Kona Entourage vs. Coilair

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Kona Entourage vs. Coilair

Мнениеот Vinbg » Пон Ное 21, 2011 4:57 pm

Здрасти народе,

Реших да сменям колелото, с нещо по-така, тъй като до преди няколко месеца си карах добрата стара бомба, от която бях доста доволен, но за по-агресивно каране не става!

Харесал съм си Kona Entourage или Coilair и на сайта на Kona видях, че тез хорица са дилъри за БГ Maxsport Bulgaria LTD CHERNI VRUH 58.
Вие какво мислите за тези машини? За цената е ясно :) ...

Карам FR предимно и малко DH, но не толкова агресивно.

Засега е проектоидея, тъй като съм го запланувал за пролетта (сега няма смисъл) :) + че трябва да се съберат парици :)
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

Re: Kona Entourage vs. Coilair

Мнениеот n3k01 » Пон Ное 21, 2011 5:17 pm

Ако ти се налага да педалираш на горе, или по равничко по-добре се насочи към коила :)В магазина седи модела от 2010.Със FOX амортисьори със всички нужни настройки, много приятно колелце (честичко си го заглеждам и си мисля някой ден...).Системата Megiclink наистина си върши работата, при педалиране вози много стегнато, като крос кънтри колело, а като го натиснеш на долу рамката реализира до 20см. ход, което го прави наистина доста по универсално колело.Ентуража малко по аграрна машинка ми се вижда :eyebrow:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот Vinbg » Пон Ное 21, 2011 5:27 pm

А каква е г/д цената на Coilair-а тук? Аз четох доста ревюта за него и наистина изглежда точно така, както и ти го описваш. На мен точно ми трябва и в града да се върти лесно, и нагоре, а щом и надолу се държи толкова добре е супер.

Не ми е мн ясно тази система Megiclink какво представлява?
Аватар
Vinbg

Мнениеот hitar_potar » Пон Ное 21, 2011 6:31 pm

Накратко - при катерене даваш газ и magic-link-а поддържа геометрия, по-удачна за катерене. Също така и хода на задницата е около 150мм. Почнеш ли да спускаш обаче, се изнасяш назад, което кара тоя линк да промени геометрията на байка по като за към надолу, а също и увеличава хода на задницата - на първите версии беше около 180мм, сега на последните е 200мм, колкото на истински байк за спускане. Концепцията е много интересна и поне според мненията на повечето тествали я - си върши работата точно както я рекламират. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот obelix » Пон Ное 21, 2011 9:58 pm

С уговорката, че не съм ги карал, между тези двете аз съм твърдо за Entourage. Има вид на работещо FR колело, точка. От друга страна, системата с два шока на Coilair ми се вижда напълно безумна. Повече втулки, повече слаби места. А и как изобщо се настройват елементарни неща като задна пружина, ребаунд, компресия, когато има 2 шока? Отделно, аз личното не бих взел въздушна пружина за нищо различно от състезателно XC.

Какво точно смяташ да катериш? Няма колело, което да е накараемо в града. По нормални черни пътища е повече до сила, добра предавка и правилно настроени ребаунд/компресия на задницата от колкото до вълшебно окачаване, а по яко стръмни нагорнища колко далeч искаш да стигнеш с двустенни гуми (които са наистина нужни за FR) и капли за спускане примерно?

Между другото...
Vinbg написа:(сега няма смисъл)

Сега е прохладно и сухо :agree:
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот Stancho » Пон Ное 21, 2011 11:23 pm

От моя скромен опит с такива колела - за мен е много по - смислено да си вземеш един Specialized SX Trail, с окомплектовка AM/FR, защото окачването си е достатъчно добро, че да става за въртене нагоре и в същия момент е достатъчно много хода за надолу и обира всичко достатъчно добре - с една дума FSR. А и се рамките се славят с повече здеавина от Kona. Няма да говоря какви неща е преживявал моя и мисля, че е достатъчен факта, че на няколко състезания миналия сезон Sam Hill караше с такава рамка. Все пак всичко си е до окомплектовка и пари. :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Jumpup » Вто Ное 22, 2011 11:38 am

Entourage e модел от 2012 г. В момента в магазина на ``Черни връх`` ако не са го продали има http://2011.konaworld.com/bike.cfm?content=operator_fr на много изгодна цена. Както ще забележиш само името е сменено от 2011 а характеристиките са почти идентични за базовата окомплектовка на двете колела. Има разлики в цвета и някой други дребни детайли и компоненти. За стила който искаш да караш мисля, че Operator FR ще ти пасне много по добре от Coilair-a. А за здравината не ги слушай тези легенди. Аз карах Kona и за напред пак ще карам, защото съм крайно доволен от тази марка. И до сега никакви проблеми от към здравина на рамка не съм имал, а пускам доста ``злобарската``. :beer:
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот AiR » Вто Ное 22, 2011 12:49 pm

Entourage е повече насочено към FR колело. По-късо е от Operator-a. Ако сте гледали новото демо с Aggi, ако не, статията в PInkbike.
http://www.pinkbike.com/news/Kona-Steps ... ineup.html
Видеото: http://www.pinkbike.com/news/2012-Kona- ... -Peek.html
Entourage е по-добрия избор според мен, просто не е създадена с идеята за 2 велосипеда в 1. Coilair си има интересно окачване, но и самото му рекламиране говори доста. Повече XC/AM е от колкото FR. Взимай Entourage, това е и една от най-интаресните рамки за 2012.
Аватар
AiR

Рейтинг: 1315

Мнениеот Vinbg » Вто Ное 22, 2011 1:19 pm

Благодаря за мненията. Сега само се надявам да събера достатъчно $$$ до лятото и да го взимам.
Аватар
Vinbg

Мнениеот n3k01 » Вто Ное 22, 2011 1:46 pm

Навиха те за Ентуража а :D.
Но ми стана интересно едно.Защо ентуража го предлагат със вилки 160 и 170мм ход, пък коила е със 180мм(без да коментираме моделите и марките, пак според мен на коила е по хубава :)).Наистина очаквах обратното :dontknow: .
Иначе за здравинатааа....шменти капели врели не кипели
http://www.pinkbike.com/photo/list/?date=all&category=21&text=demo
http://www.pinkbike.com/photo/list/?date=all&category=21&text=stab
Ако питаш мене е шанс и късмет тая история със здравината...
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот Vinbg » Вто Ное 22, 2011 1:56 pm

Хехе, такива секции със снимки трябва да са banned :D...само се сдухваш :)

Иначе и на мен ми стана много интересно защо Coil-a е със 180 мм, но това не ми е дилемата :).
Аватар
Vinbg

Мнениеот scottcho » Вто Ное 22, 2011 6:08 pm

А защо не поогледаш в сайтовете на марки като Scott и YT-industries,а!!!
Аватар
scottcho

Рейтинг: 970

Мнениеот Vinbg » Чет Дек 01, 2011 10:48 am

CoilAir според мен е правилния избор за стила ми на каране, тъй като аз обичам да карам както в града на по-големи разстояния, както и в планината малко XC и много FR с лек DH, но не от аграрните изпълнения :) .
Аватар
Vinbg

Мнениеот SenDog » Чет Дек 01, 2011 9:48 pm

Ако ще караш като пича от клипчето и повече на долу, определено той е с верният велосипед :))) .Мисля че за твойте нужди CoilAir-а ще е по подходящ, по универсален е.От скоро осъзнавам колко комфортна рамка е това за АМ.Естествено има и други производители с яки рамки , но ако избираш м/у тези си направил добър избор :))), а ако следиш пазара изпадат добри оферти, с тия от черни връх няма смисъл да си губиш времето.
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот halfdone » Нед Дек 18, 2011 8:42 pm

Искам да ви попитам, дали някой има наблюдения върху Coilairа от 2008 година. До колкото разбрах, е първия модел със системата Magic Link и имало някакво сучене на задницата. Понеже мисля да сменям моята рамка Ram-Am и тази я видях на доста добра цена, при това със шок и се чудя дали е добър избор.
В момента съм с 150мм вилка и евентуално, дали ще има проблем да се сложи на нея ?

http://konabikeworld.com/08_coilairdeluxe_w.htm
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот SenDog » Пон Дек 19, 2011 11:35 am

От сравнително скоро карам същата рамка и към момента съм много доволен, не съм забелязал да ми се суче.Ти това от къде го знаеш?Окачването реагира много добре, 150 ход на вилката не са и проблем , сам може да видиш на линка който си дал, че е окомплектована с Marzocchi 55-ATA2 165mm .
Рамката е чук, Fox-a работи жестоко, за тия пари не се чуди , но само внимавай с размера ако е тази от чеина е 17 инча, да не ти е малка.Аз взех 19 инча, висок съм 184 и рамката ми е идеална.Някой друг ако има наблюдения и на мен ще ми е любопитно да ги сподели :))
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот halfdone » Пон Дек 19, 2011 2:06 pm

Да, за същата става въпрос.
За сученето останах с впечатлението , след като четох из чуждите форуми, но може и да не е така и за това реших да попитам.
За размера и аз се чудя, защото съм висок 179см.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд