Здравей ! Ако ако още не си се метнал на нещо (гледам че не си писал скоро ) ако може и аз да ти дам някое предложение, минал по същия път като теб. Цял живот си карам колело ама кротко по паркове тук там по надалече , запалих се по шосейка карах 2 год ама ми писна, и имах един планински твърдак К2 с механични дискови и срам х7 и тн . и се запалих много и много бързо и силно като теб а понеже к2 ми беше малко като размер и от там се започна вихрушката... казах си сменям рамката а другото по натам и мислех твърдак ама ми предложиха от байк център рамка стар модел на СПАРК с пълно окачване на добра цена с шока заедно викам -- аиде -- обаче вилката ми дойде къса беше само с 80мм и седеше колелото наведено ок аиде и вилка и така секи месец -- ето резултата...
viewtopic.php?f=31&t=98926 курбели обтегачи команди всичкооо. и накрая се оказаи че старото колело ми остана пак --- ама на части ,,,, само продадох рамката и вилката -- сега пак го сглобих самоче си зех рамка Драг рейнджър за 120 лв перфектна черен мат не пише нищо има я в скрийм баик, и зглобих пак и старото колело. сега пък съм поръчал спешалаизд 29" продаох половината спарк на части и събирам пари че след 3 месеца идва и трябва да разпродам и остатъка. както ида е и аз като теб преди ми се виждаше тегаво да се кача до бистрица а сега очатвам в всяко състезание което мога с средни времена -- манията е пълна !!!! ама и парите изтичат БЕЗУМНО. както съм написал и в темата за мойто си колело , по едно време измерваш всичко в ЧАСТИ -- кино с приятелката ти и вечеря или нови гуми ---

така че пази се ...ама е много сладко.
моя съвет изчакай зимните намаления почват вече по 15 % и повече --- ,търси си стари модели те винаги са по евтини и не винаги по лоши, друго , инвестирай повече в вилка спирачки и скорости ( не че не са важни другите ама рамката и тн ако ти по размер не е важно каква е толкои тн.)(смисъл дали рамката ще е скот или рам -- ако като тегло и геометрия е подобна няма да го усетиш) също имай предвид че курбели верига венци са си един вид консуматив смисал износват се кривът се и тн, и трябва да ги смениш и ако са много скъпи -- греда! друг съвет - не взимай най евтиното обикновено съжаляваш после, и не взимай най доброто обикновено едно ниво надолу е съвсем същото като механика издържливост и тн можеби една идея по тежко но на половината цена!
ако си тежък избягвай най леките неща гуми рамки и тн обикновено са по крехки а и супер скъпи!
та сега по конкретно Клипсове --- пълно ДА от мен--- в началото ще ти е малко гадно нестандартно да си закопчан ама издържиш ли -- после е страхотно и по лесно се върти и по си свързан към колелото казват че при въртене по 20% ти дигало ефективността незнам точно но е много добро аз съм с педали който са платформа и апарат - защото ако отиваш до магазина си караш с маратонки,
друго направи една сметка обеден съм че ако си сглобиш САМ едно колело може и да ти излезне по евтино!!! моя спарк със сигурност излезе много по евтино от готов от магазина! пример ти давам само ето този сайт четох в форума че са пазарували вече и било готино. ето и една опция ГРУП СЕТ ШИМАНО СЛХ ЗА 760 ЛВ
http://www.bike-components.de/products/ ... aben-.html Едни капли си наплиташ или направо комплект (аз си взех шимано МТ15 за 190 и двете лв много доволен съм) рамка има много една рам хт3 хт1 или подобно ако ти се дава повече има стари модели на скот скейл на добра цена -- и слагаш кормило седалка грипове и ти остават едно 400 -500 за вилка в момента гледах в макс ком в софия има рок шокс РЕБА за 599 лв и имат 15 % отстъпка зимно намаление на почти всичко ...... а тука говориме за перфектна вилка и окомплектовка, драг рейнджър рамката е само 120 лв и тежи към 1800 грама смисъл ако решиш по натам може да я разкараш -- ...
или друг вариант -- копуваш цяло колело от някъде и по твой избор нещо което е добра платформа но зле окомплектовано и говориш с продавачите да доплатиш за по добро "еди какво си " каквото искаш да е по добро според бюджета - и да ти приспаднат от това което ще свалят то е ново а те ще си го сложат на друго колело и го копуваш а по натам като сабереш някой лев си сменяш това което е останало и не те кефи. имай предвид че бизнеса е слаб и иде зима -- готови са на всичко -- ако трябва ще разглобат 2 колела да ти направат какво искаш и в всеки магазин ще ти направат поне 10 % нищо че се прават! успех от мен и дано не съм ви отегчил. дано съм бил полезен.