Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

Мнениеот k0k0 » Вто Ное 15, 2011 9:05 pm

Изображение

safeman написа:15-11-11
17:36

Американската компания "Шеврон" обяви официално, че започва проучвания за добив на шистов газ в България въпреки уверенията на правителството ни, че все още не са приключили преговорите за подписване на такъв договор.

Компанията включи България в страните от Източна Европа, в които работи, само преди два дена. На практика от това може да се предположи, че договор вече има.

Дни по-рано, на дискусия за шистовия газ, енергийният министър Трайчо Трайков увери, че"все още не са приключили преговорите с американската компания „Шеврон“ за подписване на договор за проучване на шистов газ у нас".

Природозащитните организации реагираха гневно на новината и веднага насрочиха протест - той ще се проведе утре, 16 ноември, между 8:30 и 11 часа пред сградата на Министерския съвет.

Те са категорични, че планираното проучване и добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване е доказано опасен метод за околната среда и здравето на хората и напомнят, че в страни от Европейския съюз съществува законова забрана за прилагането му.

"С нашия пореден протест изразяваме загриженост за случващото се и категоричното несъгласие на българските граждани с този безотговорен акт на правителството на Бойко Борисов! Нека обединим усилията си и да опазим земята си чиста", призовават организаторите на протеста от "Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване на територията на България".

Те настояват за мораториум върху "всякакви дейности, свързани с използването на технологията хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ, за актуализиране на законовата база, за сондажни дейности в съответствие с новите технологии в тази област с цел осигуряване на безопасност и контрол.

Рисковете за екологията при прилагането на тази технология са неоправдано високи съотнесени към евентуални ползи, са категорични от инициативата.

http://www.offroad-bulgaria.com/content ... 0%B8%D1%8F

http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8
http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I
http://www.youtube.com/watch?v=PRZ4LQSonXA

https://www.facebook.com/event.php?eid=313138922046000

http://shalegas-bg.eu/download/experts/ ... Prevod.pdf
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Re: Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

Мнениеот GrandeRegion » Сря Ное 16, 2011 2:53 am

не съм екссперт по минно геоложко дело но няма страната по света която да не исползва своите ресурси.ако някои се сети за такава ще съм му благодарен да ми я посочи! естественно глупака е против прогреса в всичките му аспекти и винаги нещо му пречи.то и на неандерталците им се е седяло в пещерите ама ...на българина не му пречат повечето от 100 уранови рудници които не се обезопасени,(не му пречи и това че правителството подписа спогодба да съхранява в българия преработените ядрени отпадъци на страни от EU)не му пречи убийственното здравеопазване и болниците в които заразяват пациенти с стафилококови и стрептококови инфекции,не му пречат експериментите с енергийно магнитно въздействие които убиват населението на цели жилищни комплекси,не му пречи престъпноста,не му пречи липсата на правосъдие,не му пречи лошото образование...страхувам се да не пропусна нещо...войната по пътищата не му пречи,това че не може да пресече на зелен светофар на зелено или на пешеходна пътека не му пречи бедността....но забележете: ДОБИВА НА ШИСТОВ GAS;КОЙТО МОЖЕ И НИКОГА ДА НЕ ЗАПОЧНЕ МУ ПРЕЧИ ! p.p абе хора вие още цепите дърва в 21 век...пак сте тръгнали за екологи и технологии да претендирате.. :rofl:
GrandeRegion

Рейтинг: 960

Мнениеот xcII » Сря Ное 16, 2011 3:03 am

@GrandeRegion

абе не съм Експерт по Шистов Газ (макар, че виждам некои негови определени приложения), но Шистов газ и Земетресения, имат ли неква релация с/д теб??
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот GrandeRegion » Сря Ное 16, 2011 3:15 am

Шабленска сеизмична зона-u без добив на ресурси района е силно земетръсен.аз съм ЗА напредъка и прогреса и казвам ДА на добива на шистов gas в българия ! които е против технологиите и прогреса да се завре на село в една пещера и да се осветлява и отоплява с свести и мазнина от мамути! не може в българия човек да подиша чист въздух в града през зимата понеже селяндурите са се развихрили с брадвите изсекли са хиляди декри гора за да се "греят" ужас и безумие.комините бълват в българските градове такава смрад и смок зимата каквато не е имало в до индустриалната революция през 18 век.да но гората не може да се въстанови с тия темпове с които се изсича...моя град роден в които живеех беше целия в китни гори от детството ми...сега като си идвам виждам с свито сърце че 50 км диаметър от града няма едно дърво!!! не гора...и като се изсече гората ,после какво следва? 1.енергийна криза-вече няма евтина и достъпна суровина за отопление.2 екологични и климатични промени..за това трябва да се борите: за опазване на горите от дивия селянин който иска да се грее!!!
GrandeRegion

Рейтинг: 960

Мнениеот Admin » Сря Ное 16, 2011 9:01 am

Мястото на темата не беше в Общ форум.

Аз обичам природата, но определено не съм специалист в областите, в които се изискват знания, за да мога да кажа "Да" или "Не". Не съм имал и време да чета повече по въпроса, но за момента реакциите срещу евентуалния добив (а на практика все още дори срещу проучванията за такъв) ми приличат много повече на политически дирижирана акция, отколкото на спонтанно гражданско недоволство, което за мен лично прави по-трудно намирането на обективна информация.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Сря Ное 16, 2011 9:15 am

Взривоопасна тема. :bomb: От една страна съм за добива. Страната ни е малка и бедна на подземни ресурси и каквото имаме, добре е да го използваме. От друга страна,най-вероятно ние нищо няма да видиме от тоя добив - ще видат Шеврон и лапачите, които притежават нашата държава, а ние ще видим само екологичните проблеми. Е, ще създадат и известно количество работни места. Знаете как е в третия свят(където вече сме отдавна) - западните компании, добиват ресурсите на държавата, единици се облагодетелстват, а народа тъне в мизерия. На практика става така, че за много държави, добива на нефт и диаманти е проклятие, а не просперитет.
С годините не ставам по-голям оптимист а? :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот k0k0 » Сря Ное 16, 2011 9:46 am

Изгледайте Gasland, дал съм линк в темата и определено ще си изградите позиция!
Аватар
k0k0

Мнениеот mulltex » Сря Ное 16, 2011 10:18 am

Тези, които са против, освен да пишат из форумите колко лошо било, ще направят ли нещо повече?

http://www.youtube.com/watch?list=PL08A ... _embedded#!

Аз бих характеризирал резултата от развитието на добива като един добър показател до колко сме си развили гражданското общество. При положение, че такова липсва на този етап (или поне липсва критичната маса необходима за промяна), а от друга страна имаме голяма корпорация, то е ясно, че никой няма да им попречи да правят каквото си поискат.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот k0k0 » Сря Ное 16, 2011 10:56 am

mulltex написа:Тези, които са против, освен да пишат из форумите колко лошо било, ще направят ли нещо повече?

http://www.youtube.com/watch?list=PL08A ... _embedded#!

Аз бих характеризирал резултата от развитието на добива като един добър показател до колко сме си развили гражданското общество. При положение, че такова липсва на този етап (или поне липсва критичната маса необходима за промяна), а от друга страна имаме голяма корпорация, то е ясно, че никой няма да им попречи да правят каквото си поискат.

Ако се организира нещо в Търново - там съм! Просто покрай училище не мога да направя повече.
Аватар
k0k0

Мнениеот mulltex » Сря Ное 16, 2011 12:07 pm

Да викаш 2 часа на един площад е крайно недостатъчно. Ако следвам твоята логика, то гражданското общество трябва само да е съставено от неучащи и безработни хора. Нали знаеш в Б-я кое малцинство попада в тази категория?

А къде следиш какво ще се организира?
Аватар
mulltex

Мнениеот outfaced » Сря Ное 16, 2011 2:27 pm

Ама разбира се, ако не е черно/бяло как ще ангажираш нечие внимание - лошите корпорации, срещу бедните, честни природозащитници. Аман !
Нито първите са толкова лоши, нито вторите са такава света вода ненапита, за каквато се пишат.
Въпроса не трябва да е за или против, а как да стане така, че да се извлекат максимални ползи с минимум негативни последствия. Начини винаги има, въпроса е да има диалог и правилни действия подкрепени от добра законова рамка, за да не се олее някоя от страните и да дръпне чергата само към нея. Със скандирания и лозунги нищо няма да се постигне.

Много зависи и как ще се изтъргува всичко. Ако си даваме вододайните зони на безценица или безогледно, за да може шепа хора да имат 5-6 вили и емнайсе мерцедеса - разбира се че съм против. Ако се работи както трябва килипир може да има за всички. Да не споменаваме, че това е шанс за намаляване на зависимостта от скъпия руски газ и цялата политика покрай него.

http://www.investor.bg/news/article/118647/332.html
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Сря Ное 16, 2011 3:11 pm

Мда, точно заради това трябва да има обществена дискусия. Аз не защитавам нито едните, нито другите.

Ясно е, трябва енергия. Копане е имало и ще има. Въпросът е кой ще копае, каква технология ще използва и какво ще остави след това. Инвеститора и технологията са горе долу ясни. За това което ще остави, само може да се предполага, но начина му надействие до тук подсказва какво ще се случи. Ако изледаш клипа до край от линка от предишния ми пост ще ти стане ясно, че законодателството дава изключителни превилегии на компаниите, които разучават шивтов газ.

Протестите не трябва да са против инвеститорите от страна на природозащитниците. Протестите трябва да са от гражданското общестово към законотворците. :)
Аватар
mulltex

Мнениеот k0k0 » Сря Ное 16, 2011 8:34 pm

За момента масово ползват разбиването чрез използване на химикали под налягане и то над 650 химикала. При някоя от фракциите цесто се засягат подпочвените води.

http://forum.gorna.net/viewtopic.php?f=71&t=131713 <- малко мнения от нашият форум.
Аватар
k0k0

Мнениеот Daniel Panev » Сря Ное 16, 2011 11:03 pm

k0k0 написа:За момента масово ползват разбиването чрез използване на химикали под налягане и то над 650 химикала. При някоя от фракциите цесто се засягат подпочвените води.

http://forum.gorna.net/viewtopic.php?f=71&t=131713 <- малко мнения от нашият форум.

Бате - ти като пръднеш колко броя химикали излизат? Тая теза (за броя химикали) е толкоз куха, че...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот k0k0 » Сря Ное 16, 2011 11:46 pm

Daniel Panev написа:
k0k0 написа:За момента масово ползват разбиването чрез използване на химикали под налягане и то над 650 химикала. При някоя от фракциите цесто се засягат подпочвените води.

Бате - ти като пръднеш колко броя химикали излизат? Тая теза (за броя химикали) е толкоз куха, че...

Не е толкова, куха. Има разлика от токсични и нетоксични. Игледай филма там има една част точно за това какво слагат. http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I изгледай не цялото само първите 3 минути.
Аватар
k0k0

Мнениеот k0k0 » Чет Ное 17, 2011 9:06 am

Ето колко са „безвредни“ сондажите -> http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=6463

Изображение
Изображение
Аватар
k0k0

Мнениеот Daniel Panev » Чет Ное 17, 2011 9:32 am

Ъ, и? Това как трябваше да ни "стресне"? Ако се възбуждаш от знака за "радиоактивност"... Не си познал :D
Изобщо имаш ли идея колко широка употреба намират различни радиоактивни изотопи в индустрията и дори в бита?
А относно кухината на довода, че видиш ли, използвали над 650 химикала... Човек - ти явно не искаш да разбереш, че не БРОЙКАТА е опасна, а нещо друго. Ти ми дай на мен кобалт-60 пък гледай как се правят нещата и с един-единствен химикал.
И последно по ред, но не и по значение - пращаш ни да гледаме "филма". Един от недостатъците на Интернет е това, че в момента всеки идиот със свободно време и съвсем евтино оборудване може да прави всякакви идиотски филми - за справка кликни тук :dontknow: Трябва ли да вярваме, че всичко, което лети, се яде?
Последна промяна Daniel Panev на Чет Ное 17, 2011 9:55 am, променена общо 1 път
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот k0k0 » Чет Ное 17, 2011 9:53 am

Добре приемам критика. Кажи къде се използват по-често в индустрията, освен в АЕЦ?
Аватар
k0k0

Мнениеот Daniel Panev » Чет Ное 17, 2011 10:06 am

Хахаха - ама ти сериозно ли?
Добре - да започнем от тук, става ли? Структурната цялост на всякакви заварки, метални конструкции, тръби, газопроводи, петролопроводи и прочие как се проверяват според теб?
А пък да не отваряме дума за употребата им във всяка болница....
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот k0k0 » Чет Ное 17, 2011 10:58 am

Приема се. Но все пак е важно тия да се контролират, да не направят някой гаф.
Аватар
k0k0

Мнениеот bikerider » Чет Ное 17, 2011 11:46 am

Пич, по-добре завърши училище и си напълни главата с реални знания, а не с филми и пропаганда. Нефтените сондажи да не са екологично чисти? Защо не протестираш против тях?...
Не спирам да се удивлявам колко лесно невежеството се превръща в лицемерие. Като контрастен пример - намирам мненията на taurus13 и mulltex за прекрасен образец на информирано мислене.

Edit: нужно е да схванеш и, че 100% гаранции срещу гафове няма. Ако искаш да мислиш обективно де.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот k0k0 » Чет Ное 17, 2011 12:31 pm

Приемам всичките критики до момента. Знам, че не може да има 100% гаранци, има ли човек в схемата - съществуват шансове за грешки.

Предложенията mulltex и outfaced са добри. Хубаво е да се направи дискусия на тази тема, да. Гражданското общество не трябва да се дели. Така е, но реалността е друга - всеки се е скрил и си мисли за себе си.

Повечето от протестите, които бяха организирани по различни поводи нямаха ясна цел, говорител и т.н. Ето заради това не мисля, че си струва разходката до София за протест свързан с нещо, ако не съм сигурен, че ще има много хора там. Идеята ми е просто работите да не стават без контрол и надзор, защото онзи чичко Х има n милиарда.
Аватар
k0k0

Мнениеот bikerider » Чет Ное 17, 2011 3:21 pm

Мислиш ли, че казваш нещо ново на някого? ;)
Няма да се уморя да повтарям - замърсяването е признак на икономически растеж. Такава е логиката на технологиите и икономиките основани на тях. Цивилизацията ни е вече глобална (изключвам няколкото останали робовладелски островчета) и е основана на технологичен напредък, т.е. връщане назад не е възможно без огромни социални сътресения. Шистовите технологии са технологии като всички други. Предполагам, че през 18-век в Лондон хич не е било приятно от дима на фабриките, но сега ползваш един тон технологии, които са родени там. Не зная дали усещаш колко неща, които приемаме за дадени са всъщност технологии, от чиито странични ефекти някой е страдал в миналото. Що се отнася до внушенията, че след >>всеки<< шистов сондаж чешмите в радиус X километра пламват, това са несериозни неща. Псевдо-екологията се познава елементарно - само левичарски комуноид маскиран като псевдо-еколог може да отрича нова технология и да е контра на развитието.

Що се отнася до контрола - хайде да си говорим за нещата както са в 21-ви век. Всяка нова технология е нечия инвестиция, която трябва да се върне с планираната печалба. Кой точно може да контролира ефективно мултинационална корпорация, която иска да прави пари и осира някакъв процент от шистовите си сондажи? Или корпорация, която осира циментацията на дълбоководен кладенец и разказва играта на Мексиканския залив? Правителствата? Кажи го на рибарите от Луизиана, с тях ще намерите обща приказка... ама дотам ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Пет Ное 18, 2011 10:02 am

Стига да се намери "златната среда", която да дава възможност за извличането му без големи негативни последици върху хората и околната среда съм "ЗА", разбира се. Но понеже живеем в България съм скептичен, тук никога "златната среда" не е била приоритет.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Antares » Пет Ное 18, 2011 11:49 am

Не съм запознат въобще със шистовия газ. Но от прочетеното, от постовете на автора на темата, мога да кажа само едно: Не бива да позволяваме на страхове и паранои да застават на пътя на развитието. С тези страхове и паранои се хранят всичките конспиративни хипотези (не бих нарекъл повечето от тях теории).
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Пет Ное 18, 2011 12:10 pm

@agent_Jekov: За или против, проучването за концесия е факт. А ти помисли внимателно дали опазване на природата и растеж са съвместими понятия в добива на фосилни горива. И дали е нужно изобщо? Къде са евтините енергии на бъдещето? :)

В случая лично според мен енергийните интереси на България са с несравнимо по-висок приоритет пред екологичните. Екологичните рискове са налице, но са нищожни в сравнение с ползите. Всичко опира до конкретен договор, все пак Шеврон има десетилетен опит, не трябва да забравяме и, че опасенията за артезианското езеро под Добруджа са раздухани до истерия от руските лобита, които разчитат на техническото невежество на средния гражданин. Ето, автора на темата е типичен пример за неинформиран паникьор, той едва ли знае, че шистовите скали се намират под артезианския слой, че вече има разработени методи за хоризонтални сондажи и прочее, и прочее.

Ето един пример: уж хубава статия и пак - вертикално, та вертикално, хидравличен удар през артезианския слой, апокалипсис... и прочее. Аргумента с цената на "конвенционалния" газ е толкова смешен в стратегически план, че просто няма нужда да се коментира. Няма висока цена за откачане от Газпром. Няма такава цена, всичко друго е без значение. Ако при наличие на шистови залежи България се окаже по-склонна да робува на Газпром и Лукойл за енергията си, то нищо няма да попречи скоро да робува и за водата си.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Ное 18, 2011 5:18 pm

bikerider написа:Няма висока цена за откачане от Газпром. Няма такава цена, всичко друго е без значение.

Te и за Кремиковци са разправяли така едно време :evil: А после видяхме какво стана. Не ги разбирам аз тия действия "на всяка цена". Няма такова нещо в природата като "всяка цена".
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Ное 18, 2011 5:42 pm

В природата няма редица други неща, които хората правят. Дай нищо да не правим, сакън да не направим нещо дето го няма в природата. Фактите са прости за схващане: цените на Газпром единствено ще растат. Находищата им са труднодостъпни, разработването и експлоатацията им - скъпи. В стратегически план би било ужасна глупост да се откажем от минимална диверсификация заради тактически ползи като екологична чистота. Като добавим очертаващата се трайна липса на растеж на българската икономика... картинката не е розова, сещаш се и сам на колко неща влияе цената на енергоносителите.

Освен това според все още непотвърдени сведения руска компания вече сондира шистовия слой в Добруджа и то по стария метод с радиоактивните материали.... ще спестя коментара.

Edit: мда, засега се твърди, че "Бон-Марин" сондира за нефт.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Ное 18, 2011 6:29 pm

bikerider написа:В природата няма редица други неща, които хората правят. Дай нищо да не правим, сакън да не направим нещо дето го няма в природата. Фактите са прости за схващане: цените на Газпром единствено ще растат. Находищата им са труднодостъпни, разработването и експлоатацията им - скъпи. В стратегически план би било ужасна глупост да се откажем от минимална диверсификация заради тактически ползи като екологична чистота. Като добавим очертаващата се трайна липса на растеж на българската икономика... картинката не е розова, сещаш се и сам на колко неща влияе цената на енергоносителите.

Ползите са ясни. Но понякога вредите може да са повече от ползите. (Не говоря за конкретния случай с шистовия газ). Просто нещата трябва да се преценяват хладнокръвно. Че нали се сещаш сега в околностите на Фукушима колко ги грее, че е била икономически изгодна... (пресен пример).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот xcII » Пет Ное 18, 2011 8:18 pm

Че нали се сещаш сега в околностите на Фукушима колко ги грее, че е била икономически изгодна... (пресен пример)
:popcorn:

Атомните електроцентрали били почти безрискови. Както и авиополетите. Германия въпреки това, прие да постепенно да забрани използването на атомна електроенергия до незнам коя година. САЩ и Франция, напр., не. Но Германците могат да си го позволят. САЩ и Франция не. Бедняците, като нас пък съвсем. Тва е тъжната истина. Нещо като с био-храните срещу т.нар. "зелена революция", бедните трябва да свикват да ядат "химия", което е по-добре от тва да измрат от глад. Питай индийците, напр., нищо че доста от тях измират от ракови заболявания, вследствие отровени подпочвени води.Нетно обаче, повечето оцеляват, явно, иначе веднага щяха да замразят пестицидите, за откриването на които има Нобелова награда за мир (май беше). Най-простичко, оди у магазина и веднага ше схванеш разликата за/против новите технологии.. Иначе е пределно ясно, кое е по-полезно.

Колкото си по-беден, толко по-малко избор имаш. Уви. Та така, пълна газ до шистовия газ, пък квото стане. :popcorn:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Следваща

Назад към Други