Смяна на масло на стар Suntour Epicon

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на масло на стар Suntour Epicon

Мнениеот r1nftw » Пон Ное 07, 2011 5:59 pm

Здравейте, наскоро се сдобих с нова вилка-Епикон с още черните стеншъни.Предишният собственик ми каза, че има нужда от смяна на маслото.Има голяма разлика при настройките на рибаунда.(което нямаше да е така, ако маслото беше супер старо, но все пак).Отляво вилката е на въздух, отдясно на масло.Ходът е 145мм според собственика, но според мен е 150мм.Целите стеншъни от ръба на семеринга до короната са 155мм, и остават около 5мм като стигне краят на хода.Отдясно в самата голяма гайка(тапа) има един болт за шестограм.(капачето на гайката липсва).Отдолу е рибаунда(врътката липсва, но се настройва с малък шестограм).Махнах й ботушите, за да я гресирам.Вътре нямаше ГРАМ грес.И видях, че накрая на масления патрон има нещо като гайка, на която си личи, че е била малтретирана с ключ(леко е издрана).Докато бе разглобена вилката развъртях горе отдясно онзи болт в гайката дето е и пробвах от другия край да издърпам масления резервоар-нулев ефект.Нямах ключ за голямата гайка.И иде въпросът:Как се сменя маслото на това животно?Сменял съм масло на Дуро по инфо от форума, но реших да не пробвам пак с Епикона, понеже четох преди време как 1 колега е прецакал патрона си, но неговият Епикон бе от новите.
Забравих да кажа, че не ми е проблем да дам вилката например във Вело 2009 при Пацо да ми смени маслото за 15лв, но искам и аз да се науча.
Intel core i7 920 @4,1GHZ Sapphire HD7870 Ghz edition OC @1250/1600
Аватар
r1nftw

Рейтинг: 1244

Re: Смяна на масло на стар Suntour Epicon

Мнениеот subritual » Пон Ное 07, 2011 7:06 pm

Можеш да се научиш, като се договориш с механика да гледаш как го прави ;)
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот r1nftw » Пон Ное 07, 2011 7:36 pm

Не си мисли, че не се сетих за това.Просто графикът ми е натоварен и едва ще намеря време да я оставя и после да си я взема обратно.А събота и неделя смятам да карам.
Аватар
r1nftw

Мнениеот subritual » Пон Ное 07, 2011 10:48 pm

r1nftw написа:Забравих да кажа, че не ми е проблем да дам вилката например във Вело 2009 при Пацо да ми смени маслото за 15лв, но искам и аз да се науча.

Затова ти казах според мен, как е най-подходящо да се научиш.
Аз лично, всичките си вилки съм ремонтирал и профилактирал сам.Само с информация и PDF-и от нета, както и малко поет риск от моя страна.
Вилка като твоята не съм имал, но щеше да е хубаво да улесниш тези, които са се занимавали с няколко снимки.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот r1nftw » Вто Ное 08, 2011 2:29 pm

subritual написа:щеше да е хубаво да улесниш тези, които са се занимавали с няколко снимки.

Веднага:
05112011.jpg
(281.88 KiB) 178 пъти
05112011_002.jpg
(299.17 KiB) 153 пъти
Аватар
r1nftw

Мнениеот r1nftw » Сря Ное 09, 2011 4:33 pm

Смених си маслото(сам).Ето как става, ако сте с като моята вилка:
1.Отхлабвате горната дясна гайка(тапа) колкото да може да се върти на ръка.
2.Обръщате колелото(вилката) наобратно и махате ботушите, като развивате 2-та болта отдолу.
3.Развъртате вече разхлабената горна тапа(гайка).Не обръщайте все още вилката/колелото нагоре.
4.Издърпайте масленият резервоар.На него има 1 вентил.Взимате 1 салфетка и пазейки с нея отгоре, натискате игличката, докато не излезе всичкият въздух.
5.Тук би трябвало отгоре дето е вентила да се развърти, но при мен не мръдна(стегнато е здраво)и затова развъртях отдолу(не беше здраво стегнато).Преди това бях обърнал патрона наобратно-с вентила надолу, че като отвъря после да не изтече маслото.
6.След като сте развъртяли тапата отдолу(възможно е да излезе малко масло), вадите буталото смело, но не рязко.Изсипвате старото масло някъде така, че да може да се премери и после да се налее същото количество.
7.Почиствате патрона отвътре и отвън.
8.Наливате новото масло
9.На буталото има 1 пластмаска черна.Нещо като шайба.Леко трябва да се пристегне с пръсти и да се държи така, докато се вкара в патрона.После раздвижете.Ако не се движи плавно, извадете буталото и наместете "шайбичката".После стегнете отдолу тапата.
10.Натиснете и издърпайте няколко пъти шиша.
11.Напомпете с малко въздух.Казвам малко, защото преди при мен малко бе напомпано, а отляво дето си е само въздух, бе яко напомпано.Не съм сигурен дали трябва малко да се напомпа, но нямах помпа, достигаща нужното налягане и я напомпах малко, колкото при натиск шиша да се връща.
12.Сглабяте в обратния ред.
13.Ако темата все пак не се заключи/изтрите, следващият път снимки! :smash:

Сега е моментът и да попитам:наистина ли малко се помпа от страната с маслото?Защото аз малко напомпах, както споменах.А от другата страна налягането е от порядъка на малко над 5 атмосфери.
Аватар
r1nftw

Назад към Веломеханик