Здравейте!
Общо взето аз съм поредния нов член на форума, който си няма никаква представа от велосипеди, но има желание да си закупи такъв. Досега карах един Крос, който си закупих от МЕТРО преди 9 години за 120 лв.

Не се смейте, но такива ми бяха възможностите тогава и общо взето, както и сега нямах никаква представа какво означава хубаво колело. Та както се предполага и от цената, Крос-а си се оказа едно боклуче. Та сега съм решил да го сменям. Попрочетох доста теми тук, поразгледах разни велосайтове и общо взето съм се спрял основно на 4 байка, а те са:
RAM HT1
Drag ZX4
Drag Ontario
Trek 3500
Подредбата не е случайна, засега най-много ми допада РАМ-а, но пак казвам, не съм на ти с велотехниката и предпочитанията ми се базират предимно на външния вид на колелото, мнения на други хора и цената разбира се. Питането ми е, кой от тези четири велосипеда ще бъде най-подходящ мен? Смея да твърдя че не съм екстремист, карам офроуд, по горски пътеки и черни пътища, но сравнително кротко, без скокове. Сравнително висок съм (186 см), тежа 78-80 кг(варираме според сезона

), над 80 обаче не смятам да качвам.

HT1 и ZX4 са на една цена, затова най-много се колебая между тях, но ми се иска да чуя мнение дали си заслужава да дам 70-80 лв. повече за Онтариото или пък да си спестя малко и да взема Трек-а. И не на последно място, горе-долу какъв размер рамка да търся? Четох
тази статия и си пуснах калкулатора за размер в Screambikes, та май на теория рамка от сорта на 19''-20'' ще ми пасва най-добре. На практика обаче дали ще има разлика ако примерно се спра на рамка 20'' на НТ1 или 20'' на ZX4? Много искам колелото да ми е удобно, защото с Крос-а досега определено не се чувствах комфортно и след по-дълго каране винаги ме боляха кръста и краката. И не на последно място, кой байк е по-така лекичък, тъй като имам навика да нося багажец като карам. Падам си по фотографията и често мъкна голямичък фотоапарат + 2 обектива, наред с обичайните други принадлежности, нужни за разходка сред природата, та затова искам ако е възможно да спестя малко тегло от самия байк, но без да правя компромис със здравината. Това последното само ако е възможно, ако не здраве да е. За 300-400 г повече или по-малко няма да се циганя. Става въпрос ако има разлика към кило и повече.
п.п. Ще се радвам да чуя повече мнения по въпроса!