Ми ако трябва да се каже възможно най-просто, и за двата случая (XC/DH) е едно и също. Първо се купува колело което да "става" после такова "подходящо". Не, че не може човек да си купи направо скъпо колело, но аз не съм видял до сега човек навлизащ в спорта да си вземе в началото едно колело и след 1 година да продължава да иска да кара със същотото без промени. Иначе по-конкретно аз го виждам така:
XC: Начално колело: твърдак Драг/Рам/Спринт над 350 лв (условно казано), което да няма нищо общо със професионалните ХС колела, но да не се почупи на 2-рото каране и да не тежи повече от 14-15 кг. След това вече идва голямата цифромания...(вилки дето тежат 1493 грама и струват 1493 евро

) Или нещо от рода.
DH: Хм...Ми тук вече в началото според мен купувача трябва да се стреми единствено към здравина, защото комфорт няма да получи така или иначе за толкова пари (малко). Един Бегемот от старите и като цяло рамки със люлеещо се рамо, ако ше и стоманени. Просто всичко друго ми се вижда рисковано. Обшо взето в момента на пазара няма много предлагане на "колела за прохождане в DH-a". Може би нещо на старо, но доказано здраво, не знам, надявам се да се съберат повече предложения. Но според мен дори и в началото си трябва по-сериозна инвестиция. Първо риска от нараняване, поради failure на някой от компонентите (не дай си боже рамка/вилка/кормило/курбел/колче ако щете) ще се намали знчително. A рискът в началото ще е по-голям като приемем факта, че карача "навлиза" в спорта и натоварването върху компонентите ще е по-голямо поради липса на изградени до определено ниво умения.От друга страна ще е по-изгодно и финансово, защото дори и да разбере в последствие, че дадена част, не е за него, ще може по лесно да я продаде и да закупи нова. Защото ходи се отървавай после от почупен Бехемот, в който си налял толкова много грешни пари...
Аз така го виждам:thumbu: