Въпрос за Стругар!!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за Стругар!!!

Мнениеот bobsata123 » Сря Май 04, 2011 6:14 pm

Искам да попитам,някои дали знае каде има стругар в София за да ми направи втулки за шока много СПЕШНО!!!!! Благодаря!!!
bobsata123

Рейтинг: 1158

Re: Въпрос за Стругар!!!

Мнениеот venko » Сря Май 04, 2011 7:24 pm

Google :D
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот kaseres » Сря Май 04, 2011 9:01 pm

в магазин БАС имат струг, връткат и втулки :spin:
Разни хора ,разни аромати...
Изображение
[email protected] ,Skype :blizzaster ,GSM 0889766494
Аватар
kaseres

Рейтинг: 1324

Мнениеот marsa » Вто Сеп 13, 2011 7:38 pm

Здравейте, приятели! Извинявам се, че вдигам подобна тема, но е сравнително прясна и мисля че ще се намери някой да ми помогне. Накратко ми трябва стругар за 1бр ос (невелосипеден компонент) с два диаметъра. Вписва в размри 60x10x10mm. Желателно е обаче да е от закалена стомана, с две думи обикновена стомана или цветни метали не вършат работа. Също така ми трябва голяма точност, като имам оригинал, както и компонентите, с които контактува.

След като в БАС правят втулки за амортисьори, предполагам ще се справят с моята ос, някой има ли инфо с какви материали работят и каква цена да очаквам? И разбира се дали все още се занимават с такива услуги.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот boybetterknow » Вто Сеп 13, 2011 7:49 pm

kaseres написа:в магазин БАС имат струг, връткат и втулки :spin:

Голяма грешка, във магазините за велосипеди ще ти вземат луди пари за, каквато и да било услуга. Ще дам пример с пребоядисване, в бас ми искаха 60лв със свалена боя, а я дадох на една фирма, която боядисва разни неща и ми я боядисаха металик, за 20лв....
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот Шлек_народен » Вто Сеп 13, 2011 7:53 pm

marsa написа:Накратко ми трябва стругар за 1бр ос (невелосипеден компонент) с два диаметъра. Вписва в размери 60x10x10mm. Желателно е обаче да е от закалена стомана,

Освен стругар ти трябва и закалка и шлайф.Ако я направят със запаси и да се закали колкото ти трябва(съответно и избора на стоманата), след това диаметрите се уточняват на центрови шлайф.Иначе не знам къде ще намериш закалено парче стомана, дето да е близо до твоите р-ри,та и евентуално някой да се навие да го работи на закалено .
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот marsa » Вто Сеп 13, 2011 8:04 pm

boybetterknow написа:Голяма грешка, във магазините за велосипеди ще ти вземат луди пари за, каквато и да било услуга.
Не е проблем да се платят да кажем 20 или повече, вместо нормално 2лв, или колкто би било, стига да знам, че ще се свърши работа. Приемам и други съвети, но ми трябва решение до няколко дни - ако чакам китайците да ми пратят каквото ми трябва че си го изчакакам като новогодишен подарък...

Колкото до материала - да, и аз доколкото си намерих инфо е рядко да се работи със закалени метали. По принцип бих пробвал и с обикновена стомана, имам няколко дни за тест, така че да не се изложа като кифладжия. Всяко мнение и съвет е добре дошло, както и насоки кого да потърся!

П-с: Всъщност сега се сещам, че мога да разменя въпросната ос с друга, която работи под значитолно по- малко нотаварване, така че може би закалката наистина мога да я избегна.
Аватар
marsa

Мнениеот defaev » Чет Сеп 15, 2011 1:39 pm

Занимавам се с производство и разработване на нестандартна екипировка. Ако така или иначе не откриете кой да ви свърши работа в София пишете едно ЛС. Готов съм да помогна. Поздрави. :beer:
defaev

Рейтинг: 1200

Мнениеот veskoz » Чет Сеп 15, 2011 4:55 pm

Марсче, спОдели повече детайли за стоманата. Повечето стомани се калят СЛЕД обработка.
Закаленото детайл си е к*р за обработка, а в най-лекия случай се разкалява при същата и па си е к*р.
За ко ш'са ползува детайла, ако не е тайна?
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот APD » Чет Сеп 15, 2011 11:21 pm

marsa написа:Приемам и други съвети

Трябва ти стомана, от която се правят ножовете за струга. Кратко и сбито.

Разширено ... поне така мисля

http://en.wikipedia.org/wiki/Maraging_steel

Търсиш стоманен прът с близък процент съдържание на елементи, посочен в статията. Списъци с високоякостните стомани има навсякъде.

Ако откриеш така наречената диамантена - cool.
Ако откриеш на кило за без пари волфрамова, или тунгстенова (май колесата на вагоните са от такава, както и скъпите битове за фрезите) - честито, вече си разработка на ДС.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот marsa » Чет Сеп 15, 2011 11:55 pm

Конкретната ос, която ще заменям е извадена от стъпков мотор от устройство, което няма значение в момента. В случая се е счупила поради дефект в материала - виждат се миниатюрни мехурчета. Този мотор движи доста голяма маса, а късно се усетих че в устройството има мотори, които въртят почти на празен ход, а са със същите параметри, така че мога да ползвам по- обикновен материал и да ги разменя.

Засега благодаря за коментарите, иначе който и да питах извън форума, все ме пращаха в десета глуха с "абе еди къде си, ама не разчитай много", но мисля че си намерих нещо подходящо и утре ще дам отзиви ако свърша работа.
Аватар
marsa

Мнениеот Шлек_народен » Пет Сеп 16, 2011 6:20 am

Ако е за ос на мотор 40Х ще свърши работа.Рапид-а (онова за стругарските ножове) не мисля че е добра идея.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 16, 2011 8:30 am

APD написа:Трябва ти стомана, от която се правят ножовете за струга. Кратко и сбито.

Глупости.
Шлек_народен написа:Ако е за ос на мотор 40Х ще свърши работа.Рапид-а (онова за стругарските ножове) не мисля че е добра идея.

Абсолютно. :agree:
Марс ако ти требе матриал, пиши. Мисля, че мога да ти изкопам един вал. ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот APD » Пет Сеп 16, 2011 10:16 am

Що да е глупост, по принцип осите е добре да се (и се) правят от стомана с по-висока плътност. Има и евтини варианти от HS сплавите :popcorn: Но съм готов да приема и твоята позиция по въпроса.

Сега не отричам, че масово се ползва 4130, 4150, 4350 за осите във велосипедите, както и при някои автомобили. Като сплави са с по-голям процент шанс за счупване от дефект - я мехур, я пробив.
APD

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 16, 2011 10:40 am

;)
Аватар
veskoz

Мнениеот APD » Пет Сеп 16, 2011 10:49 am

Виж, като един лесен вариант бих се разтърсил за някоя бургия за метал (за високообортна машина) с φ10 mm, на която задницата е 60mm :dontknow:
APD

Назад към Веломеханик