Въпрос и съвет за XC рамка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос и съвет за XC рамка

Мнениеот rees » Пет Авг 26, 2011 11:25 am

Здравейте, от два месеца и половина се събираме групичка от хора и си караме за удоволствие в планината. Реших да си закупя в близкото бъдеще нова рамка и се спрях на RAM XC2 http://store.trueriders.bg/bike/bike-components/frames/ram-xc2frame.html, но искам да ви попитам дали е удачен избор за парите си. Също така знам, че цената е без шок, но искам да попитам дали 180 мм шок би влезнал в тази рамка? И ако е възможно да ми дадете предложения за рамки до 500 лева без шок, и евентуално да влезне този от 180 мм.
Благодаря предварително. :)
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Re: Въпрос и съвет за XC рамка

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 26, 2011 11:37 am

А защо искаш да слагаш 180 мм. амортисьор?
Имаш такъв и не ти се дават пари за нов?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rees » Пет Авг 26, 2011 11:43 am

Да. Подариха ми каран около 2 месеца манитоу, който е 180 мм. Аз също карах това колело с този шок и много ми хареса работата му. Затова търся рамка без шок, която да го побере.
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 26, 2011 12:55 pm

Ще я разчекнеш прекалено много. Все пак от 165 до 180 има 15 мм. разлика.
Средното ще се вдигне много, челния ъгъл ще стане огромен... И като цяло, в следствие на това, няма да можеш да се наслаждаваш на макс на карането.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот rees » Пет Авг 26, 2011 1:07 pm

Предполагах, че 15мм е много но неразбирам от това и затова попитах. Благодаря за бързия отговор. А имаш ли предложение за рамка до тези пари,която да събере този шок? За крос-кънтри въобще има ли рамки с такива шокове, или те (шоковете) с такъв размер са повече предназначени за ал-маунтин?
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот rees » Вто Сеп 13, 2011 9:26 am

Здравейте отново, гледам никой не пише, но няма значение. Искам да попитам нещо малко по-различно. Тъй както вече разбрахте карам от скоро и все още малко се лутам из стиловете. Не между DH и XC, а по-скоро между XC и AM. Попринцип ми харесва крос-кънтирито, но последния ни излед обределено беше алл-маунтин. Искам да попитам има ли някаква рамка удобна за въртене с достатъчно ход на задницата и да държи примерно до 140-150 мм вилка?Аз гледах РАМ АМ за малко повече от 500, защото видях, че май няма нищо за толкова малко, но за същата цена 650 лв. има и ХС с шок ->[url]http://www.sportdelivery.com/bg/product/5942-RAM-XC2-рамка/2066-RS-Bar-R-165mm[/url]. Какво бихте ми препоръчали? Шока на ХС-то хубав ли е и рамката ще издържи ли малко по-"хард" отношение? Или да взема АМ и да сложа моя manitou, защото в нея мисля ще се събере въпреки че е малък? И последно понеже не успях да намеря инфо за това колко голяма вилка мога да сложа на ХС-то (ако може някой да ми каже откъде да гледам за да не питам постоянно, погледнах в сайта на рам но ненамерих или не съм гледал достатъчно)?
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Yavkata » Вто Сеп 13, 2011 10:07 am

Извинявай, ама тази история със шока малко прилича на "намерих си копче, ще му пришиете ли балтон".
Изчисти си първо в главата къде и как искаш да караш, по какъв начин, и тогава се спри на параметри за велосипед.
Ако ще въртиш 150 мм вилка ще ти в пречка. Ако ще газиш надолу ХС-2 е прекалено финна.
АМ-а като велосипед звучи що годе добре за неясните цели които търсиш. По -добре обаче да вземеш да продадеш този шок и да си купиш готово колело. Сглобяването ще ти отнеме много повече средства, освен ако по някакво чудо не разполагаш със всички компоненти без рамката.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот rees » Вто Сеп 13, 2011 11:03 am

Ясно. Попринцип разполагам с доста части, който няма да сменям, т.е. евентуално ще ги сложа на друга рамка - спирачки, средно, курбели, педали, капли, венци, скорости, лапа, курмило, гуми и вилката ми харесва, бачка хубаво. Смисъл рамката е някакъв стар РАМ, но всичко друго е на 2 или по-малко месеца купено ново. Та затова търсех само рамка. Един вид имам части ма няма къде да ги сложа. А за стила определено предпочитам АМ каране, но искам да мога да се изкачвам с такова колело. Ами какво ще кажете за Drag f5? Окончателно избирам АМ велосипед.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Yavkata » Вто Сеп 13, 2011 11:49 am

В такъв случай отиди до някои от веломагазините и пробвай и двата модела. Принципно аз съм любител на Рам АМ, но пък на теб може да ти допадне примерно F6. Имай предвид, че някой от частите може и да не паснат -чашки, средно, преден обтегач, колче, скоба. Педвиди ги като разход.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот xcrider » Вто Сеп 13, 2011 12:05 pm

drag f5 e същата помия като F4, така че смятай :nono:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот rees » Чет Сеп 15, 2011 9:54 am

Ок, благодаря. РАМ АМ, ДРАГ Ф6 или ДРАГОМИР РЪШ? Гледам, че рама е 650, ф6 - 680, а ръша е 689. Тези рамки стават ли за АМ и коя е най-добра?(цените на драговете са от сайта на Дженко) Вдигнах финансите до цената на ръша. Такаче може да давате други съвети. Малко е RAM vs DRAG се получи, но ако изключим производителя мене ме кефат на външен вид и трите много, а пък съм фен на РАМ.

п.с. ако трябва нека се премести темата в АМ/ендуро раздела, защото вече става въпрос за такива рамки. Извинявам се, че я пуснах тук, но мислех че ще карам ХС, което се промени. Извинявам се отново.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот xcrider » Чет Сеп 15, 2011 10:51 am

ръша го отпиши моментално
приятел 65 кила два пъти(засега) му троши кобилиците, а има и много случай за цепене(откъртване на челото)
избирай между ам и ф6, но мисля, че ам-а от към работа и здравина е по-добрия вариант
xcrider

Мнениеот EmZo » Пет Сеп 23, 2011 3:05 pm

xcrider написа:ръша го отпиши моментално
приятел 65 кила два пъти(засега) му троши кобилиците, а има и много случай за цепене(откъртване на челото)

Би ли споделил при какви обстоятелства ги е счупил и за поне няколко от "многото" случай с откъртено чело, защото мой приятел пак толкова кила кара рамката вече 3 години без много жалене и няма никакви проблеми.

xcrider написа:избирай между ам и ф6, но мисля, че ам-а от към работа и здравина е по-добрия вариант

Това на базата на какви наблюдения и опит го казваш, или просто говориш наизуст? Като се има предвид, че F6 е направена на базата на F7, която пък от своя страна е доста далече, от АМ по качества като цяло (не само работа и здравина) (карал съм, достатъчно дълго и двете рамки.), на твое място без да се замислям бих се спрял на F6. Потърси малко из форума. Има достатъчно информация и сравнения между F7 и АМ. F6 е нова рамка и акто цяло още е трудно да намериш реални отзиви от повече хора.

Това може да ти е полезно:
http://mtb-bg.com/index.php/products/te ... 85-drag-f6
На мен ми се струва напълно достатъчно да избера F6 пред АМ. :beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот dudelgrincen » Пет Сеп 23, 2011 4:39 pm

Личното ми мнение е, че и RAM XC2 и Драг F6 и F7 са чудесен избор за нуждите които описваш. Мой личен фаворит в тази категория е Santa Cruz Blur LT (дълг ход) - тази рамка със сигурност не е за крос кънтри, но при предположението, че ти допада по-големият ход мисля, че е удачна.
http://store.trueriders.bg/bike/bike-components/frames/santacruz-blurlt.html. Може би е малко по-скъпа от българската стока, но има защо. Вярно е, че Santa Cruz е от малкото велосипеди от толкова висок клас, които съм пробвал, но опита ми с един Номад ме кара да вярвам,че пристрастието ми към Santa Cruz не е напразно.
Казваш, че се колебаеш между XC и АМ - това, мога да кажа изключва употребата на въпросната вилка Маниту, тъй като 180 мм ход със сигурност ще е в повече дори за AM.
Успех с покупката и безаварийно каране ;) . Ще се радвам, ако мнението ми е било ползотворно.
Последна промяна dudelgrincen на Пет Сеп 23, 2011 4:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот joropc » Пет Сеп 23, 2011 4:48 pm

dudelgrincen написа: Може би е малко по-скъпа от българската стока, но има защо..

Малко викаш, а?! :bigeyes:
Еееех, твойто малко да имах, когато става въпрос за пари....
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот sailman » Пет Сеп 23, 2011 4:59 pm

...това, мога да кажа изключва употребата на въпросната вилка Маниту, тъй като 180 мм ход със сигурност ще е в повече дори за AM.

Той няма вилка Маниту...Има шок Маниту с размер 180 мм. (а с какъв ход? :dontknow: ), който силно подозирам, че всъшност е с размери 7,25 "х 1,75". Или на български казано - 18,4 х 4,5 см.
Не съм срещал до сега шок с размери "eye to eye" 180 мм. Може и да има де...
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот dudelgrincen » Пет Сеп 23, 2011 5:04 pm

Това не го бях забелязал. Ама такъв съм лаик - загрявам бавно като албански реотан. Относно рамките имам вяра в българското, пък и нека да се продава да върви икономиката. :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот rees » Пет Сеп 23, 2011 6:03 pm

Благодаря на всички за мненията. Днеска като карах и един от байкърите с които бях, ми каза въобще да не поглеждам Драг. Е да ама вече просто незнам какво да мисля. Сега пък ЕМЗО ме зариби по ф6, и пак нензам коя да избера. А относно ХС2 мисля, че няма да издържи и ще я спраскам. Определено ми трябва по-корава машина. Значи засега клоня към ф6, но ако може някой, който е карал дълго време АМ да ми каже как се държи задницата, и съответно за ф6. Защото днес на едни камъни имах чувството, че задната гума ми е в кану. Мисля, че не е нормално това усещане.

Благодаря ви на всички! :bowdown:
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот EmZo » Пет Сеп 23, 2011 7:35 pm

Аз съм карал дълго време АМ и именно това е един от проблемите на рамката. По начало задницата е особено нестабилна и има голямо странично сучене, като прибавим към това и че моята рамка не беше сглобена добре и беше леко крива откъм лагерите при единия чейнстей, (това може да го потвърди и човека, който кара сега старата ми рамка) което водеше до усукване на лостовата конструкция и лагерите на окачването заминаваха за един сезон. Също на един друг приятел, който също кара доста време рамката също даде проблем със страничнио разлуфтване на задницата, което прави усукването още по голямо. Дпълнителното износване на лагерите идва иот факта, че не са покрити като при Ф7 и Ф6 и са изложени директно на атмосферните услоивия. И като цяло задницата на моята Ф7 и след 2 сезона каране сега все още е доста стабилна и не е дала дефекти по лагеровката и лостовата конструкция.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот rees » Нед Сеп 25, 2011 6:01 pm

Разбирам, именно това исках да разбера. Така сега да обобщя. Най-добре е да търся ф6 или ф7, обаче новите рамки на ф6 или старите, които не са с извити тръби?
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Ozzie » Нед Сеп 25, 2011 10:00 pm

новите F6
Аватар
Ozzie

Мнениеот psixopat » Пон Сеп 26, 2011 5:40 pm

F6 http://screambikes.eu/bg/ramki-mtb-amor ... -2011.html
F7 http://screambikes.eu/bg/ramki-mtb-amor ... ir-f7.html
Цената е една и съща, така че по-добре да вземеш Ф7. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот xcrider » Пон Сеп 26, 2011 8:10 pm

и да побърза по добре, че и малкото налични размери ще вземат да изчезнат и ще появи вероятно нова версия на ф7, която ще е по-скъпа естествено.
xcrider

Мнениеот rees » Пет Окт 07, 2011 7:40 am

Избора е направен. Вече си намерих рамката, след малко обикаляне и пробване на различните размери. Благодаря на всички. :beer: Имам още един въпрос, но за да не отварям нова тема пиша тук. Искам вилка, с 140-150м ход, и до 200лв. макс. Единствената, която намерих, която е близо до изискванията ми, е SR Suntour SF7 Duro DJ Triple->http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/6759-amortisiorna-vilka-sr-suntour-sf7-duro-dj-triple.html. Разбира се, става въпрос за АМ вилка. А и не е нужно да е двукоронна, дори за предпочитане е еднокоронна. :beer: Благодаря ви отново.

п.с. също така аз разблеждам и Pink Bikes и от там си харесах Марзочи, но постоянно изкачат оферти и ако може да ми кажете, дали е удачно да пазарувам от там? Става въпрос за UK Pink Bike.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот rees » Нед Окт 09, 2011 7:42 am

Последните два дни се разходих в няколко магазина и попитах. Всеобщото мнение беше, че при 185 диск е силно препоръчително вилка с 140мм или повече ход да не е с 10 ос. Казаха ми, че е най-добре да е 20-ка ос. Така че, ако може предложения не само с 10 ос, защото разбрах, че изискването за вилка ми е нереално и глупаво. Също така ако сменя с 20мм ос, ще бъде ли съвместима старата капла с новата главина? Разбира се, ще се купят нови подходящи спици.
Какво ще кажете за тази вилка 130 мм ->http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/4101-amortisiorna-vilka-sr-suntour-sf7-duro-dj-d.html? Също така може да е или от пазара или от Пинк Байк.

п.с. Ще се кара с AVID BB5 185mm IS.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 09, 2011 9:30 am

Няма проблем вилка с 9 мм QR ос да се кара и със 180 (185) мм. ротор.
То си зависи и от вилката де, но поне сериозните производители указват какъв е максимално допустимия размер на ротора който може да се ползва.
А на каква рамка се спря последно?

P.S. Вилка със 140 мм. ход, 20 мм. ос и цена до 200 лв. нова, става още по- нереално изискване. Поне що се отнася за читава и работеща такава.
Аватар
Ozzie

Мнениеот rees » Нед Окт 09, 2011 7:05 pm

Поради извънредни финансови нужди в областта на моята професия, се наложи да се задоволя с по-евтината стара ф6. :dontknow: Надявам се, скоро да мога да си позволя и вилка, дори имам шанс да събера и повече. Но засега в близките няколко седмици толкова. Аз намерих няколко оферти като преглеждах Пинк Байк за Марзочи бомбър ( не помня кой точно модел), дроп оф4. Тези вилки хубави ли са? Какъв е най-често срещаният проблем при употребявани вилки? Все пак нали не е невъзможно да се намери хубава работеща вилка, поддържаща 185 мм диск, за прилична цена?
rees написа:... ако сменя с 20мм ос, ще бъде ли съвместима старата капла с новата главина? ...
?
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот rees » Нед Окт 16, 2011 7:50 am

Някакви мнения за тази оферта ->http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=99688? Заслужават ли си парите? Ако да ще я купя с каплата, незнам колко е читава, но по-добре от никаква. :dontknow:
Ами тази ->http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=98427?

п.с.ако е възможно, моля да ми отговорите скоро, защото не зная до кога ще я има таи оферта. :bowdown:
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 16, 2011 3:09 pm

rees написа:Някакви мнения за тази оферта ->http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=99688? Заслужават ли си парите?

Офертата е отлична. Само че не знам, защо е обявено, че вилката е на 15 мм. ос, като се вижда ясно, че е за 9 мм QR ос.
Също така, системата за промяна на хода при MANITOU не е U-Turn, а RTWD и като принцип на работа е съвсем различна. Но това е бял кахър, ако говорим за въпросната обява.
Аватар
Ozzie

Назад към Продукти за крос-кънтри