Здравейте,
За първи път пиша в този форум, така че моля да ме извините от некомпетентността ми на тема велосипеди.
На кратко - иска ми се да си купя колело и за това се разрових в интернет за информация. Така попаднах на този форум. Но след като зачетох няколко теми за избор на велосипед се оказа, че изборът е трудна работа. Друг проблем е, че повечето хора тук обсъждат велосипеди, с които искат да правят някакви акробатични номера. На мен ми трябва просто колело за придвижване из града и най-много понякой черен път или паваж. От всичко прочетето в главата ми се въртят няколко въпроса, който бих искал да задам:
1) Ако няма да се правят акробатични номера, а ще се кара нормално то тогава има ли разлика в поведението на колело за 100 лв. и колело за 500 лв. ?
2) Гледам, че има колелета с алуминиеви рамки. Ако купя такова колето това с такава рамка ще се усети ли когато се кара или е само за по-лесно за пренасяне по стълби, асансьори и т.н.?
3) Голяма ли е разликата между обикновени спирачки и дискови спирачки? Респективно между дискови спирачки с жило и такива с хидравлична течност?
4) Какъв е проблемат на колелетата със заден амортисьор? Тук в този форум прочетох много мнение, че ако колелото е под 1000 - 1200 лв е с такъв амортисьор не става. За нормално и конфортно каране няма ли да издържи и колело със заден амортисьор за по-малко пари?
5) Тук за първи път прочетох, че има различни размери колела (или рамки, не разбрах точно). Аз съм 178 см висок и тежа около 75 кг (за сега). Има ли някаква табличка или нещо по което да се насоча какъв размер колело да търся?
Общо взето това са ми въпросит. Най-вече се питам дали това, че едно колело струва няколко пъти колкото друго колело води до много по-приятно и леко каране отколкото при по-евтиното колело. За пример ще дам ситуацията при колите. Ако вземем една лада, която струва примерно 800 лв и един форд ескорт 1998 г., който струва примерно 2500 лв. то разликата между ладата и форда е огромна (форда има хидравлика на кормилото, хидравлика на спирачките, завива много по-лесно, вози по-стегнато, по тихо и т.н.). От друга страна разликата между този форд ескорт и една чисто нова кола струваща примерно 25 000 лв. не е чак толкова голяма колкото между форда и ладата. Много се отклоних от темата, но идеята ми беше да попитам дали има подобна закономерност и при цените на велосипедите и ако е така каква е горе-долу цената на приемлив велосипед, който ще е много по-добър от най-евтините, но няма да е кой знае колко по-лош от най-скъпите?
В заключение мога да кажа, че за момента има велосипед Easy Time, който е на повече от 10 години. Когато го купувах беше от евтините колела (струваше 150 лв.). За това време само подпирачката му се прецака, друго всичко работи както когато беше ново. Т.е. не съм човек който си троши колелетата. Понеже баща ми кара колелото от няколко години реших да се поразровя и да си купя ново колело за мен, вместо да му го взимам. Като казвам ново колело не значи, че колелото трябва да е от магазина. Ако изпадне нещо приемливо втора употреба също е вариант.