Вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вилка

Мнениеот electricbuild » Сря Сеп 21, 2011 7:41 am

Здравейте.
Аз съм наистина нищо не разбиращ човек и понякога правя страхотни глупости. С женами си караме от време на време колелата в парка и с ужас установих, че вилката на нейното колело като се натисни предната спирачка се мести напред на зад. Тъй като колелото е световно безизвестна марка(Китайски боклук)решис с малко пари да му подменя частите с малко по кочествени дори и втора ръка.
Харесах си вилка, спазарих я на страхотна цена и я взех.
Проблема:
Старата вилка влиза в рамката през чашки и завършва на резба. Новата 25,4 х 30 (Така пише) и няма резба на края.
Разглобих всичко, чашки, лагери, и т.н. остана само тръба. Новата вилка влиза в тръбата но има около 1-2мм луфт.
Колчето за кормилото ми е доста по тънко и неможе да се стегне.
Въпроса:
Дали има чашки за този сорт с толкова тънки стени.
Дали е възможно изобщо да се направи или трябваше да си търся вилка спецялно за тази рамка.
Общо взето приемам всякакви съвети какво да направя.
В момента вилката е разглобена на съставните части за да се почести и мисля да я боядисвам, че сега е черна а за жена трябва РОЗОВО
electricbuild

Рейтинг: 1220

Re: Вилка

Мнениеот icko0o » Сря Сеп 21, 2011 9:48 am

Най-вероятно е рамката на женати да е normal size челна тръба,а и новата ти вилка щом е без резба значи е с стержен за челна тръба over size.И ако е така това значи,че или трябва да вземеш вилка която ще ти стане на рамката демек normal size или да смениш рамката и да вземеш такава с дебело чело. :beer:
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Мнениеот electricbuild » Сря Сеп 21, 2011 12:03 pm

Може ли пример колко трябва да е това чело. Какви чашки ще ми трябват и т.н.
Мога да махна тръбата от рамката и да заваря нова (така или иначе ще го боядисвам)
Но трябва да знам какъв вътрешен размер трябва да е новата тръба и какви чашки ще ми трябват.
electricbuild

Мнениеот Шлек_народен » Сря Сеп 21, 2011 12:16 pm

electricbuild написа:Мога да махна тръбата от рамката и да заваря нова (така или иначе ще го боядисвам)

:bowdown:
Ако беше за тъщата,разбирам,ама за жена ти ...Е понякога се налага :) Като оня виц -" Ми като не яде гъби..."
Не си играй със тия работи, че много боли! Ако все още усещаш болка...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот electricbuild » Сря Сеп 21, 2011 1:12 pm

Е стига чак пък толкова.
Колелото никога няма да се експлоатира натоварено. Основно разходка в парка за раздвиждаве.
На къде, къде по тежки машини се заваряват разни неща които държат натоварвания от порядъка на тонове та на едно колело ли да неможе.
electricbuild

Мнениеот Шлек_народен » Сря Сеп 21, 2011 1:54 pm

Добре, да оставим здравината и сигурността настрана, макар че никак не са маловажни! Има нещо, дето му викат геометрия на рамката.Ако тя не е у ред - това не е рамка ,а куп старо желязо.Нема да обяснявам на дълго и на широко как се прави рамка за колело, ако те интересува ше намериш информация !
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=53698
Но не е толкова просто! Иска се специални стендове и ....Ако беше толкова просто всеки щеше да грабне електрожена и да действа по задачите :)) Щото никак не са евтини рамките-свестните поне!
Шлек_народен

Мнениеот electricbuild » Сря Сеп 21, 2011 3:39 pm

Геометрията няма да се промени по никакъв начин.
Осени ме извесна идея. Емайте предвид, че рамката е по скоро боклук откоркото нещо що годе.
Мисля да резна старата тръба без да махам заварките и да заваря по-голямата дирекно. Така няма да се развали нито геометрия нито нищо.
electricbuild

Мнениеот Шлек_народен » Сря Сеп 21, 2011 4:51 pm

electricbuild написа:Геометрията няма да се промени по никакъв начин.

Какво ще стане ми е ясно, нема смисъл да ти казвам ! Но ще вземе некое хлапе да прочете тука, ще му влезнат бръмбари в главата....Как от старата си рамка да направи самолет ...Или как да лепне "Боксер"-а на "Крос"-че...и ще грабне ъглошлайфа! Не че нещо ще направи, ама и тва дето има ще потроши....До тука малък дерт, ама ако все пак го докара на фасон ? Железа с пари се купуват, ама здраве и живот....
Шлек_народен

Мнениеот electricbuild » Сря Сеп 21, 2011 8:49 pm

Даааа, явно неразбирането ми и факта, че не питам добре ще ми дойдат. Поне малко пари дадох за вилката. Не е нищо особено ЗООМ -че. Мислех да я направя като нова. Вече е разглобена на съставните части, почистена и подготвена зя боядисване.
electricbuild

Мнениеот electricbuild » Пет Сеп 23, 2011 12:24 pm

Решението на проблема е, че ще си търся нова рамка за да стане всичко ок.
Така или иначе ще купувам нова рамка ще си поиграя със старата. Ще отрежа тръбата и ще заваря нова само трябва да взема размер.
electricbuild

Мнениеот bio » Нед Сеп 25, 2011 9:20 pm

@electricbuild ... изглеждаш разумен човек ... казаха ти го вече и то много добре:
Шлек_народен написа:Но не е толкова просто! Иска се специални стендове и ....Ако беше толкова просто всеки щеше да грабне електрожена и да действа по задачите :)) Щото никак не са евтини рамките-свестните поне!

в интернет има доста информация за framebuilder-и. стенда ти гарантира съосие и правилна геометрия ... а не геометрия на око. и ако все пак си решил да режеш ... и за заваряваш ... почети, погледай малко youtube и си помисли, дали не е по-правилно да оставиш част от челната тръба и към нея да завариш "новата".
и предполагам от практиката си научил, че всяко временно решение е за постоянно.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот electricbuild » Пон Сеп 26, 2011 9:35 pm

Точно такава ми е идеята. Тръбата която е към рамката да остане с оригиналните заварки за да не се промени нищо а новата да се завари само към нея. А и съм решил зимата да пърся ефтина и що годе читава рамка. Така каквото и да стане от експеримента няма да има последствия.
electricbuild

Мнениеот Шлек_народен » Вто Сеп 27, 2011 8:20 am

Поне доколкото съм запознат заварките се почват от челото, а не завършват там.Има май някои неща дето не са ти много ясни, та ще се опитам да ти обясня що е дивотия тая работа.Чашките се набиват! Това означава размер със точност 0.01-0.03 мм.Ако е уточнен преди заварката едва ли някой може да ти каже как и колко ще изкриви, но със сигурност няма да е този който ти трябва.Много ми е интересно на каква точно машина мислиш да закачиш рамката, та да докараш размерите, съосието и успоредност на лицата...Дотук само за лагерите проблема.Няма никакво значение къде и как ще режеш старата рамка, защото при заварката това парче тръба ще кривне на където реши.Единствено челния ъгъл може да запазиш в някакви граници.Но съосие между двете гуми-забрави!А ако го няма и него ...вторични суровини.
Но ти явно си решил тая задачка и едва ли има има смисъл да ти давам акъли, щото аз поне незнам как да оправя горните "проблемчета" :) А относно здравината и сигурността - верно, че и танкове заваряват, ама те не са от тръби със 1мм стена !
Шлек_народен

Мнениеот electricbuild » Сря Окт 12, 2011 7:29 pm

Проблема решен с чисто нова вилка. Няма никакво рязане и заваряване.
Безкрайно много благодаря на всички включили се за помоща и най-вече на тези които ми казаха да не правя глупости. МЕРСИ
electricbuild

Назад към Веломеханик