Премахване на ръжда

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Премахване на ръжда

Мнениеот Lex » Пон Сеп 19, 2011 11:37 pm

Здравейте,
появи се малко ръжда по цялата дължина на веригата и по задните венци, след като ги измих и явно не съм сложил достатъчно масло. :boggled: Как мога да премахна ръждата? Пробвах с пръскане с някакъв спрей, но не върши работа. Предпочитам препарат за накисване на ръждивата част, а не за пръскане. Четох по чужди форуми, че Кока-Колата вършила работа :) , но тя е ако няма друг вариант. Ще махна първо ръждата колкото е възможно с шкурка, после искам да накисна частта и после ще го смажа.
Lex

Рейтинг: 1100

Re: Премахване на ръжда

Мнениеот novice » Пон Сеп 19, 2011 11:39 pm

Кока колата би трябвало да предизвика още повече ръжда на един по-късен етап, заради въглеродния оксид. Пробвай обикновен ръждопреобразувател от железарията - зелен като мента. :D И после масълце или спрей - смазка, ма да не я направиш като мазна мекица! :agree:
Последна промяна novice на Пон Сеп 19, 2011 11:40 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 19, 2011 11:40 pm

След тази процедура ще имаш нужда от нова верига и касета.
Верига се почиства с разредител, след това измиваш с обезмаслител и хладка вода, смазваш с подходяща смазка/предлагам тефлонов спрей Weldtide/, въртиш известно време педалите на празен ход, избърсваш излишното и отиваш да караш. Като се прибереш избърсваш отново останалото по веригата и си готов.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Lex » Вто Сеп 20, 2011 12:03 am

A този тефлонов спрей Weldtide къде го продават и какво значи да избърша излишното? Как да разбера кое е излишно :)
И какъв обезмаслител да ползвам?
А за лимонената киселнина какво ви е мнението :)
Lex

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 20, 2011 12:51 am

Това е верига, не сладко от СЛИВИ :D
Разредител за боя - AMB.
Спрея - по веломагазините/DragZone примерно/, 10тина лв е.
Излишно е всичко което е отвън по веригата, необходимата смазка трябва да е вътре по звената. Бършеш с парцал докато не спре да пуска мазно.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Lex » Вто Сеп 20, 2011 1:47 pm

А ако накисна веригата и венеца в преобразувателя за ръжда или разредителя, колко време трябва да стоят накиснати? Преди това няма ли да е добра с шкурка да махна колкото мога ръжда?
Lex

Мнениеот mntcrazydh » Вто Сеп 20, 2011 1:59 pm

EccentricMOTION написа:Верига се почиства с разредител, след това измиваш с обезмаслител и хладка вода, смазваш с подходяща смазка/предлагам тефлонов спрей Weldtide/, въртиш известно време педалите на празен ход, избърсваш излишното и отиваш да караш. Като се прибереш избърсваш отново останалото по веригата и си готов.

Това е отговора, който търсеше нали?
Защо разпитваш още?
Направи го и ще ти се оправят веригата и блока.
Успех! :beer:
За контакти: Лично съобщение или скайп : kamenovbeamer От гр. Монтана съм.
Аватар
mntcrazydh

Рейтинг: 1221

Мнениеот krach » Вто Сеп 20, 2011 2:16 pm

WD-40 върши чудна работа само че след това трябва някак си да избършеш.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 20, 2011 4:40 pm

krach написа:WD-40 върши чудна работа само че след това трябва някак си да избършеш.

Пълна глупост! Не използвай WD на велосипеда си, особено за смазване!
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 20, 2011 5:37 pm

Ballistol също много добре чисти окиси и петна с твърдата страна на кухненска гъба (или друга материя подобна на Scotch-brite). Има го във всеки оръжеен магазин.

Друг е въпроса струва ли си занимавката, особено ако веригата е нисък клас. Според мен не.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот CocaCola » Вто Сеп 20, 2011 6:06 pm

EccentricMOTION написа:Това е верига, не сладко от СЛИВИ :D

Lex написа:А за лимонената киселнина какво ви е мнението :)
SCOTT YZ0 RIDER !
Аватар
CocaCola

Рейтинг: 946

Мнениеот krach » Вто Сеп 20, 2011 7:14 pm

EccentricMOTION написа:
krach написа:WD-40 върши чудна работа само че след това трябва някак си да избършеш.

Пълна глупост! Не използвай WD на велосипеда си, особено за смазване!

Били уточнил КОЕ по точно е "пълни глупости" :rofl:
http://en.wikipedia.org/wiki/WD-40 WD-40 was first used by Convair to protect the outer skin of the Atlas missile from rust and corrosion
ЖИВО ме интересува КАКВО...ЗА БОГА ще стане на ВЕСЛОСИПЕДА?!?!??! :rofl:
ОСОБЕНО ЗА СМАЗВАНЕ - наистина няма смисъл защото бързо пада, но до там.
Колко пъти точно си използвал въпросното и за какво. И предвид предупрежденията тир МОЛЯ ТЕ кажи КАКВО е станало (или останало) от колелото след като си използвал ТОВА УЖАСНО ТВОРЕНИЕ.
krach

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 20, 2011 8:05 pm

Тъй като не бях КОМПЕТЕНТЕН относно това, какво се ползва при велосипедите за смазване, ползвах посоченото от теб WD. Ползвал съм го в продължение на година за смазване на веригата, вилката и броните на велосипеда ми. Нищо от изброеното не работеше както подобава. Ако беше подходящо за смазка нямаше по веломагазините да има по една витрина смазки, щеше да стой в средата на магазина туба с WD, замествайки всичко, нали е универсално.

Пръскай си ключалката на колата, пантите на гардероба или всички останали домакински нужди. Ти с едно изречение погреба цели компании производители.

Обърни внимание колко видове смазки, масла и греси се ползват на велосипеда и сам прецени дали има универсална:
-литиева грес за лагерите;
-тефлонова за втулките на вилките;
-масло за маслените патрони на вилките и амортисьорите;
-хидравлично масло за спирачките;
-графитен спрей за болтове;
само при веригите има поне 3-4 вида смазки: тефлонов спрей, масло за мокро, масло за сухо, паста
Дай да залеем велосипеда с WD, пък няма да скърца, нали оправих така вратата на село....
Приятелски съветвам и теб, сдобий се с подходяща смазка за велосипед, не със спрей от супермаркета.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот krach » Вто Сеп 20, 2011 8:10 pm

Човека по спомен питаше за махане на ръжда. Предвид заливането с кола и друг напитЪк wd-40 е по - удачен вариант.
Относно смазването съм съгласен...ефекта е доста краткотраен. А за смазките съм съгласен и си използвам такива каквито трябва.
krach

Назад към Веломеханик