Помощ при поддържането на Marzocchi !!!

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при поддържането на Marzocchi !!!

Мнениеот c0n7r0L » Съб Окт 29, 2011 10:31 pm

Здравейте колеги преди 2 дена си закупих Marzocchi Super T RCV 2007 искам да ми кажете всичко относно поддържането на вилката (симеринги,втулки,какво масло,колко масло,високозитет на маслото,през колко време трябва да го сменям.)
Благодаря предварително на тези който ще ми отговорят на въпросите :) защото искам да си пазя вилчицата винаги в добро вътрешно състояние
Аватар
c0n7r0L

Рейтинг: 1190

Re: Помощ при поддържането на Marzocchi !!!

Мнениеот Teodor40 » Нед Окт 30, 2011 1:24 pm

c0n7r0L написа:симеринги
втулки
какво масло, колко масло, високозитет на маслото
през колко време трябва да го сменям

семеринги- сменяш ги, когато потече вилката

втулки- сменяш ги, ако се разлуфти и ако има от къде да си вземеш нови. За подебен ремонт ти препоръчвам да ходиш при Любчо в Драг Зона-а на бул.България

какво масло, колко масло,високозитет на маслото - влизаш в официалния сайт на Marzocchi и си теглиш безплатно всичката ремонта информация за вилката под формата на PDF файл.

през колко време трябва да го сменям - най-добре на усет. Като усетиш влошаване на работата- сменяш. И поне веднъж годишно.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот c0n7r0L » Нед Окт 30, 2011 1:59 pm

Благодаря ти сърдечно много Teodor4o :) за отделено време да ми обесниш подробно на всички въпроси :beer:
Аватар
c0n7r0L

Мнениеот c0n7r0L » Нед Окт 30, 2011 2:06 pm

c0n7r0L написа:За подебен ремонт ти препоръчвам да ходиш при Любчо в Драг Зона-а на бул.България

Това в накъде в София ли се намира защото аз съм от Севлиево на 130км. от София, ако знаеш някои по близък в друг град
Аватар
c0n7r0L

Мнениеот Teodor40 » Нед Окт 30, 2011 6:19 pm

c0n7r0L написа:Това в накъде в София ли се намира защото аз съм от Севлиево на 130км. от София, ако знаеш някои по близък в друг град

В София е, но така или иначе сигурно няма да ти се наложи смяна на втулките ;) Маслото е елементарно за смяна. Описано е в ръководството и за 10мин ще се ориентираш. Само не пренатягай и прочети за обратни резби, ако има!
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот c0n7r0L » Вто Ное 01, 2011 10:43 am

Teodor40 написа:В София е, но така или иначе сигурно няма да ти се наложи смяна на втулките ;) Маслото е елементарно за смяна. Описано е в ръководството и за 10мин ще се ориентираш. Само не пренатягай и прочети за обратни резби, ако има!

Кое да не пренатягам ..... маслото се сменя като развия горните тапи нали и извадя пружините, има клапа за помпена на Bottom Out тя трябва ли да се спадне ? :idea:
Аватар
c0n7r0L

Мнениеот kriisoo » Вто Ное 01, 2011 11:23 am

Спада се разбира се. Ако тапите ти отгоре и двете имат вентили за помпане, се спадат. Ако не ги спаднеш може да си имаш сериозно проблеми, защото в камерите има много малко количество въздух, което е под огромно налягане и ако не се изпусне този въздух, при отвъртане ще излети цялата тапа и нали се сещаш ако си се надвесил над нея, какво ще стане... :)
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот Fanatico » Вто Ное 01, 2011 12:03 pm

Айде, айде, щели да изхвърчат. Нищо подобно. Такова налягане няма от къде да се получи. ;)
Добре е, разбира се, да бъде изпуснат въздуха.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот c0n7r0L » Вто Ное 01, 2011 4:57 pm

аха, разбрах в официалния сайт на Marzocchi пише че трябва да се помпят макс. до 1.0 атмосфера, ще ги спадна щом казвате :peace: Благодаря отново на всички :agree:
Аватар
c0n7r0L

Мнениеот walkmaner » Сря Ное 23, 2011 5:56 pm

И аз имам един въпрос относно тази вилка. Моята преди 2 седмици като изкарвах колелото забелязах, че ребаунда връща много бавно и пробвах да завъртя за да се върне пак на бърз, но не мръдна. Незнам дали от студа нещо е замръзнало, но не се върти. Моля кажете ми проблема. :) :beer:
walkmaner

Рейтинг: 1178

Мнениеот mitaka12345 » Сря Ное 23, 2011 9:03 pm

един мои приятел има такава сменя маслото на 2-3 месеца но от към работа е страхотна но когато си вземам вилка се доверявам на marzocchi :D :agree:
mitaka12345

Рейтинг: 1000

Мнениеот asench » Чет Ное 24, 2011 3:10 pm

Fanatico написа:Айде, айде, щели да изхвърчат. Нищо подобно. Такова налягане няма от къде да се получи. ;)
Добре е, разбира се, да бъде изпуснат въздуха.

Най-добре за да е сигурно,че няма нещо неприятно да стане, да я спада.. :agree:
При едно от отварянията на вилката ми така щях да се нанижа, ако бях 1 педя по-наляво... :praying: И то пред майка ми и баща ми, щяха да получат удар.
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Мнениеот screamBoy » Съб Дек 10, 2011 3:25 am

таблиците на марцочи са малко твърде приблизителни и са според тяхните разбирания за съответното каране, нали
първо огледай какво масло ще намериш ... едно време Мотул беше хубаво, Моторекс на второ място (за някои обратното) но всякакви останали са общо-взето или скъпи или скапани, примерно Игол просто отбягвай
ако не си намериш достатъчно 'рядко' масло може да сложиш само в крака с пружините

различни вискозитети може да се смесват, но с доста условия - първо и двете масла трябва да са 'еднаква химия', примерно и двете да са синтетични, после е добре да са на една фирма и да са възможно най-близки

общо взето не е голяма философия, всякакво масло за мотоциклетни вилки става (всичко що е Open Bath)

като го наливаш е бистричко а като се прецака е мътничко, според карането може и на 3-4 месеца а може и на 5-6 да ти се прииска, работата става една гадничка и лепкава като е за смяна
като източваш старото масло остави по възможност 5-6 минути поне да се отцеди хубаво, натисни вилката няколко пъти за да изтече всичко

като бях с подобна директо обръщах колелото и изливах в кофичка от мляко, с малко тренировки се постига, но първите пъти ги прави някъде дето може да се олива ^_^

ако пружините са ти оригиналните и си под 80кг вероятно вилката ще ти е малко твърда и ще ти се иска да е по-мека, съответно няма да слагаш 7,5 а 5 или дори 2,5 ... поне така си го представям, зависи и как си караш гумите и къде, най-вече, огледай пружините колко са дълги дали можеш да сложиш по-мека от друга вилка, ако ти е много мека пружината може просто да добавиш малка пружинка, примерно от клапан за двигател на някаква евтина кола (ако влиза), с шайба между тях

също има мотоциклетни пружини подходящи на дължина, но ти вероятно си с 2 по-къси с различна твърдост и така е по-добре
много е вероятно да можеш да сложиш и от Боксер някакъв, но те са все скъпички, иначе поне по цвета се познава колко са твърди

краката чистиш само с парцал, също чистиш и праховите семеринги (тия отвън, с пружинките) това не за гъзария, ами защото като се наблъскат с говняси и почва да се втърдяват и навътре към маслото почват да минават малко повече неща ... в смисъл винаги има дори миниатюрни драскотини и колкото са по-меки семерингите толкова по-добре обират, ама да не ти стане фикс идея, дръж ги в някво що-годе прилично състояние и това е

теоретично може на парцала да има няколко капки машинно масло, но практически внимавай, ако сложиш някакво масло отвън то веднага по него полепва какво ли не, а може вилката да е алергична към акари ^___^

в зависимост от маслото може вилката да почне да джвака, дори с ново масло, да не се изненадваш

на синтетичните масла температурата не влияе особено, за другите не зная, можеш спокойно да си караш с едно и също масло и на -15 и на +35, разлика има, но в тебе е много по-голяма отколкото във вилката ^_"
поема според зависи как те кефи, с по-малко масло все пак може да се кара, а с повече й убиваш от хода, но 150-200мл на крак се приготви да имаш за първата смяна ... просто запомняш докъде е било и сипваш пак до там

не забравяй и като източваш и като я пълниш да натискаш вилката 3-4 пъти, за да тече маслото навсякъде

май само тези глупости се сещам
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Dealer1 » Чет Дек 15, 2011 10:12 pm

Да знаете откъде мога да си купя семеринги за Super T ;)
Аватар
Dealer1

Рейтинг: 1223

Мнениеот Stancho » Чет Дек 15, 2011 10:28 pm

Drag Zone на бул. България или Веломания като цяло.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот screamBoy » Съб Дек 17, 2011 1:12 am

благодаря за минуса от сърце! бързичко ме върна в реалността на недоклатените ^_^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд