Нов предпазител за ухо

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нов предпазител за ухо

Мнениеот Teodor40 » Пон Окт 10, 2011 9:52 pm

Здравейте, искам да споделя за един продукт, който наскоро ми препоръчаха и определено върши чудесна работа.
Устройството му е доста просто, леко е и след 2-3 сваляния и монтирания на задния сет не коства никакво допълнително време за тази работа. Като цяло, след първоначалната настройка, вече не са ви нужни инструменти при последващи манипулации с каплата :agree:

За да не си губим взаимно времето в дълги и скучни обяснения, прилагам директно снимка на устройството:
http://photo-zona.net/images/user14798/ ... C02991.JPG

Закрепва се директно към оста на QR-a и
1. пази обтегача от странични удари
2. пречи на ухото да се огъне навътре или усуче!

Платих го 18-19лв. от Драг Зон-а, като не го казвам с цел реклама. Може и да го има на други места, нямам представа. С няма и 2 уши, вече сте си избили инвестицията, а да не говорим за спестените нерви и загубено време!

цена * * * * * *
качество * * * * * *
тегло * * * * * *
ергономичност * * * * * *
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Re: Нов предпазител за ухо

Мнениеот SeSSion » Пон Окт 10, 2011 11:14 pm

Само за 10мм ос ли е?
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Пон Окт 10, 2011 11:24 pm

Поне на мен такъв ми трябваше, но предполагам, че да. Звънни и питай в магазина ;)
Аватар
Teodor40

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 10, 2011 11:59 pm

Това всъщност мисля, че не е толкова нов продукт. Уви не помня къде и кога гледах подобно нещо, но със сигурност не беше тази година.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Skittleslolz » Вто Окт 11, 2011 10:21 am

Устройството е полезно, но не е ново. Има го на моделите на Specialized още от 2009. :beer:
"The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
Skittleslolz

Рейтинг: 1215

Мнениеот Teodor40 » Вто Окт 11, 2011 10:51 am

Е предполагах, че не е нещо от няколко месеца. За БГ винаги има забавяне, а и докато потребителите разберем за него :look:
Аватар
Teodor40

Мнениеот Daniel Panev » Вто Окт 11, 2011 12:22 pm

Добре де, тук не се ли получава малко противоречие?
До колкото ми стигат съвсем ограничените познания - те, ушите, не се ли правят нарочно "чупливи" именно с цел да се... счупят?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот jd » Вто Окт 11, 2011 12:53 pm

Daniel Panev написа:Добре де, тук не се ли получава малко противоречие?
До колкото ми стигат съвсем ограничените познания - те, ушите, не се ли правят нарочно "чупливи" именно с цел да се... счупят?

Има нещо вярно, но се замисли - защо на някои Cro-Mo рамките ушите са в самата рамка (справка - моята рамка е такава)?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот subritual » Вто Окт 11, 2011 1:44 pm

Daniel Panev написа:...До колкото ми стигат съвсем ограничените познания - те, ушите, не се ли правят нарочно "чупливи" именно с цел да се... счупят?

По-скоро се правят сменяеми,защото се чупят често.Както знаете, алуминия се ремонтира доста трудно,за разлика от хром-молибдена и легираните стомани като цяло, които са по-здрави и нечупливи.
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Вто Окт 11, 2011 3:04 pm

jd написа:защо на някои Cro-Mo рамките ушите са в самата рамка (справка - моята рамка е такава)?

Риторичен въпрос - защото са CrMo, а не алуминиеви. И аз смятам този чарк за потенциален убиец на алуминиеви дропаути, ушите им за това са сменяеми - за да се кривят. Със сигурност ще спести много пари за уши - факт. Въпрос на сметка и оценка на риск е дали ще са повече пари от цената на рамката. При Teodor40 със сигурност има смисъл от такъв чарк, но при някой начинаещ може да се получи много кофти ситуация.

@subritual: И идваме до първопричината - избора на материал за рамка и факта, че при по-меки материали има нужда от бушон, за да не изгори цялата инвестиция при евентуално осиране. Е този чарк не е бушон, той е като по-дебела жица в бушона - рано или късно като стане късо и...

Това на практика е конвертор към нещо като "детски" Сейнт с QR.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Вто Окт 11, 2011 9:52 pm

Това устройство по никакъв начин не застрашава рамката. Ако има страничен удар, той ще бъде поет от:
-ако е централно срещу оста- поема се от главината и се разпределя м/у двата дроп аут-а, като тогава няма значение, дали го има предпазителя или не.
-ако е в обтегача се получава пак едно разпределение във вид на натиск на рамката към долната част на главината и опъване на QR-a. Усукване на рамката ще има минимално при поддаване на QR-a. Не мога да си представя, какъв удар трябва да е това...

За 2мин. спретнах тази елементарна схемичка, как си ги представям аз нещата.
http://photo-zona.net/images/user14798/ ... tled-1.jpg
Последна промяна Teodor40 на Вто Окт 11, 2011 10:21 pm, променена общо 1 път
Аватар
Teodor40

Мнениеот subritual » Вто Окт 11, 2011 10:18 pm

bikerider написа:Е този чарк не е бушон, той е като по-дебела жица в бушона - рано или късно като стане късо и...

...не знаеш точно къде ще ти изгори инсталацията...
Аватар
subritual

Мнениеот Daniel Panev » Сря Окт 12, 2011 10:12 am

subritual написа:
bikerider написа:Е този чарк не е бушон, той е като по-дебела жица в бушона - рано или късно като стане късо и...

...не знаеш точно къде ще ти изгори инсталацията...

Е - обикновено се оказва, че не е дебелата жица в бушона...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот PtD » Сря Окт 12, 2011 11:34 am

Teodor40 написа:Това устройство по никакъв начин не застрашава рамката. Ако има страничен удар, той ще бъде поет от:
-ако е централно срещу оста- поема се от главината и се разпределя м/у двата дроп аут-а, като тогава няма значение, дали го има предпазителя или не.
-ако е в обтегача се получава пак едно разпределение във вид на натиск на рамката към долната част на главината и опъване на QR-a. Усукване на рамката ще има минимално при поддаване на QR-a. Не мога да си представя, какъв удар трябва да е това...

Aко ударът е страничен, не виждам как се "разпределя" между двата дропаута :look: По ми изглежда да го отнасят chainstay-овете, при заварката си с BB.

A aко ударът е в обтегача, си го отнася ухото на обтегача, както си е обикновено.

Или?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 1:55 pm

Teodor40 написа:Усукване на рамката ще има минимално при поддаване на QR-a.

Това, обаче, важи само за частта от дропаута пред QR-a. За тази зад и под него нещата стоят малко по-различно. Или?
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Сря Окт 12, 2011 2:36 pm

PtD написа:
Teodor40 написа:Това устройство по никакъв начин не застрашава рамката. Ако има страничен удар, той ще бъде поет от:

Aко ударът е страничен, не виждам как се "разпределя" между двата дропаута :look: По ми изглежда да го отнасят chainstay-овете, при заварката си с BB.

A aко ударът е в обтегача, си го отнася ухото на обтегача, както си е обикновено.

Или?

От дроп-аутовете се пренася към чейнстея и така, да. В тоя случай няма значение, дали го има предпазителя или не.

Но ако удара е някъде в обтегача, тогава предпазителя, който е с по-голяма коравина от ухото, ще поеме по-голямата част от усилията. И поне според мен ще ги предаде директно към оста и QR-a, с което не застрашава рамката по никакъв начин.
Дроп-аута може да се завърти леко около долният ръб на оста, но той е доста къс под под нея(поне на моята рамка) и не си го представям огънат.
Аватар
Teodor40

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 2:49 pm

Всъщност аз едва сега осъзнах, че това е просто "второ ухо" отвън, държащо се към оста по същия начин. Прав си за дропаута в този случай, аз мислех за усуквания в хоризонталната равнина, но на практика такива рядко има.
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Сря Окт 12, 2011 3:05 pm

И какво излиза,че ще къртим евентуално QR или ос на главина? Тва в случай, че предпазим ухото.
Още повече, ако ухото е от тия за по 300лв. :)
Аватар
subritual

Мнениеот Teodor40 » Сря Окт 12, 2011 3:09 pm

subritual написа:И какво излиза,че ще къртим евентуално QR или ос на главина,вместо рамка? Тва в случай, че предпазим ухото.
Още повече, ако ухото е от тия за по 300лв. :)

Не можеш да счупиш оста или QR-a. Най-много да кривнеш леко второто, но поне ще можеш да караш. А у вас с едни клещи го изправяш за секунди. И това при много зверски удар.
М/у другото на Златица ми влезе някакъв клон точно където не трябва и това си беше счупено ухо на 80%. Последиците в моя случай бяха... нищо!
Аватар
Teodor40

Мнениеот codename47 » Сря Окт 12, 2011 3:33 pm

има ли аналогия между това и старите сейнт-ове който бяха захванати директно за оста?
и защо всъщност ги направиха за уши?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 3:56 pm

Определено, Сейнта е устроен точно така - модифицирано ухо отвътре и детайл като този отвън, с разликата че се закрепва директно на оста, а не разчита на QR.
Лично аз нямам отговор на въпроса ти, но подозирам, че е кризисен продуктов мениджмънт след голямото осиране покрай силовия опит за налагане на Сейнт-стандарта.
Аватар
bikerider

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд