Избор на велосипед за хора с физически проблеми

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на велосипед за хора с физически проблеми

Мнениеот lacky_boy » Сря Авг 31, 2011 4:22 pm

Здравейте,
Искам да ми дадете информация за един по специален избор на велосипед. От 8г. съм с протеза на десния крак, коляното ми е хидравлично и протезата стига до четала. Физически съм здрав. Имам огромно желание да карам, но откакто съм с протеза не съм имал възможност. Тъй като имам притеснение, че няма да ми е удобно с твърда рамка, съм се ориентирал към такава със заден амортесьор (но, не е задължително). Моля ориентирайте ме кой модел според Вас ще е най подходящ за мен? Ще карам само по паркове и алеи, не по хълмист и неравен терен. Към 20.09.2011г. ще съм с ново коляно, което ще се сгъва достатъчно и ще ми позволи отново да карам. Висок съм 173см. и тежа 78кг. Разберете ме, че и бюджета ми не е висок, около 300лв. Ориентирал съм се към DRAG: Virus, Freeborn или Hacker, ZX-1; Sprint: REBORN, ELEMENT, PARALLAX, XTB, WASP или LEOPARD, APOLON; CROSS: Nomad, Montana, Phantom, Rocky и Arrow, Signato. Очаквам предложения. Благодаря.
Аватар
lacky_boy

Рейтинг: 1220

Re: Избор на велосипед за хора с физически проблеми

Мнениеот Esoteric » Сря Авг 31, 2011 5:40 pm

здравей,
въпросът е интересен и си струва да се помисли върху него. защото спецификата на твоето колоездене ще е малко по-особена. според мен, като привърженик на драг и рам, най-добре ще е, да се ориентираш в тази посока. както вероятно си прочел, те са с традиций на нашия пазар и според мен, може да им се има доверие. но важното, в случая е, да се обърне внимание на педалирането. незнам точно как функционират протезите, но мисля, че би било възможно да спомага при въртенето на педалите, което ме навява на мисълта, че по всяка вроятност, колелото трябва да е с педали със заключване, за да може протезата да е здраво закрепена за педала, а другия крак да има възможност, както да натиска надлу, така да дърпа педала и нагоре.
естествено, ще трябват и подходящи обувки, тоест шпайкове.където идва и тънкият момент - бюджета. защото само обувките и педалите са една солидна част от сумата, която си посочил. но с време и желание всичко се постига!
успех и дано съм бил полезен!
:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот lacky_boy » Сря Авг 31, 2011 7:41 pm

Карал съм велоергометър във фитнеса и въртенето не ме притеснява. Имам сила да натискам с протезата, макар и малка. Заключване на протезата към педала не ми се иска, защото със сигурност ще падна, ако се наклоня на дясно. Аз нямам контрол над коляното. Трябва да помисля за кука. Доста четох във форума за марките велосипеди (не че не съм ги знаел), но през тези години съм пропуснал развитието им. Двоумя се между тези 3 марки.
Аватар
lacky_boy

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 31, 2011 8:59 pm

@lacky_boy
Велосипеди със заден амортисьор в този ценови клас имат повече недостатъци отколкото предимства. Ако изобщо имат предимства.
А пък протезата не е нужно да я закопчаваш, т.е. да слагаш педал със закопчаване от нея страна.
Вариант е от едната страна SPD, от другата платформа.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potter » Сря Авг 31, 2011 9:20 pm

Според мен, педал(и) със заключване по-скоро ще ти пречат. Дори и когато човек върти с двата крака, пак често се случват падания. Щом имаш поне малка сила, то няма да имаш проблеми да въртиш и с обикновени педали. По принцип, велосипедите със заден амортисьор са непрепоръчителни. Обаче при теб, честно казано, не мога да преценя дали задният амортисьор все пак ще помага повече - при преодоляване на неравности е достатъчно човек да се изправи и да поеме неравностите с краката си, но не знам доколко успешно ще става това нещо с един крак. При велосипед със заден амортисьор, определено подрусванията са по-комфортни, ако човек е седнал. Разбира се, тогава страда рамката. Защо не направиш един тест драйв на някой твърдак? Ако желаеш, мога да ти предложа моя.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот el_portokalo » Чет Сеп 01, 2011 3:26 pm

според мен,най-подходящо е нещо подобно на тая триколка,поне от към баланс няма да имаш проблеми.доколкото знам в българия май не се продават такива,може да ти внесе някои от гемрня струва около 1000 евро.ако си купиш велосипед според мен е най добре да го караш с платформени педали за да може при необходимост бързо да стъпваш на земята.отначало го карай с малко по ниско свалена седалка за да може да балансираш по добре,и по лесно да стъпваш на крака при спиране.няма значение каква марка е велосипеда,важното е да се чустваш добре на него.желая ти от сърце успех и приятни мигове с велосипед ! тялото скоро ще бъде там-накъдето го води духа! :beer:
Прикачени файлове
800px-Faireds1.jpg
800px-Faireds1.jpg (106.08 KiB) Прегледано 1101 пъти
el_portokalo

Рейтинг: 1015

Мнениеот lacky_boy » Чет Сеп 01, 2011 5:33 pm

С баланса мисля, че няма да имам проблеми. Мога да карам колело, бивш моторджия съм, а и миналото лято си купих тротинетка и се справям чудесно. el_portokalo е прав, че ми трябват платформени педали, за да мога да свалям крака с протезата по бързо когато се наложи. Невъзможно ми е да се изправям или ако това става поне за малко, то натоварването ще е само на единия педал. Но дали ще издържи? Благодаря на hitar_potter за предложението, но имам приятели които ще ми услужат техните велосипеди за тест-драйв. Днес ми се обадиха, че новото коляно е пристигнало и скоро ще опитам с амортесьор и твърдак. После ще ми предложите марка и модел.
Аватар
lacky_boy

Мнениеот hitar_potter » Чет Сеп 01, 2011 8:53 pm

lacky_boy написа:Невъзможно ми е да се изправям или ако това става поне за малко, то натоварването ще е само на единия педал. Но дали ще издържи?

Правилната настройка на седалката е такава, при която в крайно долно положение, кракът е леко сгънат - ако стъпиш с пета, едва стъпваш на него. Това означава, че дори и да се опиташ да се изправиш, ще си съвсем малко над седалката. По принцип изправянето става при хоризонтално разположение на курбелите, което при теб няма как да се постигне. Вариантът с по-ниско положение на седалката е неудачен според мен, защото ще си натоварваш неправилно коляното на крака.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот el_portokalo » Чет Сеп 01, 2011 10:58 pm

за теб най важен е баланса,послушаи ме колелото което си земеш трябва да е пълен твърдак,с твърда вилка и твърда рамка ;)
el_portokalo

Мнениеот hitar_potter » Чет Сеп 01, 2011 11:12 pm

el_portokalo написа:за теб най важен е баланса,послушаи ме колелото което си земеш трябва да е пълен твърдак,с твърда вилка и твърда рамка ;)

И това как помага на баланса?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот zax983 » Пет Сеп 02, 2011 12:56 am

Не знам цената на това, ако въобще се продава, пък и го има само в детски вариант доколкото успях да разбера. На снимките ми се вижда малко за 173. Но е измислено 2005-та, от тогава до сега доста време е минало... Ако може да се намери за възрастни и е на приемлива цена, мисля че е един много добър вариант. Това откъм, сигурност, стабилност, баланс... Ако не друго поне може да се приложи идеята. От друга страна може би трябва да помислиш и за някакъв хибрид, просто когато не си в състояние да въртиш педалите, включваш мотора. Но и там май влизаме в друга ценова гама... Но пък ще си по-близо до моторите.

Изображение
Изображение
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот zax983 » Пет Сеп 02, 2011 1:21 am

И все пак какво се предлага в България:
1. http://www.ecotrike-bg.com/
2. http://tricycle-margal.com/
Други производители в България със страница в интернет не съм намирал, а не е като да не съм се интересувал от темата. Макар че производител май не е точната дума в случая, но мисля че може да ти направят нещо по поръчка.

П.П. Цените не ми харесват(лично мнение)
Аватар
zax983

Мнениеот 7.62 » Пет Сеп 02, 2011 11:11 am

Хакера не е лош велосипед ( имам около 25 000 км навъртяни с такъв ) и въпреки безпричинно увеличената цена не е лош вариант ( препоръчвам ти да е твърда вилка ) - съответно и лека полека можеш да му подменяш компонентите с по-качествени; вярвам, че ще се справиш с въртенето - успех:)
Ти ме държиш за десницата
Аватар
7.62

Рейтинг: 1263

Мнениеот lacky_boy » Пон Сеп 05, 2011 7:24 pm

Здравейте отново. Вече съм с ново коляно. Днес опитах на дъщеря ми колелото DRAG SCOUT 20'' и нещата се получиха. Карам без проблем, което много ме радва. С протезата имам около 15-20% натиск, което позволява на кракът да се задържи на педала. Разбрах, че с твърдак се изразходва по малко енергия, отколкото със заден амортесьор и понеже за мен това е важно съм се спрял на:
Drag: Hacker http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/3114-velosiped-drag-hacker.html
ZX-1 http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/7101-velosiped-drag-zx-1-2011.html
Sprint: LEOPARD http://brosbg.com/SPRINT-LEOPARD-26%22x17%22-product-3144
MYSTIQUE http://brosbg.com/SPRINT-MYSTIQUE-26%22x17%22-product-3147
APOLON http://brosbg.com/SPRINT-APOLON-SA2-ECO-26''x19''-product-3273
Бюджет около 300 лв.
Моля за Вашите предложения.
Аватар
lacky_boy

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 05, 2011 7:41 pm

Едно не мога да ги разбера родните производители - при положение, че има достатъчно евтини ОЕМ главини на шлиц и съответно касети за тях, защо по дяволите продължават да предлагат на пазара тези боклуци на резба?!? :banghead:

Иначе по темата:
ZX-1 е наследника на "Хакер". Единствената разлика между двата е алуминиевата рамка на ZX-1 и някои други дребни, но не толкова важни компоненти.
Останалото си е едно към едно.
От останалите... "Аполон"-а е най- разумният избор.
"Леопард"-а не е лош също, просто губи заради едностенните капли, вероятно и заради по- калпави спирачки.
"Мистик"-а не заслужава коментари. :D

Обобщено за всички:
Имат един общ недостатък - задната главина е на резба.
До какви проблеми води това сме писали къде ли не из форума.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 05, 2011 8:33 pm

Мисля, че главината няма да бъде подлагана на такива усилия, че да се изкриви :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот zax983 » Сря Сеп 07, 2011 5:34 pm

Като стана дума, колко ще му струва да си я смени? Те предимствата не са само здравината, но се опасявам че не е чак толкова евтино, мисля че 50-100 лева (поправете ме ако греша), но това са доста пари при колела за 200-300. Също ме съмнява да може да се смени само главина и то си стана половин колело отгоре, като цена отидохме на 400-500... (не е заключение а по-скоро въпрос)
Аватар
zax983

Мнениеот hitar_potter » Сря Сеп 07, 2011 7:27 pm

100ина лв излиза нова главина, шина, касета, спици и наплитане в този ценови клас. Без шината и спиците ще е малко по-евтино. Тези главини се прецакват, когато човек настъпи по-яко педалите.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Esoteric » Сря Сеп 07, 2011 8:36 pm

hitar_potter написа:100ина лв излиза нова главина, шина, касета, спици и наплитане в този ценови клас. Без шината и спиците ще е малко по-евтино. Тези главини се прецакват, когато човек настъпи по-яко педалите.

малко по-висок ценови клас си дал. има готови капли за около 40-60 лева. аз съм с такава отзад и смея да твърдя, че издържа на солидни дози блъскане. става дума за mach 1 mx с главина формула (неизвестен модел).
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот hitar_potter » Сря Сеп 07, 2011 9:15 pm

Esoteric написа:
hitar_potter написа:100ина лв излиза нова главина, шина, касета, спици и наплитане в този ценови клас. Без шината и спиците ще е малко по-евтино. Тези главини се прецакват, когато човек настъпи по-яко педалите.

малко по-висок ценови клас си дал. има готови капли за около 40-60 лева. аз съм с такава отзад и смея да твърдя, че издържа на солидни дози блъскане. става дума за mach 1 mx с главина формула (неизвестен модел).

може и малко да съм се изхвърлил.. Въпреки, че включваш ли и касетата в сметката? Понякога взимат и 10ина лв за наплитане, ако не я купиш готова..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Esoteric » Сря Сеп 07, 2011 11:02 pm

аз мойта я купих готова, наплетена. излиза по-евтино, но цената е без касета, да.
иначе, за даденият тип каране, може да се сложат и, примерно, капли exe, които са по-евтини и съответно остатъка да се инвестира в "някаква" касета.
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот el_portokalo » Съб Сеп 10, 2011 12:32 am

още нещо много е важно велосипеда ти да е с твърда вилка,ако ли не купи си твърда вилка и накарай в някои велосервиз да ти я сменят.при твърдата вилка загубата на енергия е минимална
el_portokalo

Мнениеот zax983 » Съб Сеп 10, 2011 7:13 am

Гледам в Темпо има някакви спринтчета по 250 лева. Имало и разни по 300 със задна на шлиц със сигурност, не знам дали са били твърдаци и дали ще имат пак, отговорния за спортния раздел беше много слабо информиран... Но това което аз видях не разбрах дали е на резба, просто не се виждаше, отпред с дискова и заден и преден амортисьор. 26"
Аватар
zax983

Мнениеот el_portokalo » Съб Сеп 10, 2011 4:51 pm

ами лесно се вижда и различава каква е главината.ако е на резба изглежда като вътрешен конус с болт в средата,ако е на шлици (редест блок) има на края една шайба с форма на звезда
el_portokalo

Мнениеот hitar_potter » Нед Сеп 11, 2011 8:54 pm

el_portokalo - загубата я има, когато се набираш изправен на педали...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти