Проблем с задна гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с задна гума

Мнениеот zondark » Пет Ное 11, 2011 9:25 pm

Здравейте колеги. Преди известно време си бях счупил задната ос и я занесох в драг - зон Хасково ( аз съм от малък град и за това там я занесох). Но от тогава, когато сложа задната гума на колелото и тръгна да въртя веднага започва да стърже в лявата част на рамката, където е мястото за гумата. Имам наблюдения, :magnify: че е изместено нещо вътре (оста ли е, лагер ли липсва - не знам). Та въпроса ми е какво да правя :dontknow:
zondark

Рейтинг: 1160

Re: Проблем с задна гума

Мнениеот exiteyes » Пет Ное 11, 2011 9:36 pm

При счупването на оста ако си бил на колело(седнал, или дори прав) си усукал рамката отзад при захващането сериозно. Погледни дроп аутите за измествания, имах такъв проблем с драга който карах в началото на годината. При моят случай го изправих с френски ключ(бегло) колкото се може да ги върна до старото(фабричното) им състояние. Имай едно на ум, че ако предприемеш "огъвания" с някакъв тип ключ това място вече остава "слабото" място на рамката.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот Шлек_народен » Пет Ное 11, 2011 9:55 pm

Има две възможности:
1.Разместени са шайбите и конусите(при някой модели двата конуса са различни на дължина) на оста при монтажа и бяга чадъра на каплата.Има различни дистанционно шайби.
Ако е така трябва да се прегледа подредбата на шайби,конуси ,контагайки и ако не са на правилното място да се подредят правилно.Чадъра би трябвало да си дойде на място.Ако не си наясно какво правиш -сервиз.
2. Не са били правилно чарковете(шайби и т.н.) и чадъра е нагласен според тогавашното положение. При ремонта са поставени на местата си и затова бяга чадъра. Оправя се като се намести чадъра на каплата(спиците да се натегнат и разхлабят от съответните страни ) на ново.Малко хора се оправят със това - сервиз.
Според мен просто трябва да се нагласи шината във средата.С две думи да се центрова наново.Занеси я във сервиза да си я оправят.Би трябвало да проверят като са я оправяли и да я центроват ако е необходимо.
п.п. Възможно е и рамката да е пострадала. Обърни каплата обратно( венците да не са от страната на веригата) -ако кривината(опирането на гумата) се премести от другата страна -каплата на майстора. Ако си е на същото място -рамката не е у ред.
Последна промяна Шлек_народен на Пет Ное 11, 2011 10:03 pm, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот icko0o » Пет Ное 11, 2011 10:02 pm

И двамата колеги дадоха различни предложения,може да сложиш друга капла на твоето колело и да провериш дали проблема идва от рамката или от каплата.
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Назад към Веломеханик