Проблем с главина Formula FM32

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с главина Formula FM32

Мнениеот grebo » Съб Сеп 03, 2011 8:46 pm

"Малко" ми е ламерски въпроса (и тоя път), търсих из форума, ама не намерих по същество. Извинявам се. :beer:
Та: Отворих задната главина за профилактика, почистих сачмите, старата грес, оста, конусите, намацах с нова - както си му е реда... Но, понеже ми е кажи-речи за първи път, /и първо пипам, после питам/,като събрах обратно всичко, притегнах повече гайките на оста и съм обрал хлабината на лагерите. Тялото на конуса отдясно/страната на венците/което при демонтажа си се въртеше на ръка/, се стегна в резбата и понеже на него е набит семеринга, няма с кво да го хвана и развия.. и сега главината разбира се, върти трудно, загрява и т.н.
Та, какво да го правя тоя конус?
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Re: Проблем с главина Formula FM32

Мнениеот azzmaster » Нед Сеп 04, 2011 7:23 am

Разхлаби малко гайките от другата страна (не откъм венците,а от другата).Това е.Ако затегнеш прекалено много една главина,тя няма да се върти.
Ако главината ти е на резба,дори трябва да има лек луфт.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот grebo » Нед Сеп 04, 2011 5:34 pm

Главината не е на резба. Да, това е ясно - хлабината се определя от разстоянието между 2-та конуса. Въпроса е, че като отвивам конуса или гайката му, нали трябва да хвана другия, или оста. И тъй като оста няма за какво да я хвана, а ако хвана контра левия конус и отвивам лявата гайка, той ще стегне положението още повече.. :dontknow:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот Gen4eca » Нед Сеп 04, 2011 9:45 pm

Цитат от една от статиите в сайта:
Обърнете колелото "по гръб" на седалка и кормило. Обърнете машинката, т.е. ексцентрикът да е от страната на зъбчатките. Закрепете колелото към рамката, както е показано на снимката, като затегнете машинката както обикновено (със същата сила) - единствената разлика е, че затягащият елемент от другата страна на шиша ще опира не в ухото, а в самата ос. Като изпълните всичко това, разполагате с една "компресирана" куха ос.

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair003 :beer:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот grebo » Нед Сеп 04, 2011 10:41 pm

:beer: Ми.. В интерес на истината, точно т'ва направих 'неска, в творчески напън как да фиксирам оста. За съжаление продължава да се върти, като се отвива само гайката от другата страна и разпъва шиша. Сега си мисля да опитам с още една гайка или ще го водя в сервиза. Гайката отляво е ръждясала, и хич не й се мърда от оста. Мерси за отговорите все пак. :/
grebo

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 05, 2011 12:54 pm

Законтри първо единия конус чрез неговата гайка и после монтирай оста в лагерите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик