Блокаж на верига

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Блокаж на верига

Мнениеот zax983 » Пон Авг 29, 2011 4:11 am

НЕ мога да пиша във веломеханик, а ме мързи да регвам нов акаунт. То може и да е против правилата, заклевам се чел съм ги някога много отдавна :D Пък и тук човек като има въпроси получава минуси, така че по добре по 2 точки, отколкото по 20 :agree:

Друг е въпроса че тук едва ли някой ще погледне, но аз съм длъжен да опитам... Тъйкато тази седмица ми предстои да сменям задно, с някакво тайванско за 12-15 лева, само майсторчето да намери с 11 зъба. Проблема е че в момента в който спра да въртя педалите, все по-често се случва нещо да блокира и веригата се събира опитвайки се да върти още, след това отпуска и пада и се заклещва много гадно... Преди да махна калниците се спираше от едно болтче, но сега направо се закантва между последния венец и рамката и освен че трябва да се омажа целия, трябва и да загубя поне 10 минути в здраво сецане, докато я извадя, опитвайки се да не повредя нещо... Преди поне само се омазвах, но вече си е сериозен проблем... Явно проблема е в задното, има ли къде другаде да е?

Никак не искам да дам пари за задно, после да се окаже че е предно и накрая нещо съвсем друго... Та да се чудя на кой да продавам тези боклуци после :crazy:
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Re: Блокаж на верига

Мнениеот Yavkata » Пон Авг 29, 2011 5:25 am

Най-вероятно ти е заминало някое от "кученцата" на свободното движение, или е набито с боклук и не "ляга" при движение по инерция. За твое съжаление нямаш желание да направиш усилие за придобиване на умения в такива ремонтни дейности. При това положение си сменяй заднатата касета(зъбчатка) а и веригата, сигурно ти е доста износена. Ако свалиш касета и я почистиш хубаво от вътре, може и да се оправят нещата.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот zax983 » Пон Авг 29, 2011 2:08 pm

Хм, ще пробвам, освен да я прецакам и пак да трябва да я сменя, няма какво друго да се обърка, така че в този случай може и да опитам :] Друг е въпроса че 100% изисква инструменти с каквито не разполагам... А и като го почистя и смазка трябва да намеря да сложа?
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Нед Сеп 18, 2011 5:24 am

Това нещо няма разглобяване(казаха разни майсторчета)! А дали просто не им се занимава?

Свалих го, поразгледах го, не видях и аз как да го разглобя без да го повредя още повече, особено при липса на специализирани инструменти, а и на основни също така... но за сметка на това поразвъртях и понапръсках с някаква от специалните за тези цел смазки, не знам точно каква, защото ми беше услужено съвсем за кратко с нея и просто не погледнах, но явно е била каквато трябва, защото изчезна всякакъв блокаж.

Но не се радвах за дълго, няма и 30 минути каране и стана също толкова зле, ако не и по-зле... Също забелязах капки смазка по шината на каплата.

Какво правим сега? Ново задно, от което следва нова верига, от което следва и ново централно. Пък и какъвто съм разбирач, ще се опитат да ме финтират да сменя и други неща и те май станаха 100-тина лева и нагоре... че то това колело, цялото не струва толкова...

Отделно взе че ми се прецака километражчето. Само часа му работи, а не виждам прблем с магнитчетата, нито с кабела... Каплите се изкривиха ужасно, гумите се напукаха и висчко това за няколко дни, а аз си карам все така и просто е нереално... НЕ може всичко да има общ корен... Май просто му е дошло времето... т.е. време е да сменям колелото. Или може да му се вдъхне още малко живот?

Все пак вече поне не прескача веригата, но пък да ми пада по 20 пъти за 100км някак си не е оферта, нали?
Аватар
zax983

Назад към Бла - Бла