Проблем със скъсена верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със скъсена верига

Мнениеот shammy65 » Пет Авг 12, 2011 12:43 am

Здравейте!
Днес си сглобих колелото за стрийт, и във велоцентъра ми скъсиха веригата и я сложиха. Попринцип трябва да е сингъл спийд, но отзад имам 8 венеца. :D
Като почнах да карам минах 50 метра и веригата се премести на по голям венец, цялата капла се измести и гумата започна да се търка в рамката. Сега веригата е толкова обтегната, че е направо като камък... няма мърдане.
Как да си реша проблема ?! Синглулатор, стария обтегач ли да сложа или само 1 венец предназначен за стрийт ?! Нямам си и на идея, какво да правя .. :bigeyes: Дайте някоий съвет. :D :agree:
shammy65

Рейтинг: 1200

Re: Проблем със скъсена верига

Мнениеот shammy65 » Пет Авг 12, 2011 2:39 am

Значи, намерих тема чийто автор има същия проблем.
Затова новият ми въпрос е каква верига за стрийт да си купя и отзад да слагам 1 венец ли ??
shammy65

Мнениеот evin » Пет Авг 12, 2011 9:02 am

Веригата ти не е била перпендикулярна на двата венеца, когато са взимали мерки за скъсяване и са я скъсили повече от необходимото - върни се с рекламация. Можеш да сложиш само един венец отзад и дистанционни втулки на фрайлауфа, но и с касета няма да има проблеми. Даже с касета е по-добра идея, защото при евентуално падане на веригата, просто ще отскочи на съседен венец.

Има вариант и плочата на курбелите ти принципно да не е съосна с нито един заден венец. Тогава минаваш на вариант един венец + втулки отзад
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 12, 2011 3:06 pm

evin написа:Веригата ти не е била перпендикулярна на двата венеца....

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
С перпендикулярна на венците верига... Евентуално Чък Норис може да се пробва да кара. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот evin » Пет Авг 12, 2011 3:13 pm

Грешка на езика, ясно е, че за успоредна става дума. Или най-точно казано в една равнина.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот boybetterknow » Съб Авг 13, 2011 7:04 pm

shammy65 написа:Здравейте!
Днес си сглобих колелото за стрийт, и във велоцентъра ми скъсиха веригата и я сложиха. Попринцип трябва да е сингъл спийд, но отзад имам 8 венеца. :D
Като почнах да карам минах 50 метра и веригата се премести на по голям венец, цялата капла се измести и гумата започна да се търка в рамката. Сега веригата е толкова обтегната, че е направо като камък... няма мърдане.
Как да си реша проблема ?! Синглулатор, стария обтегач ли да сложа или само 1 венец предназначен за стрийт ?! Нямам си и на идея, какво да правя .. :bigeyes: Дайте някоий съвет. :D :agree:

Аз карам по тоя начин, но отзад съм с 7-ца касета. Веригата ми кара по 1 година, след което се износва и трябва нова. Карай така, ако те притеснява си сложи сингалатор Shimano Alfine или сингъл спийд главина.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот Univer welo » Съб Авг 13, 2011 8:01 pm

Темата се чепка от създаването на Форума -средно 6-8 пъти годишно, ако искаш търси , малко е трудно с търсачката. Вариантите са:
1. Фиксираш стария обтегач на определения венец.
2. Монтираш нов шосеен венец- късо рамо - историята става по-компактна.
3. Слагаш сингалатор-това е класиката -малко по-скъпо
4. Монтираш на касетата вместо венци /освен избрания/ спейсъри - трябва повече техническа грамотност.
5. Монтираш един заден венец, но за да стане историята истинска ,трябва да смениш веригата и предния оборот.
Има и под варианти, най бързо - вариант 3 -сингалатор. /около -25-40 лв /
Желая успех! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот shammy65 » Нед Авг 14, 2011 12:17 pm

Мерси много за точния и изчерпателен отговор. :beer:
Чесно казано и аз предпочитам 3-тия вариант, погледнато от финансова гледна точка и ниво на трудност.
А може ли само да ми кажеш на кой венец от задните да оставя веригата като се има в предвид, че предният венец е с 22 зъба.
И ако може да ми препоръчаш някакъв сингулатор :wavey:
shammy65

Мнениеот boybetterknow » Нед Авг 14, 2011 2:08 pm

22 е много малко бре.. моята отпред е с 36 или 38 зъба. Отзад някой от най-долните, иначе ще ти е зверски леко..
Сингалатор - Shimano Alfine - 32-33лв се движи. То като го сложиш, може да избираш между 2-3 скорости, на които да си сложиш веригата, защото в комплекта има шайби, колкото повече шайби сложиш, толкова по-тежка скорост ще ти е отзад. :beer:
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот royalracing » Нед Авг 14, 2011 7:32 pm

Идея е също да си сложиш дерайльора и да натегнеш веригата така,че обтегача почти да опира в ЧейнСтей-я.Много прятели са карали така и нямат проблеми,а ако не се лъжа с този сингалатор нищо няма да свършиш щом си с 7скорости отзад.
П.П:Веригата винаги ще ти идва къса,или дълга ако рамката ти не е за стрийт,дърт(Dartmoor,ram4130 и тн) :agree:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот shammy65 » Пон Авг 15, 2011 9:51 am

Рамката ми е точно за street - NS Traffic. Сега карам с обтегач, който ми се бие в chainstay-a и затова търся по добро решение.
И другото което се чудих е каква верига да си купя ?! :dontknow:
shammy65

Мнениеот Fanatico » Пон Авг 15, 2011 10:43 am

:rofl: :rofl:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот xxbtwxx » Чет Авг 18, 2011 1:06 am

Да не кривиш осите на главината. И аз имах този проблем, също карам трафик. Като е скъсена веригата просто намести каплата в дропаута, така че веригата нито да е прекаленно стегната, нито да е хлабава и сложи онова черно ухо с което ти идва рамката от страната на веригата, за да не се измества каплата при по-голямо натоварване. Провери също да не ти е крива оста.
xxbtwxx

Рейтинг: 1140

Мнениеот shammy65 » Чет Авг 18, 2011 12:02 pm

точно в оста е проблема, защото вчера като си сложих дисковата отзад и при по рязко спиране гумата се измества...
а рамката ми е 2-ра ръка и нямам това черно ухо, за което говориш. Какво представлява то, за какво е предназначено ?
shammy65

Назад към Веломеханик