Питане за тубуларни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Питане за тубуларни гуми

Мнениеот darkside » Вто Ное 15, 2011 11:58 pm

Въпросът ми е дали тубуларните гуми са за тубулани капли.И някой да сподели опит за какви терени и условия са,ако е карал.Иначе големи хвалби им дръпват в байкрадара- едва ли не най-добрите xc гуми.
http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... ular-45392
darkside

Рейтинг: 1270

Re: Питане за тубуларни гуми

Мнениеот Admin » Сря Ное 16, 2011 8:42 am

Да, изискват специални капли, както и специална технология за монтаж, включваща лепене към каплата.
Аз лично не съм карал такива и от това, което съм чувал за тях, знам, че за моето каране не са, защото ако я спукаш, срежеш или нещо такова, ремонт на пътеката е кажи-речи невъзможен. По думите на един приятел с богат състезателен опит, този тип гуми са страхотни, но само за състезания, където, ако нещо стане, направо сменяш цялото колело, барабар с гумата и продължаваш.

П.С. Ама това в статията са гуми за велокрос, което не е ХС. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Шлек_народен » Сря Ное 16, 2011 11:05 am

Tубуларните гуми се лепят, но има и някои които са предвидени да се качват на клинчери без лепене.Грубо казано е един маркуч със вентил. По принцип искат специални капли.Не е толкова страшно - сменя се гумата и на пътя.Някои имат вътрешна гума ,други не.Освен това има лепила, които са на принципа на бозата при спукване на гума.Предимствата им са, че са по-леки и издържат на по високо налягане от клинчерите- до 14 -15 атм при макс 10 на клинчера, щото не натоварват бердовете на шините (тубуларните капли всъшност нямат такива). Могат да се карат и при по-ниско налягане без проблем-предимство при лош терен.Имат си защити повечето срещу пукане . Може и със спукана гума да караш, което не е удачно със клинчера По принцип тия гуми са за шосейки и циклокрос. Преди години всички гуми за шосейки са били такива. Незнам дали има 26".Нещо подобно е със безкамерните, но там налягането е по-ниско.Недостатък е високата цена :)
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот darkside » Сря Ное 16, 2011 2:26 pm

Аз карам тубуларни гуми на шосейно колело.Профила на каплите се различава от клинчерните с това че е по-плитък и няма борд.Сам си ги лепя, хем при монтаж, хем и при спукване на гума.Структурно е една вътрешна гума,обвита с външна на която двата ръба и са зашити и отгоре ръба е покрит(залепен) с платнена лента.Тази лента се маже с лепило и тя залепва за каплата.При спукване се разшива малко,вади се вътрешната, лепи се и се зашива обратно. Иначе носиш си със себе си резервна гума,която предварително е намазана с лепило и е изсъхнала съответно.При смяна си залепва идеално без допълнително мазане.
Питах, защото ми ги предлагаха на ниска цена и се чудех дали няма да могат да се залепят за обикновена клинчерна капла.Без лепене може и да стане, но трябва да си готов че всеки момент гумата може да се изплъзне от каплата.Точно защото е "маркуч" и налягането е равномерно във всички посоки ако не е залепено- може да се завърти по остта ако си в завой или действат инерционни сили.
darkside

Рейтинг: 1270

Мнениеот Шлек_народен » Сря Ное 16, 2011 3:19 pm

Тези тубуларни гуми които за са клинчер капли са специални.
http://www.tufonorthamerica.com/tiretypes.php
не се лепят на каплата.А обикновна тубуларка на клинчер....не мисля че ще стане.Не виждам къде ще се залепи-каплата е по-малък диаметър вътре за да може да се вкара външната гума.
Предполагам, че става въпрос за 650С х нещо си.Те са по малки от нормалните шосейни 700 с, но има такива капли.
http://www.bike24.com/1.php?content=7;navigation=1;mid=0;pgc=0;menu=1000,4,123,124
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Назад към Веломеханик