Уважаеми съфорумци,
Задава се "дълъг" октомври, включващ 5 уикенда, които постепенно се "запълват" в календара на организираните карания, затова бързам да запазя място в него и за есенната Хисариада. Надявам се 22.10 да е топъл и слънчев, затова, ако се чудите къде да прекарате този ден, ви предлагам да го включите в програмата си и да покараме заедно. Изходният пункт е Хисаря - приятно градче с отлични условия за почивка и приятно прекарване, с интересни исторически забележителности, както в самия град, така и в региона - една от тях е крайна точка и на предлагания маршрут - Тракийският храм до с. Старосел.
Градът е подходящ и за случаите, когато имате приятел/приятелка/съпруг/съпруга/деца, които не са толкова луди и запалени като вас - може да ги оставите да правят слънчеви бани и се плацикат в някой басейн или да се разхождат из града и хубавите му паркове, докато ние покараме по околните баири. Ако решите да дойдете от предния ден - има достатъчно места за настаняване - интернет и чичко Google могат да ви помогнат в това отношение.
Това не е организирано мероприятие - няма да има специално маркиран маршрут и организатори, а просто приятелска покана за желаещите да се насладят на един хубав есенен ден в планината. Предложеният маршрут е, по моя преценка, среднонатоварващ, 100% по горски пътища, което обаче не означава, че няма да има и бутане тук-там. Ако това е едно от първите ви карания - помислете дали можете да се включите, защото, макар че няма да ви затрудни технически, физическото предизвикателство не е за пренебрегване - обърнете внимание на профила на маршрута и дължината му. Липсата на маркировка в никакъв случай не би трябвало да е проблем, тъй като възможностите за отклонение не са големи:
Дължината на маршрута общо е около 40-45 километра, има чешми по пътя, но и доста дълги участъци без вода, така че имайте запас от литър-два. Подходящо и приятно място за обедна почивка е Винарната в с. Старосел (все пак да предупредя, че цените там не са съвсем "народни"):
Не съм привърженик на екстремните и прекалено натоварващи карания, така че в никакъв случай няма да се движим със състезателно темпо и мисля, че ще останете доволни. Ако се появят желаещи да се присъединят, мога да дам повече подробности, вкл. и GPS-следи. Маршрутът може да се модифицира в движение според настроението, познавам региона достатъчно добре.
До Хисаря се стига от Пловдив по пътя за Карлово, като по средата му се отклонявате за Калояново. Веднага след влизане в града изкачвате малко възвишение, в горната точка на което завивате наляво и карате все направо през прелеза по павирана улица, докато стигнете малко площадче с паметник по средата (около 1-2 км).
Идващите от север се отклоняват от пътя Карлово-Пловдив през с. Михилци за Хисаря, преминават през целия град и малко преди излизане (отляво ще видят старинната крепостна стена) е въпросното възвишение, където завиват надясно и следват указанията за стигане до паметника. Площадчето тук е подходящо за паркиране.
Аз ще съм в 9 ч. до паметника и ще карам по маршрута, дори да не дойде никой (да карам сам за мен е обичайна практика, така че не се чудете дали мероприятието има шанс да се отложи при липса на интерес). Молбата ми е да резчетете времето си добре, за да можем да тръгнем без закъснения, тъй като няма време за излишно размотаване.
ПРИМЕРНА ПРОГРАМА09:15-09:30 Пристигане на сборния пункт, разтоварване, подготовка, дружески срещи.
09:30-09:31 Приветствено слово (анализът на международното положение и перспективите пред Евросъюза се отлагат, за да не се приемат за предизборна агитация).
09:31-09:45 Лека загрявка по баира над Веригово.
09:45-10:05 Разпускане в движение (духовно и физически) по поляните и психологическа подготовка за планинската част.
10:05-12:15 Катерене (каране и бутане) по горски път, с елементи на леки спускания, за поемане на дъх.
12:15-13:00 Спускане към Винарската изба и Старосел
13:00-14:00 Заслужена почивка и обяд.
14:00-15:00 Разглеждане на храм Хоризонт
и Тракийската гробница.
15:00-17:30 Обратен път към Хисаря.
17:30 Планиран ориентировъчен краен час.
P.S. Искам да уточня, че нямам користни цели с тази покана - не живея в Хисаря, нямам хотел и познати хотелиери и единствената "печалба", която искам да имам, са хубавите спомени на евентуалните участници.