Седалка за велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Седалка за велосипед

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пет Окт 07, 2011 2:34 pm

Здравейте,

Както виждате съм много нов във форума. Предварително моля да ме извините ако темата ми не е за тук и да ме насочите.

Та въпроса ми е следния. Докато си карам от друскането и вибрациите мъжките ми атрибути, в частност топките се удрят в седалката. Мислех, че ще свикна ама май не се получава и почва да се оформя като по сериозен проблем това освен дискомфорт по време на каране. Съгурен съм че повечето мъже са се сблъсквали с такъв проблем и ми е интересно има ли решение и какво е то? Някакви по удобни, меки или с друга форма седалки .. предполагам. Насочете ме плс какво да търся
ferdi_mruvkata

Рейтинг: 1273

Re: Седалка за велосипед

Мнениеот evilzet » Пет Окт 07, 2011 3:12 pm

Карай с клин, щом ти подскачат...
Клина трябва да е с подложка, т.е. да е за колело, може и да е като бельо ( има такива).
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот fastara98 » Пет Окт 07, 2011 9:50 pm

Напиши първо какво колело караш, или поне кажи дали е с мека или твърда рамка. Аз поне както чета в това което си написал си мисля, че трябва да сложиш една възглавница на седалката за да не ти пострадат чупливите части. :beer: :beer: :beer:
I have only one life and this life I want to experience it as biker...
Аватар
fastara98

Рейтинг: 1080

Мнениеот Sasho1911 » Съб Окт 08, 2011 12:08 am

Или си вземи седалка с поставка за м*де :eyebrow: ( С дупка по средата), или просто ги отрежи. :crap:
Аватар
Sasho1911

Рейтинг: 1140

Мнениеот taurus13 » Съб Окт 08, 2011 1:59 am

Че сме се сблъскавали с някои проблеми, сблъсквали сме се. Обаче, за пръв път чувам на някого да му се дрънкат камбанките в седалката. Повечето се оплакваме от притискане на кръвоносни съдове и нерви, което води до болка, изтръпване или протриване. Решение има и то се нарича - правилна седалка. Коя седалка е правилна ? - ако вземем 100 задника, сигурно ще имаме 100 различни правилни седалки. Това е така, щото няма еднакви задници. Все пак, може да се дадат няколко общи препоръки:
- когато караш, не се возиш на седалката - надолу, тя е по-скоро опора и средство за контрол на байка. Нагоре се ползва повече за седене, но пак трябва да следиш терена и да си повдигаш телесата, когато задната гума минава през неравност. Далеч по-приятно е това с мека рамка, разбира се.
- не карай с широки гащи и боксерки - по-добре е нещо да ти придържа камбанките. Най-добре си вземи клин и го носи на голо. Разбира се, върху клина можеш да си носиш панталон, ако не си фен на на XC визията.
- избери си подходяща седалка - много зависи от стила на каране, килограмите, анатомичните особености. Най-общо обаче, добре е, да не е много широка(до 14 см в задната част, за хора до 90-100кила), не много мека, но не и много твърда. Меките седалки, привидно изглеждат удобни, но след един ден каране обикновено те протриват. Седалките с гел са по-добри, тъй като разпределят по-добре тежеста. Добре е да има в средата канал или отвор - това много помага срещу притискане на снопчето "кабелчета", което минава отдолу при мъжете.
- и последното...карай повече и ще свикнеш. Задника всъщност разполага с известен брой мускули, които с времето заякват и свикват да носят тежеста на тялото. Е, добре е човек да не тежи 100 кила, но това е една друга тема. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferdi_mruvkata » Чет Окт 13, 2011 8:59 am

Е чак да подскачат не.
Относно ставането при неравности - така правя, ама в градски условия и уличките по които карам просто трябва да седя постоянно прав :)
Относно карането по дълго и свикването ... последните два -три месеца не съм слизал от колелото. Болките в гъза ми минаха и свикнах на седалката.
Явно ще трябва да пробвам някакъв клин и ще сменя някой друга седалка да вия как е :)

Мерси за съветите.

ПС: То май и цялото колело ще сменям, че се оказа че Онтариото не отговоря на местата дето карам.

EDIT: Taurus13, Прочетох ти класификацията на стиловете, което ми отговори на въпроса какво имаш предвид ХС визията ми :) Та общо взето това слабо ме тревожи ;) Май попадам във втората група на АМ по всички параграфи с изключение на багажа от над 8кг. Моя е 5-6
ferdi_mruvkata

Рейтинг: 1273

Мнениеот Antares » Чет Окт 13, 2011 9:58 am

Аз по тази и по още една причина карам със наклонена напред седалка (и изнесена максимално назад върху колчето) и сядам в края й. Наклона... даже май тук го бях чел - при вдигната седалка, върхът й да сочи към лапата или основата на кормилото, в зависимост. Пробвай да караш и така.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот fido » Чет Окт 13, 2011 10:47 pm

На мен много ми помогна като я смених с такъв модел http://www.amazon.com/Velo-Plush-All-in ... B001NGF62C отдолу седалката не е с цяла пластмаса а е разделена на две и по средата гъвкава.....потърси снимка че не го обясних много ясно де....действа като един вид амортисьор точно там :clap: .Незнам за други такива модели но за мен това е седалката.
fido

Рейтинг: 1210

Назад към Общ форум