Избор на велосипед и дискова спирачка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на велосипед и дискова спирачка

Мнениеот danielpetkov » Нед Авг 21, 2011 9:16 pm

Добър ден!Много скоро мисля да си купя велосипед за около 600 лв,нов.Вилката да е около 100 мм ход със закл.,2.1 гуми или нагоре.Аз съм на 13,висок съм 172 и 60 кг.Карам предимно градско,леки спускания и някой път към планината.Мисля да си сложа авид бб7,със 160 мм ротор.Какво мислите за спирачката?Ако може предложения за велосипед!Благодаря предварително!! :)))
danielpetkov

Рейтинг: 1198

Re: Избор на велосипед и дискова спирачка

Мнениеот xcrider » Нед Авг 21, 2011 10:03 pm

DRAG C1 COMP е твоят велосипед. :agree: :beer:
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2011.html
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот danielpetkov » Нед Авг 21, 2011 10:54 pm

Мисля,че това колело ще ми е малко!Смисъл сега съм със ферини р1 и рамката му е 17,6 и ми е супер!
danielpetkov

Мнениеот xcrider » Нед Авг 21, 2011 11:21 pm

danielpetkov написа:Мисля,че това колело ще ми е малко!Смисъл сега съм със ферини р1 и рамката му е 17,6 и ми е супер!

Ами 16,5 би трябвало да ти е добре. В крайна сметка си има колче за тая работа. :beer:
xcrider

Мнениеот Insight » Пон Авг 22, 2011 7:36 am

danielpetkov написа:Добър ден!Много скоро мисля да си купя велосипед за около 600 лв,нов.Вилката да е около 100 мм ход със закл.,2.1 гуми или нагоре.Аз съм на 13,висок съм 172 и 60 кг.Карам предимно градско,леки спускания и някой път към планината.Мисля да си сложа авид бб7,със 160 мм ротор.Какво мислите за спирачката?Ако може предложения за велосипед!Благодаря предварително!! :)))

Феринито ми звучи точно като за твоя стил каране, а и размерът му ти е "супер"!
Какво те притеснява, че мислиш да го сменяш, вместо да го ъпгрейднеш, щом искаш дискови спирачки?

xcrider написа:DRAG C1 COMP е твоят велосипед. :agree: :beer:

Какво те кара да препоръчваш велосипед, за който дори на линка, който си дал пише "Велосипеда Drag C-1 Comp е предназначен специално за Dirt Jump..." за "предимно градско каране, леко спускане и някой път към планината"?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот xcrider » Пон Авг 22, 2011 12:36 pm

Insight написа:
danielpetkov написа:Добър ден!Много скоро мисля да си купя велосипед за около 600 лв,нов.Вилката да е около 100 мм ход със закл.,2.1 гуми или нагоре.Аз съм на 13,висок съм 172 и 60 кг.Карам предимно градско,леки спускания и някой път към планината.Мисля да си сложа авид бб7,със 160 мм ротор.Какво мислите за спирачката?Ако може предложения за велосипед!Благодаря предварително!! :)))

Феринито ми звучи точно като за твоя стил каране, а и размерът му ти е "супер"!
Какво те притеснява, че мислиш да го сменяш, вместо да го ъпгрейднеш, щом искаш дискови спирачки?

xcrider написа:DRAG C1 COMP е твоят велосипед. :agree: :beer:

Какво те кара да препоръчваш велосипед, за който дори на линка, който си дал пише "Велосипеда Drag C-1 Comp е предназначен специално за Dirt Jump..." за "предимно градско каране, леко спускане и някой път към планината"?

Абе и ц1 те се води за DJ, ама доста хора, който навлизат тепърва в дх-а, вземат него. :deal: :finger:
xcrider

Мнениеот Insight » Пон Авг 22, 2011 1:13 pm

xcrider написа:Абе и ц1 те се води за DJ, ама доста хора, който навлизат тепърва в дх-а, вземат него. :deal: :finger:

1. Не виждам никакъв намек човека да се ориентира към ДХ!
2. ДХ форума е 2 преки по-горе

xcrider написа:......+ това , като много знаеш, кажи ми как се кара дж с вилка хцм и 3 плочи отпред?!

горе-долу по същия начин, по който се кара ХС с С1 рамка
Последна промяна Insight на Пон Авг 22, 2011 1:30 pm, променена общо 2 пъти
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот xcrider » Пон Авг 22, 2011 1:17 pm

Insight написа:
xcrider написа:Абе и ц1 те се води за DJ, ама доста хора, който навлизат тепърва в дх-а, вземат него. :deal: :finger:

1. Не виждам никакъв намек човека да се ориентира към ДХ!
2. ДХ форума е 2 преки по-горе

просто ти давам сравнение, че не винаги това, за което е написано, че е едно колело, е единствения стил, в който може да се кара.
+ това , като много знаеш, кажи ми как се кара дж с вилка хцм и 3 плочи отпред?!
xcrider

Мнениеот evin » Пон Авг 22, 2011 3:11 pm

Моето С1 го търкалям типичен XC. Какво му е на рамката? По-удобна твърда рамка за ХС аз лично не съм карал.
Стиловете за каране на дадена рамка, които определя производителят, не винаги ориентират точно.
Най-добре е човек да пробва преди да купи.
Сглобката на С1 принципно е пълен парадокс с тая вилка XCM, което е за разходка в парка, а не за DJ.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот naskoj » Пон Авг 22, 2011 3:39 pm

или пък спускане . С1 е с много добра геометрия за спускане ( говоря сред твърдаците ) като това ней-лесно се забелязва по състезания по спускане .

към автора : Cross тази година пуснаха добри модели като GRX 8/9/10 но това са колелета за ХС ако спусканията с малко по сериозни аз бих ти препоръчал Ram Ht 1/2/3 но те са доста над бюджетът ти
naskoj

Рейтинг: 1083

Мнениеот Insight » Пон Авг 22, 2011 3:57 pm

evin написа:Моето С1 го търкалям типичен XC. Какво му е на рамката? По-удобна твърда рамка за ХС аз лично не съм карал.
Стиловете за каране на дадена рамка, които определя производителят, не винаги ориентират точно.
Сглобката на С1 принципно е пълен парадокс с тая вилка XCM, което е за разходка в парка, а не за DJ.

Признавам си, че говоря малко без да съм карал С1, но 1. Преди две години ме отказаха на няколко места да купувам клаймбер на малкия, щото е неподходящо за ХС. и 2. Не мога да си представя рамка, дето да е удобна и за спускане (както се твърди не на 1 и 2 места), хем за ХС.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот naskoj » Пон Авг 22, 2011 4:11 pm

Insight написа:
evin написа:Моето С1 го търкалям типичен XC. Какво му е на рамката? По-удобна твърда рамка за ХС аз лично не съм карал.

Признавам си, че говоря малко без да съм карал С1, но 1. Преди две години ме отказаха на няколко места да купувам клаймбер на малкия, щото е неподходящо за ХС. и 2. Не мога да си представя рамка, дето да е удобна и за спускане (както се твърди не на 1 и 2 места), хем за ХС.

може би дълго колко за седалката :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
представи си рамка С1 16,5" с дълго колче на седалката това е ХС начина и след това смъкни седалката надолу така е начина за спускане
naskoj

Мнениеот mentalhead » Пон Авг 22, 2011 4:58 pm

Престанете да пишете глупости. XC каране е последното нещо, за което тази рамка става. Дори бегъл поглед върху геометрията е достатъчен да убеди човек, че това колело няма нищо общо с XC. Представям си с колко дълго колче трябва да педалира човек за да не си скапе коленете с това колело. Всъщност дори не си го представям. А тази геометрия при педалиране нагоре може да предизвика само кошмари у каращия и у неволните зрители, станали свидетели на тази смразяваща гледка.
Производителите дано да знаят най-добре като правят едно колело за какво го правят. И ако те не са достатъчно авторитетни да те убедят, че колелото им не става за XC, то простичкия факт, че най-големия предлаган размер на седалковата тръба е 16.5" би трябвало да даде известни представи за насоката на дискутирания велосипед.

Колела, дето са подходящи за ДХ се предлагат на хора които търсят колела подходящи за ДХ. Нищо такова не се долавя като намерения на автора на темата.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот evin » Пон Авг 22, 2011 5:35 pm

С колче 30 мм карам XC с C1 вече 3 месеца. Не си натоварвам изобщо коленете. Когато се спускам, седалката се сваля за секунди и рамката е супер удобна. При изкачване също е удобна. Не се сещам вариант да не е удобна за даден терен. При опасност от падане ниската рамка също е удобна за бързо отскачане. Докато с типична XC рамка (Ontario, HT1, HT2) спускането и катеренето и падането са весело приключение. Пак казвам - пробвайте преди да вярвате на надписи, схеми и слухове. За ръст до 175-177 см геометрията на 16.5" C1/Climber е много универсална. За по-високите ездачи рамката ще бъде неудобна определено.
Аватар
evin

Мнениеот Insight » Пон Авг 22, 2011 9:36 pm

Я сподали малко информация какви ХС рамки си карал, дето са ти били по-удобни .... и кое точно възприемаш като ХС, маршрутчета, по които въртиш... щото нещо много куца, а пък подозирам, че вкарахме автора на темата да толкова задънена улица, че ще се откаже от колезденето и ще се ориентира към плетене на дантелени покривки :(!:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот evin » Вто Авг 23, 2011 9:14 am

Основно съм карал Ontario 20" и 22" и RAM HT1, между които трябваше да си избера рамка. Лесно се върти с тях, но само по лежерни маршрути, без големи денивелации или пресечен терен. При стръмно спускане (което не е рядкост при XC-разходка), трябваше да клякам зад седалката на Онтариото за да балансирам. При опасност от падане няма вариант да избутам Ontario 22" за да скоча на крака. Пребивам се като куче с все велосипеда. После случайно покарах Клаймър на приятел с вдигната седалка и разбрах коя рамка е по-удобна за мен. Така че, ако имате възможност - пробвайте различни рамки и размери. Инициативата на Drag да дават байкове за тестдрайв, е много добра. Ако някой се чуди коя рамка е за него, трябва да се възползва.
Аватар
evin

Мнениеот Insight » Вто Авг 23, 2011 9:55 am

evin написа:Основно съм карал Ontario 20" и 22" и RAM HT1, между които трябваше да си избера рамка. Лесно се върти с тях, но само по лежерни маршрути, без големи денивелации или пресечен терен. При стръмно спускане (което не е рядкост при XC-разходка), трябваше да клякам зад седалката на Онтариото за да балансирам. При опасност от падане няма вариант да избутам Ontario 22" за да скоча на крака. Пребивам се като куче с все велосипеда. После случайно покарах Клаймър на приятел с вдигната седалка и разбрах коя рамка е по-удобна за мен. Така че, ако имате възможност - пробвайте различни рамки и размери. Инициативата на Drag да дават байкове за тестдрайв, е много добра. Ако някой се чуди коя рамка е за него, трябва да се възползва.

На първо четене ХС рамките, които си пробвал са ти били големи размери, особено пък при положение че правиш и по-стръмни спускания... от тук нататък всичките ти коментари, свързани с предимствата на С1 пред нормалните ХС рамки, произтичат от този погрешен избор на размер. Аз съм малко по-висок от теб и карам 20", които са ми в повече. И отново да напомня - автора на темата с нищо не намеква, че смята да се хвърля в по-рисковани спускания!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот evin » Вто Авг 23, 2011 10:43 am

В никакъв случай не говоря за рисково спускане. Ама примерно една разходка из Люлин планина, по коларските пътища, има поне 4 спускания около 50-60 градуса. Как да ги броим? XC с елементи на DH или AM с елементи на XC? Въобще който е измислил стиловете, е направил голяма каша. Едно време просто карахме колело навсякъде. Сега те питат какъв стил караш :D
Аватар
evin

Мнениеот Insight » Вто Авг 23, 2011 10:55 am

evin написа:В никакъв случай не говоря за рисково спускане. Ама примерно една разходка из Люлин планина, по коларските пътища, има поне 4 спускания около 50-60 градуса. Как да ги броим? XC с елементи на DH или AM с елементи на XC? Въобще който е измислил стиловете, е направил голяма каша. Едно време просто карахме колело навсякъде. Сега те питат какъв стил караш :D

Досега превъзнасяше С1 колко ти бил удобен при падане, но ти просто си се търкаляш на нерискови спускания?
А 50-60 градусувите спускания ги наричай както си искаш, но автора на темата вероятно няма да ги мине на педалите или поне не е намекнал за подобни амбиции.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот evin » Вто Авг 23, 2011 11:03 am

Ти май ми се караш нещо. Нали става дума за XC, кажи си твоето определение за XC, че само ти задаваш въпроси досега?
Аватар
evin

Мнениеот Insight » Вто Авг 23, 2011 11:08 am

evin написа:Ти май ми се караш нещо. Нали става дума за XC, кажи си твоето определение за XC, че само ти задаваш въпроси досега?

Не е нужно да дефинирам каквото и да било за да кажа, че не е добра идея да препоръчваш колело, което ти било удобно (на тебе) за падане на човек, който търси цитирам: "Карам предимно градско,леки спускания и някой път към планината."
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот danielpetkov » Вто Авг 23, 2011 3:31 pm

Благодаря за мненията,макар и доста объркващи да бяха те.Много ми хареса RAM HT 1.2 2011!Какво ще кажете за този за мен уникален велосипед?? :)
danielpetkov

Мнениеот Insight » Вто Авг 23, 2011 4:14 pm

danielpetkov написа:Благодаря за мненията,макар и доста объркващи да бяха те.Много ми хареса RAM HT 1.2 2011!Какво ще кажете за този за мен уникален велосипед?? :)

Това е един от (най-) верните отговори на казуса ти. Отнасяй го!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот naskoj » Вто Авг 23, 2011 4:33 pm

danielpetkov написа:Благодаря за мненията,макар и доста объркващи да бяха те.Много ми хареса RAM HT 1.2 2011!Какво ще кажете за този за мен уникален велосипед?? :)

много добро решение и чакаме тема в "Радост за окото"
naskoj

Мнениеот penmark » Вто Авг 23, 2011 4:38 pm

Рам-а не е ли 700лв без дискове?! Или отпусна още 100лв? :)
Аватар
penmark

Мнениеот darki » Вто Авг 23, 2011 5:00 pm

Попитай дали е възможно да ти "съберат" Ram HT1 с рамка на Ram HT2. Ще ти излезе малко по-скъпо, но определено си заслужава инвестицията.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот eMcKu » Вто Авг 23, 2011 8:14 pm

@evin, явно нямаш никаква техника на каране и още повече никакво разбиране за ХС рамки или ХС стил, така че, не обърквай хората ...
то и Райко е карал Клаймър по шосето до Габрово, ама не разправя, че става за шосейка :D
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот botroid » Вто Авг 23, 2011 10:18 pm

evin написа:из Люлин планина, по коларските пътища, има поне 4 спускания около 50-60 градуса. Как да ги броим? XC с елементи на DH или AM с елементи на XC?

Щом е коларски път, каквито и градуси да мериш, стила пак си остава XC. DH и AM са стилове извън пътищата! Броене не се прави на спускания, ами примерно на пилци и то наесен :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот sailman » Сря Авг 24, 2011 8:10 am

:offtopic: Стига с тоя стил"АМ"!!!! Няма стил "АМ"! Има АМ велосипеди, Enduro велосипеди, Trail велосипеди, ХС велосипеди и т.н., писано е по тоя въпрос 100000 пъти, ама... :banghead:
Ситлът на каране не се определя от велосипеда, а от това къде и как се кара той. Стилът на каране не е състезателна дисциплина. Спускането по стръмен черен път или дори пътека не е даунхил. Просто си е спускане, както и карането сред природата по непознати терени не е "фрийрайд". Затуй хората от държавите с развита маунтийн байк (ебати гадната чуждица) култура, правят разлика между състезателно XC и простата разходка по горите с велосипед. Или, да го кажа другояче, че сигурно пак ще има някой недоразбрал, обиден или нещо друго - човек може да си кара където иска с каквото ще. Само трябва да се се е прежалил достатъчно или да не му дреме.

@Insight - Казаното от мен има малко по-друг смисъл...Ако обърнеш внимание на емотиконката в началото и прочетеш внимателно, може и да се усетиш. ;)
По темата: Рядко, почти никога на давам съвети относно този или онзи велосипед. Считам го за загубена работа и излишен труд. Но ми прави впечатление факта, че масово се дават съвети от хора със скромен, да не кажа никакъв опит с различни велосипеди, порсто ей тъй, да се трака нещо по клавиатурата и форумно да се папагалства...Така се появи и "Стилът АМ", и "модулацията на спирачките" и "ще карам в града, ама и малко пътечки.." и мита, че ХС карането означава каране в града и по сравнително гладки и равни черни/горски пътища и един куп други глупости. В тоя контекст беше смисъла на казаното по-горе.
Иначе, естествено, съвсем не е без значение с какъв велосипед се кара в гората, но от питането на автора оставам с впечатление, че и самият той не е наясно какво точно ще кара.
Всъшност ясно ми е...Ще си кара Крос-кънтри. И по тая причина най добре е да си избере велосипед подходящ за това, а С1/ Клаймър не е най добрият избор в тоя случай, макар и възможен с някои уговорки. Обаче при 172 см. на 13 години, със сигурност ще му умалее рамката (за 16,5" говоря) след година-две.
Последна промяна sailman на Сря Авг 24, 2011 9:03 am, променена общо 2 пъти
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Insight » Сря Авг 24, 2011 8:44 am

sailman написа::offtopic: Стига с тоя стил"АМ"!!!! Няма стил "АМ"! Има АМ велосипеди, Enduro велосипеди, Trail велосипеди, ХС велосипеди и т.н., писано е по тоя въпрос 100000 пъти, ама... :banghead:
Ситлът на каране не се определя от велосипеда, а от това къде и как се кара той. Стилът на каране не е състезателна дисциплина. Спускането по стръмен черен път или дори пътека не е даунхил. Просто си е спускане, както и карането сред природата по непознати терени не е "фрийрайд". Затуй хората от държавите с развита маунтийн байк (ебати гадната чуждица) култура, правят разлика между състезателно XC и простата разходка по горите с велосипед. Или, да го кажа другояче, че сигурно пак ще има някой недоразбрал, обиден или нещо друго - човек може да си кара където иска с каквото ще. Само трябва да се се е прежалил достатъчно или да не му дреме.

Тоест, да разбирам, че ако си въртиш кротко в планината 30, 40 или 50 км, е все тая дали си с С1, Балканче или RAM HT1... стига да си се прежалил и да не ти дреме?

ПС: В голяма степен съм склонен да се съглася с твърдението ти, ако човек няма алтернатива, но автора на темата е приготвил едни пари за да си вземе колело, което най-добре отговаря на целите му, а не да се набута за нещо, дето да трябва да се "прежалва и да не му дреме".
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри