"Универсална" вилка за твърдак?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

"Универсална" вилка за твърдак?

Мнениеот r1nftw » Съб Окт 29, 2011 5:09 pm

Здравейте, бих искал да препоръчате вилката, отговаряща възможно най-точно на изискванията ми.Карам велосипед, базиран на рамка Scott yz2 14"(S размер).И мисля, че донякъде съм постигнал това колелото да е "универсално".Вместо да описвам частите му, направо ще постна снимка да видите за какво иде реч:
26092011.jpg
(428.31 KiB) 345 пъти
15102011_002.jpg
(272.58 KiB) 261 пъти
23092011_001.jpg
(324.8 KiB) 192 пъти

Колчето е дълго 400мм и ми е удобно и за въртене.Рамката е здрава и за сега няма да се сменя.Карам градско, като обичам да си правя разни трикчета.Спускам се и на Витоша(Голи връх-Бай Кръстоьо-Драгалевци), но старата вилка(Duro DJ D) със 130мм ход не стигаше.Беше мудна, неотзивчива на неравностите, дори след профилактика.Ръцете още по средата на пътеката почваха да болят.Затова съм се насочил към следните варианти:Rock Shox TORA,SR Epicon, или да пестя за някоя по-дългоходова вилка(160мм) на 20-ка ос.Надолу няма да се кара чак толкова екстремно(не съм голям аграр).Искам да попитам и един по-специфичен въпрос относно работата на вилка в студ.Стара ми вилка работеше АДСКИ гадно на студ.Изобщо почти нищо не обираше.Хубаво, мислех си, че няма грес.Прибирам се, отварям я и гледам, че си има грес по семерингите, втулките и надолу по ботушите, което ме разколебава да взема пак сънтър(Epicon или Duro FR-варианта за 160мм ход и 20-ка ос).Всъщност, разилката между епикоан и дурото не беше ли ,че Епикона е на въздух от лявата страна, а Дурото на пружина/еластомер?Единствено за тората не знам как стои положението.
Intel core i7 920 @4,1GHZ Sapphire HD7870 Ghz edition OC @1250/1600
Аватар
r1nftw

Рейтинг: 1244

Re: "Универсална" вилка за твърдак?

Мнениеот boybetterknow » Съб Окт 29, 2011 7:04 pm

Здравей, според мен най-добрия избор е Epicon (за парите си), лека е, тъй като е въздушна, а и е доста отзивчива, зимата също ще работи добре, поне такава ми е логиката, след като е въздушна. 140мм ход е перфе за 14" рамка, тъй като с 16см ход, геометрията ти адски много ще се промени и хич не е удобно, успех.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот errtime2010 » Съб Окт 29, 2011 11:14 pm

Откажи се от тия пустите сънтури, нали виждам на братовчед ми дурото как се втрърди в тоя бахър, отделно видях как издиша на един приятел епикона повреме на велошествието, търси истината във рок шокса и марзочитата. До колкото съм следял в многото ти акаунти и различни колела, много такива сънтурски боклуци си карал, време е нещо истинско да подкараш, събирай пари и се ориентирай към двете култови марки които посочих, да не забравим и маниту-тата.
Аватар
errtime2010

Рейтинг: 1325

Мнениеот hikervelo » Съб Окт 29, 2011 11:18 pm

Тората не е на въздух, Епикона е на въздух в единия ботуш и масло в другия. Работи много по-добре от Тората, особено ако правилно го напомпаш спрямо тежестта ти. Като здравина обаче тората според мен е по-здрава за вандалщини. Отново няма пълно щастие.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот r1nftw » Нед Окт 30, 2011 6:17 pm

errtime2010 написа:Откажи се от тия пустите сънтури,много такива сънтурски боклуци си карал, време е нещо истинско да подкараш

Много вярно.А сигурен ли си, че на въпросния колега епиконът е бил наред преди да изпусне въздух?
hikervelo написа:Епикона е на въздух в единия ботуш и масло в другия. Работи много по-добре от Тората

А какво все пак ще кажете за Duro FR на 20-ка ос?И то ли спада към сънтърските боклуци?
Аватар
r1nftw

Мнениеот boybetterknow » Нед Окт 30, 2011 6:59 pm

r1nftw написа:
errtime2010 написа:Откажи се от тия пустите сънтури,много такива сънтурски боклуци си карал, време е нещо истинско да подкараш

Много вярно.А сигурен ли си, че на въпросния колега епиконът е бил наред преди да изпусне въздух?
hikervelo написа:Епикона е на въздух в единия ботуш и масло в другия. Работи много по-добре от Тората

А какво все пак ще кажете за Duro FR на 20-ка ос?И то ли спада към сънтърските боклуци?

Цялата ти грешка е, че питаш във форума, за нещо, което зависи изцяло от твоят вкус и бюджет. :)
boybetterknow

Мнениеот r1nftw » Нед Окт 30, 2011 7:45 pm

Има нещо вярно, но това е, че не мога да реша с каква вилка ще е най-универсално колелото.Нещо обаче все повече и повече почват да ме влекат нанадолните дисциплини.И идва въпросът: Епикон,Тора или Дуро ФР със 160мм ход и 20-ка ос.Ясно ми е, че всички сега ще кажете:Дурото, 'щот е на 20-ка ос и има повече ход.Но коя е най-РАБОТЕЩАТА вилка?
Аватар
r1nftw

Мнениеот boybetterknow » Нед Окт 30, 2011 10:45 pm

r1nftw написа:Има нещо вярно, но това е, че не мога да реша с каква вилка ще е най-универсално колелото.Нещо обаче все повече и повече почват да ме влекат нанадолните дисциплини.И идва въпросът: Епикон,Тора или Дуро ФР със 160мм ход и 20-ка ос.Ясно ми е, че всички сега ще кажете:Дурото, 'щот е на 20-ка ос и има повече ход.Но коя е най-РАБОТЕЩАТА вилка?

Напротив, всички ще кажем НЕ СИ ВЗИМАЙ дуро с 16ход, защото геометрията ти ще стане отвратителна с тази 14" рамка. Или Epicon или Tora, тествай двете вилки и сам се убеди коя ще отговри на изискванията ти. :beer:
boybetterknow

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 30, 2011 10:58 pm

А PIKE?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот boybetterknow » Нед Окт 30, 2011 11:29 pm

Ozzie написа:А PIKE?

Pike само на втора ръка, нови вече не се произвеждат или поне не под това име. Иначе е хубава вилка, имах удоволствието да я видя и тествам и ми хареса.
boybetterknow

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Окт 30, 2011 11:52 pm

Едно мнение за Епикона. Покарах Епикони последните 3 годинки. Първо карах Epicon DA-140 от по-старичките, сега карам RLD SF11 15mm Qlock.
За парите си получаваш много - масло, въздух, заключване, 15мм ос. От към здравина - нямам проблеми, търкалях ги по Сопот, Боровец, Витоша. Първият издържа изключително дълго на натоварването, без особени проблеми. Новият ми също не го жаля много много, мина няколко състезания тази година в спускане без проблем.
Плюсовете:
-въздушна пружина позволяваща прецизна настройка на твърдостта;
-15мм ос, която е по-здрава от класическата 9мм и по-лека от 20мм ос;
-заключване и настройка на скоростта на връщане;
-лесна за сервиз и профилактика;
-PM уши позволяващи по-големи ротори без аксиални усуквания;
-относително ниско тегло/1800гр без рязан стержен за 150мм ход с 15мм ос/;

Минуси:
-'суха вилка', т.е. не използва open-bath технологията;
-липсва компресия;
-работата и зависи от използваните греси, при студено става по-тромава при употребата на нискокачествени греси;
-липсва избор на главини на 15мм ос - при нас се предлагат само няколко опции: Formula DC71, SH SLX, SH XTR, SH XT.

Първите две са причината да отиде в секция пазар и надявам се скоро да си намери нов собственик :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот rsf » Пон Окт 31, 2011 1:50 am

Ако ми трябваше универсална вилка, аз бих участвал тук до 150-180 примерно. http://www.ebay.co.uk/itm/ROCKSHOX-REVE ... 9580603043

И Sektor RL ми се струва оферта с ю-търн 110-150.Само че отива и на 15/20мм ос http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from= ... +sektor+rl
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот r1nftw » Пет Ное 04, 2011 2:45 pm

EccentricMOTION написа:Минуси:
-'суха вилка', т.е. не използва open-bath технологията;

Това значи ли, че ще работи като дурото с разликата, че няма да мога да си настройва твърдостта толкова прецизно?
Аватар
r1nftw

Мнениеот r1nftw » Пет Ное 04, 2011 7:04 pm

Току-що се върнах от оглед на 1 епикон.Впечатленията са ми, че работи адски добре на студ.Човекът дори й свали ботушите пред мен.Стеншъните са малко захабени(побелели), но това не е проблем.Като видях ботушите, вътре нямаше почти никаква грес.Семерингите бяха напълно сухи.Само по втулките се усещаше мазничко :D .Всички настройки работят.И сега иде въпросите:
1.Може ли да се сменя маслото, че наскоро четох как колега с епикон от новите е пробвал и е развалил нещо по патрона.Този, който гледах, беше още с черните стеншъни.
2.Има ли нещо такова, че от дясната страна(страната с маслото) не трябва да има пружина.(човекът казва, че няма).Но като беше разглобена и натисна шиша надолу той постепенно се върна.Има нещо като слабо налягане, което го избутва.От страната с въздух доста трудно се натискаше шиша.
3.Възможно ли е да се регулира хода с шайби(да става по-малък и с 5мм по-голям при премахването на "някаква" фабрична шайба).В момента е премахната.
4.От какво може да е едно като леко пукане от дясната страна може би.Болтовете на шишовете бяха стегнати добре.
В заключение бих казал, че за вилка без грес и несменяно масло и при тази температура навън, АДСКИ много се изкефих. :D
Аватар
r1nftw

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Ное 04, 2011 8:50 pm

Кой епикон си гледал?
Старите епикони променяха хода си чрез добавяне и премахване на спейсъри, не точно шайби, но идеята е същата. Хода варираше от 80-140мм в общия случай. Новите са малко по-интелигентно измислени - патрона е надупчен, местиш само един шплент като хода се променя в същия диапазон. Лесно може да бъде оптимизиран до 150мм чрез добавяне на допълнителен отвор.

В десния ботуш е разположен damping catrage или патрона на ребаунда/наподобява амортисьорите на автомобилите, плавно разгъващи се/. Реалната пружина всъщност е въздушния патрон в левия ботуш.

Маслото може да бъде сменено с по-рядко, което ще направи вилката малко "по-бърза".

Пукането може да от недобре затегнат патрон/затяга се отгоре с камък от гедоре/.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот r1nftw » Пет Ное 04, 2011 10:37 pm

EccentricMOTION написа:Кой епикон си гледал?
Старите епикони променяха хода си чрез добавяне и премахване на спейсъри, не точно шайби, но идеята е същата. Хода варираше от 80-140мм в общия случай. Новите са малко по-интелигентно измислени - патрона е надупчен, местиш само един шплент като хода се променя в същия диапазон. Лесно може да бъде оптимизиран до 150мм чрез добавяне на допълнителен отвор.

В десния ботуш е разположен damping catrage или патрона на ребаунда/наподобява амортисьорите на автомобилите, плавно разгъващи се/. Реалната пружина всъщност е въздушния патрон в левия ботуш.

Маслото може да бъде сменено с по-рядко, което ще направи вилката малко "по-бърза".

Пукането може да от недобре затегнат патрон/затяга се отгоре с камък от гедоре/.

:offtopic: имаш ЛС.
Аватар
r1nftw

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти