Съвет за твърда рамка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за твърда рамка

Мнениеот vasoniago » Пет Сеп 23, 2011 10:58 pm

От едно известно време се оглеждам за рамка и съм намерил следните:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 241&lang=2
http://screambikes.eu/bg/ramki-mtb-tvar ... -bike.html
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=183
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=64986
на някой да му хрумва нещо друго в диапазона до 350-450 лв. ?
И мнения за тях, за мен май важно е да е лека и здрава.
Аватар
vasoniago

Рейтинг: 1220

Re: Съвет за твърда рамка

Мнениеот al » Съб Сеп 24, 2011 6:29 pm

Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот obelix » Нед Сеп 25, 2011 10:42 am

Аз бих избирал между тези двете:

http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=182 - лека и здрава рамка за по-кротко XC/AM
http://bikezone.bg/velosipedi/ramki/on- ... mer-season - по-малко лека (но пак разумно тегло) рамка за по-малко кротко AM

Иначе казано, взимай второто. :agree:

Има си и ревю: http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... on-one-456
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот bio » Пон Сеп 26, 2011 9:17 am

ебахти ... за втори път ще трябва да пиша ... първото ми мнение замина в temp-a.
@vasoniago ... не е много ясно какво точно искаш ...
обясни защо ще сменяш рамката ... ? какво не ти харесва в старата и каква е била тя ? какво очакваш от новата си рамка ... по-агресивна геометрия ? по-ниско тегло ? по-хубав дизайн ? какво точно караш ... и до къде смяташ да ти стигне карането ? пълна съвместимост ли търсиш за частите - колчета, скоби, маркучи/брони, дерайльор, чашки ... предполагам си наясно, че има различни стандарти и разлини начини на захващане, които е възможно да се различават при новата рамка. какви спирачки караш ... защото предложените от obelix рамки не поддържат v-brake отзад ?
предложеният от al комплект в никакъв случай не е лош, но дали се нуждаеш от всички тези компоненити и дали са подходящи за теб. само ти можеш да кажеш ?
... аз карам HT2 и се надявам следващия сезон да мина на on-one summer season или ragley blue pig (като втората мога да си я позволя само употребявана), като съм се примирил с малко по-високото тегло за сметка на по-малкия челен ъгъл и непознатата за мен "магия" на CrMo.
хайде успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот t.kyosev » Пон Сеп 26, 2011 12:31 pm

И аз съм пред подбна дилема, въпреки че ще купувам/сглобявам цяло колело. При мен избора става по-труден поради ръста ми 196-7.
За жалост ми се струва че on-one 20" ще ми е малка, въпреки че ефективната горна тръба е доста по-дълга от тази на колелетата които съм карал до момента.
Има ли някой от Пловдив с колело сглобено на базата на тази рамка? Бих искал да го пробвам като размер. Ако ли не най-удачният избор, за моя случай ми се струва ХТ2 21". Това го пиша защото бих се радвал на всякакви съвети и насоки, а няма смисъл да отварям отделна тема.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот codename47 » Пон Сеп 26, 2011 1:16 pm

@t.kyosev, има и други подробности около геометрията, не само ЕТТ. При НТ2 седалковия ъгъл е 72(120мм вилка...уж), при Summer Season е 71(120мм вилка), 456 Steel - 71(120мм вилка), докато примерно моделите на Ragley са с променлив седалов ъгъл в зависимост от размера(на сайта им пише че са уникални с това т.к. при висока седалка центъра на тежеста се премества много назад спрямо средното).
Лично според мен макар и да не съм пробвал, за тази височина най-подходящ ще е 29er - чел съм че високите хора които са го пробвали казват че стоят "по-напред/"във"" рамката, а не висят някъде отзад почти на половината на чейнстея както е при висока седалка и 26er колело.
Последна промяна codename47 на Пон Сеп 26, 2011 2:05 pm, променена общо 1 път
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот bio » Пон Сеп 26, 2011 1:27 pm

Адаш,
ами примерно мога да ти дам да покараш моята HT2 - 21'' за 1-2 седмици като се върнеш в Пловдив. а за 20'' summer season - има един агент, живее в София и се качих на неговата 20'' ... ако имаше 19'' просто нямаше да се замислям ... но 18-ката трябва да я карам с някакво огромно колче. трябва да си прецениш сам ... или да уредим някаква проба на тази 20'' рамка.+ това, което каза codename47 - ще цепнеш мрака с един 29er :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот t.kyosev » Пон Сеп 26, 2011 2:03 pm

Мерси за съветите,

Определено ми стана интересно и ще се поразгледам по подробно за геометрията довечера и възможните варианти. За жалост бюджета ми е силно ограничен 1500-1600 лв за цяло колело, като на практика имам само свястни гуми от старото.
Адаш мерси за предложението. Качвал съм се на твоето и мисля че като цяло размера ми е тамън. Онтариото (22") например ми идваше леко височко надолу, въпреки че за катерене ми беше изключително удобно.
Относно Summer Season-a на който си се качвал как беше като размери в сравнение с рама?
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот Plamen_EM » Пон Сеп 26, 2011 10:26 pm

А защо никой не му предлага ХС.1? И му е в бюджета и си е 1,250 кг. И е с подобрения. :)
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот bio » Вто Сеп 27, 2011 7:19 am

Plamen_EM написа:А защо никой не му предлага ХС.1? И му е в бюджета и си е 1,250 кг. И е с подобрения. :)

може би, защото никой не е наясно точно какво иска ... дори той самия явно незнае ... също, защото това е "рязко" състезателна XC рамка. инак предложението е много добро.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Plamen_EM » Вто Сеп 27, 2011 11:06 am

Попитах, защото моята логика е следната:
1. Рамката е с тегло на карбонова, ама без да носи негативите на такава.
2. С 5-6-700 грама е по-лека от масовите алуминиеви рамки.
3. Да, с 300 лева е по-скъпа, ама ако в последствие тръгнеш да сваляш тези 5-6-700 грама, сумата ще е по 5. Ако тръгнеш да ги сваляш от части имам предвид.
Мисълта ми е, че тук пишат хора, които много четат и респективно много знаят. А ХС.1 никой не препоръчва. Което буди в мен съмнения, че аз нещо бъркам.
Това дето рамката е състезателна, на мен като тотален аматьор въобще не ми е пречило, напротив, лекото си е леко. В никакъв случай не е някаква измислена рамка дето да се гъне или да е крехка. Аз онзи ден се спусках с нея в Боровец.
Иначе промените в новия модел са:
1. Чело за полуинтегрирани или интегрирани чашки, каквото и да значи това. :)
2. Има монтиран един допълнителен водач за жилото на задната спирачка върху горната тръба.
3. Заварките са друг тип и са по-гладки.
П.П. Като казвам, че никой не я препоръчва нямам предвид конкретно в тази тема само, а във форума като цяло.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот vasoniago » Вто Сеп 27, 2011 1:18 pm

Основната причина да искам да си сменя рамката е че сегашната ми е много надрана/спринт аполон, успял съм да го докарам до 12,8 кг/ и ме дразни доста. По колелото съм сменил всичко освен рамката, а си мисля и за друга вилка, но това по нататък. Основно карам между бистрица и железница или в парковете в софия. Колкото е по лека рамката по добре, но си тежа към 95 кг и не знам до колко може да се разчита на XC1 ?!?!?! XT2 за мен е една много грозна рамка и няма значение колко е здрава :dontknow: Къде би могла да се вземе по нов модел на скот scale че по магазините има само 2008 и не са с най красивите цветове..... а май е важно и да е красива :))))
Аватар
vasoniago

Мнениеот bio » Вто Сеп 27, 2011 1:49 pm

vasoniago написа:Основната причина да искам да си сменя рамката е че сегашната ми е много надрана/спринт аполон, успял съм да го докарам до 12,8 кг/ и ме дразни доста. По колелото съм сменил всичко освен рамката, а си мисля и за друга вилка, но това по нататък. Основно карам между бистрица и железница или в парковете в софия. Колкото е по лека рамката по добре, но си тежа към 95 кг и не знам до колко може да се разчита на XC1 ?!?!?! XT2 за мен е една много грозна рамка и няма значение колко е здрава :dontknow: Къде би могла да се вземе по нов модел на скот scale че по магазините има само 2008 и не са с най красивите цветове..... а май е важно и да е красива :))))

ами незнам какво да ти кажа ... продават нови рамки аполон 130 лв. или отиди и си боядисай старата ... аполон е с доста странна геометрия, дълга горна тръба ... нямам представа коя друга рамка е с подобна.
ако вземеш въпросният scott ще трябва да се бръкнеш за нови чашки и нова седалкова тръба .. при това в най-добрия случай ... а и 99% съм сигурен, че може да го почувстваш късо това колело ...
след като е важно и да е красива .. тогава гледай да е красива. има scott.bg гледай там ... иди по магазините ... твоя си работа.
@Plamen_EM съгласен съм с теб ... с някои дребни изключения ... челото е за обикновенни чашки (или поне така пише на сайта), 1/3 от теглото надолу е за сметка на материала в рамката и не се дължи на някаква магическа формула, но не желая да спорим. след като RAM са я направили и си поемат две годишна гаранция върху нея ... явно има защо.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Plamen_EM » Вто Сеп 27, 2011 5:55 pm

А спорене, изобщо не става въпрос за спорене. Просто ми е странно. Чувствам се глупав някак си, че съм избрал ХС.1 точно. :)
Разликата от една трета не идва от количеството вложен материал, а от вида на материала. При ХС.1 е екструдиран алуминий. Т.е. му е променена кристалната решетка през една дюза и ... един мармот ... Промените по рамката аз съм ги видял с очите си, просто все още не е пусната на пазара и из и-нет си пише за старата. Самата рамка се произвежда от фирма, в която на практика се оказа, че се произвеждат почти всички именити марки рамки. В това число Santa Cruz и "ръчно произведените в Америка" cannondale. Фабриката е в Тайван, да не си помисли някой, че е в Америка. :)
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот vasoniago » Пет Сеп 30, 2011 11:02 pm

http://www.aliexpress.com/product-fm/49 ... alers.html това изглежда много интересно ?!?
Аватар
vasoniago

Мнениеот Ozzie » Пет Сеп 30, 2011 11:09 pm

ДДЗ, тези китайските са много мътни
обърни внимание и на това:
"No feedback received for this supplier over the past 6 months."
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vasoniago » Пет Сеп 30, 2011 11:23 pm

Аватар
vasoniago

Мнениеот Seadman » Пон Окт 31, 2011 8:52 pm

Аз само мога да кажа че за парковете в София не ти трябва xc, нито пък ht3 или on one.За парка и Аполон е добре.Явно е че ще избираш по добър външен вид, което си е лично твоя преценка. :peace:
RAM FAN
Аватар
Seadman

Рейтинг: 1200

Мнениеот vasoniago » Сря Ное 23, 2011 10:20 pm

В крайна сметка си взех Scott :D
само че е бяла рамката, а не както на снимката сива.
Аватар
vasoniago

Назад към Продукти за крос-кънтри