста кал ... от Издремец по всяко дере тече вода, та има как да е кално, но пък е страхотен маршрут :)
Аватар
MuPoH

Мнениеот Zuk » Чет Авг 11, 2011 11:53 am

За събота след обяд някой има ли идеи?
Аватар
Zuk

Мнениеот Star( hild » Чет Авг 11, 2011 1:04 pm

Здравейте, утре и в събота го дават слънчево и прохладно, идеалното време за каране :)

Аз и още едно приятелче ще се организираме за някакво каране тези дни ако се организираме тук ще дойдем с вас
Аватар
Star( hild

Рейтинг: 1200

Мнениеот Zuk » Чет Авг 11, 2011 9:34 pm

Yavkata написа:Би ли дал малко подробности за участъка непосредствено след Огоя, към Буковец. Успя ли да намериш хубав път за превалване на билцето или се наложи да избутваш по кози пътеки.
Ако си намерил караем вариант във този участък , би ли го добавил като коментар към този маршрут:
Под сенките на Голема планина

Пътят от Огоя до Буковец е идеален. Обаче трябва да го уцелиш. Аз след като питах трима местни, направих около 20-30 мин. едно излишно катерене в грешна посока. От мегдана на Огоя (има автобусна спирка) се тръгва наляво. Не след дълго от ляво на пътя има поточе, което се пресича от хубаво разклонение на пътя. Там трябва да се хване наляво пресичайки потока. По-натам пътя изкачва северната страна на едно баирче и прави една-две серпентини. На билото има обаче 1-2 места където пътя се разделя на 4 ! Без GPS, само по звездите, доста късмет си трябва. :look:
Иначе самия път беше една от най-приятните части по маршрута ми. На картата ми е моторджийски трак (зелен). Разминах се с едно Дайхацу Териос, а мисля и, че някоя прежалена Лада ще мине по тоя път при хубаво време. Съжалявам, че нямам снимки, но не ми се мъкнеше и апарат.
Аватар
Zuk

Мнениеот MuPoH » Чет Авг 25, 2011 1:31 pm

Този вторник карахме пак ... този път Своге-Батулия-Буковец и пак Батулия-Своге, но на връщане минахме от другия път за Батулия. Около 50км карахме, ама и бутахме на някои места :)

Ето това е маршрута, който минахме --> http://www.wikiloc.com/wikiloc/spatialA ... id=1974542
Аватар
MuPoH

Мнениеот mblagoev » Чет Авг 25, 2011 2:05 pm

И ни привикаха в кметството на Буковец да пиеме по бира :D :beer:
Аватар
mblagoev

Мнениеот MuPoH » Чет Авг 25, 2011 2:29 pm

Да! Това го пропуснах. Кмета ни черпи по бира :)
Аватар
MuPoH

Мнениеот MuPoH » Пон Авг 29, 2011 1:15 pm

Ето я и вчерашната ни обиколка (28.08.11)

Крайната ни точка беше връх Була, а самия маршрут, който минахме е следния: Своге-Искрец(до санаториума)-Добърчин-нагоре покрай Меча поляна-вр. Була- от там слязохме в Зимевица през една горичка и един капиняк, ама не знаехме, че е толкова зле, а вече бяхме минали доста и не ни се връщаше :) От Зимевица отидохме в Брезе и от там Искрец и обратно в Своге.

тук е маршрута (сравнително достоверен :D ) --> http://www.wikiloc.com/wikiloc/spatialA ... id=1986919
Аватар
MuPoH

Мнениеот Yavkata » Пет Сеп 09, 2011 4:21 pm

Евентуално за неделя плана е следния. Сутринта около 9 тръгване от центъра на с.Батулия, каране по асфалта до с.Огоя. Нагоре по пътя между Огоя и Буковец, спускане към Батулия през Буковец. Темпо лежерно. По спомени маршрута е около 30 км.
Аватар
Yavkata

Мнениеот xcII » Пет Сеп 09, 2011 7:21 pm

@Yavkata
По спомени маршрута е около 30 км.

Някъде там, може би малко повече :) Стана ми интересно, понеже съм карал части от този маршрут, по-точно само без връзката с.Огоя - с.Буковец та взех та го маркирах, за да видя статистиките:

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1279738

Бях изненадан, мислех, че е по-малко от 30км. Разбира се, може и да може да се мине и по по-преки пътеки отсечката с.Огоя - с.Буковец от тази, която аз съм маркирал.. Много ми хареса пускането от билото през с.Огоя към с.Батулия, много красота.. та ако го караш, пусни трак после :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Yavkata » Пет Сеп 09, 2011 7:56 pm

Да го пусна, ама няма с какво да го хвана :D
Минавал съм го с колело по "диретисимата"- от Огоя право нагоре до билото, и после право надолу към Буковец. Сега искам да хвана "заобиколния" път , за да спестя от бутането. пък и ако имам настроение може и да продължа с обхода и въобще да пропусна Буковец, а да мина покрай Горския дом на Чукава и от там през Кръстец, по съседното било до Батулия. това обаче отива към 45 км май. Ще го решам на място.
Аватар
Yavkata

Мнениеот xcII » Пет Сеп 09, 2011 9:17 pm

през Кръстец
не съм го минавал оттам, но понеже съм пускал от билото към Буковец и честно казано ми се видя адски досадна усойна долина, с доста безинтересен терен, мисля че отвсякъде другаде е по-добре :D

ed.: и после през м-ла Преслапо към Лесков дол? Пътеката изглежда найс :bigeyes:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Yavkata » Нед Сеп 11, 2011 2:54 pm

Супер каране се получи.
Докато из Пловдивско 24-часовите маратонци посрещаха Слънцето с гуреливи оченца, аз и Ver, поехме в свежото септемрийско утро по 15 километровия асфалтов участък между с.Батулия и с.Огоя. В 9 хапнахме по едно корни пред черквата на Огоя и поехме по неизвестния за мен участък. Учудващо лесна се оказа навигацията в този етап. От центъра на селото се тръгва в ляво, покрай черквата. Улицата преминава в път, който се разделя на две. Тръгваме по левия, пресичаме потока и леко изкачваме изтегления завой. След около километър пътя се разделя пак на две. Отново сме в ляво, минаваме потче и скоро стигаме до чешмичка. Пътя обикаля билото и плавно се изкачва през борова гора. На третия километър след черквата има разклон в ляво който пропускаме. Следва малко по силен наклон и излизаме на било и разклон. Там държим пътя в дясно. Изкачваме две последователни стръмни баирчета, пропускайки второстепенни отклонения. След второто било попадаме на разклон с три пътя. Левия е към Батулия. Средния и десния се сливат, като десния е много стръмен, а левия го стига с голям изтеглен завой. Малко каране по равно, леко спускане и сме пред вила "Кръста". Директнто изкачване до там с бутане от с. Огоя като, че ли е по -бързо, но по пътя поне се кара през цялото време. Тъй като пътя в ляво и надолу към Буковец ми беше познат, решихме до поемем нагоре и леко подсичайки билата в посока Горски дом "Чукава". Малко преди дома хванахме един "официялен" път надолу и след супер приятно спускане затрещяхме през с.Буковец. От там по приятния горски път кацнахме точно за обяд в кръчмето до паметника на с.Батулия.
Общо като километри - 36, денивелация -750-800 м.
Снимки в Лицевата книга
Аватар
Yavkata

Мнениеот jd » Пон Сеп 12, 2011 10:41 am

Аз да питам - някой от Своге до Свидня ходил ли е? Че другата седмица се очертава да го въртя натам и сега гледам маршрутчета по това направление
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот mblagoev » Вто Сеп 13, 2011 10:04 am

Ами да - какъв маршрут искаш - асфалт, или черен път?
Аватар
mblagoev

Мнениеот jd » Вто Сеп 13, 2011 10:48 am

Ще се кара с една начинаеща девойка, та нещо смесено да е ;)
Мен лично ми се иска само черно да е, ама мисля, че няма да може да се справи изцяло.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот mblagoev » Вто Сеп 13, 2011 11:57 am

Ами асфалта е около 5-6 км от Своге до Свидня. Знам един друг много готин маршрут - само черно, но там определено не е за начинаещи девойки ;)
Аватар
mblagoev

Следваща

Назад към Индивидуални карания