Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот Бай Миле » Съб Авг 20, 2011 12:30 pm

@VITORIO

Браво, пич! Искрено се накефих на това което сте спретнали с твоя авер. Определено сте свършили услуга на обществото, като сте го изшутили тоя измекяр. От известно време насам си мисля да направя нещо подобно тука в центъра на Бс, да чакам на 20-30 метра от байка с едно парче дебел алуминиев кабел, пригоден за бухалка. За примамка може да използвам стария байк....
Аватар
Бай Миле

Рейтинг: 1280

Мнениеот veskoz » Пон Авг 22, 2011 4:41 pm

тц, тц, тц...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Watanabe » Пон Авг 22, 2011 8:45 pm

Бай Миле написа: От известно време насам си мисля да направя нещо подобно тука в центъра на Бс, да чакам на 20-30 метра от байка с едно парче дебел алуминиев кабел, пригоден за бухалка. За примамка може да използвам стария байк....

Искаме и видео :popcorn:
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот ferriniRider » Сря Авг 24, 2011 8:23 am

По-добре не опитвайте щото ако после тоя, който сте ступали може вас да ступа когато не очаквате :agree:
ferriniRider

Рейтинг: 1260

Мнениеот tkpopov » Сря Авг 24, 2011 8:41 am

gilb написа::bigeyes: :bigeyes: този го поочукаха с тея стоманени колелца :fight:

Те такива като тоя, това заслужават! Дори това му е малко!
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот skiman » Сря Авг 24, 2011 9:09 am

Вчера на Оборище, близо до МОЛ Сердика, на един стълб беше вързан безпризорно РАМ НТ2. Сив. Ей така на улицата. Поспрях, поогледах, в диапазона на 100 метра нямаше жив човек. Чудно ми е как някой хора се отнасят безотговорно към собствените си велосипеди и после пишат в горната тема. :dontknow:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот hrissim » Сря Авг 24, 2011 9:15 am

skiman написа:Вчера на Оборище, близо до МОЛ Сердика, на един стълб беше вързан безпризорно РАМ НТ2. Сив. Ей така на улицата. Поспрях, поогледах, в диапазона на 100 метра нямаше жив човек. Чудно ми е как някой хора се отнасят безотговорно към собствените си велосипеди и после пишат в горната тема. :dontknow:

Добре, че не си го пипнал - щеше да получиш кормило по врата :D
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Nurel_D4 » Сря Авг 24, 2011 9:32 am

Ако искате да не ви откраднат колелото купете това и го носете с вас http://nurelllll.snimka.bg/other/prodav ... 8.24747330 :D :D :beer:
Nurel_D4

Рейтинг: 1122

Мнениеот otico » Сря Авг 24, 2011 9:57 am

Nurel_D4 написа:Ако искате да не ви откраднат колелото купете това и го носете с вас http://nurelllll.snimka.bg/other/prodav ... 8.24747330 :D :D :beer:

Ти Чък Норис ли имаш предвид или кормилото ? :D
Христо Илиев
София
otico

Рейтинг: 1238

Мнениеот VITORIO » Сря Авг 24, 2011 10:47 am

Изображение :D

Ето го и моя стар "миротворец". Леко крив, но целта му е да изправя!

Пред винкело, сите сме равни!!! :evil:
VITORIO

Рейтинг: 1220

Мнениеот veskoz » Сря Авг 24, 2011 11:04 am

Пичове, забравяте основен момент и дрънкате пълни глупости.
Не подценявайте когото и да било, въпреки че в случая сте от добрите!
Престъпника има бая по-солиден мотив да натупа Вас - избягването на органите на реда, затвора и т.н. С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО, което разбира се, го прави още по-опасен!
Постановка за залавяне, изтезаване, бой, правене на любов с крадеца е малоумна идея, съответно постъпка.
Аватар
veskoz

Мнениеот zax983 » Сря Авг 24, 2011 7:49 pm

Съгласен съм с Алпина, просто не ги оставяйте без надзор!

От друга страна в тази "безотказна" система има един голям пропуск, даже два :]

1. Има достатъчно много места където няма да те пуснат с колело
2. Даже и да не си на някое от тези места, пак е възможно да няма как да е с теб

Затова моята система е следната:

При случай 1. следва да има паркинг за колелета и понеже моето е най-скапаното, ако някой ще е толкова нагъл да краде от там, то едва ли ще се спре на моето... А ако няма подсигурен паркинг и или охрана за това, то този който ще се опита да ми забрани да влизам някъде с колелото, автоматично същия поема отговорността да го пази или ме пуска с него. Ако не си е свършил работата, после пребивам него вместо крадеца, но понеже това няма да ми върне парите и евентуално той едва ли ще носи такава сума(все пак и най-скапаното колело струва поне 100 лева), че да ме компенсира и да отърве боя, гледам да съм сигурен че ме е разбрал. И въобще не ме интересува дали е по як от мен или пък въоръжен. Всъщност малко са по яките от мен, но пък тогава съвсем не би имал оправдание. Аз разбира се го закопчавам с някаква закопчалка която предполагам мога и с голи ръце да скъсам, но не ми се дават 2-3 лева за нова след теста. Та в крайна сметка до сега не са ми крали колелото "заключено" някъде :]

Малко ме притеснява това че на сегашното ми колело предната гума е на закопчалка, не е на болт, т.е. се сваля с цели 5 секунди по-бързо и лесно, макар че няма какво да се краде в предната ми крива и нацепена гума :] И все пак се мъча винаги с безкрайно късата закопчалка(да бях дал 1 лев отгоре за малко по-дълга, но наистина исках най-евтината, не очаквах че може чак така да се изгаврят с дължината), защото е почти невъзможно с нея да го закопчая едновременно през гумата и рамката, но все пак на някои места се получава, на други навлизаме вече частично в случай 2. когато никой не го пази, а дори може и да няма къде да го вържеш или да си си забравил закопчалката, но все пак да няма как да влезе с теб. Тогава вече гледам да ми е под око, което пък ме поставя малко в ситуацията в която пича е дебнел с винкела, но незнайно защо никой никога не се е опитвал да ми открадне колелото, докато то е с мен :] На брат ми са му крали компютърчето, т.е. моето компютърче от моето колело, просто той е бил с него. Обаче мен нещо не искат да ме крадат, защо ли :] Така както никой няма да тръгне да ми бърка в джоба, нищо че съм заплес, просто ако го усетя ще го убия с един шамар, смее ли да се пробва :] Това при условие че наистина те дебнат, вероятно си избират и разни по-хилави жертви, знам ли?

Не искам да си помислям дори че могат да ми го откраднат, защото аз не просто съм го изплатил, аз съм го изгладувал !!! Може би заради това никога не го оставям без надзор, и съответно този който може да си купува колелото което кара всеки месец по 3 пъти, не че няма да му е гадно да му го краднат, но просто няма как да е чак толкова притеснен за това и няма как да му е приоритет, жалко но факт...

И в този ред на мисли, чудя се някъде има ли платен паркинг за колело? Айде в България едва ли, но някъде?

Примерно знам че бръкмата ми за 100 лева няма как да издържи до морето, а мисля да отида септември, което значи да взема нещо за най-малко 500 лева, после къде да го оставя там? Или пък ако се замотам и реша малко по късно да отскоча до Гърция? Как процедирате вие когато ходите надалеч. Освен да спи с мен в палатката... Но аз спя толкова дълбоко че и така могат да ми го откраднат... И в крайна сметка това ще е безкрайно тъпата причина за пореден път да не отида с колело...
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот gesh0898 » Чет Авг 25, 2011 7:57 pm

вероятно си търсят и някакви по-хилави жертви

Да, естествено. Аз днеска си седя с 2 приятелчета пред НДК (за 7клас сме и тримата) и идва някаква група от 10-15 човека, познати на девойките до нас. Бяха предимно момчета на по 17-18 години. И един тръгва към колелото ми. Я, я, чие е т'ва колело, дрън, дрън. Аз веднага станах и се качих на колелото. Нямах за цел да тръгвам, просто седнах. И ми казва дай ми едно кръгче и ми подава чантата си, в коята твърди, че има телефон, пари и такива неща. Гледам го и му казвам съвсем разбрано, че не може, че мразя някой да ми кара колелото. В същото време той застава пред мен и започва да натиска вилката и да тупа по кормилото. Ама един такъв настоятелен. Скоро ще ми агресира. Ще седя тука докато не ми го дадеш, заявява ми той най-нахално. Аз продължавам със реплики като: Стига де; моля те, пази се; виж там, помоли някой друг. Ама не и не. Вика ми в лицето и това си е. Аз продължавам да се държа, след което вдигам колелото нагоре. Тука той нямаше избор освен да се махне от гумата, ама ме хвана за кормилото.
"Дай ми колелото веднага :gnasher: " Аз отново го гледам, ама не наперено, 'щото като ги знам какви са изроди :banghead: И ми вика "аре бегай от тука!" Аз веднага се изправям на педалите и тръгвам да въртя, при което получавам такъв шут в опашката, че направо ми се насълзиха очите, ама нито се обърнах повече, нито нищо.
Сега ми се обажда авера и ме пита защо не съм дошъл. Те двамата не можеха никакво отношение да вземат в тая ситуация, така че аз просто се изпарих. Тия момичета до нас могат да ми кажат кои са, ама изобщо се чудя да се замесвам ли в истории, като това най-много го мразя. Цялата случка стана за около 20 минути, които минаха в заплахи, крясъци и прочие. Та така, сега колелцето си седи на топло в стаята и се чудя как се измъкнах. Ако му го бях дал, нищо не можеше да му попречи да го вземе. Ония от компанията му щяха да ме спрат, ако го бях последвал...От цялата работа, за мен изводът е, че трябва повече да се оглеждаш, повече да си отстояваш позицията и да знаеш, че кретени има всякакви.
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Мнениеот Nurel_D4 » Пет Авг 26, 2011 7:47 am

otico написа:
Nurel_D4 написа:Ако искате да не ви откраднат колелото купете това и го носете с вас http://nurelllll.snimka.bg/other/prodav ... 8.24747330 :D :D :beer:

Ти Чък Норис ли имаш предвид или кормилото ? :D

Чък Норис :D
Nurel_D4

Рейтинг: 1122

Мнениеот jamie » Пон Окт 24, 2011 2:31 pm

http://tigrlock.com/pages/2011/05/john-attacks-the-tigr-some-more/

Очаквана цена - леко над $100.
jamie

Рейтинг: 1220

Мнениеот veskoz » Пон Окт 24, 2011 4:32 pm

gesh0898 написа:Аз днеска...

Скапана работа пич. Варианта в случая, срам не срам е виканье "ПОМОЩ КРАДЕЦ".
По принцип си малко малък още за стабилен отпор, а и на всичкото отгоре си с хора на които не можеш да разчиташ, което е една от най-гадните ситуации. Подбирай си по-внимателно познатите и седянките.
Тъжно ми е като чета за подобни дришльовци... и ме е яд че не съм минавал в момента, но дори и да бях щеше да е временно решение и лоша услуга в твоя полза за напред. :V:
gesh0898 написа:Тия момичета до нас могат да ми кажат кои са, ама изобщо се чудя да се замесвам ли в истории...

Бития - бит, ебания- ебан.
Не се занимавай с глупости. На такива не им се разминава рано или късно.
Аватар
veskoz

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот LyuboKolev » Пон Ное 28, 2011 9:30 pm

В тази тема прочетох за много тъга и много глупости на хората.
Да си оставиш колелото незаключено си е пълна тъпотия и да ти го наглеждат деца. Нямаш шанс.
Да си го заключиш на стълбите в блока макар и на 15 етаж, еми извинявай и "Чао колело". Да го оставяш постоянно на едно и също място макар и заключено за дълго време, винаги могат да ти направят "подготовка на катинара" и да загубиш. Тези които са им разбили апартамента, мазето или гаража не ги обвинявам, защото това си е взлом и едва ли е за някакво колелце, освен ако не е много скъпо (под скъпо имам предвид 5-6000лв), но като си влезнал защо да не вземеш и това, особено ако другото е малко като стойност. И не са "мангалите" които крадат колела. Сигурно и те са взели някое, но си се крадат от чистокръвни бугари с които се разминаваме всеки ден. В YOU TUBE е пълно с клипове как се отключват някои видове катинари дори с химикалка така че е хубаво да ги видите и да си прецените катинара. Имаше и един клип където "героят" заключи колелото с 12 катинара и ги неутрализира един по един. Най- бързия беше около 16 сек. а най- бавния около 80 сек. Камерите не помагат защото след това се вижда само как едно момче с качулка е отнесло колелото или е с тъмни дрехи и това е. Също е хубаво да научим хората да свикнат колелата да се внасят в офисите или в бизнес сградите, за което тук няма изградена култура. Наскоро не ме пуснаха в две бизнес сгради, но в трета ме пуснаха и то с асансьора да си паркирам колелото на 5 етаж пред офиса на клиента. В МОЛ съм го оставял заключено при охраната и те ми казват "Не разчитай на нас. Ние пазим МОЛ а не колело". Така че не знам. Ще "чукаме на дърво". Четох и за СУ. Еми студенти сте, разберете се с ректора да си оставяте колелата някъде на затворено срешу номерче. Има достатъчно хора които могат да ги пазят, ама не.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Rix » Пон Ное 28, 2011 9:53 pm

Като каза взлом, наскоро гледах един клип. Готино как полицията пристигна под 2 минути, тука в БГ няма да се случи това:
http://www.youtube.com/watch?v=BCo36Fwe2Og
Според мен катинарчетата не са достатъчни, трябва си видео наблюдение + кучета(не пудели, а немски овчарки) + добра СОД
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот cvb » Вто Ное 29, 2011 7:36 am

LyuboKolev написа:В тази тема прочетох за много тъга и много глупости на хората.
Да си оставиш колелото незаключено си е пълна тъпотия и да ти го наглеждат деца. Нямаш шанс.
Да си го заключиш на стълбите в блока макар и на 15 етаж, еми извинявай и "Чао колело". Да го оставяш постоянно на едно и също място макар и заключено за дълго време, винаги могат да ти направят "подготовка на катинара" и да загубиш. Тези които са им разбили апартамента, мазето или гаража не ги обвинявам, защото това си е взлом и едва ли е за някакво колелце, освен ако не е много скъпо (под скъпо имам предвид 5-6000лв), но като си влезнал защо да не вземеш и това, особено ако другото е малко като стойност. И не са "мангалите" които крадат колела. Сигурно и те са взели някое, но си се крадат от чистокръвни бугари с които се разминаваме всеки ден. В YOU TUBE е пълно с клипове как се отключват някои видове катинари дори с химикалка така че е хубаво да ги видите и да си прецените катинара. Имаше и един клип където "героят" заключи колелото с 12 катинара и ги неутрализира един по един. Най- бързия беше около 16 сек. а най- бавния около 80 сек. Камерите не помагат защото след това се вижда само как едно момче с качулка е отнесло колелото или е с тъмни дрехи и това е. Също е хубаво да научим хората да свикнат колелата да се внасят в офисите или в бизнес сградите, за което тук няма изградена култура. Наскоро не ме пуснаха в две бизнес сгради, но в трета ме пуснаха и то с асансьора да си паркирам колелото на 5 етаж пред офиса на клиента. В МОЛ съм го оставял заключено при охраната и те ми казват "Не разчитай на нас. Ние пазим МОЛ а не колело". Така че не знам. Ще "чукаме на дърво". Четох и за СУ. Еми студенти сте, разберете се с ректора да си оставяте колелата някъде на затворено срешу номерче. Има достатъчно хора които могат да ги пазят, ама не.

:agree: ето и крадеца-оставям бицикъла при такъв и оня`не го заключвай` :eyebrow: заключих го :deal: и колегата му ми заза,че оня се опитал да го гепи :magnify:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот evin » Вто Ное 29, 2011 9:50 am

Има и много хубави катинари на Gerda с титаниеви вложки и пинове. Струват от 50 лв нагоре. С една закалена верига от стомана с цели прешлени в шлаух, може да стане доста яко DIY устройство, което малцина ще могат да преодолеят. Като минус - тежко и обемисто.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот LyuboKolev » Сря Ное 30, 2011 8:38 pm

evin написа:Има и много хубави катинари на Gerda с титаниеви вложки и пинове. Струват от 50 лв нагоре. С една закалена верига от стомана с цели прешлени в шлаух, може да стане доста яко DIY устройство, което малцина ще могат да преодолеят. Като минус - тежко и обемисто.

Аз ползвам на APRILIA за мотоциклет, супер здрав и дълъг и много тежък. Проблема а че както съм писал "могат да го подготвят". Това значи че като го оставяш често на едно и също място за по- дълго време могат лека полека да го срежат без да забележиш и в определен момент да го откраднат за 1 мин. Отделно могат да го изстудят и счупят лесно. За мен правилото е следното- едно евтино колело за работа за да не ме е яд като го свият и едно което ми е "по душа". За това "по душа" както и за "пишката" допълнително правило: Винаги на една ръка разстояние от мен!!!
Късмет!
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот ioan » Сря Ное 30, 2011 10:29 pm

Але наи сигурно е кат си наглеждаш колелото и не го оставяш на един приятел му го откраднаха от пред сити центъра имаше камери и пак не го намериха ма после му го върнаха
ioan

Рейтинг: 1180

Мнениеот icko0o » Сря Ное 30, 2011 10:37 pm

Крали са ми колело 2 пъти и двата го намирах и си го взимах,за щастие бях по-малък,а колелото беше обикновен Спринт,но все пак,наскоро пък сегашното ми колело изчезна докато бях в една сграда,а то отвън,направо се отчаях от живота (образно казано),оказа се,че един приятел го взел да отиде до магазина. :lol2:
По-голямо блекчение,не бях усещал до сега след като го видях да се задава с колелото ми.
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Рязане на заключване

Мнениеот valjordan » Нед Мар 11, 2012 5:18 pm

Скапа ми се заключвачката, та реших да направя МС. От снимките е ясна задачата на входа.
11 03 2012 002.jpg
11 03 2012 002.jpg (121.22 KiB) Прегледано 9911 пъти

11 03 2012 001.jpg
11 03 2012 001.jpg (103.16 KiB) Прегледано 9903 пъти

С ножицата за арматура не става, само надъвква.
С ножовката за около минута успях да срежа около 1/5, ТОЕСТ БИХА МИ ТРЯБВАЛИ 5 МИНУТИ. Да не говорим, че заключващото беше омотано много стегнато , което улесняваше рязането. Ако е хлабаво - бих предположил доста повече от 5 минути ще са необходими, ако въобще стане. Дебелината с найлоновата обвивка е 12 мм. Флексчето го гризна за около 2 секунди.
Вероятно повечето колеги въобще не си връзват возилата, но понякога няма как. А идва лято...
valjordan

Рейтинг: 1230

Мнениеот Rix » Съб Мар 17, 2012 11:39 am

Това се реже за 30 секунди
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот Jaboka » Нед Мар 25, 2012 11:16 pm

Набележат ли ви колелото 90% бива откраднато.
Преди 2 години къстомизиран ZX5 вързан пред работата, в центъра на София , пред стъклена витрина, изчезна за 5 минути (докато ида да си взема един бургер, през останалото време го гледах) Вразите си имат някакви маршрути и си обикалят и нищо не убягва от окото им.Гледат и запомнят кой е собственика , виждат кога го няма , виждат какъв е катинара. Отраканите много добре знаят номерата с голям-малък венец и гледат и това и ,например , ще мине една седмица по два пъти на ден покрай твоето колело , деня в който ти си забравил да си кръстосаш веригата и колелото ти е изчезнало.
Въпреки това разничните комбота със скоростите и натягане на спирачки не ги пренебрегвайте. Също заключване с поне две РАЗЛИЧНИ вериги, да речем една тип за мотор и една стоманено въже ,с различни ключалки - едната да е с кръглите едната да е с кръстовидна или нормална. Самия процес на сменяне на инструмента за различната заключалка е доста очевиден , пък и колкото и бързо да го правят , пак това си е поне 2 пъти по-дълго време.
Осторожност колеги, никакво време за копелетата!Един познат 3-то колело му крадат защото не го връзва (първото нз какво е , после сив HT 1 и една Merida), все го гледа ,все му е пред очите и за минута влиза някъде и е "чао". Безумец , вярва в хорската доброта.
И естествено , ако недай боже , се случи да не успеете да си опазите коня - документация му е майката. Ако купувате повече компоненти или цяло колело втора ръка си правете договор за покупко-продажба - в полицията плюс е ако имате доказателство че това което обявявате за откраднато е наистина ваше.Ако джебчиите са захвърлили прерязаната верига наблизо, както при мен , занесете и нея в РПУ-то.И дано попаднете на свестни ченгета , защото има такива дето се чудят "Този пък какво ми губи времето с тъпото си колело!?"
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот evin » Пон Мар 26, 2012 10:27 am

GPS проследяващо у-во за велосипед, монтирано в заден стоп:

http://www.bikerumor.com/2010/12/05/ant ... e-tracker/
http://bikeportland.org/2010/12/02/new- ... hink-43907
Аватар
evin

Мнениеот Jaboka » Пон Мар 26, 2012 11:52 am

^каква му е цената на това? По-бобре ще е нещо което да се вътре в рамката някъде над средното , иначе може да си намериш само колчето/стопчето на някое друго колело.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот PtD » Пон Мар 26, 2012 12:39 pm

evin написа:GPS проследяващо у-во за велосипед, монтирано в заден стоп:

http://www.bikerumor.com/2010/12/05/ant ... e-tracker/
http://bikeportland.org/2010/12/02/new- ... hink-43907

Хем ще ти откраднат колелото, хем проследяващото устройство. Яката работа!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот evin » Пон Мар 26, 2012 1:21 pm

http://www.integratedtrackers.com/GPSTrack/

Модел, който се крие в челото на рамката, 83 GBP
Аватар
evin

ПредишнаСледваща