Какво да избера нова Рамка или Вилка ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какво да избера нова Рамка или Вилка ?

Мнениеот moskvich » Чет Сеп 29, 2011 7:30 pm

Здравейте момчета нов съм във форума , и това ми е първата тема .
Момче на 15 съм и съм събрал г/д 600-800 лв (повече от 800 няма как ... няма смисъл щот няма от къде да ги откопам толкова пари :D )

Значи карам ram ht1 с вилка Rock Shox dart 1 и спирачките са v-break . Значи имам желание да направя up-грейд на колелото .

И се двоумя , дали да си взема нова рамка ram freeride и да купя шок втора употреба от форума или да сложа някоя вилка за 500 лв. + хубава предна дискова .

@Ако избера вилката , да забравя за мека рамка в близкие 10 години :D .

@ Ако пък купя рамката (рамката + шок втора = 600-650 лв ) и ако събера още 100-200 лв да си взема вилка RST storm super ход 170 - за 320 лв там някъде (друг е въпроса от къде ще я намеря :D ) и после с времето дискове , и т.н.

Други пари нямам :D

Да спомена ,че няма да карам много агресивно , ще се спускам но там където няма луди скокове и камъни , които без вилка като boxxer не може да се минат :D

Дано първата ми тема е без нарушаване на правилата на форума :D
moskvich

Рейтинг: 1198

Re: Какво да избера нова Рамка или Вилка ?

Мнениеот Чичка » Пет Сеп 30, 2011 8:52 am

Пичага, ще ми се да ти помогна, но за съжаление и аз като теб съм отскоро в този форум и въпреки всичкото четене дето проведох, не смятам, че разбирам нещата.

Обаче ми прави впечатление, че се колебаеш между две рамки, които поне за мен нямат много общо като стилове и предназначение. Аз лично ако бях на твое място бих си ъпгрейднал хубаво сегашната ти рамка с дискови спирачки и хубава вилка, да го покараш така няколко месеца и ако чак толкова те влече към фрирайда и твърдака не може да се справ откъдето минаваш, то ще можеш да продадеш колелото на добра цена и да търсиш направо цяло ново колело за FR.

И моята дилема беше да скоча директно от твърдак на рамка с ход 160 мм, ама прецених, че е хубаво нещата да се надграждат поетапно и си взех рамка с ход 140 мм. Отзиви мога да ти дам догодина по това време. :peace: Тогава ще съм сглобил и карал колелото, ще знам дали за моите нужди 140мм е малко или много.
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот moskvich » Пет Сеп 30, 2011 11:01 am

Еми прав си , че рамките са за различни стилове , просто аз карам рама от 2 години . И забелязвам ,че се нуждая от нещо по мощно , особено след като почнах от 1-2 месеца по агресивно каране . Харесва ми да се спускам , но на рама не мога да му сложа вилка с ход повече от 100-120 мм , пък и рамката е 150 лв , а вилката да е 300-500лв , не върви . Просто моето колело не става за по агресивно каране , поне да беше ht2 .

Аз не разбирам много , затова помагайте с съвети :)
moskvich

Мнениеот Antares » Пет Сеп 30, 2011 4:10 pm

Вилка!

Да сложиш мека DH/FR рамка, и да си седи отпред дарт - ще стане пародия. Колело с ужасна геометрия, с v-brake, тоест - хептен няма да става за нищо.

Не гледай само хода! Важно е и как работи вилката. Вилка с много ход не значи добре работеща вилка. А ако сложиш прекалено дългоходова вилка на тази рамка означава да рискуваш да останеш без рамка, като спраскаш челото.

Моя личен съвет е на тази рамка да сложиш една Tora - смятам, че е от най-подходящите за тази рамка вилки и с парите, които ще останат да помислиш за други ъпгрейди, като например спирачка Avid BB7 отпред. Ако държиш толкова - може да се опиташ да вземеш някакъв Rock Shox Pike или Fox Vanila, но не мисля, че е добра идея за тази рамка, след като препоръчителния й ход е 100mm, а максималния - 120 или 130.

Карай си твърдака и трупай умения и опит. Не бързай да "омекваш". Има си време за всичко. Хубавите неща не стават бързо.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот moskvich » Пет Сеп 30, 2011 6:19 pm

мерси за мненията , прецених да не пипам за сега нищо по колелото , а догодина ( хем ще се издължа малко ) , да събера към 1000-1300 и да си взема рамката с хубава вилка 650 ( рамката + шок ) 350 - 500 - вилка и за 150 - една предна дискова , а засега да се уча с моя твърдак , без да му правя ъпгрейд :)
moskvich

Назад към All Mountain/Ендуро продукти