кое е най-опасно за рамките?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

кое е най-опасно за рамките?

Мнениеот konopr » Вто Авг 16, 2011 7:48 pm

по вашите опит и инженерни познания, кои препятствия са най-опасни за рамките и могат да ги спраскат? :dontknow:
- дропове и скокове - свързани с по-силни, но моментни напрежения
- или серии от по-леки напрежения - примерно високоскоростно каране по терен с камъни до 10 см съпроводено с много, но леки вибрации
- сравнително скоростно каране, но не толкова като при горното тире по каменисти участъци с камъни издадени с 10-15 см, с по-силни вибрации, но не с толкова голяма честота.
- или каменисни участъци с камъни, издадени с 20+ см (което пък не позволява скорост), където рамката и вилката им се налага доста повече да работят и сгъват.
примерно казано от погледа на невежия :D
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: кое е най-опасно за рамките?

Мнениеот naskoj » Вто Авг 16, 2011 8:04 pm

според мен дроповете и скоковете при правилно хващане на попивката нямат толкова голямо напрежение върху рамката . но ако не се хване правилно това доста често води до големи проблеми за рамката . Докато при другите това води до напрежение което от своя страна води до пукнатини в рамката .
naskoj

Рейтинг: 1083

Мнениеот asench » Вто Авг 16, 2011 10:19 pm

Най-опасно е да се удариш челно в дърво за рамката..
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Мнениеот PRobably » Вто Авг 16, 2011 10:34 pm

Задкормилното устройство. :agree:
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот denises26 » Вто Авг 16, 2011 10:39 pm

@naskoj- Просто замълчи. Стига си се месил в теми, за които нямаш нужната компетентност!
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот outfaced » Сря Авг 17, 2011 12:11 am

Ама тя и темата е една компетентна ... остъйса :D
Най опасно за рамката е да правиш с не я това, за което не е предвидена. Ама то човека е творческа натура :roll2:
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот NWD » Сря Авг 17, 2011 12:23 am

В някои случаи може да се зададе въпроса по-този начин: Опасни ли са рамките? :evil: Това го знам от личен опит...но както се каза по горе няма нищо по-опасно от това да се ползва рамка не по предназначението и... ;)
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Мнениеот konopr » Сря Авг 17, 2011 10:35 am

това за предназначението на рамките, когато се задават въпроси за тях, отдавна знам, че е основната мантра в клубовете тук. Въпреки предназначението всяка рамка се троши рано или късно и това което имах предвид е, кое довежда до по-бързото настъпване на този момент - за тези, които не са ме разбрали.

@naskoj:за това с попивките съм съгласен, че ако скокът има попивка напреженията при приземяване са значително по-малки.
Аватар
konopr

Мнениеот n3k01 » Сря Авг 17, 2011 10:55 am

Интересно ми е каква ти е основната идея, която седи зад зададения въпрос.Ако получиш конкретен отговор на въпроса си и той е примерно 2-рото тире....ще избягваш такива терени ли :)Я си карай и не го мисли....всичко е консуматив в тоя спорт :eyebrow: Те вече произвеждат рамки за по 6 бонбона с изтънен алуминии за да е по-лека...For Racing Only разбираш ли :evil: Иначе, не мисля, че има конкретен отговор на този въпрос.Всички от изброените случаи допринасят за износването, от напрежението в матерЯла.Аз лично мисля че най-голямо значение има задкормилното устройство за износването на една рамка(както беше споменато по-горе) :deal:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот konopr » Сря Авг 17, 2011 1:45 pm

ами може да понамаля примерно скоростта на по-грубите терени и да се шузкам по-силно на по-гладките ( сега не подбирам терена и газиМ всичко на пътя :D ), че в момента карам от тези по-леките FR/slopestyle/agressive AM рамки, които са по 3 и малко кила, които все повече популярност добиват май и се чудя, дали грубия камънак няма и дойде множко в дългосрочен план. А почти нищо не ми пречи да избягвам по-аграрните терени, които и без това не са ми най-сладки докато не натрупам капитал да си взема нещо по-сериозно.
Ако някой пък ме убеди, че скоковете и дроповете са най-убийствени за рамчиците, може да си сложа ограничение на височината им до 1.5-2 м макс :dontknow:
Аватар
konopr

Мнениеот fall_out » Сря Авг 17, 2011 2:58 pm

Има значение само как я караш. Ако си 100 кила и си хамал, може да строшиш всичко навсякъде, ако имаш добра техника можеш да караш рамки доста над възможностите им, и все пак алуминия е материал при които има "умора".
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот konopr » Сря Авг 17, 2011 6:50 pm

представям си, на какво може да издържат по-тежките подсилени ДХ и ФР рамки след като видях ето това клипче, където пичагата кара без да подбира по камъните надолу АМ рамчицата Nicolai Helius AM, която тежи само 3100 грама.

Абе тая тема да я пусна май ми помогна цикленето известно време в темата "аз счупих", която след 1 слим ме филмира малко :D
Пожелавам на всички, които си сменят рамката някой ден, причината за смяната да не е някоя цепка :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот Daniel Panev » Сря Авг 17, 2011 8:20 pm

konopr написа:представям си, на какво може да издържат по-тежките подсилени ДХ и ФР рамки след като видях ето това клипче, където пичагата кара без да подбира по камъните надолу АМ рамчицата Nicolai Helius AM, която тежи само 3100 грама.

1. Франк Шнайдер много добре си подбира камъните, поне според моето скромно мнение.
2. Мислиш ли, че точно на него му пука дали ще сцепи рамка Nicolai, а?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот codename47 » Сря Авг 17, 2011 9:02 pm

имаше един филм за тестване на рамките на Specialized - в завода и на "бойното поле". Карачите бяха все имена от FR сцената но си мисля че те все пак карат много по умело и с техника отколкото обикновен карач. Все пак удар в дърво с 50 км/ч не видях да пробват макар че май имаше такъв тест на машина.
ПП. а, ето го: http://www.youtube.com/watch?v=rZXjB4-3HrA
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот konopr » Сря Авг 17, 2011 9:04 pm

Daniel Panev написа:
konopr написа:2. Мислиш ли, че точно на него му пука дали ще сцепи рамка Nicolai, а?

едва ли му пука, но на пичовете от nicolai, които са дали 5 години гаранция за рамката, сигурно ще им запука, ако започнат да им връщат спукани рамки, защото са ги карали по грубо след гледане на такива клипчета, направени със съдействието на производителя. :)
Аватар
konopr

Мнениеот n3k01 » Сря Авг 17, 2011 9:25 pm

konopr написа:ами може да понамаля примерно скоростта на по-грубите терени и да се шузкам по-силно на по-гладките ( сега не подбирам терена и газиМ всичко на пътя :D ), че в момента карам от тези по-леките FR/slopestyle/agressive AM рамки, които са по 3 и малко кила, които все повече популярност добиват май и се чудя, дали грубия камънак няма и дойде множко в дългосрочен план. А почти нищо не ми пречи да избягвам по-аграрните терени, които и без това не са ми най-сладки докато не натрупам капитал да си взема нещо по-сериозно.
Ако някой пък ме убеди, че скоковете и дроповете са най-убийствени за рамчиците, може да си сложа ограничение на височината им до 1.5-2 м макс :dontknow:

Мхм сега те рзбрах.Имаш огромното желание и време да се суркаш, но още не си закупил мекицата за тази цел(или по точно която искаш), познато...всички сме минали през това предполагам, само дето на едни им пука и само го мислят, а други не и си свиркат(и не опира толкова до парите :D ).Като събереш пари за машинката която искаш, имам подозрение че пак ще те мъчат такива мисли....както ти казах - всичко е консуматив в тоя спорт :evil: ....иииии....важното е задкормилното устройство.След време ще почнеш сам да усещаш кога мъчиш рамката и кога всичко си минава....знам ли как да го кажа..... като дъската в пудрата... :D ... :beer:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот konopr » Чет Авг 18, 2011 10:06 am

принципно си прав, но в малка степен. Рамката ми си ме кефи супер много, как работи по терена и си се шузкам, но разбира се не съм пълен малоумник и си имам едно наум, че не е от рамките, които тежат по 5 кила. Но пък от друга страна се чудя дали една тежка рамка би имала смисъл за мен, тъй като сигурно няма да тръгна да правя такива големи скокове и полети като тези от филмите на Ред Бул.

А принципно от клипчето на Nicolai, което съм постнал по-горе, ми се струва, че не блъскането надолу по камъните е основния фактор за продължителността на живота на рамката, а по скоро скоковете. И тези по здравите и тежки фрирайд и ДХ рамки се правят, за да издържат на така наречените big hits. А иначе, ако не правиш по-големи скокове от над 1.5 метра, една по-лека рамка ще свърши не дори по-добра работа за надолу от "тежката артилерия" в смисъла на удобството и маневреността. Макар че със рамката scott voltage FR, която е към 3.6 кг без шока, съм гледал бая сериозни полети по 3-4 м във височина и много метри дължина. :dontknow:
Аватар
konopr

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд