Странно "цъкане"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Странно "цъкане"

Мнениеот icemans » Вто Сеп 20, 2011 5:57 pm

Много мразя да описвам проблем който не знам как да го опиша :) От известно време чувам едно слабо "цъкане" някъде от към средното движение. Не мога да го определя точно защото го чувам само когато карам, т.е. под товар. На празен ход не се чува. По инерция също не го чувам и за това си мисля, че се получава само като има напрежение в/у курбелите/средното движение. Водих го вчера на един майстор - днес го взех и той ми каза, че нищо му нямало - карал го, но имало голям вятър и не могъл да чуе нищо - обрал малко луфта на средното движение и това е. Качвам се аз да си ходя и пак започва дразнещото "цъкане' - неравномерно и не мога да го свържа с определено положение на курбела или с каквото и да е. Прибирам се аз в комплекса в който живея (всичко се развива в гр.Бургас) и отивам на един майстор наблизо - той гледа, гледа и ми каза, че да ми е мирна главата да съм си сложил една касета на средното движение - ОК, може наистина да е по-добре, но сега не ми се дават 20-30лв. Предложих му да го покара малко тъй като само така може да чуе евентуално нещо, а той ми каза "А, да бе, аз да го пробвам!!!". С което малко ми падна в очите - как няма да го пробва и ще разчита само на това което аз му казвам, не знам. Пристегна малко курбелите (по мое желание защото преди време имах едно друго тракане и се оправи точно с това), но "цъкането" си остана. Сега се разбрахме да му го закарам някой ден да го разглоби и да види дали има нещо. Не знам какво да правя и при кой да ходя. Ако има някой идеи или пък ако има някой колега от Бургас и е мераклия да го видим нека даде насоки.
icemans

Рейтинг: 1220

Re: Странно "цъкане"

Мнениеот Шлек_народен » Вто Сеп 20, 2011 7:09 pm

Свали си колчето на седалката. Почисти го, почисти и вътре тръбата на рамката и сглобявай. Може много леко със грес да намажеш частта, дето влиза в рамката,ама леко.Може и да изчезне "цъкането" . И си провери седалката дали е стегната(един или два болта) към колчето.И от там може да "цъка" ...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Вто Сеп 20, 2011 7:24 pm

Имаш ли заден амортисьор? Преди време точно от там идваше едно дразнещо тракване. Което по първо впечатление изглеждаше да е от средното. Предвид че тамън беше със сменени лагери нямаше и грам луфт не беше от него.
Оказа се свръзката между задния амортисьор и същинската рамка ълеко се разхлабила и при напъване на педалите се получава някакво напрежение и от там щракашел
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот icemans » Вто Сеп 20, 2011 7:55 pm

Не е от седалката - стегната е и ако беше от нея щях да го чувам винаги. Колелото няма и амортисьори - изцяло е изчистено от към "екстри" - едно старичко Sprint - Gladiator.
icemans

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 20, 2011 8:10 pm

Предполагам курбелите са с квадратен захват за средното. Демонтираш курбелите/с екстрактор за курбели!, не с чук/, намазваш с грес оста на средното където лягат курбелите и ги връщаш обратно там.

В случай, че си със средно на конусни лагери/дробинки, сачми и др/ също те съветвам да го замениш с касета. Касетите са 10-15лв в общия случай.

Пукането може да е също от чашки, пак същата процедура - сваляш, грес и слагаш.

Може да е и от педалите - пръсни ги с малко тефлоново спрейче, ако може да се отворят - сваляш, чистиш, грес и сглобяваш.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот krach » Вто Сеп 20, 2011 8:12 pm

Освен затягането на луфта може да пробваш да смениш лагерите на средното, между 0.5-1 лев са някъде бройката трябват ти 2. В сервиз не мисля че ще ти излезе много. Предвид че е само сваляне на курбели и отвиване на 4 гайки образно казано.
krach

Мнениеот icemans » Вто Сеп 20, 2011 8:31 pm

Ами то всичко отива към сервиз понеже нямам необходимия инструмент за демонтиране на курбели. Просто исках няколко съвета дали да търся някъде другаде, но явно ще го карам в Четвъртък на майстора в комплекса пък да видим дали ще оправи нещо. Той ми каза, че касетата ще е 22лв (не разбрах дали с майсторлъка).
icemans

Мнениеот icemans » Вто Сеп 20, 2011 9:55 pm

А, някой от Бургас ако има ключ за демонтиране на курбели и не му се свиди да ми го преотстъпи за няколко дена за да пробвам да си ги смажа сам ;)
icemans

Мнениеот icemans » Съб Сеп 24, 2011 5:10 pm

Днес се захванах и разглобих и двата педала до лагери. Преди това се чуваше от вътре някакво стържене или нещо подобно и реших да го почистя. Всичко мина добре като изключим, че не можах да намеря грес на няколкото железарски магазина които са около мен, дори на магазина за велочасти и велосипеди няма. Както и да е - намерих една руска - смазах, стърженето което се чуваше преди изчезна, но за съжаление това досадно "цъкане" си остана и явно отивам към смяна на средното движение с касета. Няма ли някой колега от Бургас да услужи с инструмент, че ми е мерак да си го сменя сам.
icemans

Мнениеот Niksancho96 » Съб Сеп 24, 2011 7:41 pm

Да не си разбил лагерите? Имах такъв случай със братчеда, цъка, цъка, цъка, отиде на сервиз и беше разбил лагерите на средното. :dontknow:
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот icemans » Съб Сеп 24, 2011 8:43 pm

Еми най-вероятно това е станало, но един майстор ми иска 22лв за средно с касета и то не разбрах дали е с монтажа. Ама и като цяло ми иска аз да се пробва, но пустите му инструменти са половината от работата!
icemans

Мнениеот Niksancho96 » Съб Сеп 24, 2011 8:58 pm

Ключа за сваляне на средно е 14 лева, а екстрактора, не знам. По-добре си отиди на сервиз, да ще дадеш малко повече пари, но ще си сигурен че всичко е напаснато. :)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот Metel » Пон Сеп 26, 2011 7:18 pm

Пробвай да махнеш педалите, да ги почистиш и да им смажеш резбите, след което да ги сложиш обратно на курбелите и да ги стегнеш здраво.
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот icemans » Пон Сеп 26, 2011 8:39 pm

Metel, ако беше прочел цялата тема и по-точно 3-4 коментара по-нагоре щеше да разбереш, че това го направих вече!!!
icemans

Мнениеот bobi108 » Пон Сеп 26, 2011 9:42 pm

Шлек_народен написа:Свали си колчето на седалката. Почисти го, почисти и вътре тръбата на рамката и сглобявай. Може много леко със грес да намажеш частта, дето влиза в рамката,ама леко.Може и да изчезне "цъкането" . И си провери седалката дали е стегната(един или два болта) към колчето.И от там може да "цъка" ...

Извинявай колега, но ми се струва че не обърна достатъчно внимание на това което ти е написал колегата няколко поста нагоре! :deal: Шлек_народен ти го е казал- почисти си колчето!,не само да го стягаш,него или седалката!Понякога,колкото и невероятно да ти звучи, след почистването му изчезват всички "чукания","цъкания" и "паразитни шумове", уж идващи от педалите,средното или от окачването! :peace:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот Metel » Вто Сеп 27, 2011 7:17 pm

Никъде не пише това дето аз съм ти казал ;)
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот icemans » Вто Сеп 27, 2011 9:00 pm

icemans написа:Днес се захванах и разглобих и двата педала до лагери..................................................... смазах, стърженето което се чуваше преди изчезна, но за съжаление това досадно "цъкане" си остана и явно отивам към смяна на средното движение с касета. Няма ли някой колега от Бургас да услужи с инструмент, че ми е мерак да си го сменя сам.
icemans

Мнениеот icemans » Вто Сеп 27, 2011 9:05 pm

М/у другото тука от 2-3 дена изолирам някакво ново "цъкане" и направо ще се побъркам. Днес бях обърнал колелото и ми направи впечатление, че новото цъкане идва от задната капла и то се чува само на едно място - точно където се пресича с рамката - много странно. Гледах - нищо никъде не опира. Много за озадачих защо точно пък и само там се чува - може ли някоя спица да прави проблеми ама защо пък ще се чува само там. Вече не знам - освен да свалям гумата и какво да гледам не знам?!?
icemans

Мнениеот krach » Сря Сеп 28, 2011 7:51 am

Може оста да ти е крива.
krach

Мнениеот icemans » Сря Сеп 28, 2011 10:35 am

Ако е от оста не би ли трябвало да го чувам от оста това цъкане!
icemans

Мнениеот krach » Сря Сеп 28, 2011 10:53 am

Може да не съм те разбрал, задната капла? Къде по точно?
krach

Мнениеот rumbala » Сря Сеп 28, 2011 4:58 pm

Начи аз имах може би същото цъкане. Ако все пак идва от колчето и седалката, а не от задната ти капла.

Оказа се, че съм извадил колчето над минимума. Цъкането идваше от рамката (по скоро от усукването на горната и част заради тежеста ми). Я виж колко си изкарал седалката :)

Поздрави,
J
// In a world without walls who needs Windows ?
Аватар
rumbala

Рейтинг: 1273

Мнениеот krach » Сря Сеп 28, 2011 6:18 pm

лесно може да провериш дали е от колчето или не е. Караш седнал и има цъкане се изправяш на педалите. Ако продължи цъкането явно не е колчето на седалката.
krach

Мнениеот icemans » Сря Сеп 28, 2011 9:24 pm

Не е от колчето. Седалката не съм я барал от много време и преди си го нямаше. Както и да е - днес закарах задната капла на един майстор тука и изкара някакъв конусовидна гайка или нещо подобно която беше леко изпилена от едната страна. Сега последното цъкане което се появи преди няколко дена изчезна - остана само първоначалното което може би е от средното движение и ще трябва да го сменям ама тука всеки майстор различни цени ми казват - те май са като зъболекарите - вземат на око и по лична преценка!
icemans

Мнениеот rumbala » Чет Сеп 29, 2011 10:16 am

те май са като зъболекарите - вземат на око и по лична преценка!

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
// In a world without walls who needs Windows ?
Аватар
rumbala

Рейтинг: 1273

Мнениеот icemans » Чет Сеп 29, 2011 9:10 pm

Еми така е! 3-ма майстори ми казват различни цени за едно и също нещо с разлика от 15-20 лв!
icemans

Мнениеот krach » Пет Сеп 30, 2011 7:59 am

icemans написа:Еми така е! 3-ма майстори ми казват различни цени за едно и също нещо с разлика от 15-20 лв!

За това даваш 15 лева за екстрактор за курбели и си го правиш сам. След 1вия път който ще го направиш, след това всеки следващ ще си на пред с парите.
krach

Назад към Веломеханик