Избор на курбели.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на курбели.

Мнениеот SenDog » Сря Окт 12, 2011 4:21 pm

Здравейте пичове, скоро мисля да сменявам доста компоненти като: курбели, средно, дерайльор, декланшор, касета , верига, команди.С две думи всичко по веригата :). Към момента съм се спрял на Sram X.7 серията, като единствено курбелите няма да са от тази серия и тук са ми колебанията какви да избера,държа до известна степен на теглото, както и да са с 3 венеца.За курбели ще прежаля сума около 400 лв и тъй като това не са малко пари искам да направя правилен избор.Ще съм ви благодарен ако дадете аргументирани предложения, карам предимно агресивно XC. Хвърлил съм око на Truvativ Stylo 3.3 http://www.bike-components.de/products/info/p20572_Stylo-3-3-OCT-Kurbelgarnitur-inkl--GXP-Lager-.html .Моля хората които имат наблюдения в/у този курбел да споделят впечатления :). Рамката на която ще сменям компонентите е Онтарио.
Моля давайте съвети и предложения,благодаря ви предварително.

Поздрави :)))
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Re: Избор на курбели.

Мнениеот Ozzie » Сря Окт 12, 2011 5:03 pm

Курбел за 400 лв. върху рамка "Oнатарио" (както се беше изразил един съфорумец преди време) е OVERKILL
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот SenDog » Сря Окт 12, 2011 7:00 pm

Ozzie написа:Курбел за 400 лв. върху рамка "Oнатарио" (както се беше изразил един съфорумец преди време) е OVERKILL

Хммм, че какъв е проблемът , рамката ме задоволява и май само тя ще остане от първоначалният вид на колелото.Ако технически има нещо свързано м/у рамката и курбелите от подобен клас приемам коментара :) , но към момента рамката е чук и не виждам причина да я сменям. Ако коментара е породен само от разлика в цената м/у рамката и курбелите .... :)) .Все пак предложения за курбели !??
Аватар
SenDog

Мнениеот botroid » Сря Окт 12, 2011 9:53 pm

SenDog написа:Хммм, че какъв е проблемът?

Проблема е, че лек курбел върви с лека рамка. На тази тежка и бюджетна рамка Онтарио, която струва стотина лв., да му сложиш елитен курбел Труватив Стило за 350-400 лв. е като на свинче звънче. На Онтарио му отиват типичните, обикновени курбели - масовка, като Труватив Исофлоу и Шимано Асера/Аливио за 50-70 лв. Вярно е, че има разлика в теглото, Стилото е 820 гр. със средно, а обикновени курбели са около 1200 гр. със средно. Но разликата в парите е много сериозна, а и понеже ще караш агресивно XC, не виждам смисъл да прахосваш значителна сума за курбел от състезателен XC клас.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Nocturne » Сря Окт 12, 2011 10:31 pm

Вместо да даваш 400 за лек курбел, си вземи направо нова лека рамка за тия пари като HT2 или XC1!
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот SenDog » Сря Окт 12, 2011 10:59 pm

botroid написа:
Проблема е, че лек курбел върви с лека рамка.

:nono: Прощавай ако бях написал че рамката ми е някоя мекица, струваща 3-4 хиляди и осезаемо по тежка от Онтариото, дали пак щеше да напишеш същата щуротия!!?Тва ще да е някакъв не писан закон.
Просто търсех мнение на хора които не карат колела за 1000 лв , нищо повече . Защо взехте да коментирате цената на рамката и курбела, незнам !? Ако има някаква несъвместимост,тогава разбирам, да кажете : "Ей пич тва и тва не стават, вземи онова".Както и да е, ще се по ровя и интересувам още малко за продуктите от подобен ценови клас и ще взема решение.Пък дали си отива на тази рамка, ще ви пусна снимка Вие да кажете, но определено вида в който е в момента велосипеда не му се връзват нисък клас компоненти.Рамката за мойте цели е повече от прекрасна, но темата не е за шиваната рамка :)
Да, кефа се колелото ми да е леко, здраво и да се движи добре затова подбирам такива компоненти.Сега само моля ви не ме съветвайте да си сменям рамката :)), благодаря ви за мненията все пак :)))
Аватар
SenDog

Мнениеот SenDog » Сря Окт 12, 2011 11:13 pm

Nocturne написа:Вместо да даваш 400 за лек курбел, си вземи направо нова лека рамка за тия пари като HT2 или XC1!

Абе пич, осъзнаваш ли че имам нужда от курбели, не от рамка.Темата как ти звучи!?
Аватар
SenDog

Мнениеот Nocturne » Чет Окт 13, 2011 8:08 am

SenDog написа:
Nocturne написа:Вместо да даваш 400 за лек курбел, си вземи направо нова лека рамка за тия пари като HT2 или XC1!

Абе пич, осъзнаваш ли че имам нужда от курбели, не от рамка.Темата как ти звучи!?

Пич, щом 3ма човека ти казват едно и също и ти не се чукваш малко по главата оправяй се сам.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот SenDog » Чет Окт 13, 2011 9:25 am

Nocturne написа:Пич, щом 3ма човека ти казват едно и също и ти не се чукваш малко по главата оправяй се сам.

Noctrune, ако трима ти кажат да скочиш от последният етаж , хубаво ще си чукнеш главата. Ако има кво да казваш по темата за курбелите, Ок , за кво ми пишеш ти за рамки!!! Не се заяждам с никого, но не виждам конкретна причина на тази рамка да не сложа хубави курбели ! С парите Аз си разполагам.
Аватар
SenDog

Мнениеот frantishek » Чет Окт 13, 2011 10:46 am

И аз съм с онтарио и гледах тия курбели но са ми скъпи та си взех Deore FC-M590. Иначе бих ги шибнал с най голем кеф на драга.
Тебе ако си те кефят стилото взимай и слагай няма какво да се влияеш от другите дали е било удачно курбелите да са от 20 лв. щом рамката е евтина. Никъде не пише че щом си с "евтина" рамка и компонентите по нея трябва да са евтини. Това са тъпи предрасъдици.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Шлек_народен » Чет Окт 13, 2011 11:13 am

frantishek написа:Това са тъпи предрасъдици.

Тъпи предразсъдаци са, че със 200-300 гр. по-малко ще се промени кой знае какво колелото.
А хората се опитват да ти кажат, че и по-евтини ще ти свършат същата работа.Но както каза, парите са си твои и си решаваш за кво да ги харчиш.Не мисля, че има някакъв друг проблем да ги сложиш.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот frantishek » Чет Окт 13, 2011 11:22 am

Така е! И това са тъпи предрасъдаци. Но момчето е питало дали ще станат тия курбели на рамката. А не дали има смисъл да се слага скъпи курбели на евтина рамка. Нали така. :peace:
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот penmark » Чет Окт 13, 2011 11:44 am

Те и в магазина ще му кажат дали стават, ама няма да му кажат, че няма смисъл, защото гледат да ги продадат.
За тея пари спокойно взима една много по-здрава HT2-ка и едни курбели за 100-150лв, че като продаде онтариото и за 200лв може да си вземе. :beer:
Ама той си знае :dontknow: Дано не съжалява после. :beer:
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот SenDog » Чет Окт 13, 2011 1:04 pm

Да бе хора прави сте, нема смисъл, ей сега отивам да си извадя балканчето!Обзалагам се, че е по здраво от НТ2, с него пак мога да си катерим и пускам, пък и няма да го мислим като го остявя пред магазина! Онтариото се подарява, ако има желаещи......
Аватар
SenDog

Мнениеот Ozzie » Чет Окт 13, 2011 7:11 pm

О.К. "Стило"-то ще станат на "Онтарио"-то. Само иди в някой сервиз преди това да ти фейснат муфата на средното.
Успех с покупката!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот SenDog » Чет Окт 13, 2011 8:28 pm

Ozzie написа:О.К. "Стило"-то ще станат на "Онтарио"-то. Само иди в някой сервиз преди това да ти фейснат муфата на средното.
Успех с покупката!

Оценявам съвета :agree:
Аватар
SenDog

Мнениеот vatakov » Пон Окт 17, 2011 8:49 pm

Стилото е добър избор :agree: , Ако не си ги взел все още помисли си и за Shimano SLX тежат около 889г. според Shimano спрямо 820г.(SRAM) но са и малко по-евтини. И двата курбела са предназначени за по-агресивно каране (тоест ХС/АМ компоненти). Разбира се има и по-леки курбели за ХС ако това ти е приоритет.
Замисли се и за скоростите на Shimano съответно SLX или XT, за мене са по-добрият вариант от SRAM Х7.

А това дали рамката ти е евтина или не е няма никакво значение щом ти върши работа. Само, че с по-евтини курбели (и скорости) ще имаш и повече проблеми особено ако караш повечко.

С всичко това не се опитвам да ти налагам мнение или нещо от сорта а да ти предложа и друг вариант. Но каквото и да вземеш от гореспоменатите компоненти, няма да сбъркаш.

Успех в избора. :beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот SenDog » Пон Окт 17, 2011 11:04 pm

@vatakov

Благодаря ти за отговора, ей такива неща очаквах да чуя от самото начало със смисъл и съдържание :) . Вече поръчах цялата група от серията XT на шимано, без спирачки, главини и шини и като дойдат мисля да ги дам на някой майстор да ги накове на драгчето :) .

Поздрави и наздраве на всички :beer:
Аватар
SenDog

Мнениеот Nocturne » Вто Окт 18, 2011 10:16 am

Благодаря ти за отговора, ей такива неща очаквах да чуя от самото начало

Ти си обаче мега зле заклевам се... като си искал да чуеш да супер са, взимай ги за какво пускаш тема въобще и искаш мнения? :crazy:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот SenDog » Вто Окт 18, 2011 2:07 pm

Nocturne написа:
Благодаря ти за отговора, ей такива неща очаквах да чуя от самото начало

Ти си обаче мега зле заклевам се... като си искал да чуеш да супер са, взимай ги за какво пускаш тема въобще и искаш мнения? :crazy:

Разбирам те, че избиваш комплекси, като нямам намерения да влизам в празни приказки с келеши и остявям останалите съфорумци да си направят съответните изводи , кой е зле и кой не.По добре иди покарай малко и изпусни пара и следващият път не давай така леко определенията на ляво и на дясно , а си ги запази като видиш съответният човек на живо! Сега ако обичаш не ми се напъвай да ми отговаряш , защото конфликта с Теб е безсмислен .Всичко е 6, гледай си живота, по живо-по здраво :)
Аватар
SenDog

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 18, 2011 4:22 pm

Добър избор - задължително фейсни рамката преди инсталацията на курбелите, тъй като външните лагери изискват да са в съосие (дано използвам верния термин). По този начин животът на лагерите се увеличава и ще се износят равномерно с времето.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Назад към Продукти за крос-кънтри