ХЦ Жребец ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ХЦ Жребец ?

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Сеп 19, 2011 3:31 pm

Здравейте, новак съм и съм решил да преборя планините :) купих Онтарио Комп и като цяло съм доволен от колелото, разбира се ще се налагат разни подобрения но още се колебая и чудя ! Ако ще го ъпгрейтвам от къде да започна и колко да се разпростирам. Идеята ми е: 1- шини и движения или направо готови капли; 2- педали ( обмислям автомати ако ще ми помагат за карането ) 3 - Вилка ( идея си нямам каква да бъде ) 4- скорости, сега съм с 7 отзад а обмислям 9-10 което ще изисква друг обтегач, верига, команди и т.н.
Та въпросът ми е дали да не събирам пари за цяло колело за ХЦ или да надграждам като целта е да се кара леко с минимални загуби при педалирането, да е по-леко от сегашното, сравнително здраво за преходи в планината и да се вместя в 1500 лв ако е ново и до 600-700 ако надграждам.
Знам, че нещата са относителни и важно ездача да е доволен но ще се радвам на някаква насока .
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Re: ХЦ Жребец ?

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 19, 2011 4:42 pm

Доколкото съм запознат този модел идва със касета на резба. Ако е така, ще трябва смяна и на главината. Тоест на практика нова задна капла. Съответно нова команда, и обтегач. Като база (рамка) колелцето е прилично и ако ти е удобно не виждам голям смисъл от смяната му. От капли, и курбели и гуми, би могъл да свалиш доста от теглото, ако минеш и на автомати също. За вилка когато решиш да сменяш гледай повече теглото й, от колкото да е много дългоходова .80 -100 мм си е оптимално за ХС покоряване на "планините".
Търсиш леко каране -значи леко колело , бързи и леки гуми. Може да пуснеш запитвания за отделните компоненти . Например, комбинация от леки, но все пак и компромисно здрави главинина, шина и спици. Въпрос на компромис между тегло, здравина и цена.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот grebo » Пон Сеп 19, 2011 4:59 pm

Ами трябва да имаш повечко опит за клипсове.. според мене.. тука ти си решавай. Ако си начинаещ в планинското, по-добре платформи. Вилката е тежичка, ако ще сменяш, избирай пневматична. Сегашните ти шини са сравнително леки, може и да не ги пипаш. Е, да - имат слава на "кашкавалени", но досега, аз лично не съм имал проблеми с тях. /Тежа 62-65 кг/. Ако те притесняват, сменяй ги направо с главините и спирачките, имай впредвид, че по-"коравите" шини са си и по-тежички. Тия гуми ги махай, за планина не стават. Скоростите - може би ще ти е по-удобно някаква касета с по-голям диапазон и повече предавки 34-11, 32-11 - 8 или 9 скорости, сегашните ти като гледам са 7 на 28/14 - ни в клин ни в ръкав.. според мене.. което значи, че трябва да смениш и главината.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 19, 2011 5:46 pm

RastaWarrioR написа:Здравейте, новак съм и съм решил да преборя планините :) купих Онтарио Комп и като цяло съм доволен от колелото, разбира се ще се налагат разни подобрения но още се колебая и чудя ! Ако ще го ъпгрейтвам от къде да започна и колко да се разпростирам. Идеята ми е: 1- шини и движения или направо готови капли; 2- педали ( обмислям автомати ако ще ми помагат за карането ) 3 - Вилка ( идея си нямам каква да бъде ) 4- скорости, сега съм с 7 отзад а обмислям 9-10 което ще изисква друг обтегач, верига, команди и т.н.
Та въпросът ми е дали да не събирам пари за цяло колело за ХЦ или да надграждам като целта е да се кара леко с минимални загуби при педалирането, да е по-леко от сегашното, сравнително здраво за преходи в планината и да се вместя в 1500 лв ако е ново и до 600-700 ако надграждам.
Знам, че нещата са относителни и важно ездача да е доволен но ще се радвам на някаква насока .

Ако бях на твое място, щях да наредя ъпдейтите в следната последователност:
Първо си сложи- читави гуми. Онтариото идва с едни гадни CST-та, които нямат никакво сцепление. След това- задната капла (заради венците, които са на резба). Ще ти се наложи заедно с това да смениш и командата, защото новите ти венци поне ще са 8 на брой отзад. Ако си с 9 или 10, ще ти трябва и нов дерайльор. Препоръчвам ти да си купиш отделни команди и лостче за спирачката, за да може след това да си гъвкав. След това - смяна на вилката с някоя по-лека и работеща. От там нататък в процеса на каране ще си проличи какво ще искаш да сменяш още :)

Груби сметки..
Гуми ~50 лева;
Капла+верига+команди+лостче ~ 180 лв, да кажем;
Вилка - нещо от сорта на това или това, но ще трябва да сложиш дискова спирачка (т.е. още 100ина лева за хубава механична дискова и да кажем 70ина за капла...).
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Inzagi » Вто Сеп 20, 2011 11:20 pm

Ако колелото е ново не виждам защо искаш да смениш всички тези части, карай си го така един сезон и като се поизносят или повредят частите тогава сменяй, за какво само ще се ''набутваш'' с пари.Според мен този ъпгрейд има смисъл ако в момента караш много и правиш да кажем по 500 + км на месец.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот RastaWarrioR » Сря Сеп 21, 2011 3:10 pm

:D Oще не знам по колко км на месец правя :D Благодаря за отговорите. Обаче още си ме гложда нов байк да си взема за догодина.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 21, 2011 5:12 pm

Тогава няма какво да питаш. Щом те е зачесала тази краста....напълно те разбирам. Аз също минах по този път :D :agree:
Имаш достатъчно време да прегледаш теми, статии, ревюта, сайтове и да избереш кое ще байка на желанията ти. Между другото има и възможност да се възползваш от някои зимни намаления.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот botroid » Сря Сеп 21, 2011 9:28 pm

RastaWarrioR написа:новак съм и съм решил да преборя планините, купих Онтарио Комп...

Ако ти е пълна кесията, кефа да преборваш планините е максимален :) Съвета ми е обаче е следния: не се впускай в харчове, преди да си почнал да караш сериозно и да усетиш какво точно ти е нужно да смениш и подобриш! Така ще си спестиш излишни разходи и ядове. Тъй като си начинаещ, засега не слагай в сметките автомати, шини, движения, команди, обтегачи и т.н. Карай си засега с базовия монтаж на Онтариото, в момента той е точно за теб! Единствено сложи хубави гуми, тъй като стандартните Schwalbe CX Comp 26x2.00 стават единствено за асфалт и са напълно неподходящи за планина.
Ако парите не са ти голям проблем, вероятно ще е по-добре, да не надграждаш Онтариото, понеже ще е нужно да смениш много части, за да стане истински планински жребец. При подходящи финанси за в бъдеще, може да си спестиш много разправии и директно да се метнеш на ново колело с висок клас монтаж. Дотогава карай с каквото имаш подръка, защото няма да усетиш ползата от хубавото колело, ако преди това не си карал някакво по-евтино.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Inzagi » Сря Сеп 21, 2011 10:01 pm

Yavkata написа:Тогава няма какво да питаш. Щом те е зачесала тази краста....напълно те разбирам. Аз също минах по този път :D :agree:
Имаш достатъчно време да прегледаш теми, статии, ревюта, сайтове и да избереш кое ще байка на желанията ти. Между другото има и възможност да се възползваш от някои зимни намаления.

То хубаво казваш,че щом го е зачесала крастата ,ама да не се окаже после че ще има 2 колела които си стоят и сабират прах .По въпроса с намаленията имай предвид че си купуваш колело което през 2012 вече няма да е нов модел.Аз лично като сглобявах последното ми колело много държах частите ми да са нов модел, това беше в края на годината (2009 г) когато производителите пускат новите си компоненти за следващата.За да не съм голословен за това колело става въпрос http://www.album.bg/filipvn/images/21725241/ , само няколко месеца ( май 2009 г) преди това си бях купил RAM HT2 (същия който е в галерията на specialized-a) след като ми бяха откраднали предишното колело:спринт ексел ,който пък от своя страна карах няколко години и през това време до колкото помня по него съм сменял само вилката ,седалката и гумите.Преди това съм имал още 2 планински велосипеда единия беше стоманен спринт твърдак ,а другият беше един от първите планински бегачи които се произвеждаха в България поне доколкото аз знам ,някъде м/у 90-95 г марка Торнадо :).Това е моята MTБ история на кратко :D :agree:
Аватар
Inzagi

Мнениеот RastaWarrioR » Сря Сеп 21, 2011 10:56 pm

Тя кесията хич я няма :) ама колоезденето си струва. Ядосвам се само, че късно си купих колело, чаках да стана на 30 и се сетих :p . За двата месеца от както го имам се скъсах да го карам, имам едва три излизания от вкъщи без колело, 3 пъти Витоша 100 и е твърде възможно да минавам 400-500 км месечно. По въпроса за гумите: какви са хубавите гуми и как да си ги избирам ? Иначе разгледах разни компоненти и грубата сметка клони към 800-900 лв само за ъпгрейт, което е все едно да не си бях купувал Онтариото а направо нещо по-скъпо. :D
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот Inzagi » Чет Сеп 22, 2011 12:22 am

Ами виж сега ако за това време наистина си правил 3 пъти Витоша 100 и както казваш не слизаш от колелото ,а и си на една доста зряла възраст ,говориш и за закопчаване на педалите ,начи нещата горе долу са ясни .Освен това като направиш ъпгред с по-готиния байк ще имаш още по-голям мерак за каране, кво да ти кажа ... скачай в дълбокото :D ама ти си решаваш де :)
Аватар
Inzagi

Мнениеот Redhat » Чет Сеп 22, 2011 8:44 am

Когато си купуваш цял велосипед получаваш сериозна отстъпка от цената на отделните компоненти. Продай Онтариото докато е още сравнително ново и си вземи велосипед от по-висок клас (отново твърдак). Не се ограничавай само с българските магазини и производители, в момента активният сезон е към края си и могат да се намерят изгодни предложиения и онлайн. В този форум има достатъчно много хора, които могат да ти помогнат при избора.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Сеп 22, 2011 9:17 am

Inzagi написа:Ами виж сега ако за това време наистина си правил 3 пъти Витоша 100 и както казваш не слизаш от колелото ,а и си на една доста зряла възраст ,говориш и за закопчаване на педалите ,начи нещата горе долу са ясни .Освен това като направиш ъпгред с по-готиния байк ще имаш още по-голям мерак за каране, кво да ти кажа ... скачай в дълбокото :D ама ти си решаваш де :)

Малко се разболях, иначе тази седмица щях да пробвам обиколката като този път възможно най-скоростно :) исках да видя до къде ще изкарам без почивка.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Сеп 22, 2011 10:11 am

http://www.bergamont.de/Bike.aspx?bikID=37496
КАкво ще кажете за това, теглото е главозамайващо :)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот psixopat » Чет Сеп 22, 2011 11:15 am

:offtopic: А цената..също толкова главозамайваща. Ако говорим само за тегла..http://www.scott-sports.com/us_en/produ ... 815/221703 по-леко от това май няма. :agree: Ама и двете са много далече от 1500 лева, виж до 15 000 са по-близо. :rofl:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Сеп 22, 2011 11:35 am

Не съм се и съмнявал в цената :clap:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот botroid » Чет Сеп 22, 2011 2:12 pm

Тези колела не ги гледай, защото са най-висок клас състезателно XC и не са практични за обичайните туристически карания из нашите планини. След като не си състезател, не ти трябва супер леко и нежно колело с тесни гуми с много твърда и друсава возия. С такова колело не можеш да се насладиш на спусканията, а планината не е само катерене.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Сеп 22, 2011 4:41 pm

:))) просто ми хареса, особено от към тегло :P Като сме на тази тема: Българските велосипеди не предлагат ли по-добър монтаж от Скот, Спешалайст и т.н. говорейки за еднакви цени ?
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот dob111 » Пет Сеп 23, 2011 12:41 pm

Canyon, Rose bike, Radon - немският пазар е много добър, отлично съотношение качество/цена. Разгледай типа колела, които те интересуват теб. Ако имам възможност за ново колело, ще е някоя от тези марки. Лично аз си падам по леки и прецизни ХС-та с които да карам по черни пътища, а и да хвърча по асфалта.
http://www.bike-discount.de/shop/k95/a4 ... ml?mfid=52
http://www.roseversand.com/article/count-solo-6-2011-
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2057
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2055
и ако си падаш по Шимано:
http://www.bike-discount.de/shop/k95/a2 ... l?mfid=600
http://www.bike-discount.de/shop/k95/a5 ... l?mfid=391
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот grebo » Пет Сеп 23, 2011 1:18 pm

RastaWarrioR написа:Тя кесията хич я няма :) ама колоезденето си струва. Ядосвам се само, че късно си купих колело, чаках да стана на 30 и се сетих :p . За двата месеца от както го имам се скъсах да го карам, имам едва три излизания от вкъщи без колело, 3 пъти Витоша 100 и е твърде възможно да минавам 400-500 км месечно. По въпроса за гумите: какви са хубавите гуми и как да си ги избирам ? Иначе разгледах разни компоненти и грубата сметка клони към 800-900 лв само за ъпгрейт, което е все едно да не си бях купувал Онтариото а направо нещо по-скъпо. :D

За гумите: Примерно - Maxxis CrossMark 2.1 High Roller 2.1 ; Specialized The Captain Sport; WeirWolf 2.1 Comp; Schwalbe Nobby Nic 2.25 Evo; Schwalbe Space 2.35; Continental Vapor 2.1; Continental Speed King 2.1;
Scott Ozon 2.0/2.2; ...От тия имам добри впечатления като поведение.
Общо взето, гледай да са съобразени с терена и условията в които ще караш. С оглед по-малкото съпротивление (и тегло) - да са по-тънки в зоните на деформация (страниците и протектора между бутоните). Добре е да имат и някаква защита против спукване. Относно съставката на протектора - колкото е по-мека, по-бързо се износва, но и гарантира по-добро сцепление. В тоя ред на мисли - "мека" еднокомпонентна със сгъстен централен грайфер, ако е с по-рядък централен грайфер - 2-компонентна.
А какво д/г ти е съотношението асфалт/не-асфалт? :)
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот RastaWarrioR » Пет Сеп 23, 2011 10:10 pm

Асфалт/ НеАсфалт може би 60/40 или 40/60 което си е 50/50 :D Знам ли кой е точният отговор, принципно за момента използвам колелото за всякакви цели и хвърча из София като луд (току що си правих експеримента да карам след автобуса, мноо е бързо ама се дишат едни гадости :xx(: ) Засега се размотавам само по Витоша и качванията са и по асфалт, но съм замислил един ДжиПиЕс и от другата седмица ще обикалям и на други места стига да не е мноо кално.
Оформя се една идея вече, за сега само да ъпгрейдвам а когато няма какво да надграждам ще сменя рамката и пак ще имам две колела а и ще стане по-плавно от към финанси ( без последния етап :banghead: )
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот RastaWarrioR » Пет Сеп 23, 2011 10:15 pm

dob111 написа:Canyon, Rose bike, Radon - немският пазар е много добър, отлично съотношение качество/цена. Разгледай типа колела, които те интересуват теб. Ако имам възможност за ново колело, ще е някоя от тези марки. Лично аз си падам по леки и прецизни ХС-та с които да карам по черни пътища, а и да хвърча по асфалта.
http://www.bike-discount.de/shop/k95/a4 ... ml?mfid=52
http://www.roseversand.com/article/count-solo-6-2011-
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2057
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2055
и ако си падаш по Шимано:
http://www.bike-discount.de/shop/k95/a2 ... l?mfid=600
http://www.bike-discount.de/shop/k95/a5 ... l?mfid=391

:bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Еееееее, не съм си и помислял за 1300еu , по-скоро за 1500 лв :P :P
Даже се огледах вече ;)
https://www.bike24.net/1.php?content=8; ... ;orderby=2 плюс една задна капла като за начало :P

То се оказа мноо навързано, взема ли си задна главина ще е на шлици което вди към нова касета която искам да е с още два венеца за които ще трябват нов обтегач и нови команди заедно с едно лостче за спирачката. Обаче веригата ще се смени и ще се окаже че предните венци не са като за мен и това ще повлече едни курбели с преден декланшор. И тя стана една :clap: и жената иска колело а детето взе да кара мноо добре и си е.... ......а да си бях събирал пари за кемпер :banghead:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот dob111 » Пет Сеп 23, 2011 10:27 pm

http://www.bike-discount.de/shop/a45704 ... ml?mfid=49
Виж това - 1600лв, но едва ли, ако вземаш част, по част ще можеш да сглобиш колело с такава окомплектовка.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот RastaWarrioR » Пет Сеп 23, 2011 10:35 pm

ъъъъъъ Така е :agree:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот grebo » Съб Сеп 24, 2011 12:45 am

RastaWarrioR написа:Асфалт/ НеАсфалт може би 60/40 или 40/60 което си е 50/50 :D Знам ли кой е точният отговор, принципно за момента използвам колелото за всякакви цели и хвърча из София като луд (току що си правих експеримента да карам след автобуса, мноо е бързо ама се дишат едни гадости :xx(: ) Засега се размотавам само по Витоша и качванията са и по асфалт, но съм замислил един ДжиПиЕс и от другата седмица ще обикалям и на други места стига да не е мноо кално.
Оформя се една идея вече, за сега само да ъпгрейдвам а когато няма какво да надграждам ще сменя рамката и пак ще имам две колела а и ще стане по-плавно от към финанси ( без последния етап :banghead: )

Задна можеш да сложиш Maxxis CrossMark или Larsen TT; ако ще караш повече в планината - първото; второто е добър компромис за асфалта/планинско 50/50.
Предна - пр. Nobby Nic, Captain Sport, WeirWolf.. Със сигурност има и други предложения..

За калта - трябват ти читави дискови спирачки, разбира се - като смениш главините /или направо wheelset-овете/ заедно с касетата. Дерайльора си го карай тоя докато не го строшиш, после може да вземеш нещо по-хубаво, декланшора пък може да не го бараш изобщо.. Командите, /поне лявата/ може и да си я оставиш, ако решиш спирачките да са механики, което си е по-бюджетния вариант.
Примерно, задната може да е и някаква компромисна от ниския клас Avid BB5/ТектроIO 180мм диск, или Avid bb7 със 160мм; Предна - BB7 180mm. Тая конфигурация си спира прилично. А и ще ти останат повече парички за вилка/педали/курбели.. и в крайна сметка ще се получи доста по-различно колело от това, което караш в момента.
Ако ли пък не - на dob111 предложението е.. варианта
Успех! :beer:
grebo

Мнениеот danielpetkov » Вто Окт 04, 2011 8:34 pm

Аз пък ти препоръчвам да си продадеш онтариото и да вземеш нещо такова - http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=318!Само,че аз ти препоръчвам да му сложиш отпред авид бб7 185 ротор,а отзад 160 от към страна на спирачките със тази комбинация ще останеш много доволен (изпитано)!Хубаво е да сложиш и някаква ХУБАВА вилка за около 300-400 лв със около 100-130 ход, че тази не е много читава,но пак става.За общо 1200-1300 лв можеш да си направиш едно наистина уникално ХЦ колело!Пък и ако продадеш онтариото за 250-300 лв... Ти си решавай!Но ако се навиеш за Рама,който съм ти предложил и ако смяташ да му сменяш някои от частите направи го по поръчка със желаните от теб части,защото идва много по-евтино и правят отстъпки! :beer:
danielpetkov

Рейтинг: 1198

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Окт 04, 2011 10:25 pm

Да... вече съм убеден в думите ти, за жалост когато си купувах колело вече толкова се бях пренавил че избързах доста а и ми го дадоха на изплащане като на близък човек ;)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот stendec » Нед Окт 23, 2011 1:30 am

Здравей ! Ако ако още не си се метнал на нещо (гледам че не си писал скоро ) ако може и аз да ти дам някое предложение, минал по същия път като теб. Цял живот си карам колело ама кротко по паркове тук там по надалече , запалих се по шосейка карах 2 год ама ми писна, и имах един планински твърдак К2 с механични дискови и срам х7 и тн . и се запалих много и много бързо и силно като теб а понеже к2 ми беше малко като размер и от там се започна вихрушката... казах си сменям рамката а другото по натам и мислех твърдак ама ми предложиха от байк център рамка стар модел на СПАРК с пълно окачване на добра цена с шока заедно викам -- аиде -- обаче вилката ми дойде къса беше само с 80мм и седеше колелото наведено ок аиде и вилка и така секи месец -- ето резултата... viewtopic.php?f=31&t=98926 курбели обтегачи команди всичкооо. и накрая се оказаи че старото колело ми остана пак --- ама на части ,,,, само продадох рамката и вилката -- сега пак го сглобих самоче си зех рамка Драг рейнджър за 120 лв перфектна черен мат не пише нищо има я в скрийм баик, и зглобих пак и старото колело. сега пък съм поръчал спешалаизд 29" продаох половината спарк на части и събирам пари че след 3 месеца идва и трябва да разпродам и остатъка. както ида е и аз като теб преди ми се виждаше тегаво да се кача до бистрица а сега очатвам в всяко състезание което мога с средни времена -- манията е пълна !!!! ама и парите изтичат БЕЗУМНО. както съм написал и в темата за мойто си колело , по едно време измерваш всичко в ЧАСТИ -- кино с приятелката ти и вечеря или нови гуми --- :banghead: така че пази се ...ама е много сладко.
моя съвет изчакай зимните намаления почват вече по 15 % и повече --- ,търси си стари модели те винаги са по евтини и не винаги по лоши, друго , инвестирай повече в вилка спирачки и скорости ( не че не са важни другите ама рамката и тн ако ти по размер не е важно каква е толкои тн.)(смисъл дали рамката ще е скот или рам -- ако като тегло и геометрия е подобна няма да го усетиш) също имай предвид че курбели верига венци са си един вид консуматив смисал износват се кривът се и тн, и трябва да ги смениш и ако са много скъпи -- греда! друг съвет - не взимай най евтиното обикновено съжаляваш после, и не взимай най доброто обикновено едно ниво надолу е съвсем същото като механика издържливост и тн можеби една идея по тежко но на половината цена!
ако си тежък избягвай най леките неща гуми рамки и тн обикновено са по крехки а и супер скъпи!
та сега по конкретно Клипсове --- пълно ДА от мен--- в началото ще ти е малко гадно нестандартно да си закопчан ама издържиш ли -- после е страхотно и по лесно се върти и по си свързан към колелото казват че при въртене по 20% ти дигало ефективността незнам точно но е много добро аз съм с педали който са платформа и апарат - защото ако отиваш до магазина си караш с маратонки,
друго направи една сметка обеден съм че ако си сглобиш САМ едно колело може и да ти излезне по евтино!!! моя спарк със сигурност излезе много по евтино от готов от магазина! пример ти давам само ето този сайт четох в форума че са пазарували вече и било готино. ето и една опция ГРУП СЕТ ШИМАНО СЛХ ЗА 760 ЛВ http://www.bike-components.de/products/ ... aben-.html
Едни капли си наплиташ или направо комплект (аз си взех шимано МТ15 за 190 и двете лв много доволен съм) рамка има много една рам хт3 хт1 или подобно ако ти се дава повече има стари модели на скот скейл на добра цена -- и слагаш кормило седалка грипове и ти остават едно 400 -500 за вилка в момента гледах в макс ком в софия има рок шокс РЕБА за 599 лв и имат 15 % отстъпка зимно намаление на почти всичко ...... а тука говориме за перфектна вилка и окомплектовка, драг рейнджър рамката е само 120 лв и тежи към 1800 грама смисъл ако решиш по натам може да я разкараш -- ...
или друг вариант -- копуваш цяло колело от някъде и по твой избор нещо което е добра платформа но зле окомплектовано и говориш с продавачите да доплатиш за по добро "еди какво си " каквото искаш да е по добро според бюджета - и да ти приспаднат от това което ще свалят то е ново а те ще си го сложат на друго колело и го копуваш а по натам като сабереш някой лев си сменяш това което е останало и не те кефи. имай предвид че бизнеса е слаб и иде зима -- готови са на всичко -- ако трябва ще разглобат 2 колела да ти направат какво искаш и в всеки магазин ще ти направат поне 10 % нищо че се прават! успех от мен и дано не съм ви отегчил. дано съм бил полезен. :wavey:
Аватар
stendec

Рейтинг: 1380

Мнениеот RastaWarrioR » Нед Окт 23, 2011 2:31 pm

С теб сме се разбрали да караме ;) ама само на думи :))) един си говорехме с теб и Беровски :D на игрищата зад зала Армеец , а като купиш 29ката ще ми дадеш да я пробвам че и аз искам.
Ста'Разхайтен Гамен
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот stendec » Нед Окт 23, 2011 9:14 pm

RastaWarrioR написа:С теб сме се разбрали да караме ;) ама само на думи :))) един си говорехме с теб и Беровски :D на игрищата зад зала Армеец , а като купиш 29ката ще ми дадеш да я пробвам че и аз искам.
Ста'Разхайтен Гамен

а така кажи .... аз си изписах писането ... откъде да знам че си ти хахахах ще караме ама аз от тогава карах само на велорали черни връх един път на мургаш сам и на самото състезнание 3 дена по късно после разглобих спарка и го поразпродадох и сега сглобих един твърдак за временно колело докато дойде 29 ката а когато дойде това ще го оставя за резерва и за градско ще му сложа едни по малки и гладки гуми и готово
IMG_0835_resize.JPG
Аватар
stendec

Рейтинг: 1380

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри