Вътрешни скорости.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вътрешни скорости.

Мнениеот jamie » Пет Окт 28, 2011 8:07 pm

Здравейте, имам от днес старо сгъваемо колелце с вътрешни (в главината) скорости
Stormey Archer 3 предавки, произведено през 80-те години на миналия век.
С каква смазка се смазват скоростите? Нужно ли е да се регулират?
jamie

Рейтинг: 1220

Re: Вътрешни скорости.

Мнениеот APD » Съб Окт 29, 2011 6:53 am

Пробвай със 75W90, тоест масло за скоростна кутия. Скъпи са някои марки, други евтини (до 20-25лв литъра) ...
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот bio » Пон Окт 31, 2011 10:17 am

APD написа:Пробвай със 75W90, тоест масло за скоростна кутия. Скъпи са някои марки, други евтини (до 20-25лв литъра) ...

ами незнам каква е гъстотата на това масло ... виждам че е ... абе много философствам.
ето един pdf на съвременните главини.
ето и характеристики на използваните греси.
като гледам устройството на главините-нямат никакви уплътнения, предполагам няма да е подходяща употребата на масло ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Окт 31, 2011 12:00 pm

APD написа:Пробвай със 75W90, тоест масло за скоростна кутия. Скъпи са някои марки, други евтини (до 20-25лв литъра) ...

Ум царува, ум робува... ум патки пасе. Сбъркал си форума.

@bio: тъкмо щях да постна същите линкове... :agree:

@jamie: модела ти с контра ли е? Разгледай устройството на главините в сайта им, там има всичко необходимо за setup и настройки.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот APD » Вто Ное 01, 2011 12:03 am

И що съм го сбъркал? :eek3:

Линковете, които сте дали, прочетохте ли ги? В този с характеристиките само една е за internal gearing. Чиста литиева грес с минерално масло - преди 5-6 години с колегите (вече бивши) сме правили същите неща, сравнявали сме с готови решения и резултатите на греста са плачевни.

bio, SRC3 съм карал ~10000 км шосейно - още на първите 1000 я отворихме и имаше ясни, неравномерни следи от износване :) "Лубрикантът" беше станал тъмно кафяв, и се беше разпръснал извън планетарните зъбчатки. След смяната му със синтетично всичко си дойде на мястото (по спомен 60W за мотор), дори не е текло. Не е случайно, че на всяка главина след Nexus (такива една съм износил и една счупил заради дефект) започнаха да слагат смазки, които само доближават характеристиките на маслата за МПС, плюс по-висока цена.
APD

Мнениеот bikerider » Вто Ное 01, 2011 10:29 am

Щом си чел документацията, би трябвало да ти е станало ясно, че тези главини се смазват с грес, т.е. нямат маншети. За какво масло говориш? Кое ще го задържи вътре? Защо сега говориш за смес от масло и грес, а не горе?

Не ми се обиждай, но първия ти пост прозвуча силно несериозно.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот APD » Вто Ное 01, 2011 3:07 pm

Бе едно е да ти е станало ясно, както са го решили проектиралите главината, и съвсем друго как стоят нещата :)

Лично не видях отначало, не съм прочел къде SA са написали какви греси или масла се ползват в техните главини ... шанс, че било още в началото на пдф-а :wavey: По принцип докато карах не съм видял теч от капачката (#4 -> Brake Arm Assembly) и конуса - (#39 -> R.H. Cone), но пък при ползване на "специалните" греси от поста на bio ти се увеличава доста шанса за блокиране на главината. Сигурно имам едно 20-на падания и заднасяния заради това. Едното беше с удар отстрани на коляното в мантинела и после 2 месеца зарастване на спуканото :magnify: Оттогава си знам да слагам обикновена грес по сепараторите и ако главината е с вградени скорости - сипвам до дупка в камерата със зъбчатките трансмисионно (по-точно казано за предавателни кутии) на Valvoline.

В интерес на истината чакам до 10-ти доставката на Alfine 11 във веломания (баси, цял месец идва). Дойде ли - мятам я веднага на операционната маса :D
APD

Мнениеот bio » Вто Ное 01, 2011 3:57 pm

APD написа: ...bio ...

понеже два пъти се обръщаш конкретно към мен, ще си позволя да ти отговоря.
1. нямам опит с този род главини ... но от първият ти пост не стана ясно, че и ти имаш подобен затова си позволих да дам това алтернативно мнение (в съответствие с упътването на главината).
2. не се смятам за прекалено умен, че да казвам масло или грес.
ето едно такова обсъждане в bikeforums.
ето и един pdf за трите начина (само масло, масло+грес, грес+грес+грес) на страница 4-та започва.
излишно е да спорим повече преди да знаем каква точно е главината. и не ни каза точно каква грес си използвал ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот APD » Вто Ное 01, 2011 9:56 pm

Греста, която ползвам, е тази - http://www.mannol.de/pdf/mp2.pdf. Предимно за съчмено лагеруване, за втулки, както и за жила и против клеясване на резбите.
Експериментите ни бяха с тази грес и ба ли го какво минерално масло беше взел колегата. Химика беше той, а аз само седях отстрани и чаках нещо да гръмне :^:

А това беше маслото - http://www.mannol.de/fwdgo_eng.htm. По принцип GL се водят агресивни спрямо някои по-обикновени сплави.
APD

Мнениеот jamie » Вто Ное 08, 2011 9:34 pm

GL5 са агресивни към бронзи и месинг, да. Всички преди него - до GL4 включително - не са агресивни (имам доста опит с автомобили).

Благодаря колеги за написаното в темата.
Главината е без контра, обаче се оказа и че си няма пробка за наливане на смазка. А смазката препоръчват да е масло и то дори близко по вискозитет до моторното, не грес. Други модели на Stormey Archer си идват с пробка, тази няма - и се чудя как да я смажа без да я разглабям?
jamie

Рейтинг: 1220

Мнениеот s7oik0 » Пет Юни 13, 2014 1:33 pm

Здравейте имам колело с вътрешни скорости и някога превключва някога не.какво ще ме посъветвате.sram s7 пише че е
s7oik0

Рейтинг: 1198

Назад към Веломеханик